Deel dit onderwerp alstublieft!

Start met Ubiquiti AirOS

Start met Ubiquiti AirOS configuraties

Ubiquiti AirOS is het besturingssysteem van draadloze toestellen van Ubiquiti. Deze toestellen kunnen veelzijdig worden ingezet en kunnen voor vele draadloze toepassingen worden gebruikt. Ook bij de WISP wat staat voor Wireless Internet Service Provider. Deze Ubiquiti AirOS toestellen worden ook gebruikt om het signaal op de camping of jachthavens te versterken. Dit zorgt ervoor dat deze toestellen gebruikt worden door een zeer breed publiek. Maar velen weten niet hoe deze te configureren. Dit is de drijfveer van deze blogpost en de verschillende tutorials die ik heb gemaakt. Deze toestellen kunnen worden gebruikt als accespoint, cliënt en als repeater. Op de blogpost ga ik verschillende configuraties laten zien en hoop dat er voor jou iets bruikbaars inzit. 

Wat zijn de Ubiquiti AirOS modellen en waarvoor kunnen deze worden gebruikt

De kleine Ubiquiti AirOS modellen zoals de Nanostation loco bijvoorbeeldDeze kan ingezet worden voor buiten en binnen gebruik. Een voorbeeld van buitengebruik is om een verbinding te maken met een hotspot van een camping of jachthaven. Deze toestellen kunnen ook worden ingezet om een point to point verbinding te realiseren. Je kan deze op een buis monteren om een betere link te bekomen. Het is ook aangeraden om geen obstakels te hebben tussen het accespoint en de cliënt. Dit om een goede verbinding en datadoorvoer te behalen. Lees hier wat de belangrijke vereisten zijn om een Point to Point verbinding te realiseren. Deze Nanostation loco is verkrijgbaar met een 2.4 GHz of een 5 GHz wifi radio. Nog goed om weten is dat er grotere modellen bestaan, namelijk de Nanostation. Deze toestellen hebben een grotere antenne winst.

Ubiquiti AirOS toepassing

Point to Point link met de Ubiquiti AirOS toestellen behoort ook tot de mogelijkheden

Ubiquiti AirOS


Een Point to Point link is een straalverbinding van één locatie naar een andere locatie. Hier biedt Ubiquiti AirOS terug een oplossing. Dit kan door middel van een Ubiquiti Powerbeam. Deze hebben een zeer kleine stralingshoek waardoor er minder storing wordt veroorzaakt en wordt opgevangen. Dit is nog niet alles want de radiogolven worden gebundeld zodat er een krachtige verbinding kan worden gemaakt. Naargelang het model kan een Point to Point link worden gerealiseerd van enkele kilometers tot een tiental kilometers. Denk wel aan de wetgeving omtrent wifi want hier moet ook rekening mee worden gehouden. Dit kan je hier lezen. Ook goed om weten is dat het signaal niet te sterk mag zijn. Een te sterk signaal kan ervoor zorgen dat de link zichzelf gaat storen. Je kan het vergelijken dat er iemand in je oor zou roepen. 

Enter your text here...

Enkele eenvoudige configuraties met Ubiquiti AirOS

Ik plaats verschillende configuraties op deze blogpost die je naar alle waarschijnlijkheid kan gaan gebruiken. Ik start hier vanaf nul. Het inloggen op deze Ubiquiti toestellen tot het configureren van een point to point link. Op deze manier kan je stap voor stap leren hoe je te werk moet gaan. Kortom start met Ubiquiti AirOS zal je meer duidelijkheid geven. 

Deze Ubiquiti AirOS voorbeelden zijn persoonlijk uitgeprobeerd en werkend  

Ubiquiti AirOS

In deze eerste video tutorial zie je hoe je kan inloggen op de Ubiquiti AirOS toestellen. Het is goed om weten dat het default IP-adres van al deze toestellen 192.168.1.20 is. Je moet de netwerkkaart van je PC een vast IP-adres geven. Bijvoorbeeld 192.168.1.1 met als subnet 255.255.255.0. Bekijk deze tutorial door op het logo hiernaast te klikken.


Leer dit Ubiquiti AirOS toestel configureren als accespoint.


Ubiquiti AirOS configureren als cliënt. Hiermee kan je verbinden op een accespoint. Deze tutorial is nuttig indien je wil verbinden met een hotspot of een accespoint op de camping. 


