Deel dit onderwerp alstublieft!

Redundante point to point link met Mikrotik

Een redundante point to point link met Mikrotik opbouwen kan nuttig zijn. Waarom vraag je u misschien af. Omdat je dan onderbrekingen op je draadloze wifi link kan gaan vermijden. Deze Point to Point link met RSTP gaat je helpen om een inzicht te krijgen hoe je redundantie kan implementeren in je wifi linken. En ik doe deze voor met gebruikt te maken van het Rapid Spanning Tree Protocol.

Wat zijn de oorzaken van de onderbrekingen van een point to point link?

Wat zijn zoal de oorzaken van deze onderbrekingen van je point to point link? In de eerste plaats kan dit een defect zijn op één van je stations.
Maar dit kan ook zijn omdat je CPE toestellen wettelijk staan ingesteld. En dan denk ik aan de 5GHz. toestellen waar DFS ingeschakeld is. Dit kan ervoor zorgen dat je regelmatig last hebt van een uitvallende point to point verbinding. DFS zorgt er namelijk voor dat bij een detectie van een radar signaal het accespoint wijzigt van kanaal. Het kan zelfs slechter als deze zichzelf voor een bepaalde tijd uitschakelt om de radar niet te storen. Dit is uiteraard een vervelende zaak maar je moet nu eenmaal in orde zijn met de wettelijke bepalingen omtrent wifi.
En dan reken ik de slecht opgestelde point to point links er nog niet bij. Deze moet aan voorwaarden voldoen voor een goede werking. Dit kan je hier zien.

Kunnen de onderbrekingen in een point to point link geminimaliseerd worden? 

Er is inderdaad een oplossing voor dit probleem. Je kan een redundante point to point link gaan opbouwen met Mikrotik. In dit voorbeeld maak ik gebruik van het RSTP wat staat voor Rapid Spanning Tree Protocol. Ook al bestaat er een kant en klare oplossing zoals deze ga ik je toch tonen hoe je dit kan gaan verwezenlijken. De kant en klare oplossing is nogal prijzig en deze oplossing is verweven in één toestel. Bij defect van één radio kan het dus zijn dat de gehele infrastructuur uitvalt.
Door middel van de Point to Point link met RSTP configuratie zullen de onderbrekingen tot een minimum worden gereduceerd.

Maak gebruik van twee verschillende frequenties om onderbrekingen op te vangen

Het is de bedoeling dat de redundante point to point link de uitvallen gaat opvangen. Daarom maak ik gebruik van twee verschillende frequenties namelijk de 60 GHz. en de 5 GHz. frequentie. Je kan uiteraard ook gebruik maken van de 5 GHz. en de veel gestoorde 2.4 GHz. Dit is een enorm verschil van de data doorvoer maar het is hier de bedoeling om de onderbrekingen op te vangen. In dit voorbeeld ga ik voor de 60 GHz. als hoofd point to point link en de 5 GHz. om een onderbreking op te vangen.

Een redundante point to point link opbouwen met Mikrotik situatie schets

redundante point to point link opbouwen met Mikrotik

Zoals je hier ziet op het schema ga ik de routers gaan configureren als switch en ik plaats ether1 tot ether3 in deze bridge. Dit kan uiteraard ook een andere Mikrotik router of switch zijn. Op site A ga ik de switch instellen als root-bridge. Dit doe ik door een kleinere prioriteit te geven aan de bridge dan aan deze van site B.
Maar indien deze twee point to point verbindingen zijn gekoppeld aan elkaar en werken zoals op het bovenstaand schema zou er een loop ontstaan. Lees verder om de configuratie onder de knie te krijgen.

Site A de root-bridge configuratie beschrijving

De root-bridge is de bridge met de laagste bridge-ID. De bridge-ID bestaat uit de combinatie van de prioriteit en het MAC-adres van de bridge.
Ik moet dus de prioriteit op de bridge lager gaan instellen dan de bridge op site B. Ik geef deze de priority 0x1000 hex om een lager bridge-ID te creëren.
Alle poorten op de root-bridge zijn altijd designated poorten. Dit wil zeggen dat ze zich in de forward status bevinden en alle data zowel ontvangen als uitzenden.
Nadat de root-bridge is aangemaakt kan de communicatie van het spanning tree protocol beginnen. En dit met behulp van BPDU frames. BPDU staat voor Bridge Protocol Data Unit. Met deze frames wordt de status van de poorten voortdurend medegedeeld aan de root-bridge. En op deze manier wordt een poort gesloten of niet.

redundante point to point link met Mikrotik

Site A de interfaces in de root-bridge configuratie

Daar de Point to Point link met RSTP gebeurd moet er ook een prioriteit worden toegekent op de interfaces ether1 en ether2. Dit omdat ik de 60 GHz. link als primaire point to point link wil gaan gebruiken. Dit wil zeggen dat ik de interface waar de 60 GHz. antenne aanhangt een lagere prioriteit moet geven dan de 5 GHz.
Zie de afbeelding hoe deze in te stellen. 

