Deel dit onderwerp alstublieft!

Mikrotik router configureren

De Mikrotik router configureren is niet zo gemakkelijk dan de traditionele routers. En dit omdat de Mikrotik router configureren met kennis van zaken moet gebeuren.
In de eerste plaats wil ik je zeggen dat ik vroeger ook raar heb gekeken als ik de configuratie interface zag. Dit zal bij jou niet anders zijn. Doch ik ga je hier een leidraad geven zodat je de Mikrotik router beter leert kennen. Het eerst wat je gaat leren is het inloggen op de Mikrotik router. Dit is niet zo vanzelfsprekend als je nog geen kennis van zaken hebt. Heb je nog geen Mikrotik router aangekocht? Dan kan je hier kijken waar je dient op te letten. Meer onderwerpen kan je ook op mijn YouTube kanaal bekijken waar alles duidelijk wordt uitgelegd. En dit op een eenvoudige manier. 

Tijdens het configureren van de Mikrotik router verlies de veiligheidsinstellingen nooit uit het oog

Je Mikrotik router configureren is één zaak. Maar hou in gedachten dat de veiligheid van je router en netwerk. Ik heb een afzonderlijke blogpost geschreven wat de punten zijn om je Mikrotik router veilig te maken. Dit kan je hier bekijken want deze blogpost is zeker geen overbodige luxe. 

Mikrotik router configureren
Mikrotik router configureren
Mikrotik router configureren

Inloggen op de Mikrotik router met webfig

Je kan op verschillende manieren gaan inloggen om je Mikrotik router te configureren. Dit door middel van een web interface of door middel van een door Mikrotik ontworpen programma Winbox. Ik ga je alvast verklappen dat ik een voorstander ben van het programma Winbox. Waarom zie je verder op deze blogpost. Je kan je router benaderen via de web interface. Deze web interface heeft de naam Webfig. Om de Mikrotik router te benaderen via de web interface moet je eerst en vooral een IP-adres hebben op de Mikrotik router. Op de computer moet je een vast IP-adres toekennen in dezelfde IP-range om te kunnen inloggen op de Mikrotik router. 
Met andere woorden heb je een layer3 verbinding nodig. Hoe kan je nu inloggen met Webfig op de Mikrotik router dit kan je zien op de onderstaande tutorial. 

Log in op de Mikrotik router met het programma Winbox

Mikrotik Winbox is een alleenstaand programma die je kan gaan downloaden op de Mikrotik website. Doch ik laat je de werkwijze stap voor stap zien in de onderstaande video. Winbox hoeft niet te worden geïnstalleerd wat het programma zeer gebruiksvriendelijk maakt. Maar wat vindt ik daar nu speciaal aan. Het programma zorgt ervoor dat je kan gaan inloggen op de Mikrotik router zonder dat deze een IP-adres hoeft te hebben. En dit heeft een groot voordeel tegenover de web configuratie interface. Je Mikrotik router configureren doe je het beste met het programma Winbox. Bekijk de onderstaande video om te zien hoe je te werk moet gaan.

Bewerk de Mikrotik router voor het eerst

De Mikrotik router configureren na de eerste login is zeer belangrijk omdat je deze moet gaan beveiligen. In de onderstaande video zie je de eerste stappen hoe je de draadloze interface beveiligd met een WPA2 sleutel. De SSID is de netwerknaam die het accespoint gaat uitzenden. Deze kan je volgens jouw wensen gaan aanpassen. Verder zie je hoe je kan controleren of je router over de recentste RouterOS beschikt. kortom wel zeer belangrijke punten die je bij de eerste indienststelling moet gaan aanpassen.

Het default IP-adres wijzigen in vijf stappen 

De Mikrotik router heeft een zeer herkenbaar IP-adres, namelijk 192.168.88.1 en dit heeft zo zijn nadeel. Een kwaadwillige persoon herkent op deze manier een Mikrotik router in één oogopslag. Om dit te vermijden kan je het IP-adres wijzigen. Doch dit is niet de enige reden. Indien je de IP-range wil gaan aanpassen aan je bestaande netwerk is dat een reden om de default IP-range te gaan wijzigen. In deze tutorial zie je stap voor stap wat je moet doen. Zonder teveel tijdverlies.

Je Mikrotik router zelf gaan configureren

De onderstaande tutorial is een radicale stap doordat de default configuratie wordt verwijderd. Indien je deze tutorial volgt leer je de basis configuratie van de Mikrotik router kennen. Als beginnend Mikrotik gebruiker is deze tutorial een echte aanrader. Want hierdoor leer je de netwerktechniek kennen van de router.

Mikrotik draadloze basis configuratie 

In deze onderstaande tutorial maak je kennis met de basis configuratie van de draadloze interface. Dit hoeft zeker niet moeilijk te zijn maar indien je nog nooit een Mikrotik router hebt geconfigureerd op draadloos vlak is dit toch wel verwarrend. Hier zie je van A tot Z hoe je hieraan begint. De Mikrotik router configureren wordt hier zeer duidelijk getoond. Ik heb hier een uitgebreide blogpost over geschreven. Deze kan je hier bekijken.

Een gastnetwerk configureren op de Mikrotik router op de veiligste manier

Een gastnetwerk aanbieden om het internet te delen is tegenwoordig niet weg te denken. Doch gebruik daarvoor nooit je privé netwerk. Hoe kan je de Mikrotik configureren met een gastnetwerk. In deze onderstaande video kan je de volledige configuratie zien hoe je een veilig gastnetwerk kan aanmaken. Dit door middel van VLAN. Op deze manier wordt je privé netwerk gescheiden van je gastnetwerk. Dit draagt ertoe bij dat je een veilig privé netwerk kan behouden. Ook de gasten zitten veilig want ik toon hoe je cliënt isolation moet gaan configureren op je gast netwerk. Op deze manier kunnen de toestellen van de gasten elkaar niet zien. 

Je Mikrotik router configureren zodat deze e-mails kan gaan verzenden

Een optie bij deze blogpost over de Mikrotik router configureren wil ik je tonen hoe je de Mikrotik router kan instellen zodat deze e-mails kan verzenden. Voor een particulier iemand kan dit een groot hulpmiddel zijn. Indien er zich een probleem voordoet kan je de Mikrotik router dit laten melden via email. Bekijk alvast deze tutorial. Indien je meer email onderwerpen wil zien bekijk deze blogpost.   

De Mikrotik DoH configuratie of anders gezegd DNS over HTTS

De meningen zijn zeer verdeeld over het al dan niet gebruiken van DNS over HTTPS. Het draagt bij om meer privatie te hebben maar er zijn ook nadelen. DNS over HTTPS is een netwerk techniek die de DNS aanvragen versleuteld verstuurt over het internet. Dit betekend dat de providers en andere mensen niet zien welke website je bezoekt. Doch ook de anti virus programma's en zo meer kunnen dit verkeer niet gaan ontleden. Dit zou bijdragen dat DoH niet zo veilig is dan het lijkt. Ik heb een blogpost geschreven over DoH configureren op de Mikrotik router. Deze kan je hier zien. Maar hier plaats ik ook de video tutorial.

Steun WirelessInfo.be

Om de kosten van de website te helpen dragen stort een kleine bijdrage alstublieft.

Please follow and like us:
Pin Share