WirelessInfo.be informatie over bedrade en draadloze netwerken
Mikrotik interfaces bridgen

Mikrotik logo

Mikrotik interfaces bridgen

Routerboard RouterOs Bios firmware
RB750-2HnD 5.26 3.22

Goed nieuws!RouterOS (v6.40rc36-rc40 en) v6.41rc1 + bevat nieuwe bridge-implementatie die hardware offload ondersteund. Dit wil zeggen dat je wel nog een bridge of meerdere bridges moet aanmaken maar RouterOs gaat automatisch waar het kan de data transfer over de switch chip sturen indien de mogelijkheden zich voordoen.Dit zal de CPU load ferm doen verminderen. Daardoor vervalt de master port configuratie omdat RouterOs zelf gaat detecteren hoe en wat er in de bridge mogelijk is. Doet de configuratie niet aan de voorwaarden zal de data transfer gewoon door de CPU afgehandeld worden.

bridgen van de interfaces

Log in via "winbox" klik vervolgens op "bridge" daarna klik je op het blauwe kruisje om een bridge aan te maken.

bridgen van de interfaces

Bij "name" geef je de bridge een naam, bijvoorbeeld "bridge-lan".

bridgen van de interfaces

Klik op "ports" vervolgens klik je op het blauwe kruisje om de interfaces die je in de bridge wenst te zetten te selecteren.

bridgen van de interfaces

Selecteer bij "interface" ether1, klik op "apply" vervolgens op "ok".

bridgen van de interfaces

Voor de volgende interface selecteer bij "interface" ether2, klik op "apply" vervolgens op "ok", doe dit met alles interfaces die je in bridge wil zetten.

bridgen van de interfaces

Hier staan de interfaces ether1 tot en met ether5 in bridge. Dit kan ook een wlan interface, een VLAN, VPN, EOIP-tunnel en zo meer zijn.

Opgelet! Interfaces in bridge zetten is CPU intensief omdat alle data via de processor van het Routerboard gaat. Als het enigzins mogelijk is zet interfaces in switch modus om de CPU te sparen. De data passeert dan de CPU niet maar gaat over een switch chip.
Hoe de interfaces in switch modus te zetten
zie je hier.

Top