Deel dit onderwerp alstublieft!

Synology NAS verbinden met Mikrotik

Waar gaat dit artikel over

Synology NAS verbinden met de Mikrotik router of switch

Je Synology NAS verbinden met de Mikrotik router moet met kennis van zaken gebeuren. Je denkt misschien dat is toch maar de Synology NAS aansluiten op de Mikrotik router en alles is OK. Doch het doet er toe waar je uw NAS en PC aansluit. Je staat hier misschien niet bij stil maar hiermee valt of staat je verbinding met je NAS naar je PC. Daarom zeg ik je, je Synology NAS verbinden met je Mikrotik router moet met kennis van zaken gebeuren. Lees deze uiteenzetting verder en zie waarom. 

Je Synology NAS verbinden met een 5 poort router is geen probleem

Indien je uw Synology NAS verbind met een 5 poort router is er helemaal geen probleem. Je kan elke poort gebruiken om deze aan te sluiten. Dit komt omdat deze routers zijn uitgerust met één switchchip. In dit geval kan je de NAS en je PC aansluiten waar je wil. Alle poorten die als LAN gebruikt worden zijn hiervoor geschikt. Doch bij grotere routers uitgerust met 10 poorten is dat anders. Neem nu als voorbeeld de RB2011, RB3011, RB4011en de RB5009 dit is een ander paar mouwen. 

Synology NAS aansluiten

Weet dat de Mikrotik routers met meer dan 5 poorten over twee of meerdere switchchips beschikken. Deze switchchips kunnen niet rechtstreeks communiceren met elkaar. Er bestaat wel een onhandige oplossing maar dit is geen aanrader. Dit kan je hier zien.

Je Synology NAS aansluiten op een Mikrotik router met 10 poorten is een ander paar mouwen

Indien je uw Synology NAS wil aansluiten op een Mikrotik router met 10 poorten, dan moet je rekening houden op welke poorten je deze aansluit. Het is te zeggen het is belangrijk dat je NAS en PC in eenzelfde switch groep zit. Dit geld ook indien je port mirroring of link aggregation wil configureren . Hierdoor zal de snelheid van de datadoorvoer fel vermeerderen. Dit merk je heel vlug indien je een router hebt die is uitgerust met een niet krachtige CPU. Doch ik raad je zeker aan om dit altijd te doen. Dit komt je netwerk steeds ten goede.

Bekijk het onderstaand schema die ik heb gemaakt 

Synology NAS aansluiten op Mikrotik

Dit schema laat je een verkeerde aansluiting zien van de NAS en de PC. Dit omdat je Synology NAS in de eerste switchgroep zit en de PC in de tweede switchgroep. Hier heb je het probleem dat elke switchgroep een eigen switchchip heeft en deze switchchips kunnen niet rechtstreeks communiceren met elkaar. Er kan gecommuniceerd worden met beide switchchips maar dan via de CPU. Dit betekent een grotere belasting voor de CPU wat resulteert in geen kabelsnelheid. Dit is het grote probleem. Daarom zeg ik je Synology NAS verbinden met Mikrotik moet met de nodige kennis gebeuren is het niet? Laat ons even kijken naar het goede voorbeeld.

Het goede voorbeeld van de Synology en PC verbinding

Synology NAS aansluiten op Mikrotik

Zoals je kan zien op het bovenstaand schema zie je nu dat zowel de NAS als de PC in eenzelfde switchgroep is geplugd. Dit is de juiste manier van werken want nu bekom je het voordeel dat je in een volledige switch omgeving terecht komt. Want al het dataverkeer wordt door die ene switchchip afgehandeld. Dit heeft als voordeel dat de data niet passeert via de CPU. De Synology NAS en de PC zijn verbonden met elkaar via een switch. Dit betekent layer twee wat wil zeggen dat beiden communiceren met elkaar door middel van hun MAC-adressen. Hierdoor bekom je kabel snelheid. Zie je nu waarom dit zo belangrijk is?

