Deel dit onderwerp alstublieft!

Glasvezelkabel netwerk plaatsen

Een glasvezelkabel netwerk plaatsen de eerste kennismaking

Een glasvezelkabel netwerk plaatsen is voor vele mensen nog onbekend terrein. Doch omdat glasvezel betaalbaarder is geworden komt deze meer en meer in beeld.
Ook bij particulieren doet een glasvezel netwerk zijn intrede. Dit is de drijfveer van deze blogpost. Eerst wil ik mijn vroeger standpunt tegenover glasvezelkabel vertellen.
Vroeger zei ik tegen mijn vrouw. "een glasvezel netwerk, dat komt niet in mijn huis". Maar nu dat ik de voordelen ervan ken denk ik er toch anders over.
Een glasvezelkabel netwerk plaatsen is niet zo moeilijk als het lijkt. Maar er zijn toch wat beginselen die ik je wil mededelen.

Glasvezelkabel netwerk

Wat zijn de voor en nadelen van een glasvezel netwerk

In deze onderstaande lijst zie je de voor en nadelen van een glasvezel netwerk. Het eerste wat me opviel is de soepelheid waarmee je de glasvezelkabel kan gaan plooien. In vergelijking met de netwerkkabel is dat een zeer groot verschil. Deze mag je korter plooien omdat deze bestaat uit één glasvezelkern. In tegenstelling met de netwerkkabel is dat een grote verbetering. Dit omdat de netwerkkabel zeer kwetsbaar is door zijn getwiste aderparen. Eens je te hard aan een netwerkkabel trekt en er komt een verandering in de torsing van de aderparen gaat de kwaliteit van de netwerkkabel naar beneden. Dit heb je bij glasvezelkabel niet.

Een glasvezel netwerk is niet onderhevig aan storingen

Dat een netwerkkabel kampt met interferentie moet ik je niet meer vertellen. Maar een glasvezelkabel netwerk heeft dat niet. Er zijn geen elektromagnetische storingen waardoor het netwerk instabiel wordt. Dit is een zeer groot voordeel want de performance van je netwerk wordt daardoor geoptimaliseerd. Glasvezelkabels zijn daardoor aangewezen als backbone of als trunk bij VLAN configuraties. Daar waar een hoge performance nodig is.

Pros

  • Zeer snel en een zeer grote bandbreedte  
  • Niet onderhevig aan elektromagnetische storingen
  • Zeer lage latentie 
  • Zeer buigzaam en bewerkbaar
  • Minder elektriciteitsgebruik  
  • Glasvezelkabel overbrugd grotere afstanden 
  • LSZH wat staat voor Low Zero Halogen

Contra

  • De glasvezelkabel installatie kost meer geld
  • Er moeten grotere gaten worden geboord om de kabel door te steken
  • Geen PoE mogelijkheden

Conclusie:

Als je een snel en stabiel netwerk wil gaan opbouwen is een glasvezelkabel netwerk zeker te overwegen. Het bied trouwens meer voor dan nadelen.
Om twee computers van internet te voorzien is een glasvezelkabel niet nodig. Maar indien je een eigenaar bent van een bedrijf, camping of hotel is een glasvezel netwerk aanleggen een goede beslissing. Je moet maar denken "De zwakste schakel (de bottleneck) bepaald de snelheid en stabiliteit van je netwerk. En dat zou dan je netwerkkabels maar zijn. Onderschat de functie niet van een netwerkkabel in je netwerk. Of wordt het binnenkort een glasvezelkabel? Ik ben er alvast van overtuigd dat glasvezelkabel een meerwaarde heeft in je netwerk.

Een glasvezelkabel netwerk waar moet je beginnen

Een glasvezelkabel voor particulieren en kleine bedrijven kan een afstand overbruggen tot maximaal 300 meter. Dat in vergelijking met de traditionele netwerkkabels is dat een grote verbetering. Doch zijn er ook wat nadelen maar deze wegen niet op tegen de voordelen van een glasvezelkabel netwerk.

De gaten die moeten geboord worden zijn groter

Glasvezelkabel netwerk

Om glasvezelkabel door een muur te steken moet je grotere gaten boren. Dit omdat de glasvezelkabel kant en klaar wordt geleverd. Je kan de plug gaan loskoppelen van elkaar maar dan kan het zijn dat je plug breekt. Doch bij een nieuwe glasvezelkabel is dat nog haalbaar zonder breken. Voorzichtigheid is aanbevolen.
En ik spreek hier van de stekker, de module is sowieso los te koppelen. Op de afbeelding hierboven zie je de glasvezelkabel met een module ingeplugd.
Als je bovenstaande video bekijkt bespreek ik de eerste ondervindingen van een glasvezel netwerk.

