Deel dit onderwerp alstublieft!

mikrotik netinstall

MikroTik Netinstall en Recovery procedure

De MikroTik Netinstall en Recovery procedure is de enige oplossing indien je Mikrotik router of switch niet meer reageert. Ook indien je een vermoeden hebt dat je router is gehackt en wordt misbruikt is deze netinstall tool meer dan welkom want met deze netinstall procedure zet je het besturingssysteem terug op je Mikrotik toestel. Het is uiteraard beter je router veilig te houden zodat deze niet kan gehackt worden lees hierover meer in dit artikel die ik heb gemaaktHet besturingssysteem RouterOS genaamd kan je op de Mikrotik website downloaden. Het volstaat om de main package te downloaden. Hou zeker rekening met de architectuur van je router want dit is zeer belangrijk om weten bij het downloaden van de RouterOS package. Maar laat me niet vooruitlopen. Lees zeker verder wat je moet doen.


Welke RouterOS moet ik downloaden voor de netinstall procedure

Mikrotik Netinstall procedure

Om de Mikrotik netinstall procedure uit te voeren moet je eerst en vooral weten welke architectuur de router of switch heeft. Dit is zeer belangrijk want je moet het besturingssysteem downloaden. Op de bovenstaande afbeelding laat ik zien waar je de architectuur van je Mikrotik toestel terug kan vinden. Indien je naar de Mikrotik website gaat bij "hardware" bij elk toestel kan je de specificaties terugvinden. In dit voorbeeld hierboven heb ik de specificaties van de CRS326-24G-2S+RM genomen.


Mikrotik netinstall

Om netinstall uit te voeren is het voldoende om de main package te downloaden. Deze kan je terugvinden op de Mikrotik website bij downloads. Om de switch te herstellen heb ik dus de RouterOS Main Package ARM nodig. Dit kan bij u anders zijn afhankelijk van het model router of switch ik hoop dat dit duidelijk is.


Mikrotik netinstall tool downloaden en configureren

Mikrotik recovery

Eens op de download pagina scrol verder naar beneden en bij "General" zie je de netinstall tool staan deze moet uiteraard ook worden gedownload. Ik pak de netinstall zipfile uit en plaats deze het liefst op mijn bureaublad samen met de gedownloade package alles in één map. Op deze manier hou je alles overzichtelijk en is alles gemakkelijk te volgen. Je ziet dat de Mikrotik netinstall procedure niet zo moeilijk is. Nu alles gedownload is moeten er nog belangrijke punten worden in acht genomen. Lees zeker verder wat je het beste doet.


Schakel alle netwerkkaarten en de firewall uit bij gebruik van netinstall

Indien je PC over meerdere netwerkkaarten beschikt schakel alle netwerkkaarten uit op uitzondering na van de netwerkkaart die je gebruikt om te verbinden met de router of switch. Ook indien je PC beschikt over een firewall of antivirus schakel deze uit. Let wel op! Ik schakel nooit de firewall en antivirus uit indien de PC nog verbonden is met het internet. Dit is zeker ook zeer belangrijk om rekening mee te houden. Dit gedaan zijnde kan je van start met de Mikrotik netinstall procedure.


De netinstall procedure in praktijk

OPGELET! Met deze procedure wis je elke vorm van de configuratie op de router of switch. Je zal de configuratie volledig moeten hermaken!

Mikrotik recover met netinstall
  • Geef de netwerkkaart het IP-adres 192.168.88.2 met als subnetmasker 255.255.255.0.
  • Open de netinstall tool en bij net booting geef het IP-adres 192.168.88.3 in. Indien de firewall dit vraagt aanvaard netinstall. 
  • Plug een netwerkkabel in op ether1  van de router of switch en verbindt deze met de netwerkkaart van je PC (zie afbeelding).
  • Hou de reset knop in terwijl je de router of switch van stroom voorziet. De groene led gaan knipperen als de led stopt met knipperen (de led blijft branden) als daarna de led terug uitgaat los de resetknop. Vervolgens zie je in het netinstall programma een extra storage verschijnen. Dit kan soms moeizaam gaan.
  •   Selecteer de storage van de router of switch en browse naar de juist gedownloade RouterOS. Druk op install, de netinstall procedure wordt opgestart.

Bekijk de gehele Mikrotik netinstall procedure op mijn YouTube kanaal


Blijf op de hoogte van mijn nieuwe video tutorials 

YouTube

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.