logo


Wifi roaming netwerk uitbouwen

Wifi roaming netwerk uitbouwen

Met het begrip "roaming" wil men zeggen dat je met uw laptop, pda bijvoorbeeld van het ene basis station naar een ander kunt overschakelen naargelang het signaal, uw laptop of pda verbindt met het toegangspunt met het beste signaal. Neem als voorbeeld een zeer groot magazijn waar je steeds in verbinding moet staan met het netwerk of een gebouw met verschillende verdiepingen, waar je ook bent, je bent altijd verbonden met het netwerk omdat er verschillende accesspoints aanwezig zijn.

Een voorbeeld van een roaming netwerk in een magazijn

Een accesspoint kan in een groot magazijn niet genoeg wifi dekking geven, de magazijnier die de stock moet tellen en ingeven in zijn laptop moet steeds verbonden zijn met de centrale server omdat die steeds de gegevens synkroniseren met elkaar. De magazijnier zou iedere keer dat die buiten het bereik van het accesspoint is zijn verbinding verliezen, hij zou steeds naar de plaats moeten lopen waar het accesspoint nog bereikbaar is, dit is zeer tijdrovend, roaming is hier de oplossing. Plaats meerdere accesspoints in het magazijn met dezelfde ssid (netwerknaam).

Tweede voorbeeld van een roaming netwerk thuis

Jij wil steeds bereikbaar zijn in uw huis, ook op uw kamer boven, en op de zolderkamer, zelfs buiten wil je wifi dekking bekomen. Door meerdere accesspoints te plaatsen kan je een roaming netwerk opbouwen. Ieder accesspoint wordt verbonden door middel van een netwerkkabel met een lan poort van uw router, je kan ook een switch gebruiken die je dan aansluit op de router.

Roaming wifi netwerk in huis

Hoe ga je te werk

 • Plaats de accesspoints op centrale plaatsen in uw huis, ik geef de raad accesspoints met power over ethernet te gebruiken zodat je maar 1 kabel naar uw accesspoint hoeft te trekken, de netwerkkabel, voor een magazijn, hang de accesspoints ongeveer een 80 meter van elkaar, naargelang het gebruikte accesspoint. De straling van de accesspoints mogen ongeveer een 10 persent overlappen met elkaar.
 • Trek de nodige netwerkkabels naar de router, sluit de power over ethernet aan.
 • Configureer het roaming netwerk

Hoe de accesspoints configureren

 • Voorzie voor ieder accesspoint dezelfde naam (ssid) en beveiliging.
 • Voorzie voor ieder accesspoint een ander kanaal, bij voorkeur ver uit elkaar liggend, denk eraan, de kanalen 1, 7, en 13 zijn niet overlappende kanalen.
 • Geef ieder accesspoint een vast ip-adres in dezelfde ip-range dan uw router, zo blijven die gemakkelijk bereikbaar en heb je een overzicht op het netwerk.
 • Laat de router de ip-adressen uitdelen met de dhcp-server, configureer wel de dhcp server van uw router, zodanig dat die de vaste ip's niet in aanmerking neemt.

Ip configuratie

 • De standaard gateway (de router) heeft als voorbeeld ip-adres 192.168.1.1.
 • AP1 heeft ip-adres 192.168.1.2.
 • AP2 heeft ip-adres 192.168.1.3.
 • AP3 heeft ip-adres 192.168.1.4.
 • Zet de dhcp-server range op 192.168.1.10 tot bijvoorbeeld 192.168.1.254

Top