Deel dit onderwerp alstublieft!

mikrotik licence upgrade redeneer aan de hand van deze tutorial

Mikrotik licence upgrade is normaal niet nodig, doch kan het echter voorvallen dat je dit dient uit te voeren. Ik durf dit soms wel te doen bij licentie 3 naar een licentie 4.
Dit met de bedoeling je Mikrotik device uit te breiden. En dit vooral bij draadloze devices die normaal een point to point verbinding bewerkstelligen.

Mikrotik toestellen worden normaal met de juiste licentie verkocht. Maar ik neem geen genoegen met uitsluitend een point to point link configuratie.  
Dit omdat  je al vlug tegen beperkingen aanloopt waardoor er toch een licence upgrade noodzakelijk is. Met een licentie 4 is het mogelijk een accespoint in te stellen.

Echter in mijn geval mis ik de beperking in licentie 3, namelijk de BGP-routing waardoor ik niet kan verbinden met een netwerk dat communiceert met BGP-routing.
 
Door middel van een Mikrotik licence upgrade kan ik dit probleem volledig oplossen. Maar denk eerst na of dit wel de moeite is om daar geld aan te hangen.

Redeneer eerst of je Mikrotik-router of CPE het wel waard is om opgewaardeerd te worden

mikrotik licence upgrade

Eerst en vooral moet je zich afvragen of het Mikrotik toestel wel zwaar genoeg is voor een licence upgrade uit te voeren. De hardware en in het bijzonder de CPU moet deze opwaardering aankunnen. Indien deze Mikrotik-router of CPE te licht is bevonden om een hogere licentie aan te kopen heeft het echt geen zin.

Een Mikrotik licence upgrade is zeer gemakkelijk uit te voeren. Maar ik wil je toch duidelijk maken of het alsnog zin heeft bij lichte Mikrotik toestellen en CPE's.
Het kan echter zijn dat je een Mikrotik licence upgrade overweegt voor een andere reden dan bijvoorbeeld het mogelijk maken een accespoint mee te bouwen.

Je zou een Mikrotik licentie upgrade kunnen overwegen om routing mogelijkheden te verkrijgen, de vraag is dan ook "kan deze router dat wel aan?".
In dit geval zou een Mikrotik licentie upgrade meer kwaad uitrichten dan goed. Een Mikrotik licentie 4 kost om en bij de 54€ misschien kan je mits wat bij te passen een ander model van Mikrotik router gaan aankopen. Deze zal dan veel vlotter gaan werken en je behoed je voor een ontgoocheling. 

Met dank aan Mikrotik voor het sponsoren van een licentie.

Overweeg of het niet beter zou zijn om mits wat bij te passen een nieuwe router te kopen

Stel je vervolgens zelf de vraag: "is een aankoop van een nieuw Mikrotik device dan niet beter?" Stel je voor dat je een lichte Mikrotik-router wil opwaarderen.
Je Mikrotik-router heeft een CPU (processor) van maar 400 MHz. Is het dan verstandig om een licentie upgrade uit te voeren?

Wanneer je op een lichte router een licence upgrade zou uitvoeren, zou het kunnen dat je router nadien slechter gaat gaan werken. Dit omdat de router te zwaar wordt belast en het geheugen vol loopt. Dit zou toch in dit geval wel eens tot een frustratie en ontgoocheling kunnen uitdraaien. Dan kom je toch wat bedrogen uit. 
Denk dus vervolgens  eerst na en redeneer met me mee wat beter en/of voordeliger zou zijn.

Vraag je af of de Mikrotik device zwaar genoeg is voor een Mikrotik licence upgrade

mikrotik licence upgrade

Deze Mikrotik Groove uitgerust met een 600 MHz. CPU en licentie 3 kan gerust opgewaardeerd worden met een licentie 4. In dit geval kan je daar een accespoint mee bouwen. Klik op de Groove om de eigenschappen te kunnen lezen. Mits gebruik te maken van een goede sectorantenne of een rondstraalantenne is dit een goed AP. 

