Deel dit onderwerp alstublieft!

Mikrotik Point to Point link EOIP vs MPLS

Welk Mikrotik toestel gaan ik gebruiken bij deze Point to Point link

De Mikrotik SXT G--5HPacD is een geschikt toestel om deze Mikrotik point to point link EOIP vs MPLS test uit te voeren. Deze is niet te groot en kan als lab test zeker voldoen om het verschil te laten zien. Omdat ik de configuratie ook bespreek zal ik de twee werkwijzen van configuratie op een video laten zien. Zo krijg je meer duidelijkheid. Als draadloos protocol gebruik ik het door Mikrotik ontworpen Nv2 in plaats van het traditionele 802.11 protocol. Deze zorgt ook voor een betere link kwaliteit bij point to Multi point verbindingen. 

Mikrotik point to point link

Configuratie uitgevoerd met twee SXT G-5HPacD

RouterOS versie 6.43.4
Firmware 6.43.4

Er zijn zeer belangrijke punten belangrijk om een Point to Point verbinding te realiseren

Vooraleer ik aan de uiteenzetting begin moet elke Point to Point verbinding aan bepaalde vereisten voldoen. Lees zeker deze uiteenzetting vooraleer je overweegt een point to point verbinding op te zetten. De vereisten lees je hier. Deze gaan je zeker meer inzicht geven waar je allemaal dient op te letten. 

Wat is en bereik je met een EOIP-tunnel configuratie

EOIP staat voor Ethernet over IP Tunneling. EOIP creëert een Ethernet tunnel  tussen twee routers bovenop een IP-verbinding. En dit op het layer 2 van het osi model
In dit geval gaat het hier niet over twee routers maar over een draadloze link van punt A naar punt B. 
Zoals u misschien weet dat draadloze stations niet kunnen worden overbrugd. Zal ik om deze beperking te overwinnen zonder behulp van WDS een EoIP-tunnel via de draadloze link gebruiken. Ik ga deze overbruggen met interfaces die zijn verbonden met aan de ene kant een Telenet router en aan de andere kant een PC.

De EoIP-tunnel kan over een IPIP-tunnel, een PPTP-tunnel of een andere verbinding die in staat is om IP te vervoeren, lopen.
Als de brugfunctie van de Mikrotik SXT is ingeschakeld, wordt alle Ethernet-verkeer als ook alle Ethernet-protocollen overbrugd, alsof er een fysieke Ethernet-interface en een kabel tussen de twee SXT's is gekoppeld. Dit protocol maakt meerdere netwerkschema's mogelijk.

Netwerkinstellingen met EoIP-interfaces:

  1. Mogelijkheid om LAN's via internet te overbruggen.
  2. Mogelijkheid om LAN's te overbruggen via gecodeerde tunnels.
  3. En de mogelijkheid om LAN's over 802.11b 'ad-hoc' draadloze netwerken te overbruggen.

Het EoIP-protocol codeert namelijk Ethernet-frames in GRE pakketten. Net als bijvoorbeeld PPTP,  PPPOE en stuurt deze naar de andere kant van de EoIP-tunnel.
Dit resulteert in een betere veiligheid

Wat is het nadeel van een Mikrotik EOIP-tunnel?

Er zijn twee grote problemen die niet te verwaarlozen zijn. Een EOIP-tunnel is namelijk CPU intensief. In andere woorden belast het de processor in de SXT enorm.
En er kan fragmentatie ontstaan die de snelheid van je netwerk gaat beperken. Dit artikel Mikrotik point to point link EOIP vs MPLS zal het je laten zien.

Een video over een point to point link met een EOIP-tunnel zie je hier.

MPLS-VPLS wat zijn de voordelen tegenover de EOIP-tunnel en de traditionele WDS configuratie?

MPLS staat voor Multi Protocol Label Switching. VPLS is de afkorting van Virtual Private Lan Service. In het tweede deel van Mikrotik point to point link EOIP vs MPLS test werkt MPLS-VPLS samen om de draadloze verbinding te realiseren.
Dit is een zeer eenvoudig voorbeeld van hoe MPLS-VPLS kan worden gebruikt. Er kan dus een VPLS-tunnel tussen twee draadloze verbindingen tot stand worden gebracht.

De verschillende manieren op dit type setup aan te maken

Deze kan gebruikt worden om op transparante wijze twee netwerken te overbruggen. Doch er zijn verschillende manieren om dit type setup te maken namelijk:

  1. Brug met WDS zoals op de traditionele wijze.
  2. Brug met EoIP maar deze is zeer CPU intensief zoals je hierboven kan zien. Bovendien veroorzaakt een EOIP-tunnel grote overhead (42 bytes) en er kan fragmentatie ontstaan.
  3. De MPLS / VPLS-aanpak heeft enkele voordelen: En deze verdient mijn voorkeur, waarom leg ik je even uit.

De VPLS-tunnel is ongeveer 60% sneller en heeft minder overhead dan de EoIP-tunnel. Bij WDS-bridges is de 802.11n snelheid beperkt.
MPLS / VPLS heeft deze dergelijke beperkingen niet. En dat heeft serieus wat voordelen voor je netwerk betreft snelheid. Onder andere als MPLS / VPLS goed is geconfigureerd ontstaat er geen fragmentatie wat de draadloze link ten goed komt. Fragmentatie kan je voorkomen door MTU 

MTU moet worden aangepast bij de MPLS / VPLS configuratie om fragmentatie tegen te gaan.

Wanneer de Mikrotik SXT het Ethernet-frame inkapselt om over VPLS-pseudowire te sturen, controleert het of de pakketgrootte + VPLS CW + MPLS-labels de MPLS MTU van de uitgaande interface overschrijden. Als dat zo is, zal VPLS het frame fragmenteren. In dit voorbeeld worden 1514 byte layer2-pakketten doorgestuurd over VPLS, router voegt CW (4 bytes) en één MPLS-tag (4 bytes) toe. Om fragmentatie te voorkomen moet de MPLS MTU worden verhoogd tot 1522
Dit kan je hier zien in deze video tutorial over een point to point verbinding door middel van MPLS /VPLS 

Een video over een point to point link door middel van MPLS / VPLS.

Mikrotik Point to Point link EOIP vs MPLS test is beantwoord

De Mikrotik Point to Point link EOIP vs MPLS test is duidelijk beantwoord. Mijn voorkeur gaat uit naar de MPLS / VPLS oplossing.
Als je daarvoor kiest zal het ten voordele zijn van de snelheid van je netwerk. Ik geef je de raad mee probeer deze configuratie uit en zie zelf wat je ervan vindt.
Je kan steeds een reactie doorsturen naam mij en me iets laten weten. Ik wens je alvast succes.
Nog een tip dat ik je wil meegeven is als je een point to point link opbouwt op moeilijk te bereiken plaatsen kan je gebruik maken van een soort relais kaart om vastgelopen stations een reboot te geven. Doe dit door ze bereikbaar te maken via het internet. Zo een relais kaart zie je hier.

Wat de MPLS/VPLS configuratie betreft betreft kijk welke MTU waarde je nodig hebt. Op deze manier voorkom je dat data pakketten worden gekapt.

Steun WirelessInfo.be

Stort een kleine bijdrage om de hosting, en betaalde plug-ins te helpen betalen.

Please follow and like us:

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.