WirelessInfo.be informatie over bedrade en draadloze netwerken
De Belgische wetgeving en regelementen omtrent WiFi

De Belgische wetgeving en regelementen omtrent WiFi

2.4 GHz. access point

Zoals er voor alles wetgevingen en afspraken zijn, is het bij gebruik van wifi materiaal niet anders, er zijn omtrent WiFi ook wettelijke normen en beperkingen vastgesteld. Deze wetgevingen zijn er niet om ons te beperken of te plagen, maar hebben grondige redenen.

radar

Het effectief uitgestraald vermogen (erp of eirp genoemd ) op 2.4 GHz.

De wettelijke norm voor access points op 2.4 GHz. is 20 dBm, dit is gelijk aan 100 milliwatt ERP. De beperking van het zendvermogen is uitgedrukt in ERP of Effectif Radiated Power. Het is dan ook wettelijk verboden om zo maar een antenne met meer winst aan een access point te hangen. Waarom? omdat het werkelijk uitgestraald vermogen van het access point veel krachtiger zal worden, en dit is niet conform de wetgeving, er zijn limieten gesteld aan de uitstraling van wifi antennes. Trouwens het heeft toch geen zin met hogere uitzendvermogen uit te zenden als bijvoorbeeld uw smartphone maar over een klein uitzendvermogen beschikt. Die ontvangt wel het signaal van het access point maar kan er niet mee communiceren omdat het zendvermogen en de antenne te beperkt is in de smartphone. Het is soms beter twee access points te gebruiken op een zendvermogen van 30 milliwatt dan een access point dat 300 milliwatt uitstraalt.

Een reken som als voorbeeld

Als uw WiFi access point een uitzend signaal heeft aan de connector waar je een externe antenne kan op aansluiten van 17 dBm of 50 mWatt. Dan mag je op 2.4 maar een antenne gebruiken met een winst van 3dB. Dat in de veronderstelling dat de kabel geen verlies heeft, heeft de kabel een verlies van bijvoorbeeld 3dB dan mag je dus een antennewinst hebben van 6dBi. Want dan krijg je 17dBm min 3dB kabelverlies plus 6dB antennewinst een totale ERP van 20dBm. Koop daarom een accesspoint met een regelbare output om het accesspoint te kunnen afregelen conform de wetgeving.

5 GHz. access point

De wettelijke bepalingen van de 5GHz band kanalen, ligt iets ingewikkelder dan juist maar de kanaalkeuze en het uitzend vermogen. Het wettelijk uitzendverogen van de 5 GHz. accesspoints is gelimiteerd op 30 dBm of 1 watt ERP. maar dit is niet alles. Er zijn 5 GHz. frequenties die minder uitzendvermogen mogen uitstralen omdat die binnenshuis worden gebruikt. Als je de 5 GHz. frequentie wil gebruiken lees dit artikel toch maar eens goed door, er zijn enige weetjes en kennis vereist waar jij nooit aan hebt gedacht. Als je denkt dat de 5GHz wifi frequentie niet gedeeld word met andere toepassingen denk je verkeerd. De weerradars werken ook op de 5 GHz.frequentie en hebben voorang op de WiFi toepassingen. Daarom is het wettelijk verplicht dat 5 GHz. access points DFS (Dynamic Frequency Selection) in hun software hebben zitten. DFS scant de ether af naar weerradars en andere radars die de 5 GHz. band gebruiken. Als het accesspoint een van deze radars detecteert zal het accesspoint het kanaal vrijmaken en switchen naar een ander kanaal waar de weerradar niet kan gestoord worden. Als het accesspoint dit niet doet ben je wettelijk niet in orde. Een tabel voor het juiste uitzendvermogen in Belgie vindt je hier. Tegenwoordig zijn de fabrikanten verplicht om de functie van DFS in de software te bouwen, maar die mogen niet meer manupileerbaar zijn door de gebruiker. In andere woorden: Mensen die kwaadwillig de DFS uitschakelen zullen dit niet meer kunnen.

Wat doet een verkeerd ingesteld 5 GHz. access point met de weerradars?

radar

Hier zie je onze weervrouw die ons de weerkaart toont, waar de gele kring staat is duidelijk een storing op de weerradar door een sterk wifi access point die verkeerd is ingesteld.

radar

Op deze foto zie je de storing hoe deze op de weerradar te zien is duidelijker.

radar

De B.I.P.T. kan deze storingen opzoeken en de dader een sanctie opleggen of zelfs de infrastructuur laten afbreken.

Met dank aan het K.M.I. om de foto's te mogen gebruiken als illustratie. Hier kan je het gehele artikel lezen.

Opgelet! Respecteer de wettelijke beperking, ga niet onvoorzichtig om met wifi stralingen, dit zijn microgolven en kunnen de gezondheid schaden bij te veel uitzend vermogen. Onwetendheid kan ook storingen veroorzaken op de vier weerradars en andere radars die we in Belgie hebben staan.

radar

Voor iemand die nog nooit een weerradar heeft gezien, dit is de weerradar te Wideumount die in 2001 in gebruik is genomen. Bron: K.M.I.

Een lijst met de frequenties die gebruikt worden door de radars.

radar

Er dient steeds DFS te worden gebruikt.

Top