WirelessInfo.be informatie over bedrade en draadloze netwerken
Mikrotik routerboard default configuratie Mikrotik logo

Mikrotik routerboard default configuratie

De standaard instellingen van een mikrotik routerboard voldoen om als een volwaardige router of naargelang het model als draaloze wifi router te functioneren, het volstaat om een netwerkkabel in de "ether1" interface te pluggen, en die te verbinden met de modem of router van uw internet service provider (ISP). Je kan dan via de overige ethernet poorten pc's en dergelijke verbinden. Uw pc of laptop zal een ip-adres verkrijgen door de standaard ingestelde DHCP-server in de 192.168.88.0/24 IP-range. Het draadloze gedeelte indien aanwezig, is ook voor geconfigureerd en zend als "SSID" "Mikrotik" uit. Als voorbeeld bekijken we eens de standaard instellingen van een RB751G-2HnD routerboard. Deze is uitgerust met 5 ethernet poorten en een ingebouwde 802.11 b/g/n wifi radio. Opgelet ! de standaard instellingen zijn niet voldoende om een veilig netwerk op te bouwen. Het draadloze gedeelte is niet beveiligd, en er is standaard geen paswoord ingesteld. Om het mikrotik routerboard 751u-2HnD met al zijn opties te kunnen configureren heb je winbox nodig. Deze kan je downloaden op de mikrotik website, als het routerboard is verbonden met uw pc of laptop klik je op het "winbox" icoon.

inlog

Klik op de drie puntjes rechts bovenaan (hierboven aangeduid met het rode stipje). Klik vervolgens op het IP of MAC-adres om in te loggen.

inlog

Log in met gebruikersnaam "admin" als paswoord vul je niets in, klik op "connect". De plugins worden geladen en het configuratie venster opent zich.

inlog

Om het paswoord in te stellen klik je op de linker kader op "system" vervolgens klik je op "password".

inlog

Bij "old password" vul je uiteraard niets in want standaard is er geen paswoord voorzien. Vul een moeilijk te achterhalen paswoord in en bevestig nogmaals het paswoord. Klik vervolgens op "change". Zo, uw mikrotik router is beveiligd met een paswoord. Nu nog het draadloze gedeelte configureren, want buiten het beveiligen van uw wifi verbinding, moet je nog rekening houden met de landinstellingen van het routerboard.

wlan1

Klik op "wireless" vervolgens dubbelklik je op "wlan1".

wlan2

Klik op "wireless" om de configuratie uitgebreider te kunnen instellen, klik links onderaan op "advanced mode".

wlan3

Kies het land waar je zich in bevind, dit zal onder andere bepalen welke kanalen er kunnen gebruikt worden. De "SSID" kan je ook aanpassen en een andere naam ingeven, zo wordt uw netwerk persoonlijker.

wlan4

Om een vrij wifi kanaal te kiezen klik je links op "scan", de wifi radio scant nu naar bereikbare accesspoints in de buurt. Kies een vrij kanaal bij "Frequency", klik op "apply", zo nu nog het draadloze wifi netwerk beveiligen.

inlog

Om een beveiliging profiel te maken klik je wederom op "wireless" klik vervolgens op "security profiles".

inlog

Klik op het blauwe kruisje om een security profiel aan te maken.

inlog

Geef het profiel eerst een naam, bijvoorbeeld "accesspoint-bureau". Bij "authentication types" vink je "wpa2-psk" aan. Bij "unicast ciphers" vink je "aes ccm" aan. Bij "group ciphers" vink je "tkip" en "aes ccm" aan. Bij "Wpa2 Pre-Shared Key" vul je een wachtwoord in van maximum 64 tekens. Klik op "apply" en op "ok".

inlog

Het profiel is aangemaakt, nu moet je het profiel nog selecteren bij de "wireless" settings.

inlog

Klik daarvoor op "wireless" en dubbelklik op "wlan1".

inlog

Selecteer bij "security profiles" het pas aangemaakte profiel, klik ip "apply" en op "ok". Nu kan je het routerboard veilig gebruiken met de standaard instellingen.

Top