Op de bovenstaande video zie je hoe je uw NAS en PC moet verbinden op de Mikrotik router. Het is zowat een samenvatting die ik heb gemaakt. Ik raad je dan ook aan om dit filmpje eens te bekijken. Je Synology NAS verbinden met Mikrotik zal geen geheimen meer hebben indien je deze blogpost volledig doorleest. Maar wat nu bij de Mikrotik switchen? Dit zien we als vervolg.

De nieuwe Mikrotik switchen hebben één switchchip en dit heeft zijn voordelen

De nieuwe Mikrotik switchen zoals de CRS3xx series hebben maar één switchchip ingebouwd. Dit maakt het verbinden van de NAS en PC gemakkelijker is het niet? Je kan je Synology NAS verbinden op elke poort van deze switchen.  Een prachtig voorbeeld van een router en switch configuratie kan je hier zien. Maar hier moet je iets in gedachten houden. Indien je uw Synology NAS verbindt met je switch, sluit dan ook je PC aan op de switch. Dit resulteert terug in een volledige switch omgeving. Wat wil ik hiermee zeggen. Indien je een router en switch configuratie hebt sluit dan je PC niet aan op de router en de NAS op de switch of de switch eigenschappen vervallen onherroepelijk. Dit is heel belangrijk om weten.

De Mikrotik CLoud Router Switch

CRS-328

Een van de paradepaardjes van Mikrotik is de CRS328. Dit is een PoE switch en kan goed worden gebruikt om een camera netwerk op te bouwen. Hier is ook de boodschap om zowel de camera's als de NAS op eenzelfde switch te pluggen. Dit komt de snelheid en stabiliteit van je netwerk ten goede. Moet je nog denken over welke router en/Of switch je wil aankopen? Lees eventueel deze blogpost door.  Wat de switch betreft heb ik een grote voorkeur voor de Mikrotik CRS3xx serie switchen.
Maar hoe kan je nu zien hoeveel switchchips je router en/of switch heeft? Dit wil ik aan de hand van een screenshot laten zien.

Synology verbinden

In de bovenstaande screenshot heb ik met Winbox ingelogd op een CRS309 en in het menu "switch" -> tabblad "switch" zie je het aantal switchchips. In dit geval heeft deze switch maar één switchchip.  Als je nu wil kijken welke poorten in de switchchip zitten kan je dit bekijken als je op het tabblad "port" zien zo simpel is dat.

Wat met de oudere switchen die meer dan één switchchip hebben

Deze verouderde Mikrotik switchen hebben meerdere switchchips ingebouwd. Dit wil zeggen dat je uw NAS en PC het best verbindt in eenzelfde switchgroep. Ook hier geld deze regel. Dit is zeer aangeraden indien je wil genieten van draadsnelheden tussen je NAS en PC. 

De professionele routers hebben geen switchchip wat nu?

externe opslag met Mikrotik

Je Synology NAS verbinden met een professionele Mikrotik router zoals de Cloud Core Router is mogelijk. Doch dit is niet aan te raden wil je een goede performance bereiken.  Hou in gedachten dat de datadoorvoer uitsluitend wordt verwerkt door de CPU. Dit resulteert in een minder snelle datadoorvoer tussen de NAS en de PC. Een raad die ik je wil geven is: "hou een router en switch gescheiden". Met andere woorden het is beter om je netwerk uit te rusten met een router en een switch. Dit wil ik je zeker meegeven je zal het je niet beklagen. Met deze blogpost hoop ik je terug wat te hebben bijgeleerd, maar deze blogpost zal verder worden uitgebouwd. Kom dus regelmatig eens zien of deze is bijgewerkt. Want ik wil nog verder graven in het onderwerp; "je Synology NAS aansluiten op de Mikrotik router". 

Blijf op de hoogte van mijn nieuwe video tutorials

YouTube

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.