Deel dit onderwerp alstublieft!

Mikrotik voor beginners

Mikrotik basis configuraties voor beginners is speciaal gemaakt voor mensen die nog niets afweten van Mikrotik routers. Daarom is deze blog speciaal aangemaakt zodanig dat de Mikrotik beginners meer en meer kennis zullen verkrijgen. Kortom, ik heb deze tutorials met de grootste zorg gemaakt in de hoop dat jullie er profijt zullen van trekken. Mikrotik configuraties voor beginners zijn daarom zo eenvoudig mogelijk gehouden.

De video tutorials zijn uitvoerig besproken maar als je diepgaandere Mikrotik tutorials wil bekijken of lezen kan je dit ook op wirelessinfo.be/Mikrotik.
Indien je een Mikrotik basis configuratie mist of wil zien mag je me steeds contacteren. Natuurlijk zal ik hier steeds meer basis tutorials gaan plaatsen zodat jullie ingeburgerd gaat worden in de Mikrotik wereld. Doch kan veel afhangen van het model van de Mikrotik router. 

Deze routers zien er niet uit als andere routers maar de configuratie is ook heel speciaal. Je kan alles aanpassen wat je maar wil. Maar wil je een Mikrotik router aankopen lees eerst deze uiteenzetting zodat je weet waar je allemaal rekening mee dient te houden. Ieder model Mikrotik router heeft bijzondere eigenschappen.

Voor de wat gevorderden kan je ook een kijkje nemen naar Mikrotik tips en trucs. Heb je problemen en een vraag bekijk eerst hoe je deze het best kan melden.

Waar gaat dit artikel over

Mikrotik voor beginners een kennismaking met de basis leer

Mikrotik basis configuraties

Het downloaden en gebruiken van Mikrotik Winbox

Mikrotik Winbox is een Mikrotik router beheer programma waarmee je de routers kan configureren en beheren.
Download en ervaar de eerste stappen met Mikrotik Winbox. Je kan hier ook zien hoe in te loggen op de Mikrotik router. Verdiep je ook in de noodzakelijke parameters om het internet te kunnen bereiken.
Lees en bekijk ook de uitgebreidere versie van deze tutorial

Mikrotik basis configuraties

Het aanmaken van een bridge op je Mikrotik router en poorten toewijzen

Hoe maak je een bridge en voeg je de interfaces toe in deze aangemaakte bridge. Hier zie je hoe ik twee bridges aanmaak op de Mikrotik router en deze een naam geef. Vervolgens voeg ik er de nodige interfaces aan toe.
Indien je al deze basis tutorials onder de knie hebt kan je een standaard Mikrotik router configureren zoals je hier al kan zien op dit wirelessinfo blog. 

Mikrotik basis configuraties

Een interface een IP-adres ingeven

Hoe geef je een bepaalde interface een IP-adres op de Mikrotik router. In deze korte tutorials voor de beginnende Mikrotik gebruiker geef ik hier de basis configuraties stap voor stap over verschillende onderdelen die het geheel tot een volwaardige Mikrotik zal maken.

Mikrotik basis configuraties

Het configureren van een DHCP-server op je Mikrotik router 

Een DHCP-server zorgt ervoor dat een inloggende cliënt automatisch een IP-adres krijgt toegewezen. En dit voor een door u ingestelde tijd. Je zal ook kennis maken met het ingeven van nodige parameters zoals de DNS-servers.
Welke van de twee versies vind jij beter? Help me met het beter maken van de tutorials en zend me een email welke versie je beter vind. Met dank.

Mikrotik basis configuraties

Verbinding maken met de router van je internet provider met de DHCP-cliënt

In de tweede versie van deze tutorial zijn we al verder gevorderd. Hier leer je eerst je Mikrotik router te beveiligen.
Daarna komt de DHCP-client configuratie aan de beurt. De eerste versie laat je alleen de DHCP-client configuratie zien op je Mikrotik router. 
De tutorials kan je allemaal bekijken op mijn website: 

Mikrotik basis configuraties

Mikrotik NAT instellingen maken met behulp van de adres-list

Deze basis configuraties moet je zeker kennen indien je de Mikrotik router wat in de hand wil hebben. Nat is er een van en ik toon je een NAT masquerading configuratie met behulp van de Mikrotik firewall adres-list.
Eens deze NAT masquerading is ingesteld is het een fluitje van één cent om een netwerk erbij te plaatsen.
Nat masquerade instellingen kunnen uiteraard op verschillende manieren worden geconfigureerd zie dit hier. 

Mikrotik basis configuraties

Mikrotik RouterOS en firmware upgrade

Om veiligheidsredenen moet je zoveel mogelijk de RouterOS versies upgraden. Dit omdat er veel verbeteringen en bugs worden verholpen. Blijf dus zoveel mogelijk up-to-date om misbruik van je router te voorkomen.
Deze procedure wordt je uitgelegd vanaf het downloaden van de RouterOS versie tot de uiteindelijke update.
In versie2 staan de 3 werkwijzen hoe je de Mikrotik router kan gaan upgraden met de nodige uitleg.
Vergeet zeker niet de firmware ook te upgraden, maar alles wordt uitvoerig besproken.
Hoe je Mikrotik router veilig te houden zie je hier uitgebreider staan.

