netwerkkabels en hun eigenschappen | Een netwerkkabel kopen lees deze blog
Deel dit onderwerp alstublieft!

netwerkkabel kopen

netwerkkabels, netwerkkabel kopen

Netwerkkabel kopen waar moet je zeker op letten. Lees vervolgens deze uiteenzetting grondig door en ontdek 
de eigenschappen. Wat zijn vervolgens de geheimen van netwerkkabels die door weinigen zijn gekend. 

De keuze bij het aankopen van de netwerkkabels is van cruciaal belang. Bekijk eens op een webshop of winkel naar de prijs van netwerkkabels. Stel uzelf dan de vraag, "waarom verschillen netwerkkabels zoveel in prijs?"    

Welke verschillen zitten vervolgens in goedkope en duurdere netwerkkabels?
Zit jij namelijk verveeld met deze vragen?. Lees deze blog zeker door, want daarom schrijf ik dit artikel om de verschillen betreft netwerkkabels duidelijk te maken. 
 
Door het lezen van dit artikel zal je namelijk de verschillen kennen en ga je vervolgens een goede van een slechte netwerkkabel leren onderscheiden. Een netwerkkabel kopen doe je best met kennis van zaken.
Uw keuze zal daardoor bepalen of je een goede netwerk performance zal hebben of niet.

Wil je echt je vragen over netwerkkabels beantwoord zien? Lees dan zeker verder!

Wil je echt weten welke factoren er meespelen in goedkope en dure netwerkkabels?  Lees vervolgens met aandacht deze uiteenzetting over netwerkkabels.

Door middel van deze uiteenzetting wil ik je helpen een goede keuze te maken. En dan pas kan je een verstandige en met kennis gevulde beslissing te nemen.
Wil je een netwerkkabel kopen zal deze kennis je zeker helpen beslissen. 

Je opgedane kennis en besluit zal daarom betekenen en bepalen of je een snel, goed en soepel werkend netwerk zal hebben of niet.

Eerst en vooral, goede netwerkkabels zijn niet goedkoop, daarentegen hoef je niet de duurste te nemen. Want deze zijn vervolgens niet voor particuliere doeleinden bestemd.

Behalve datacenters kunnen overweg met de zeer dure netwerkkabels. Doch schakelen ze meer en meer over naar glasvezel. 

Laten we dus vervolgens eens een paar eigenschappen ontmaskeren van de netwerkkabel.


Eigenschappen van netwerkkabels ontmaskeren

netwerkkabels, netwerkkabel kopen

Er zijn namelijk netwerkkabels voor binnen en buiten gebruik

Wil je een netwerkkabel kopen dan wil ik samen met je de verschillende eigenschappen overlopen.
Wist je vervolgens dat er verschillende netwerkkabels waren? Namelijk voor buiten en binnenshuis gebruik.

Deze voor buitenshuis gebruik is voorzien van een zwarte mantel. Die is UV en daarnaast ook weer bestendig. Netwerkkabels voor binnen gebruik zijn niet geschikt voor buitengebruik.

Let wel op voor namaak netwerkkabels voor buiten gebruik. Omdat sommige mensen je toch willen misleiden. Het moet daarom duidelijk vermeld staan op de netwerkkabel.
 
Indien je de netwerkkabel in de grond wil stoppen, trek die vervolgens in een buis. Dit om de kabel te beschermen tegen knaagdieren.
Knaagdieren kunnen je netwerkkabel namelijk beschadigen met alle gevolgen van dien. Hieruit volgt dat je een nieuwe netwerkkabel moet gaan plaatsen. 

Netwerkkabel voor buiten gebruik

netwerkkabels, netwerkkabel kopen
netwerkkabels, netwerkkabel kopen

Ter illustratie heb ik een foto gemaakt van een echte weerbestendige netwerkkabel. En heb deze hierboven geplaatst.  Ik heb namelijk "UV Resist" met rood aangeduid.
Dit wil zeggen dat de netwerkkabel tegen UV stralingen kan en zodoende is geschikt voor buitengebruik. Wil je dus een netwerkkabel kopen voor buiten gebruik, let goed op wat er op de netwerkkabel staat.