Glasvezel netwerk

Je kan de module gaan loskoppelen maar dit is nog niet alles. Je kan deze nog kleiner maken maar voorzichtigheid is hier dan wel echt op zijn plaats.
Dit doe je sowieso op eigen risico, ik kan niet verantwoordelijk worden gesteld indien er iets misgaat. Dit moet echt met de grootste voorzichtigheid worden uitgevoerd.

glasvezelkabel netwerk

Je kan deze twee glasvezelkabels gaan loskoppelen van elkaar en daarna terug vast monteren. Doch ik raad je aan om dit maar juist bij nieuwe stekkers uit te voeren.
Als deze al een tijdje is geplaatst zou het kunnen dat de plastic delen wat verhard zijn met breken als gevolg. Je ziet dat een glasvezelkabel netwerk aanleggen niet zo moeilijk is. Doch voorzichtigheid is geboden om geen schade te hebben. Scherm ook de uiteinden af met de witte dopjes zodat geen boorstof of ander stof de fiberkernen kan gaan beschadigen. 

Een glasvezelnetwerk opbouwen als backbone of als trunk

Wat is een backbone in je netwerk? Je kan een backbone zowat gaan vergelijken met de hoofdleiding van je water toevoer in je huis. 
Deze heeft een grotere diameter (meestal ø 22) om al het nodige water te kunnen verdelen naar de waterkranen, de boiler, toiletten, wasbakken en ga zo maar door. 
Als deze hoofdleiding geen grotere diameter heeft dan de gewone toevoer (meestal ø 15) leidingen zal je nooit een groot debiet hebben. Als je dan gelijktijdig  je bad vult met water en het toilet door sast zal het debiet met de helft gaan verminderen. Indien je een grotere diameter gebruikt als hoofdleiding ga je daar minder last van ondervinden. Dit is met een computer netwerk juist hetzelfde, de hoofdleiding van je netwerk wordt de backbone genaamd, en als deze de nodige bandbreedte niet haalt zal de snelheid van je netwerk bij veel gebruikers fel naar beneden gaan. Daarom is een betrouwbare en snelle backbone in je netwerk een noodzaak. Dan is er ook de vraag, zou je niet beter een glasvezel netwerk plaatsen als backbone indien de mogelijkheid zich aanbieden? Mijn antwoord is duidelijk een ja. 

Bekijk dit onderstaande schema voor meer duidelijkheid over een backbone netwerk

schema Glasvezel netwerk aanleggen

Een korte bespreking op video van dit bovenstaand schema

Ik heb de Uptimed universele SFP+ modules grondig uitgetest met Mikrotik toestellen. En deze zijn zeer goed uit deze testen gekomen. Ik heb één probleem ondervonden maar dit is meer dan normaal. Indien er een SFP+ module wordt gebruikt en aan de andere kant een 1G SFP dan moet je aan beide zijden de snelheid manueel op 1G instellen. Hiervoor wordt de auto negotiation gaan uitschakelen en deze manueel gaan aanpassen.  

Hoe dit probleem aan te pakken kan je op de onderstaande tutorial zien

Welke snelheid heeft 10 Gigabit glasvezelkabel in theorie nu feitelijk?

Voor mensen die zich niet kunnen realiseren welke snelheid 10 Gigabit is vertel ik hieronder. De maximumsnelheid is 10 Gigabit (Gb) per seconde, theoretisch is dat 1250 Megabyte (MB) per seconde. Oftewel 1,25 Gigabyte(GB) per seconde 1 byte is 8 bits. Indien je een glasvezelkabel netwerk wil plaatsen moet je wel weten dat er verschillende kabels zijn. Deze zijn onderverdeeld in twee belangrijke groepen. En één groep is zeker niet voor huis en tuin gebruik. Laat me dit even uitlichten (met de nadruk op licht).

Als je een glasvezelkabel netwerk wil aanleggen weet dat er verschillende glasvezelkabels bestaan.

Multimode glasvezelkabel wat zijn de eigenschappen

Multimode glasvezelkabel heeft als eigenschap  dat die goedkoper zijn daar er geen gebruik wordt gemaakt van lazerlicht maar van led-licht. Dit beperkt de afstand tot maximaal twee kilometer. Een nadeel is als deze wordt gebruikt voor lange afstanden kan er lichtverspreiding optreden waardoor de lichtsignalen niet allemaal tegelijkertijd zullen aankomen. Doch voor kleine bedrijven en particulieren is dat meer dan voldoende. Het belangrijkste is dat deze glasvezel de snelheid van alle netwerkkabels met glans overtreft. En deze is betaalbaar geworden voor iedereen.
En ook een belangrijke factor is dat de glasvezel kabels niet onderhevig zijn aan storingen.    

