Deel dit onderwerp alstublieft!

Blok Facebook en YouTube op je Mikrotik router

Blok Facebook en YouTube of andere websites op de Mikrotik router

Blok Facebook en YouTube op de Mikrotik-router kan op verschillende manieren gebeuren. Doch deze tutorial zal een algemene samenvatting zijn voor het blokken van allerhande websites op de Mikrotik-router. Ik heb al verschillende manieren geprobeerd om websites te blokken. Doch is dat de dag van vandaag terug wat moeilijker geworden. En in de toekomst zal dat nog moeilijker worden door al de alsmaar verbeterde en noodzakelijke beveiligingstechnieken. Jazeker, deze vooruitgang heeft ook zijn negatieve kanten op ICT vlak. Door de opkomst van HTTPS websites die uitgerust zijn met het TLS beveiligingsprotocol kan het layer7 protocol het klein gedeelte data verkeer niet zo goed meer uitlezen. Dit resulteert dat het L7-protocol de URL niet meer kan inlezen. Daardoor wordt het blokkeren van websites met behulp van het Layer7 protocol niet meer bruikbaar. Deze methode werkte zeer goed op de HTTP sites. Facebook en YouTube blokken moet dus op een andere manier gebeuren.  Dit geld trouwens ook voor alle websites die je wil gaan blokkeren op je netwerk, want de techniek blijft identiek.  

blok facebook

Configuratie uitgevoerd met een RB962UiGS-5HacT2HnT

RouterOS versie 6.43.7
Firmware 6.43.7
Blok Facebook en Youtube

HTTPS bied meer bescherming dus om Facebook en YouTube te blokken moet er een andere oplossing zijn

De Mikrotik router heeft toch nog wat troeven achter de hand. Sinds kort heeft Mikrotik in de Firewall-Address-List iets speciaals geïmplementeerd.
Blok Facebook en Youtube op de Mikrotik router wordt daardoor een peulschil. Laat me deze implementatie even toelichten. Als je met Winbox inlogt op de Mikrotik router, klik in het hoofdvenster op "IP" en ik klik vervolgens door op "firewall". Klik daarna op het tabblad "address list". Daar kan je een IP-adres toevoegen, maar sinds een tijd kan je daar ook een website ingeven. Bijvoorbeeld "www.Facebook.com". Alle IP-adressen die als host-naam Facebook.com hebben zullen worden ingevuld in de address-list. Op deze manier kan je Facebook en YouTube blokken op je netwerk.

Blok Facebook en Youtube

Blok Facebook en YouTube door uit te voeren wat in deze video tutorial wordt getoond

Ter info nog even dit

Deze blok Facebook en YouTube op de Mikrotik-router tutorial vervangt sommige andere gewiste blog posts. Dit omdat ze niet meer relevant waren in deze tijd.
Bij Mikrotik updates worden sommige functies aangepast waardoor er al snel verouderde content ontstaat. Om die reden worden veel van mijn tutorials aangepast of totaal herschreven. Heb je een idee of heb je een vraag in verband met Mikrotik routers? Neem vrijblijvend contact met me op.

Blijf op de hoogte van nieuwe video tutorials

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.