Koop vervolgens geen Mikrotik licence 6 aan om die vervolgens op een RB951 of SXT te gaan installeren. Hier overdrijf ik wel maar het is omdat je eerst zou beginnen nadenken. Een licentie 3 naar een licentie 4 opwaarderen is volledig te verantwoorden als je Mikrotik toestel het aankan.

Mijn persoonlijke visie is dat een router met een licentie 4 geen licentie 5 of 6 de baas kan, en dat kan aan verschillende factoren liggen. De routers hebben namelijk verschillende hardware ingebouwd, en dit naargelang het model en functie. De verschillen zitten voornamelijk in de CPU, geheugen, switch-chip en opslag mediums.

Een Mikrotik licence upgrade kan de prestaties van een router serieus beïnvloeden. En dit kan de router ten goede komen maar ook de prestaties ten gronde richten.
De spreuk: "bezint eer je begint" is daarom hier op zijn plaats.

De Mikrotik DynaDish opwaarderen met een Mikrotik licentie 4 

mikrotik licence upgrade


Aangezien de Mikrotik licentie 3 geen BGP-routing en accespoint ondersteund laat ik je zien hoe je de Dynadish opwaardeert naar een Mikrotik licentie 4.

mikrotik licence upgrade

De Mikrotik licence update in de praktijk 

mikrotik licence upgrade

Maak eerst en vooral een account aan bij Mikrotik, surf daarvoor naar de Mikrotik website. Opgelet: dit zijn niet je login gegevens van het Mikrotik forum.
Indien je deze account hebt aangemaakt volg nu de tutorial hieronder om een Mikrotik Licentie upgrade uit te voeren.

mikrotik licence upgrade
 1. Klik op account om in te loggen of een account aan te maken.
 2. Volg de instructies van Mikrotik om een nieuwe account aan te maken.
 3. Particuliere mensen kunnen uiteraard hier ook aankopen.
mikrotik licence upgrade
 1. Login op je aangemaakt account. Eens je ingelogd bent klik je op "purchase a RouterOs license key".
 2. Volg nu de instructies van Mikrotik op.
 3. Opgelet: je hebt de software ID van je Mikrotik device nodig.

De software ID van je Mikrotik toestel achterhalen

 1. Klik in het hoofdvenster op "system".
 2. Vervolgens klik op "license".
 1. Dit is de "software ID" van je Mikrotik device.
  Boven de rode streep is vervolgens de licence, voorlopig nog licence 3.
  Vul de nodige gegevens in op de Mikrotik website
mikrotik licence upgrade
 1. Om te betalen moet je een paar stappen ondernemen , maar dat wijst zijn eigen wel uit.
  Volg gewoon de instructies op. Eens je betaling is bevestigd krijg je de licence sluitel.
mikrotik licence upgrade
 1. In deze kader hierboven op de Mikrotik site zie je daarna de software ID van je device.
 2. De nieuwe licence level dat je hebt aangekocht.
 3. Selecteer vervolgens de sleutel en kopieer deze.
mikrotik licence upgrade
 1. Aangenomen dat je nog bent ingelogd op je Mikrotik device en het licence venster nog open staat.
 2. Klik je op "paste key".
  De Mikrotik device zal om een reboot vragen.
mikrotik licence upgrade
 1. Het eindresultaat na de reboot kan je zien als je terug bent ingelogd op je Mikrotik device.
  De licence upgrade is geslaagd.

Overloop nog eens de belangrijke overwegingen

Indien je een Mikrotik licence upgrade overweegt bekijk eerst en vooral of je router zwaar genoeg is. Anders kan een Mikrotik licentie upgrade een grote ontgoocheling zijn. Daarnaast bereken of de kostprijs van een licence upgrade van je Mikrotik toestel wel de moeite waard is. Dit vergeleken met een aankoop van een nieuwe router.