Singlemode glasvezelkabel wat zijn de eigenschappen

Singlemode glasvezelkabel is de snelste glasvezelkabel die er momenteel te verkrijgen is en heeft een maximum snelheid tot wel 1 terabyte per seconde. Er wordt door deze glasvezelkabels laserlicht gestuurd waardoor de data pakketten tot 40 km afstand kan worden getransporteerd. Laserlicht heeft slechts één enkele golflengte. Daarbij hebben de Single-mode vezels een kleinere kern en hierdoor kan slechts één lichtstraal worden verstuurd. Dit heeft als voordeel dat er zeer lange afstanden kunnen worden overbrugd omdat het laserlicht in één lijn naar de andere kant wordt getransporteerd.
Je raad het al dat jij als particulier daar niets kan mee aanvangen. Deze zijn speciaal ontworpen voor grote bedrijven, datacenters en providers.

Duplex of simplex glasvezelkabel welke zijn bruikbaar voor de particulier of kleine bedrijven


Duplex glasvezelkabel 

Met full-duplex kan een verbinding tot stand gebracht worden waarbij er tegelijk informatie wordt uitgewisseld in de beide richtingen. Van zender naar ontvanger en omgekeerd van ontvanger naar zender. Dit wil zeggen dat de glasvezelkabel naar twee richtingen tegelijkertijd gegevens kan sturen. Deze hebben de particuliere mensen of kleine bedrijven nodig. Meestal zijn die uitgerust met aan beide zeiden een  LC-connector waar je de module kan op vastklikken.



Simplex glasvezelkabel

Simplex glasvezelkabel bestaat maar uit één glasvezelkern waardoor laserlicht pulsen in één richting worden gestraald. Deze glasvezel behoort bij de singlemode glasvezel en is vervaardigd voor grote afstanden te overbruggen.
Deze zijn niet gemaakt voor de particuliere mensen maar zoals al aangehaald voor grote bedrijven, datacenters internet providers en zo meer. 

Duplex glasvezelkabel voor de kleine bedrijven en particulier

Duplex glasvezelkabels zijn deze die we als klein bedrijf of particulier nodig hebben. En daar deze afstanden kunnen overbruggen van 300 meter is dit ruim genoeg.
Indien je twijfels of vragen mocht hebben kan je deze gerust stellen aan de mensen van Uptimed en je zal een deskundig antwoord verkrijgen. Je denkt misschien, die maakt reclame voor Uptimed maar ze zijn uw vertrouwen waard. Deze mensen weten waarover ze spreken en zullen voor jou de beste oplossing zoeken. Daardoor genieten deze mensen mijn voorkeur en vertrouwen.

Simplex glasvezelkabel voor grote bedrijven en ISP's

Aangezien simplex glasvezelkabels veel duurder zijn en de zend en ontvang modules uitgerust zijn met lasers zijn die niet voor kleine bedrijven en particulieren bestemd. Ook de bereikbare afstanden zijn te groot om in gewone huizen en kleine bedrijven te gebruiken, tenzij je ergens op een eiland woont en je privé fiber van het binnenland naar je eiland wil gaan trekken. Maar ik denk dat je daar nog niet aan toe bent :).


Uptimed heeft ook een prachtige blog waar je veel en diepgaandere technische antwoorden kunt vinden. Dit alleen al heeft me overtuigd van hun goed materiaal en kennis. Klik hierboven op hun logo en overtuig jezelf.

Wat is de CPR wetgeving en wat zijn de Europese normen in verband met netwerk en glasvezel kabels?

CPR of anders gezegd Construction Products Regulation is de nieuwe Europese norm die op 01/07/2017 in voege is getreden. Deze Europese  wet eist vervolgens dat alle bouwmaterialen die permanent in een nieuwbouw verwerkt worden aan nieuwe veiligheidseisen moeten voldoen. Dit voor alle kabels en dus ook voor netwerkkabels. De CPR wetgeving doelt vooral op de brandveiligheid. De vraag bij deze wetgeving is namelijk: "hoe gedraagt de netwerkkabel zich tijdens een brand situatie". Geven deze giftige en toxische dampen af? Kan het vuur zich verspreiden door middel van de netwerkkabels? Gaat deze netwerkkabel gaan druipen zodat het vuur zich op deze manier verspreid? Deze Europese norm is niet alleen voor de netwerkkabels, maar voor alle kabels en materiaal dat in een gebouw wordt verwerkt. Meer weten over CPR lees dit hierIndien je van zin bent netwerkkabels aan te leggen in een gebouw let dan dat je CPR gecertificeerde netwerkkabels aankoopt.
De glasvezelkabels geleverd door Uptimed zijn vervaardigd uit LSZH materiaal. Dit staat voor Low Smoke Halogen. Dit materiaal gaat ervoor zorgen dat er bij brand zeer weinig rookontwikkeling en giftige dampen gaat ontstaan en dit komt onze veiligheid ten goede. Dit is ook goed meegenomen nietwaar?

Een tweede versie over glasvezel netwerk weetjes

Ondertussen heb ik een tweede versie uitgewerkt die ik ook online wil plaatsen. 

Blijf op de hoogte van nieuwe video tutorials

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.