logo


Computer netwerkkabels aanleggen. Waar je moet op letten.

Computer netwerkkabels aanleggen. Waar moet je op letten

Uitmeten van netwerkkabel

Inleiding over computer netwerkkabels

Tegenwoordig zijn er veel toestellen die gebruik maken van draadloze verbindingen, dat we de computer netwerkkabel vlug vergeten. Doch netwerkkabels zijn nog altijd de beste en veiligste oplossing om een computer netwerk op te bouwen en heeft toch wat voordelen. Een netwerk dat bestaat uit netwerkkabel is veel sneller en bedrijfszekerder dan een draadloos netwerk omdat die niet zo onderhevig zijn aan storingen. Het nadeel is natuurlijk dat je die netwerkkabels moet plaatsen. Kennis van de kwaliteit van de kabel is dus een must, opgelet van goedkope netwerkkabels.

Soorten kwaliteiten van netwerkabels. OPGELET! Waar moet je op letten

CAT5E CAT6 CAT6A CAT7
Maximale theoretische snelheid tot 1000 Mbit/s Maximale theoretische snelheid tot 1000 Mbit/s Maximale theoretische snelheid tot 1000 Mbit/s Maximale theoretische snelheid tot 10.000 Mbit/s
Geschikt voor Gigabit met 100 mhz. bandbreedte Geschikt voor Gigabit met 250 mhz. bandbreedte Geschikt voor Gigabit met 500 mhz. bandbreedte Geschikt voor Gigabit met 1000 mhz. bandbreedte

Die 250, 500 en 1000 mhz. bepaald de bandbreedte niet de snelheid. De snelheid blijft dezelfde maar de capaciteit vergroot. Een voorbeeld: in een waterbuis van diameter 250 kan water sromen aan 10 meter per uur, maar in een waterbuis van diameter 500 kan ook water stromen aan 10 km per uur met dat verschil dat er uit de buis van diameter 500 meer capaciteit zal uitkomen. Dit is hetzelfde met data, er is wel dezelfde snelheid maar de hoeveelheid water dat eruit komt is veel meer.

Hou rekening met de kwaliteit van netwerkkabels! goedkopere zijn kwalitatief veel minder waard en ze gebruiken aluminium of stalen aders in plaats van koperen. Meestal wordt aangeduid uit welke materie de netwerkkabel is gemaakt, een uit aluminium vervaardigde kabel zal CCA staan, uit staal vervaardigde kabel staat CCS. Een tweede punt is de diameter van de aders, die worden aangeduid met AWG (American Wire Gauge). Een kwalitatieve netwerkkabel heeft een AWG waarde van AWG24 of AWG23, een kabel met een hogere AWG waarde is niet aangeraden. Het plaatsen van goedkope netwerkkabels resulteert tot een zeer slechte performance van uw netwerk, uw netwerk zal moeten inboeten in mindere snelheid en groter dataverlies.

Let op het gedrukte opschrift op de netwerkkabels. Enkele voorbeelden

Hoe groter de AWG waarde hoe slechter de kwaliteit van de netwerkkabel: AWG 23 en 24 zijn zeer goed van kwaliteit. In dit voorbeeld een FTP netwerkkabel CAT5 met een AWG waarde van 24.

FTP netwerkkabel CAT5E met een AWG waarde van 24.

UTP netwerkkabel CAT5E met AWG waarde van 24.

UTP netwerkkabel CAT6 met een AWG waarde van 24

Voor mensen die netwerkkabels op de gevel van hun huis of buiten wil gebruiken in de felle zon gebruikt best een U.V. bestendige netwerkkabel zoals hierboven afgebeeld. Daar staat U.V. resist.

Een kwalitatieve CAT6 netwerkkabel met een AWG van 23. Je ziet de aders in een kunststof geleider liggen.

De kunststof geleider nader bekeken.

Afgeschermde of niet afgeschermde netwerkkabel

Je hebt de niet afgeschermde netwerkkabel (utp) wat staat voor unchielded twisted pair en de afgeschermde (stp) shielded twisted pair of (ftp) foiled twisted pair Ik raad aan de afgeschermde netwerkkabels te gebruiken voor plaatsen waar TL-lampen hangen of andere storingsbronnen, en als je de kabels in kabelgoten moet plaatsen waar veel elektrische kabels zitten. Het heeft geen zin om afgeschermde netwerkkabel te gebruiken als uw toestellen geen afgeschermde ethernet poorten hebben, maar denk aan de toekomst, het is niet de bedoeling dat je na een paar jaar al uw netwerkkabels moet vernieuwen omdat je toch liever een afgeschermde kabel had gewild omdat uw toestellen met afgeschermde ethernet poorten zijn uitgerust, dit zou een nutteloze kost zijn. Niet afgeschermde netwerkkabels kunnen wel gebruikt worden als er niet al teveel storingsbronnen aanwezig zijn.

Netwerkkabel met harde kern

Je hebt netwerkkabels met een harde kern, de aders bestaan uit 1 koperen draad, die kan je gebruiken als je een vast netwerk aanlegt, bijvoorbeeld in kabelgoten, buizen en dergelijke meer. Bijvoorbeeld in een kantoor of thuis. Meestal worden die dan verbonden aan een RJ45 stopcontakt. en/of een patchpannel. Als je deze kabels voor mobiel gebruik hanteert om uw pc of laptop sporadisch op aan te sluiten kan de vaste kern na een tijd afbreken.

Netwerkkabel met zachte kern

Een netwerkkabel met een zachte kern bestaat uit aders met kleine koperdraadjes waardoor deze soepel is. Daardoor is deze kabel niet zo breekbaar en kan ingezet worden voor mobiel of tijdelijk gebruik. Er worden in de winkel patch kabels verkocht met een zachte kern in verschillende lengtes.

Top