Netwerkkabel voor binnen gebruik

netwerkkabels, netwerkkabel kopen
netwerkkabels, netwerkkabel kopen

Dit is namelijk een FTP kabel voor binnen gebruik.  Ik onderstreep hier bovendien AWG wat de afkorting is van American Wire Gauge. Dit is de eenheid wat de diameter van de aders aanduid.

Meestal zie je in UTP bekabeling AWG 24 (Cat5e, Cat6), AWG 23 (Cat6 ,Cat6A, Cat7) en AWG 22 (Cat7A) bij stugge installatie kabels gedrukt staan.

Wanneer een AWG waarde, bijvoorbeeld AWG 24/7 wordt aangegeven duidt dit vervolgens op een soepele netwerkkabel met 7 strengen per ader.
In dit geval spreekt met van een netwerkkabel met zachte kern.

Des te lager het AWG getal des te dikker zijn de aders in de netwerkkabel. Wil je een netwerkkabel kopen let dus ook op deze aanduiding. Want dit is ook één van de belangrijke kenmerken waar je rekening dient mee te houden.

Indien je een aankoop overweegt voor particulier gebruik zou ik  minimum Cat5e tot Cat6 aanbevelen.
Doch je moet met nog enkele factoren rekening houden.

Netwerkkabel geïsoleerd (STP-FTP)  of niet geïsoleerd (UTP) 

UTP netwerkkabel staat voor Unshielded Twisted Pair. Die is bovendien niet geïsoleerd tegen elektrische interferentie.
Vervolgens zijn de ader paren gewikkeld in de buitenste plastic coating. Mijn conclusie is: deze UTP netwerkkabel koop ik persoonlijk niet.

netwerkkabels, netwerkkabel kopen

unshielded rj45 stekker

STP netwerkkabel staat voor Shielded Twisted Pair. In deze netwerkkabel wordt weliswaar elk van de 4 paren beschermd door een aluminiumfolie.

Daarnaast omringt een buiten aluminiumfolie alle paren. Dit biedt dus de grootste afscherming tegen elektrische interferentie en geniet mijn grootste voorkeur.

FTP netwerkkabel staat voor Foiled Twisted Pair. Deze netwerkkabel is voorzien van een aluminiumfolie rond al de 4 paren.

Deze kabel staat vervolgens ook op mijn verlanglijst als de kabel niet moet worden geplaatst in kabelgoten waar elektrische kabels aanwezig zijn.


Bijgevolg als elektrische kabels samen zitten met netwerkkabels moeten dat STP kabels zijn.

netwerkkabels, netwerkkabel kopen

shielded rj45 stekker

Het materiaal waarvan de ader kernen zijn gemaakt bepaald de kwaliteit van je netwerkkabel

Buiten de AWG 24, AWG23, AWG22 moet je vervolgens nog wat in het oog houden. Namelijk de kwaliteit van de aders in de netwerkkabel.

Dit omdat door een verkeerde keuze de kwaliteit van de netwerkkabel enorm naar beneden wordt gehaald. Dit is namelijk afhankelijk van welk materiaal de aders zijn vervaardigd. Dit is alvast een grote adder onder het gras, vandaar ga ik dit met je bespreken.

Netwerkkabel met CCS kern: Deze netwerkkabel is vervaardigd met aders van staal die verkoperd zijn. Dus deze zijn niet al te best van kwaliteit.

Netwerkkabel met CCA kern: Deze netwerkkabel is vervaardigd met aders van aluminium die verkoperd zijn. Deze genieten vervolgens ook niet mijn voorkeur.

