Deel dit onderwerp alstublieft!

Mikrotik router configureren

De Mikrotik router configureren is niet zo gemakkelijk dan de traditionele routers. En dit omdat de Mikrotik router configureren met kennis van zaken moet gebeuren.
In de eerste plaats wil ik je zeggen dat ik vroeger ook raar heb uitgekeken als ik de configuratie interface zag. Dit zal bij jou niet anders zijn. Doch ik ga je hier een leidraad geven zodat je de Mikrotik router beter leert kennen. Het eerst wat je gaat leren is het inloggen op de Mikrotik router. Dit is niet zo vanzelfsprekend als je nog geen kennis van zaken hebt. Heb je nog geen Mikrotik router aangekocht? Dan kan je hier kijken waar je dient op te letten.

Inloggen op de Mikrotik router met webfig

Je kan op verschillende manieren gaan inloggen om je Mikrotik router te configureren. Dit door middel van een web interface of door middel van een door Mikrotik ontworpen programma Winbox. Ik ga je alvast verklappen dat ik een voorstander ben van het programma Winbox. Waarom zie je verder op deze blogpost. Je kan je router benaderen via de web interface. Deze webinterface heeft de naam webfig. Hiervoor moet je in dezelfde IP-range zitten dan de Mikrotik router . Deze moet dus worden benaderd in de layer3 modus waardoor een IP-adres noodzakelijk is. Hoe je dient in te loggen met webfig kan je op de onderstaande tutorial zien. 

Log in op de Mikrotik router met het programma Winbox

Mikrotik Winbox is een alleenstaand programma die je kan gaan downloaden op de Mikrotik website. Doch ik laat je de werkwijze stap voor stap zien in de onderstaande video. Winbox hoeft niet te worden geïnstalleerd wat het programma zeer gebruiksvriendelijk maakt. Maar wat vindt ik daar nu speciaal aan. Het programma zorgt ervoor dat je kan gaan inloggen op de Mikrotik router zonder dat deze een IP-adres hoeft te hebben. En dit heeft een groot voordeel tegenover de web configuratie interface. Je Mikrotik router configureren doe je het beste met het programma Winbox. Bekijk de onderstaande video om te zien hoe je te werk moet gaan.

Bewerk de Mikrotik router voor het eerst

De Mikrotik router configureren na de eerste login is zeer belangrijk omdat je deze moet gaan beveiligen. In de onderstaande video zie je de eerste stappen hoe je de draadloze interface beveiligd met een WPA2 sleutel. De SSID is de netwerknaam die het accespoint gaat uitzenden. Deze kan je volgens jouw wensen gaan aanpassen.
Verder zie je hoe je kan controleren of je router over de recentste RouterOS beschikt. kortom wel zeer belangrijke punten die je bij de eerste indienststelling moet gaan aanpassen.

Het default IP-adres wijzigen in vijf stappen 

De Mikrotik router heeft het zeer herkenbaar IP-adres 192.168.88.1 en dit heeft zo zijn nadeel. Je kan deze IP-range beter gaan wijzigen  

Je Mikrotik router zelf gaan configureren

De onderstaande tutorial is een radicale stap doordat de default configuratie wordt verwijderd. Hier zie je hoe je een basis configuratie aanmaakt op de Mikrotik router zodat je de werking van een router gaat begrijpen. Een zeer grote aanrader.

Mikrotik draadloze basis configuratie 

In deze onderstaande tutorial maak je kennis met de basis configuratie van de draadloze interface. Dit hoeft zeker niet moeilijk te zijn maar indien je nog nooit een Mikrotik router hebt geconfigureerd op draadloos vlak is dit toch wel verwarrend. Hier zie je van A tot Z hoe je hieraan begint. De Mikrotik router configureren wordt hier zeer duidelijk getoond.

Een gastnetwerk configureren op de Mikrotik router

Waarom zou je geen afzonderlijk gast netwerk configureren op je Mikrotik router. In deze onderstaande video kan je de volledige configuratie zien hoe je dit allemaal kan gaan doen. Dit door middel van VLAN zodat alles op een veilige manier gebeurd. Hopelijk weet je deze tutorial naar waarde te schatten.  

Steun WirelessInfo.be

Om de kosten van de website te helpen dragen stort een kleine bijdrage alstublieft.

Please follow and like us:

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.