Deel dit onderwerp alstublieft!

Mikrotik mode button configuratie

Waar gaat dit artikel over

Mikrotik mode button configuratie 

Heb jij ook een Mikrotik router of switch die is uitgerust met een mode button? Dan kan je zeker nog wat leren over deze Mikrotik mode button configuratie.
Deze Mikrotik mode button kan je voor allerlei doeleinden gebruiken. En dit op een eenvoudige manier. Je kan met deze mode knop een door jou aangemaakt script gaan aansturen. Er worden meer en meer Mikrotik routers en switches uitgerust met deze mode button. Daarom wil ik deze blogpost met je delen. Dit omdat ik je wil aanmoedigen om gebruik te maken van deze Mikrotik mode knop. Ik heb al in gedachten waarvoor je deze knop kan gaan gebruiken. Doch deze functie kan voor vele doeleinden worden gebruikt. Laat ons even kijken wat je hier allemaal kan mee aanvangen.

Mikrotik mode button configuratie

Mikrotik mode button toepassing 1

Een voorbeeld hoe je deze Mikrotik mode knop kan gaan gebruiken. Het op de juiste manier afsluiten van de Mikrotik router. Meestal worden deze routers verkeerd uitgeschakeld. En dit omdat de stroom er direct wordt afgehaald. Strikt genomen is dit een verkeerde manier van afsluiten waardoor je een foutmelding te zien krijgt in de log file. Ze de onderstaande screenshot die ik heb gemaakt. Je kan het vergelijken dat je het stopcontact zou uittrekken van de PC zonder dat je deze eerst hebt afgesloten. Dit moet worden vermeden. Door het verkeerd afsluiten van de Mikrotik router kan er iets foutlopen. De Mikrotik mode button configuratie kan dat oplossen.

Error in de Mikrotik log file

Waar vindt je de mode knop configuratie 

Mikrotik mode knop
Mikrotik mode button configuratie
Mikrotik mode button configuratie

De Mikrotik mode knop kan je configureren door naar "system" "routerboard" te gaan. Daarna klik je op "mode button". Daar kan je nu instellingen gaan maken.
Je kan bij "On Event:" een script ingeven. Om je Mikrotik router veilig af te sluiten geef je in "system shutdown" maar dan wel zonder de aanhalingstekens.
In het configuratie venster zie je "Hold Time" staan. Daar kan je een tijdsinterval van 0 seconden tot 1 minuut ingeven. Dit is de tijd dat de knop moet ingedrukt worden vooraleer deze het script activeert. Deze optie is beschikbaar vanaf RouterOS versie 6.47 beta60. Het script kan je zien op de onderstaande screenshot.

Shutdown script

Configuratie uitgevoerd met een CCR1036

RouterOS versie 6.47.2
Bios versie 6.47.2

Wat is een nadeel van de Mikrotik mode knop

Ik vindt het spijtig dat er geen twee mode knoppen op de Mikrotik router bestaan. Je zal nu wel denken die is aan het muggenziften doch denk eens even mee.
Ik vindt dat een spijtige zaak omdat er een uit en aan knop zou zijn. De Mikrotik mode button configuratie zou dan bijvoorbeeld een interface kunnen in en uitschakelen.
Nu kan je maar in of uitschakelen. Doch kan je de Mikrotik mode knop voor andere doeleinden gebruiken. Bijvoorbeeld een log doorsturen wanneer jij het nodig vindt.
Veel Mikrotik scripts kan je vinden op Gitlab de rest laat ik aan je verbeelding over. Heb je nog een idee welk script deze kan draaien? Laat me dit weten als je wil. 

Indien je nog geen Mikrotik router of switch hebt aangekocht lees ook deze uiteenzetting. Deze blogpost kan je helpen om een beslissing te nemen. En let eventueel op dat er een mode knop opstaat. Je kan er misschien iets nuttigs mee doen. 

Blijf op de hoogte bij nieuwe video tutorials

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.