Point to Point link met RSTP

 Hieronder zie je de instelling voor de 5 GHz frequentie. Deze geef ik uiteraard een hogere prioriteit om deze als secundaire point to point link te gaan gebruiken. Dit moet ik zowel op site A als site B zo instellen. De point to point link met RSTP is niet zo moeilijk in te stellen maar je moet wel weten hoe dit nu precies in elkaar zit.
Met deze uiteenzetting hoop ik dat het wat duidelijker wordt.

spanning tree protocol

Site B de bridge configuratie

De bridge van de switch van site B krijgt een hoger prioriteit ik geef deze de prioriteit 0x2000 hex. Op deze manier kan de switch als non root-bridge fungeren.
De interface instellingen moeten juist hetzelfde worden ingesteld als op de site 1 switch. Een redundante point to point link met Mikrotik opbouwen kan dus heel eenvoudig worden toegepast. 

spanning tree protocol

Wat gaat er gebeuren als de configuratie juist is uitgevoerd?

Als zowel de 60 GHz. link als de 5 GHz. link verbinding hebben gemaakt zal er één poort gesloten worden om een loop op het netwerk te voorkomen. Dit omdat het Rapid Spanning Tree Protocol door middel van de BPDU frames steeds de status van de poorten gaat controleren en dit gebeurd om de twee seconden.

De gesloten poort wordt de alternate port genaamd. Deze zal pas worden geopend als er zich een probleem voordoet op de 60 GHz. link. Daar het Rapid Spanning Tree Protocol zeer vlug is gaat er bijna geen merkbare onderbreking zijn. En dat is wat ik precies wil bereiken met deze redundante wifi linken. Dit is in het kort uitgelegd wat er gebeurd. Bij een redundante point to point link komt het erop aan om de failover zo vlug mogelijk te laten gebeuren. Daarom verkies ik RSTP als failover techniek.

Opgelet bij de keuze van de Mikrotik toestellen die je als switch gaat gebruiken!

Let wel op dat je een Mikrotik toestel aankoopt die de combinatie van hardware offloading en RSTP ondersteund. Want sommige mikrotik routers ondersteunen deze combinatie niet. Dit heb ik hier ondervonden bij de hEX RB750Gr3RB760iGS en zelf met de RB1100AHx4 dude edition. Doch de laatst genoemde is zwaar genoeg om zonder hardware offload te gaan functioneren. Je kan bijvoorbeeld ook gebruik maken van de Mikrotik Omnitik die je als switch configureert. Er is een model die PoE out ondersteund. Je hoeft dan maar juist de netwerkkabels aan te sluiten zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de elektrische stroom toevoer.

Wifi linktesten met deze configuratie gaan binnenkort ook worden uitgevoerd 

Om nog beter te demonstreren ga ik met deze configuratie aan de slag als linktest. Deze gaat niet zo gemakkelijk verlopen aangezien deze op 60 GHz. wordt afgenomen. Dit wordt letterlijk tot op de mm uitrichten en dit op een afstand van 1 km. Dit zal veel tijd in beslag nemen maar ik hoop dat je mijn verduidelijking begrijpt. 
Ik heb reeds een lange tijd geleden wat voorbereidingen uitgevoerd om deze linktest tot een goed einde te brengen. Deze voorbereidingen kan je hier zien

Binnenkort wordt de video met deze configuratie online geplaatst

Binnenkort wordt deze bespreking op video uitgevoerd zodat je meer begrip krijgt over deze configuratie. Ik denk dat deze video een meerwaarde zal hebben hoe je precies de configuratie kan gaan uitvoeren. En het is de bedoeling dat je terwijl je de video bekijkt ook zelf de configuratie uitvoert. Zo leer je het beste en kan je zeker zijn dat de configuratie juist wordt uitgevoerd. Dankzij de sponsors kan ik deze testen blijven uitvoeren waarvoor dank.

Steun WirelessInfo.be

Schenk een kleine bijdrage om de kosten van de website te helpen dragen.

Please follow and like us:

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.