Mikrotik voor beginners

Mikrotik RouterOS downgrade procedure

Indien na een RouterOS upgrade bepaalde netwerk onderdelen niet meer functioneren, kan je nog teruggaan naar een vorige RouterOS versie. De procedure wijkt iets af van de Mikrotik RouterOS upgrade doch is niet zo moeilijk.
Daarom laat ik dit ook zien in de Mikrotik basis configuratie voor beginners.

Mikrotik voor beginners

Wat kan je doen indien je Mikrotik router niet meer opstart, netinstal 

Beter dan deze versie die ik al eerder maakte kan ik de Mikrotik netinstall procedure niet uitleggen.
Je ziet dan ook wat je stap voor stap moet doen om je Mikrotik router terug nieuw leven in te blazen.
Bekijk deze procedure aandachtig en voer deze netinstall procedure gelijktijdig uit. Gaat de tutorial te vlug, de pauze knop is een goed hulpmiddel. Uitgebreide uitleg over deze procedure zie je hier

Mikrotik voor beginners

Je Mikrotik router verbinden met Telenet

Je Mikrotik router verbinden met Telenet is niet zo moeilijk, doch als een beginnend Mikrotik gebruiker lijkt dit niet zo eenvoudig. Hier wordt duidelijk getoond hoe je dit moet uitvoeren. Heb je nog vragen, zend me een email met je vraag en ik zal zo spoedig mogelijk antwoorden.   

Mikrotik voor beginners

Wijzig de login op de correcte manier op je Mikrotik router

Hoe wijzig je de default login op de correcte en veiligste van je Mikrotik router. In deze Mikrotik voor beginners wordt een duidelijke uiteenzetting neergezet door middel van een video tutorial.
In deze tutorial wordt de naam "admin" opzettelijk gewijzigd om de hackers het iets moeilijk te maken. Doch dit is belangrijk om weten. Dat dit maar een eerste stap is bij het beveiligen van je Mikrotik router moet ook worden begrepen. Voor een betere beveiliging van je Mikrotik router
zie je hier.

Mikrotik voor beginners
Mikrotik

Hoe kan je gebruik maken van externe storage en hoe configureer je deze

Dat Mikrotik maar weinig opslag heeft hoef ik je niet te vertellen. Maar hoe installeer je dan meer opslag op je Mikrotik router. Hier kan je zien hoe je dat doet en waarvoor je deze kan gebruiken. Wil je meer weten over external storage op de Mikrotik router zie dit onderwerp.

Mikrotik draadloos

Hoe configureer je het draadloze gedeelte van je Mikrotik router

In het eerste deel van de draadloze onderwerpen zie je de basis instellingen hoe een Mikrotik accespoint te configureren. Eens je deze tutorial hebt gezien kan je de draadloze router van Mikrotik instellen maar de volgende tutorial is ook noodzakelijk daar je dan een security profile leert aanmaken. Wil je meer weten kan je steeds naar een uitgebreider onderwerp gaan kijken.

Mikrotik draadloze beveiliging

Hoe beveilig je het draadloze gedeelte. Het aanmaken van de security profile

In de tweede plaats wil ik je laten zien hoe je de security profile op de Mikrotik router instelt. Deze zorgt er namelijk voor dat ongeoorloofde gebruikers je draadloos netwerk gaan gebruiken en / of misbruiken.
Met deze configuratie stel je de WPA2 PSK in wat het data verkeer vanaf je draadloze router naar je laptop, smartphone en dergelijke meer zal versleutelen. 

Mikrotik gastnetwerk

Maak een veilig gastnetwerk aan op je Mikrotik router door middel van VLAN

In het vervolg over de draadloze instellingen maken toon ik hier een veilig gastnetwerk aan te maken op je Mikrotik router. Om je privé netwerk te beschermen maak ik gebruik van VLAN instellingen die je gast netwerk isoleert van je privé netwerk. Deze tutorial kan natuurlijk ook voor andere netwerken worden gebruikt dan een gast netwerk. De beperking ligt bij jezelf. Een bedrijf als een hotel, camping en zo meer kan daar zeker voordeel uittrekken. 

Implementeer cliënt isolation op je Mikrotik accesspoint 

Cliënt isolation gaat ervoor zorgen dat de ingelogde cliënts op een bepaald netwerk elkaar niet kunnen zien.
In dit voorbeeld stel ik deze in op het gast netwerk, maar cliënt isolation kan je op ieder netwerk gaan instellen.
Bewakingscamera netwerken zijn daar een goed voorbeeld van omdat één door een virus besmette camera de volledige reeks IP-camera's kan gaan besmetten. Bekijk daarom deze Mikrotik voor beginners cliënt isolation tutorial.