Netwerkkabel met CU kern: Deze netwerkkabel is gefabriceerd met aders van zuiver koper. Dit zijn dus de kwalitatieve aders die in een netwerkkabel moet voorkomen.
Deze genieten daarom mijn voorkeur, ook al zijn deze duurder in aankoop. Een netwerkkabel kopen doe je best met kennis van zaken.

netwerkkabels, netwerkkabel kopen

Wist je dat de elektrische kabels onder het voetpad van aluminium zijn vervaardigd?
Ze zijn wel veel dikker dan de zuivere koperen kabels om dezelfde capaciteit te behalen maar kosten heel wat minder geld.

Dit is waarom ze een netwerkkabel goedkoper kunnen maken door aluminium te gebruiken, met een fijn laagje koper.

Er is immers één groot verschil dat ze de dikte van de netwerkkabel NIET kunnen veranderen. 
Wat er dus wel veranderd is de kwaliteit van de netwerkkabel.
Bijgevolg indien je netwerkkabels koopt van een slechte kwaliteit. Zal ook de snelheid en stabiliteit van je netwerk negatief beïnvloed worden.  

DE BOODSCHAP LUID "GEBRUIK NETWERKKABELS VERVAARDIGD UIT ZUIVER KOPER"

Categorieën netwerkkabels de snelheid en bandbreedte tabel

Snelheid tot

10 Gbit/s
Cat5e
Cat6
Cat6a
Cat7
Snelheid tot

1000 Mbit/s
Snelheid tot

10 Gbit/s
Snelheid tot

10 Gbit/s
Snelheid tot

10 Gbit/s
Geschikt voor

Gigabit 100 MHz.
Geschikt voor

Gigabit 250 MHz.
Geschikt voor

Gigabit 500 MHz.
Geschikt voor

Gigabit 600MHz.

Aanvullende uiteenzetting snelheid en bandbreedte van de netwerkkabels

Cat6 kan zodoende worden gebruikt voor 10 Mbps, 100 Mbps, 1000 Mbps en 10 Gbps.Dit afhankelijk van de lengte van de netwerkkabel.

Maar Cat6 kan 10GBASE-T ondersteunen voor maximaal 55 meter (afhankelijk van crosstalk) en frequenties tot 250 MHz bandbreedte.

Cat6a (Cat6 augmented) is ontworpen om frequenties tot 500 MHz bandbreedte te ondersteunen, wat twee maal zo groot is als Cat6. 

En Cat6a kan maximum tot 100 meter ondersteunen bij het verzenden van 10 Gbps. 

Cat6a kabel kan worden onderverdeeld in afgeschermde en niet afgeschermde typen, respectievelijk F / UTP (afgeschermd) en U / UTP (niet-afgeschermde) kabel genaamd. 

Cat6a F / UTP is gemakkelijker te hanteren dan Cat6a U / UTP. 

Cat7-bekabeling kan ook 10GBASE ondersteunen, maar is vervolgens geschikt voor het verzenden van frequenties tot 600 MHz bandbreedte.
Deze kabels zijn daarom niet geschikt voor particulier gebruik. Maar wordt gebruikt in data-centers.

Wat wordt er bereikt met die 100, 250, 500 en 600 MHz. bandbreedte?

Die 250, 500 en 600 MHz. bepaald de bandbreedte niet de snelheid. De snelheid blijft immers dezelfde maar de capaciteit vergroot.

Bijvoorbeeld:

In een waterbuis van diameter 250 kan water stromen aan een snelheid van 10 km per uur.

Vervolgens zal in een waterbuis van diameter 500 ook water stromen aan 10 km per uur. Maar met dat verschil dat er uit de buis van diameter 500 meer debiet zal uitkomen.

Dit is hetzelfde met data verkeer, de snelheid blijft immers hetzelfde maar de hoeveelheid data transport is kan veel vlotter passeren.

