WirelessInfo.be informatie over bedrade en draadloze netwerken
Waar moet u op letten als u een draadloze router wil aankopen

Waar moet u op letten als u een draadloze router wil aankopen

igewelf

Indien mogelijk

igewelf

 1. Koop een access point of als je meer dan 1 access point wil kopen en draadloze netwerkkaart van eenzelfde fabrikant. Een fabrikant moet de accesspoints volgens de IEEE 802.11 normen fabriceren, maar kunnen om de snelheid en stabiliteit te verbeteren hun eigen modulaties gebruiken. Als je bij eenzelfde fabrikant blijft zullen de toestellen op een correcte manier met elkaar kunnen communiceren. Dit verklaart als je 2 accesspoints van twee verschillende fabrikanten gebruikt als repeater of WDS wil instellen die soms niet met elkaar kunnen communiceren.

Beveilig uw pas aangekocht accesspoint

hacker

 1. Weet dat de standaard instellingen van een accesspoint niet voldoen om een veilig draadloos netwerk op te bouwen. Er staan nog geen beveiligingen ingesteld, denk aan het standaard inlog paswoord die door iedereen kan opgezocht worden op internet, of je moet zelfs geen paswoord ingeven.
 2. Versleutel uw draadloos netwerk om het afluisteren van uw netwerk tegen te gaan, wpa2 is de tot nu toe veiligste versleuteling.
 3. Verander eventueel het standaard IP-adres van uw accesspoint.
 4. Je kan ook nog Mac filtering instellen, dit is al een mooie start wat draadloze beveiliging betreft.

Waar moet ik nog op letten bij de configuratie?

 1. Hoogst waarschijnlijk zal je de standaard netwerk instellingen van het access point moeten wijzigen, naargelang de instellingen van uw bestaand thuis netwerk. Ofwel als de draadloze router of access point op DHCP-Client staat ingesteld vraagt die zelf de nodige gegevens aan de modem van uw internet service provider, Of je zal zelf het IP-adres, subnetmasker, de standaard gateway (modem of router van uw provider) en de dns servers (s) moeten ingeven op uw nieuwe toestel.

Waar kan je uw accesspoint best plaasten?

igewelf

Dit is een voorbeeld met de Ubiquiti Unifi waar de kabel in een kabelgoot zit weggewerkt

 1. Plaats ze niet zoals de traditionele internet service providers mooi weggestoken in de elektriciteitskast! Zoals vele mensen denken is een access point iets dat moet weg gestoken zitten, maar de modellen zijn tegenwoordig zo mooi afgewerkt dat ze wel een mooie plaats verdienen in huis. Indien je kabels moet wegstoppen kan je de kabels mooi in een kabelgoot steken. Plaats uw access point dus niet in een afgesloten kast zoals de meterkast want het signaal wordt daardoor fel verminderd en gesmoord. Tegenwoordig met de 5 GHz. signalen is dit nog gevoeliger geworden. Plaats het access point op een centrale plaats in uw woning, weg van storing factoren zoals; microgolfoven, elektrische kabels en dergelijke meer. Probeer eens verschillende plaatsen uit en meet het signaal met laptop of tablet met de software Acrylic Home of inSSIDer Home kijk waar je de beste performance behaalt. Geen gemakkelijke klus maar wel een van de voornaamste.
  1. Hou rekening met de structuur van uw woning of kantoor, is er veel beton wapening zoals gewelven in uw huis, in gewelven zit namelijk een ijzeren net die werkt als de kooi van faraday en deze laat geen signalen door.

  igewelf

  Dit is een voorbeeld van een gewelf waar nog bovenop beton wordt gestort. Al wat je ziet zijn ijzeren gebinten die WiFi signalen NIET doorlaten. Als je toch een nieuwbouw zet denk aan netwerkkabels, deze kan je via wachtbuizen, kokers of zelfs in de muur inbouwen mits dat ze in een buis zitten. Je kan ze dan zonder moeilijkheden naar de te voorziene kamers brengen en een RJ45 stopcontact plaatsen. Of je brengt minimum 2 netwerkkabels per verdieping naar boven of zelfs in de kelder. Zo kan je een access point zonder moeite aansluiten en er mee aan de slag gaan. Denk eraan kabels zijn altijd vlugger en veiliger en hebben een schitterende performace indien ze correct zijn geplaatst.

  Wat is de zwakste schakel in uw draadloos netwerk?

  antenne

  1. Ik hoor veel mensen al denken "aja het access point is niet zwaar genoeg, het zendvermogen is te zwak". Is dat antwoord terecht?
  2. Het antwoord is NEEN, De zwakste schakel is de client antenne, de antenne die in uw iPhone, iPad, laptop, netbook zit is maar heel klein, het zend vermogen en ontvangst op deze toestellen is altijd beperkter dan uw accesspoint. Het is totaal nutteloos om een niet volgens de wet conforme draadloze router of access point te kopen. Wat je op de bovenstaande foto ziet is de antenne van een netbook, stukken kleiner dan de oppervlakte van een luciferdoosje. Verwonderd het u dat je niet veel onvangst hebt? Dit is vrij normaal en zulke antennes komen vaak voor in dergelijke toestellen. Je kan daarom een tweede accesspoint bijkopen van het zelfde merk en model en deze bijvoorbeeld als je boven geen goede ontvangst hebt deze boven plaatsen. Dan zul je pas tevreden zijn van uw draadloos netwerk en een mooie performance blijven behouden.

  Top