Deel dit onderwerp alstublieft!

Mikrotik basis configuraties

Mikrotik basis configuraties voor beginners is speciaal gemaakt voor mensen die nog niets afweten van Mikrotik routers. Daarom is deze blog speciaal aangemaakt zodanig dat de Mikrotik beginners meer en meer kennis zullen verkrijgen. Kortom, ik heb deze tutorials met de grootste zorg gemaakt in de hoop dat jullie er profijt zullen van trekken. Mikrotik configuraties voor beginners zijn daarom zo eenvoudig mogelijk gehouden.

De video tutorials zijn uitvoerig besproken maar als je diepgaandere Mikrotik tutorials wil bekijken of lezen kan je dit ook op wirelessinfo.be/Mikrotik.
Indien je een Mikrotik basis configuratie mist of wil zien mag je me steeds contacteren. Natuurlijk zal ik hier steeds meer basis tutorials gaan plaatsen zodat jullie ingeburgerd gaat worden in de Mikrotik wereld.

Deze routers zien er niet uit als andere routers maar de configuratie is ook heel speciaal. Je kan alles aanpassen wat je maar wil. Maar wil je een Mikrotik router aankopen lees eerst deze uiteenzetting zodat je weet waar je allemaal rekening mee dient te houden. Ieder model Mikrotik router heeft bijzondere eigenschappen.

Mikrotik basis configuraties
Mikrotik

Het downloaden en gebruiken van Mikrotik Winbox

Mikrotik Winbox is een Mikrotik router beheer programma waarmee je de routers kan configureren en beheren.
Download en ervaar de eerste stappen met Mikrotik Winbox. Je kan hier ook zien hoe in te loggen op de Mikrotik router. Welkom in de wereld van routers en draadloze toestellen van Mikrotik.
Bekijk als beginner deze video tutorial zodat je al gauw aan de configuratie kan beginnen.
Lees en bekijk ook de uitgebreidere versie van deze tutorial

Mikrotik basis configuraties
Mikrotik

Het aanmaken van een bridge op je Mikrotik router en poorten toewijzen

Hoe maak je een bridge en voeg je de interfaces toe in deze aangemaakte bridge. Hier zie je hoe ik twee bridges aanmaak op de Mikrotik router en deze een naam geef. Vervolgens voeg ik er de nodige interfaces aan toe.
Indien je al deze basis tutorials onder de knie hebt kan je een standaard Mikrotik router configureren zoals je hier al kan zien op dit wirelessinfo blog. 

Mikrotik basis configuraties
Mikrotik

Een interface een IP-adres ingeven

Hoe geef je een bepaalde interface een IP-adres op de Mikrotik router. In deze korte tutorials voor de beginnende Mikrotik gebruiker geef ik hier de basis configuraties stap voor stap over verschillende onderdelen die het geheel tot een volwaardige Mikrotik zal maken.

Mikrotik basis configuraties
Mikrotik

Het configureren van een DHCP-server op je Mikrotik router 

Een DHCP-server zorgt ervoor dat een inloggende cliënt automatisch een IP-adres krijgt toegewezen. En dit voor een door u ingestelde tijd. Je zal ook kennis maken met het ingeven van de DNS-servers.

Mikrotik basis configuraties
Mikrotik

Verbinding maken met de router van je internet provider met de DHCP-cliënt

De DHCP-client vraagt een IP-adres en alle andere nodige netwerk protocollen die nodig zijn voor het opbouwen van een verbinding. In dit geval vraagt de DHCP-client een IP-adres, de DNS-servers en nog enkele belangrijke gegevens op om verbinding te kunnen maken met het internet. Hier zie je de Mikrotik DHCP-client configuratie

Mikrotik basis configuraties
Mikrotik

Mikrotik NAT instellingen maken met behulp van de adres-list

Deze basis configuraties moet je zeker kennen indien je de Mikrotik router wat in de hand wil hebben. Nat is er een van en ik toon je een NAT masquerading configuratie met behulp van de Mikrotik firewall adres-list.
Eens deze NAT masquerading is ingesteld is het een fluitje van één cent om een netwerk erbij te plaatsen.

Mikrotik basis configuraties
Mikrotik

Mikrotik RouterOS en firmware upgrade

Om veiligheidsredenen moet je zoveel mogelijk de RouterOS versies upgraden. Dit omdat er veel verbeteringen en bugs worden verholpen. Blijf dus zoveel mogelijk up-to-date om misbruik van je router te voorkomen.
Deze procedure wordt je uitgelegd vanaf het downloaden van de RouterOS versie tot de uiteindelijke update.
Vergeet zeker niet de firmware ook te upgraden.

Mikrotik voor dummy's
Mikrotik

Mikrotik RouterOS downgrade procedure

Indien na een RouterOS upgrade bepaalde netwerk onderdelen niet meer functioneren, kan je nog teruggaan naar een vorige RouterOS versie. De procedure wijkt iets af van de Mikrotik RouterOS upgrade doch is niet zo moeilijk.
Daarom laat ik dit ook zien in de Mikrotik basis configuratie voor beginners.

Mikrotik voor dummy's
Mikrotik

Wat kan je doen indien je Mikrotik router niet meer opstart, netinstal 

Beter dan deze versie die ik al eerder maakte kan ik de Mikrotik netinstall procedure niet uitleggen.
Je ziet dan ook wat je stap voor stap moet doen om je Mikrotik router terug nieuw leven in te blazen.
Bekijk deze procedure aandachtig en voer deze netinstall procedure gelijktijdig uit. Gaat de tutorial te vlug, de pauze knop is een goed hulpmiddel. Uitgebreide uitleg over deze procedure zie je hier

Mikrotik voor dummy's
Mikrotik

Je Mikrotik router verbinden met Telenet

Je Mikrotik router verbinden met Telenet is niet zo moeilijk, doch als een beginnend Mikrotik gebruiker lijkt dit niet zo eenvoudig. Hier wordt duidelijk getoond hoe je dit moet uitvoeren. Heb je nog vragen, zend me een email met je vraag en ik zal zo spoedig mogelijk antwoorden.   

Mikrotik

Wijzig de inlog op de correcte manier op je Mikrotik router

Hoe wijzig je de default login op de correcte en veiligste van je Mikrotik router. In deze Mikrotik voor beginners wordt een duidelijke uiteenzetting neergezet door middel van een video tutorial.
In deze tutorial wordt de naam "admin" opzettelijk gewijzigd om de hackers het iets moeilijk te maken. Doch dit is belangrijk om weten dat dit maar een eerste stap is bij het beveiligen van je Mikrotik router.

Category

Hoe kan je gebruik maken van externe storage en hoe configureer je deze

Dat Mikrotik maar weinig opslag heeft hoef ik je niet te vertellen. Maar hoe installeer je dan meer opslag op je Mikrotik router. Hier kan je zien hoe je dat doet en waarvoor je deze kan gebruiken. Wil je meer weten over external storage op de Mikrotik router zie dit onderwerp.

Category

Title goes here

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.

x Shield Logo
This Site Is Protected By
The Shield →