Nog een voorbeeld:

Je hebt bijvoorbeeld wegen met 2 baanvakken en wegen met 4 baanvakken. De baan met vier rijvakken kan vervolgens meer auto's aan. Dus daardoor loopt het verkeer vlotter. Dan op een weg met twee rijbanen. 

Netwerkkabel met zachte kern waar kan je ze voor gebruiken?

netwerkkabels, netwerkkabel kopen

Netwerkkabels met zachte kern worden verkocht op maat. Deze kabels worden gebruikt om switchen met een router te verbinden. Maar ook om patch-pannels te verbinden met switchen. Je televisie of play consoles op het internet te verbinden.

Kortom netwerkkabels met zachte kern kan gebruikt worden voor korte en mobiele toepassingen. Zie de foto hiernaast als voorbeeld.

Dit omdat de aders niet gaan afbreken bij steeds in en uit pluggen van de RJ45 stekkers.

Netwerkkabel met harde kern waar dienen ze voor?

netwerkkabels, netwerkkabel kopen

De netwerkkabels met harde kern wordt vervolgens gebruikt voor vaste installaties.
Een paar voorbeelden: een netwerkkabel van een patchpannel naar een rj45 stopcontact.

Of een netwerkkabel van de modem naar de router een paar lokalen verder.
In een nieuwbouw bijvoorbeeld een kabel die de bovenverdieping zal bedienen.
 
Deze worden geleverd op rol of in een doos zonder rj45 stekkers.
De rj45 stekkers moet je er zelf op krimpen, hoe je dit moet doen zie je hier.

Wat is de CPR wetgeving en wat zijn de Europese normen?

CPR of anders gezegd Construction Products Regulation is de nieuwe Europese norm die vervolgens op 01/07/2017 in voege is getreden.

Deze Europese  wet eist vervolgens dat alle bouwmaterialen die permanent in de nieuwbouw verwerkt worden aan nieuwe eisen moeten voldoen.
Dit voor alle kabels en vervolgens ook voor netwerkkabels.

De CPR wetgeving doelt vooral op de brandveiligheid, de vraag bij deze wetgeving is namelijk: Hoe gedraagt de netwerkkabel zich tijdens een brand situatie.

Geven deze giftige en toxische dampen af? Kan het vuur zich verspreiden door middel van de netwerkkabels?
Gaat deze netwerkkabel gaan druipen zodat het vuur zich op deze manier verspreid?

Deze Europese norm is immers niet alleen voor de netwerkkabels, maar zodoende voor alle kabels.
Indien je zinnens bent netwerkkabels aan te leggen in een nieuwbouw let dan op de CPR certificering en lees de link hieronder.

Ten slotte een paar punten waar je dient op te letten indien je een netwerkkabel wilt aankopen

  • Ofschoon deze netwerkkabels wat duurder zijn kies steeds voor de 100% koperen kern kabels.
  • Let op de Categorieën naargelang de aantal gebruikers en of je beeld of geluid gaat streamen. Kies minstens Cat5e tot Cat6. meer heb je niet nodig.
  • Voor een vaste installatie gebruik steeds stugge of anders gezegd netwerkkabel met één vaste kern.
  • Let op de AWG waarde 22, 23, 24 dit zijn de internet kabels. Dit zijn de betere kwaliteit kabels.
  • Koop afgeschermde kabel waar elektrische leidingen aanwezig zijn.
  • Gebruik geen kabels langer dan 80 meter tenzij je er vervolgens een switch tussen plaatst. Die gaat vervolgens als repeater fungeren en kan je terug een netwerkkabel van 80 meter tussen plaatsen.
  • Een belangrijk punt bij vaste installaties, leef de nieuwe wetgeving na en gebruik CPR gecertificeerde netwerkkabel.

Steun WirelessInfo.be

Om de kosten te dekken om de website online te houden stort een kleine bijdrage alstublieft.
Op deze manier worden de hosting en andere kosten wat betaalbaarder. 

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.