Ubiquiti Nanostation configureren als  router. Ik wil draadloos verbinden op een accespoint en de ethernet aansluiting gaat het privé netwerk gaan vertegenwoordigen. Dit wil zeggen dat je deze kan aansluiten op een switch waardoor je meerdere netwerktoestellen kan op aansluiten. De netwerktoestellen krijgen automatisch een IP-adres toegewezen door de DHCP-server.


Ubiquiti AirOS configuraties

Indien je Ubiquiti AirOS toestel niet meer reageert kan je een recovery procedure opstarten. Hiermee kan je de firmware opnieuw gaan installeren. Dit laat ik je stap voor stap duidelijk zien. Hier ga ik ook een link plaatsen naar de software die ik hiervoor gebruik. 


Met de camping hotspot verbinden met de Ubiquiti PowerBeam M5-300. D. Je zal merken dat de werkwijze aanleunt tegen de cliënt configuratie. Hou wel rekening dat je geen toestellen gebruikt die te krachtig zijn. Dit kan resulteren in storingen en dit zowel bij je eigen link maar ook bij je buren. Hou daar dus rekening mee. Nog een punt gebruik niet de ac versies want veel campings ondersteunen dit nog niet.


Verbinden met telent wifree

Verbinden met Telenet Wi-Free met een Ubiquiti AirOS toestel is een kwestie van weten. Hier laat ik je deze configuratie stap voor stap zien.
Hopelijk zijn hiermee veel mensen geholpen. Ik heb hier ook Mikrotik oplossing hoe je met Telenet Wi-Free kan verbinden.


Veel mensen weten niet wat de noise floor betekend op een draadloze verbinding. Doch is dat zeer belangrijk om weten. In deze uiteenzetting illustreer ik dat met een huishoudtoestel. Ik hoop dat je nieuwsgierig bent geworden en dat je ook even kijkt naar deze verduidelijking. 


Hoe voer je een firmware upgrade uit op de AirOS toestellen. Het is zeer belangrijk dat je deze firmware upgrades regelmatig uitvoert. Dit omdat met deze upgrades fouten in de firmware worden opgelost. Regelmatig upgraden zal je veel moeilijkheden besparen.



Download de Ubiquiti discovery tool deze toestel te gaan zoeken op je netwerk.


Nog enkele persoonlijke ervaringen met Ubiquiti AirOS

Deze start met Ubiquiti AirOS blogpost heb ik aangemaakt om je meer duidelijkheid te geven over deze toestellen. Persoonlijk heb ik zeer goede ervaringen met deze toestellen. Ze zijn bedrijfszeker, robuust ontworpen en hebben een lange levensduur. Je kan deze zeker gebruiken voor point to point links en voor het verbinden met andere accespoints of hotspots. Hou wel rekening met de wettelijke gestelde normen. Wil je hierover meer weten? Klik hier want ook hierover heb ik een uiteenzetting geschreven. 




De Ubiquiti Litestation2 is een 400 milliwatt accespoint/cliënt was het eerste Ubiquiti device die ik aankocht.
Ik wist nog niet veel van het Wifi gebeuren en begon met te experimenteren op deze bordjes. Een zeer mooie ervaring omdat de kwaliteit van dit Litestation enorm goed was. Zeer goede koeling omdat deze ook buiten kon gebruikt worden. 
Je kon door middel van een pigtail een antenne aansluiten om deze als accespoint of cliënt te gebruiken. Meer weten over wifi-antennes en hun werking? Bekijk deze uiteenzetting.

Insert Image




Deze Ubiquiti PCMCIA kaart met een vermogen van 300 milliwatt is nog altijd in mijn bezit maar is nu werkloos.
Je kan daar ook een externe antenne op aansluiten die ik dan nog gebruikte als wardriver. Als wardriver zette ik de bereikbare accespoints in kaart met behulp van het programma Netstumbler en een GPS. Dit was voor mij ook een goede leerschool om het Ubiquiti materiaal te leren kennen. En wat me toen opviel dat er veel draadloze accespoints niet waren beveiligd. Veel wifi accespoints stonden wagenwijd open voor het publiek.

Insert Image
Op de bovenstaande foto zie je aan accespoint dat gebruikt wordt op een camping. Hier wordt gebruikt gemaakt van een Mikrotik router en als accespoints 2 Nanostation Loco's. Als internet uplink wordt gebruik gemaakt van een Nanostation M5. De toepassingen voor deze configuratie is breed inzetbaar. Meer weten over de Mikrotik routers? Zie mijn blogposts waar ik veel Mikrotik toestellen bespreek en configureer. 

Blijf op de hoogte van nieuwe video tutorials 

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.