Deel dit onderwerp alstublieft!

Hoe met putty inloggen

Met putty inloggen op Mikrotik router doe je onder andere in geval van een overbelaste router. Daardoor wordt de Mikrotik router niet zo belast omdat het geen GUI moet laden. Door middel van Putty kan je inloggen met SSH en kom je in de command line interface terecht. De afkorting van command line interface is namelijk CLI.
Met putty inloggen op Mikrotik router is dus heel eenvoudig en efficiënt. 

Putty ondersteund het SSH-protocol dat nog meer configuratie mogelijkheden bied dan in Winbox. Doch moet je dan zeer goed op de hoogte zijn van de command line programmatie. Met putty inloggen op de Mikrotik router is zeer eenvoudig.

​​​​In welke situaties kan je best met putty inloggen op Mikrotik routers?

In sommige gevallen kan je voor hebben dat je router niet meer reageert door een te zware CPU load.

De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar bij een zware CPU-load kan het zijn dat de Mikrotik router niet meer bereikbaar is via Winbox.

Een probleem kan dus zijn dat je een configuratie fout hebt begaan. Misschien doet je router dienst als een DNS-resolver.

De router kan vervolgens de vele DNS-aanvragen niet aan en loopt dus vast. Met putty inloggen op Mikrotik router kan dan de oplossing bieden.

In het slechtste geval kan het zijn dat je router wordt aangevallen waardoor de router overbelast wordt en zodoende vastloopt. Doch met Putty inloggen lukt in dit geval niet altijd.

Wat maakt het inloggen met winbox zo zwaar voor de Mikrotik routers?

Winbox is CPU intensief omdat een grafische interface wordt geladen. Winbox laad vervolgens  plug-ins die moeten geladen worden.

Het komt dus voor dat je met Winbox niets meer kan aanvangen bij een zware belasting. Aangenomen dat je Mikrotik device op een ontoegankelijke plaats staat heb je vervolgens een groot probleem. Dan kan je de vraag stellen: Met putty inloggen op Mikrotik router kan dat de oplossing zijn?

Het voordeel van gebruik te maken van putty 

Het grote voordeel is dat Putty immers geen grafische interface moet laden, op die manier wordt de CPU van de router ontzien van deze zware taak.

Je kan het best met putty inloggen met het SSH-protocol omdat deze namelijk de veiligste manier van werken is. SSH staat voor Secure Shell.

Daarom raad ik steeds aan om vervolgens het veiliger SSH protocol te gebruiken. En niet het verouderde Telnet-protocol dat niet versleutelde data verstuurt.

Met SSH kan je namelijk een beveiligde verbinding maken met je Mikrotik router. Je kan het  zowat voorstellen als het new terminal venster van je router.

Zodoende bestaat er nog een kans dat je uw router terug aan de praat krijgt door een reboot uit te voeren, echter dat lukt niet bij alle gevallen.

Dus kan je als je Mikrotik router niet volledig is vastgelopen toch nog pogingen ondernemen om bijvoorbeeld uw router te rebooten of te resetten.
In dat laatste scenario moet je echter een volledige her-configuratie  uitvoeren.

Putty en het SSH protocol een onmisbaar programma voor de systeem beheerders.

Putty is vervolgens een veel gebruikt terminal-emulatieprogramma. Het programma wordt zeer veel gebruikt en gewaardeerd bij systeem en netwerk beheerders.

Je kan onder andere inloggen met verschillende protocollen. Namelijk: SSH, Telnet en seriële console wat Putty universeel maakt.

De verbinding tussen de terminalsoftware en de toestellen verloopt  tegenwoordig via het SSH-protocol, dat als veilige opvolger wordt gezien voor het verouderde Telnet protocol. Zodoende kan je met commando regels programmeren op onder andere switches, servers, routers en dergelijke meer.

Het programma hoeft niet op je computer geïnstalleerd te worden. Daardoor kan je Putty  overal op de harde schijf, of USB-stick worden gekopieerd.

De software is beschikbaar voor Windows en Unix-achtige besturingssystemen. Daar Putty SSH ondersteund is dit programma een zeer krachtige tool.

Met putty inloggen op Mikrotik router, ssh

Hoe met putty inloggen op de Mikrotik router?

Met putty inloggen op Mikrotik router, ssh
  1. open Putty en vul de hostname of IP-adres in van het RouterBoard.
  2. Vervolgens selecteer "ssh".
  3. Klik op open, je zal een zwart venster zien verschijnen.
Met putty inloggen op Mikrotik router, SSH
  1. Verder klik je op "ja" om te bevestigen.
Met putty inloggen op Mikrotik router, SSH
  1. Vul je gebruikersnaam in zoals je gebruikt in Winbox.
Met putty inloggen op Mikrotik router, SSH
  1. Vervolgens geef je paswoord in.
Met putty inloggen op Mikrotik router, SSH
  1. Nu kan je proberen je Mikrotik router herop te starten om nadien het probleem op te lossen.​

Reboot Mikrotik router commando

/system reboot

x Shield Logo
This Site Is Protected By
The Shield →