Deel dit onderwerp alstublieft!

Mikrotik tool email

Mikrotik tool email

De Mikrotik tool email configuratie is op de Mikrotik router eenvoudig in te stellen. Doch de providers doen moeilijk waardoor het automatisch mailen niet meer lukt.
De providers hebben betreft veiligheidsnormen wel gelijk, maar dit is toch voor de mensen die het goed menen toch vervelend. De Mikrotik tool email toepassing kan op deze manier niet meer worden gebruikt en dit is frustrerend.
Doch kan je uw Mikrotik router een email laten verzenden met behulp van Gmail. Daar staat tegenover dat je Gmail account wat onveiliger is omdat de 2 staps verificatie moet worden uitgeschakeld. Het is dan ook door jou om te bepalen of je dit wilt ja of nee. Wil je de Mikrotik tool email gebruiken zit er geen andere oplossing in.

Hoe kan je de Mikrotik tool e-mail terug werkend krijgen op de Mikrotik router

In deze tutorial laat ik je stap voor stap zien hoe je te werk moet gaan om de Mikrotik e-mail instellingen correct te configureren.
Mikrotik rekent op Gmail want een andere oplossing zien deze mensen niet zitten. Doch laat ons hopen dat ze er eens wat zullen op vinden om een 2 staps verificatie toe te voegen. En dit in samenspraak met de internet providers, dit zou met een bijkomend paswoord per toestel wel super zijn dat alle moeilijkheden wegvallen.

Mikrotik tool email en Gmail de enige weg om Mikrotik routers te laten mailen

In het buitenland zijn nog steeds email-servers waarvan je de poort 25 kunt gebruiken maar er zijn veiligheidsproblemen die niet over het hoofd mogen gezien worden.
De e-mails worden zomaar op het internet verzonden zonder enige beveiliging en encryptie. De dag van vandaag is dit zeker niet verstandig om dit zomaar te laten gebeuren. Iedere kwaadwillige kan je email inlog en boodschap zomaar onderscheppen. Ook deze van de Mikrotik tool email bij gebruik van de poort 25 weliswaar.
Denk eraan dat je zomaar al je e-mail gegevens ten grabbel gooit en dit is zeker de bedoeling niet nietwaar?  Dus gebruik Gmail om op een veiligere manier e-mails te verzenden met de Mikrotik tool email. Hou vervolgens in gedachten dat geen enkele ongeïdentificeerde e-mail nog wordt aanvaard.
Dit heeft als gevolg dat spam, e-mails met virussen en dergelijke meer niet meer kunnen worden verzonden zonder identificatie. Doch zijn er nog altijd achterpoortjes.

Mikrotik tool email

Gmail moet worden aangepast om deze e-mails te kunnen ontvangen

Je zal dan ook je Gmail instellingen moeten wijzigen doordat je namelijk moet inloggen met een twee stap authenticatie. Daarvoor moet je de twee stap authenticatie gaan uitzetten om je Mikrotik router toestemming te geven e-mails te zenden via Gmail.
Mikrotik tool email kan zodoende terug worden gebruikt voor interessante doeleinden. Gmail en Mikrotik gaan goed samen voor e-mails door te zenden.

tool email settings

Een kleine tip om toch meer veiligheidsredenen te creëren 

Gebruik een ander Gmail email adres dan deze die je voor privé gebruik hebt aangemaakt. Daar je dan de veiligheid vergroot om je Google account te beschermen.
Op deze manier maak je het voor jou veiliger omdat je geen twee stap verificatie kan toepassen op de Mikrotik router. Hieronder zie je de video tutorial.
Nog een tip dat ik je kan meegeven is om geen IP-adres te gebruiken bij de Mikrotik tool email configuratie. Geef in de plaats daarvan een naam in zodat je een redundante mailserver kan opzetten. Naar het schijnt zou je ook e-mails kunnen verzenden via Telenet maar deze heb ik nog niet uitgeprobeerd. Je mag zeker en vast een vervolg verwachten

Een paar bruikbare email scripts die je kan gebruiken zet ik hier online.

Indien je gebruik maakt van Mikrotik tool email kan je dit voor vele toepassingen gebruiken. Ik zal een paar van deze toepassingen hier gaan bespreken.
Dit omdat deze meestal gepaard gaan met een script zal ik deze scripts hier ook bijplaatsen. Sommige parameters zal je moeten gaan wijzigen naargelang je router en afhankelijk van je wensen. 

Mikrotik tool email
Mikrotik email scripts

Wordt per email gewaarschuwd indien je Mikrotik router te warm wordt en de voltage te laag wordt 

Hier heb je ineens twee vliegen in één slag omdat hier zowel de temperatuur en de voltage wordt gemonitord.
In dit voorbeeld slaat de router alarm via email indien de temperatuur boven de 45° komt en de voltage onder de 24.5 volt. Dit is een mooie oplossing indien je een accespoint hebt die op een batterij backup voeding werkt.
Met behulp van scheduler kan je dit script alle 30 seconden laten draaien.

:log info ("$[/system health get temperature] $[/system health get voltage]")
:if ([/system health get temperature]>45) do={/tool e-mail send to=youremail@gmail.com subject=[/system identity get name] body=("High temperature. Current temperature is: ".[/system health get temperature])} 
:if ([/system health get voltage]<245) do={/tool e-mail send to=youremail@gmail.com subject=[/system identity get name] body=("Low Voltage Alarm. Current voltage is: ".[/system health get voltage])}
Mikrotik tool email
Mikrotik email scripts

Tel en mail dagelijks het aantal gebruikers door.

Indien je een publieke hotspot hebt kan je bekijken hoeveel gebruikers er zijn geweest per dag. Met behulp van scheduler kan je deze dagelijks gaan doormailen ter informatie. Hoeveel keer per dag kan je natuurlijk zelf bepalen.
Hier moet je zelf de naam van de betreffende DHCP-server gaan wijzigen in lijn 7 en lijn 12. Hoe je met scheduler moet werken zie je bij het eerste script klik op de knop "Zie deze video tutorial hier".

:local i;
:local hostip;
:local hostname;
:local dhcplist "";
:local date [/system clock get date];
:local time [/system clock get time];
:local leasesall [ :len [ /ip dhcp-server lease find where server=dhcp1 ] ];
:local firmware [ /system routerboard get current-firmware ];
:local routeros [ /system package get number=0 value-name=version ];
:local macaddress;
/ip dhcp-server lease;
:foreach i in=[find where server=dhcp1 ] do={
:set hostname [get $i host-name];
:set hostip [get $i address];
:set macaddress [get $i active-mac-address];
:set dhcplist ($dhcplist . $hostname . " " . $hostip . " " . $macaddress . " " . $date . " " . $time . "\n");
};
/tool e-mail send to=youremail@gmail.com subject="Mail subject" body=( "Aantal DHCP leases: $leasesall\n\n" . $dhcplist );

Steun WirelessInfo.be

Om de kosten van de hosting en plug-ins te helpen dragen. Schenk een kleine bijdrage alstublieft.

tool email settings
tool email settings
Please follow and like us:

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.