Implementeer cliënt isolation op je Mikrotik switch poorten 

Cliënt isolation op de switch poorten gaat ervoor zorgen dat de via een netwerkkabel ingelogde cliënts  op een bepaald netwerk elkaar niet kunnen zien.
In dit voorbeeld stel ik deze in op het gast netwerk, maar cliënt isolation kan je op ieder netwerk gaan instellen.
De configuratie in geheel anders dan bij de draadloze wifi radio, maar heeft exact dezelfde functie.
Bekijk daarom deze Mikrotik voor beginners switch poort cliënt isolation tutorial.

Scherm je privé netwerk af voor je gast netwerk

Hoe scherm je nu uw privé netwerk en Mikrotik router af voor je gast gebruikers. Dit kan je hier volgen en toepassen op je Mikrotik router. Dit is het vervolg van Implementeer cliënt isolation op je Mikrotik router. Op deze manier leer je stap voor stap je router beveiligen.

Mikrotik backup

Maak gebruik van de firewall address-list om configuraties te vereenvoudigen

Mensen die de Mikrotik firewall address list al kennen zullen dit beamen dat deze zeer behulpzaam kan zijn om je firewall rules te vereenvoudigen. Ook zit er een geheim in verborgen dat de address list werkt als een resolver wat wil zeggen dat hij url"s kan omzetten in IP-adressen. Een soort van DNS functie, dit maakt het voor de Mikrotik gebruiker zeer simpel om websites te blokken.

Mikrotik export en import

Hoe neem een backup van je Mikrotik router configuratie en sla je deze op

Nog een Mikrotik voor beginners tutorial en dit op aanvraag van een geïnteresseerde.
Op aanvraag van een persoon heb ik een backup gemaakt van de Mikrotik router en laat deze wegschrijven op een USB-stick. En met behulp van een script en scheduler gebeurd dit dagelijks. Dit is vrij eenvoudig te configureren en maak je kennis met scheduler en een kleine script.

Neem een backup van je Mikrotik router configuratie 

Hoe neem je precies een backup van de configuratie van je Mikrotik router en plaats je de backup terug.
Hier kan je de procedure stap voor stap volgen en uitvoeren.

Mikrotik export

Neem een export van je Mikrotik router configuratie als backup 

Hoe neem je precies een export van de configuratie van je Mikrotik router en plaats je deze terug met het commando import. Hier kan je de procedure stap voor stap volgen en uitvoeren.

Synchroniseer de tijd op al je netwerk apparaten door middel van je Mikrotrik

SNTP staat voor Simple Network Time Protocol en zoals de naam laat vermoeden kan je de datum en tijd synchroniseren op al je netwerk apparaten. Bijvoorbeeld je NAS die dienst doet als surveillance systeem waarbij de tijd van alle camera's juist moeten staan. Zie hier hoe je deze kan configureren. Wil je een uitgebreidere  uiteenzetting zie hier op mijn website.

Verwijder Mikrotik fasttrack

Waarom en hoe verwijder je Mikrotik fasttrack in je Mikrotik firewall 

Daar fasttrack bepaalde firewall procedures en traffic shaping omzeilt moet je soms fasttrack verwijderen uit de Mikrotik firewall filter. Dit omdat sommige configuraties anders niet gaan werken. Zie in de eerste plaats hoe je fasttrack verwijderd. 

Voeg meer log topics toe om fouten en bugs op te sporen

Indien je moeilijkheden hebt met een bepaalde configuratie kan je steeds via de logfile kijken wat er scheelt.
Hoe je bepaalde extra topics aan je logfile kan toevoegen kan je hier bekijken.
Zeer eenvoudig als je weet hoe het werkt en dit wil ik je hier laten zien. 

VLAN configureren en in een bridge plaatsen 

Deze vraag werd me gesteld om deze configuratie aan te tonen op een RB4011. Doch daar ik deze niet in mijn bezit heb voer ik deze uit op een RB750Gr3. 

Reset je Mikrotik router terug naar de default instellingen

Hoe voer je een reset uit op je Mikrotik router om terug de default instellingen in te laden.
Dit is heel eenvoudig uit te voeren. In deze korte tutorial laat ik dit even zien.

Reset je Mikrotik router zonder default configuratie maar met firewall

Hoeveel gebeurd het dat er een Mikrotik router wordt gereset zonder configuratie en een zeer belangrijk iets word vergeten. Meestal wordt de default firewall niet terug geplaatst en dit houd een veiligheidsrisico in. Zie hier hoe je dit kan oplossen. 

PPPoE verbinding maken

Internet PPPoE verbinding maken met je Mikrotik router

Hier kan je zien hoe je een verbinding kunt maken met een internet provider die gebruik maakt van PPPoE.
Ik start hier met een Mikrotik router met default configuratie. Vervolgens toon ik de stappen die je moet nemen om te verbinden met de PPPoE-server op de modem van je internet provider. 

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.