Deel dit onderwerp alstublieft!

Telenet failover door middel van een Mikrotik router

Telenet failover op een Mikrotik-router is gemakkelijk te configureren. Creëer met behulp van de Mikrotik netwatch tool een failover.
De Telenet failover zal geconfigureerd worden met de Mikrotik-router RB962UiGS-5ACT2HnT. Ik toon deze Telenet failover configuratie samen met een Huawei E3372.

De provider is zowel voor de vaste internet verbinding als de mobiele failover Telenet. Dit omdat deze een zeer stabiel netwerk hebben. Doch kan je deze Telenet failover configuratie uitvoeren met andere en zelfs met verschillende providers.

​Deze configuratie is niet zonder problemen verlopen. En dit omdat de verbinding met mobiel Telenet niet direct tot stand kon worden gebracht.
​Ik laat de oplossing in deze tutorial zeker zien. Op deze manier kan je direct aan de slag. Zelfs de mensen van Telenet hadden geen oplossing voorhanden.
Doch na zoeken heb ik de oplossing gevonden op hun website en werkte de Telenet failover naar behoren.  

Huawei E3372

Configuratie uitgevoerd met een RB962UiGS-5HacT2HnT

RouterOS versie 6.43.7
Firmware 6.43.7
3/4G USB dongle Huawei 3372
Huawei E3372
Mikrotik router RB962UiGS-5ACT2HnT

​Hoe ga ik te werk om de Telenet failover te configureren

De Telenet failover is simpel te configureren. Mikrotik-netwatch controleert door middel van een script de beschikbaarheid van het vast netwerk WAN1.
Indien deze niet meer bereikbaar is zal het script een andere route distance gaan toekennen aan WAN2. Dit resulteert dat het mobiel internet het overneemt.
 
Eens het vast netwerk terug bereikbaar is, wordt het vast internet terug ingeschakeld. Een simpele configuratie van de Huawei-E3372 kan je hier bekijken.

Met te pingen laat ik zien dat als je aan het downloaden bent, de verbinding niet direct tot stand kan worden gebracht. Dit doordat het data verkeer totaal over een andere route moet worden gestuurd. De data pakketten die nog via de vaste internet verbinding verstuurt zijn vinden hun weg niet meer terug en gaan verloren.


Dit resulteert in een volledige onderbreking van de download actie. Doch als je op internet surft ondervindt je bijna geen onderbreking.
 
Ik plaats dit Telenet failover script hier online. Let wel op dat de interfaces van de Mikrotik router of het script wordt aangepast volgens je configuratie.

​​Kopieer en plak deze scripts in de vakjes UP en Down in Mikrotik tool netwatch

​UP

ip route set [find comment=\"WAN1\"]distance=1\r\n/ ip route set [find comment=\"WAN2\"]disabled=no\r\

​Down

ip route set [find comment=\"WAN1\"] distance=20/r/n
​/ip route set [find comment=\"WAN2\"]disabled=no\r\n
\ip firewall connection remove [find dst-address=\"192.168.0.1\"]" host=1.1.1.1 interval=5stimeout=2s

Op deze manier kan je een Telenet failover configureren. Doch dit kan met andere service providers ook toegepast worden. Deze Mikrotik failover configuratie kan zelfs met andere interfaces worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld twee ethernet poorten. Kortom de toepassingen van deze failover zijn legio.

In deze video laat ik je de volledige configuratie zien. Hoe je een mobiel device maakt van een Mikrotik router kan je hier zien.
Een failover met load-balancing kan je hier bekijken, maar de video zal later worden gepubliceerd.

​Bekijk hieronder de video van de configuratie

De Telenet failover configuratie is één van de bruikbaarste onderwerpen. Indien je ergens op de baan bent kan je deze Mikrotik-router meenemen en gebruiken.
Terug thuis plug je de vaste internet verbinding terug in en je vast internet wordt terug actief. Of je nu een zakenman of particulier bent. Deze Telenet failover configuratie komt altijd van pas.

Indien je alleen van je mobiel internet wil gebruikmaken kan je simpelweg de netwerkkabel van je vast netwerk loskoppelen en klaar. Dit maakt deze configuratie veelzijdig en gebruiksvriendelijk. Eens geconfigureerd kan je een backup maken van deze instellingen, hoe je dit doet zie je hier op mijn YouTube kanaal. 

Ik wens je veel configuratie plezier met deze Mikrotik tutorial.

Ter info: Daar Telenet Base heeft overgenomen moet je niet schrikken dat er een zendmast van Base wordt gebruikt. Dit is dus een heel normale handeling.
Trouwens eens je de instellingen hebt aangemaakt hoef je deze normaal gezien geen tweede maal in te voeren. Doch je weet maar nooit als er iets fout is gegaan.

Indien mogelijk kies ik persoonlijk steeds voor Telenet omdat ik hier de beste ervaringen mee heb. Telenet heeft een stabiel en snel netwerk en ja, de prijs ligt iets hoger. Maar dan heb je wel een kwalitatief goed netwerk. 

Vind je deze tutorial interessant?

​Deel deze zoveel mogelijk op social media alstublieft. Ik waardeer dit ten zeerste.