Deel dit onderwerp alstublieft!

Mikrotik voor beginners

Mikrotik basis configuraties voor beginners is speciaal gemaakt voor mensen die nog niets afweten van Mikrotik routers. Daarom is deze blog speciaal aangemaakt zodanig dat de Mikrotik beginners meer en meer kennis zullen verkrijgen. Kortom, ik heb deze tutorials met de grootste zorg gemaakt in de hoop dat jullie er profijt zullen van trekken. Mikrotik configuraties voor beginners zijn daarom zo eenvoudig mogelijk gehouden.
De video tutorials zijn uitvoerig besproken maar als je diepgaandere Mikrotik tutorials wil bekijken of lezen kan je dit ook op wirelessinfo.be/Mikrotik.
Indien je een Mikrotik basis configuratie mist of wil zien mag je me steeds contacteren. Natuurlijk zal ik hier steeds meer basis tutorials gaan plaatsen zodat jullie ingeburgerd gaat worden in de Mikrotik wereld. Doch kan veel afhangen van het model van de Mikrotik router. 
Deze routers zien er niet uit als andere routers maar de configuratie is ook heel speciaal. Je kan alles aanpassen wat je maar wil. Maar wil je een Mikrotik router aankopen lees eerst deze uiteenzetting zodat je weet waar je allemaal rekening mee dient te houden. Ieder model Mikrotik router heeft bijzondere eigenschappen.
Voor de wat gevorderden kan je ook een kijkje nemen naar Mikrotik tips en trucs. Heb je problemen en een vraag bekijk eerst hoe je deze het best kan melden.

Mikrotik scripts

Voor de eerste keer inloggen op de Mikrotik router met Mikrotik Quick Set

Eens je een Mikrotik router hebt aangekocht wil je gaan inloggen op deze router. Dit kan een force opdracht zijn indien je een beginnend Mikrotik gebruiker bent. Maar ik laat je hier zien wat de eerste stappen zijn om in te loggen.
Dit door gebruik te maken van de browser. Hier heb je een layer3 verbinding nodig. Dit wil zeggen dat je de netwerkkaart van je PC een vast IP-adres moet geven. In deze Mikrotik tutorial zie je ook hoe de default login kan wijzigen.  

Mikrotik script configuratie

Het downloaden en gebruiken van Mikrotik Winbox

Mikrotik Winbox is een Mikrotik router beheer programma waarmee je de routers kan configureren en beheren.
Download en ervaar de eerste stappen met Mikrotik Winbox. Je kan hier ook zien hoe in te loggen op de Mikrotik router. Verdiep je ook in de noodzakelijke parameters om het internet te kunnen bereiken.
Lees en bekijk ook de uitgebreidere versie van deze tutorial

Mikrotik script configuration

Voor de eerste maal je Mikrotik router aanpassen en beveiligen

Je Mikrotik router voor de eerste maal aanpassen en beveiligen is een noodzaak indien je de router en je netwerk veilig te houden. Hier toon ik ook hoe de default configuratie te behouden. De draadloze interface ga ik voorzien van een WPA2 sleutel om je draadloos netwerk te beveiligen. In deze tutorial geef ik ook uitleg over de frequenties. Wat betekend de eC, eeeC, of de Ce en zo meer. Wel interessant om weten.

Mikrotik aan-uit scripts

Wijzig de default IP-range in vijf stappen

Indien je een router hebt vervangen door een Mikrotik router is het  misschien beter dat je de default IP-range wijzigt.

Dit omdat je anders al de andere toestellen moet gaan aanpassen en dit kan een gehele klus zijn. In deze tutorial laat ik je zien hoe je de default IP-range kan gaan aanpassen in 5 stappen. Deze tutorial zal voor jou een grote hulp zijn.
Ook om de Mikrotik veiliger te houden. Want het IP-adres 192.168.88.1 is zeer bekent . Dit is een Mikrotik router. 

Mikrotik scripts

Mikrotik RouterOS en firmware upgrade

Om veiligheidsredenen moet je zoveel mogelijk de RouterOS versies upgraden. Dit omdat er veel verbeteringen en bugs worden verholpen. Blijf dus zoveel mogelijk up-to-date om misbruik van je router te voorkomen.
Deze procedure wordt je uitgelegd vanaf het downloaden van de RouterOS versie tot de uiteindelijke update.
Hoe je Mikrotik router veilig te houden zie je hier uitgebreider staan.

Mikrotik RouterOS downgrade procedure

Indien na een RouterOS upgrade bepaalde netwerk onderdelen niet meer functioneren, kan je nog teruggaan naar een vorige RouterOS versie. De procedure wijkt iets af van de Mikrotik RouterOS upgrade doch is niet zo moeilijk.
Daarom laat ik dit ook zien in de Mikrotik basis configuratie voor beginners.

Verbinding maken met de router van je internet provider met de DHCP-cliënt

Indien je wil gaan verbinden op de router van je ISP en deze heeft een DHCP-server moet je gaan verbinden door middel van een DHCP-cliënt. Dit is geheel niet moeilijk maar je moet wel je weg vinden op de Mikrotik router.
In deze tutorial laat ik je zien wat je moet gaan doen om te verbinden met het internet.

Verbinden met het internet met een PPPoE-cliënt 

Hier kan je zien hoe je een verbinding kunt maken met een internet provider die gebruik maakt van PPPoE.
Ik start hier met een Mikrotik router met default configuratie. Vervolgens toon ik de stappen die je moet nemen om te verbinden met de PPPoE-server op de modem van je internet provider. 

Je Mikrotik router verbinden met Telenet

Je Mikrotik router verbinden met Telenet is niet zo moeilijk, doch als een beginnend Mikrotik gebruiker lijkt dit niet zo eenvoudig. Hier wordt duidelijk getoond hoe je dit moet uitvoeren. Heb je nog vragen, zend me een email met je vraag en ik zal zo spoedig mogelijk antwoorden.   

Configureer de Mikrotik router vanaf nul

Je Mikrotik router zelf configureren is een mooie leerschool. Dit omdat je kennis maakt met de werking van de Mikrotik router. En dit niet alleen. Je maakt kennis met de basis van de Mikrotik router en dit is de manier om kennis te maken met de Mikrotik router.

Configureer een gastnetwerk op de Mikrotik router met VLAN

Een volgende stap om je Mikrotik router te configureren is het instellen van een gast netwerk. Hier zie je hoe je dit kan doen door middel van VLAN. Dit om de veiligheid op je netwerk te garanderen. Maar dit is nog niet alles. In deze tutorial toon ik hoe je cliënt-isolation kan instellen zodat de verbonden cliënts elkaar niet kunnen zien en bereiken. 

Please follow and like us:

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.