Deel dit onderwerp alstublieft!

Synology NAS verbinden met Mikrotik

Synology NAS verbinden met de Mikrotik router of switch

Je Synology NAS verbinden met de Mikrotik-router moet met kennis van zaken gebeuren. Je denkt misschien: 'Ik sluit gewoon de Synology NAS aan op een Ethernet-interface van de Mikrotik-router en alles is in orde.' Doch het doet ertoe waar je je NAS en pc aansluit. Je staat hier misschien niet bij stil, maar hiermee valt of staat je snelle verbinding tussen je NAS en je pc. Daarom zeg ik je: je Synology NAS verbinden met je Mikrotik-router moet met kennis van zaken gebeuren. Lees deze uiteenzetting verder en zie waarom.

Je Synology NAS verbinden met een 5 poort router is geen probleem

Indien je je Synology NAS verbindt met een 5-poortsrouter, is er helemaal geen probleem. Je kunt elke poort gebruiken om deze aan te sluiten. Dit komt doordat deze routers zijn uitgerust met één switchchip. In dit geval kun je de NAS en je pc aansluiten waar je maar wilt. Alle poorten die als LAN worden gebruikt, zijn hiervoor geschikt. Echter, bij grotere routers die zijn uitgerust met 10 poorten, is dat anders. Neem nu als voorbeeld de RB2011, RB3011, RB4011en de RB5009 dit is een ander paar mouwen. Indien je meer wil weten over Synology interface in bonding te plaatsen lees de blogpost Synology bonding configuratie met Mikrotik

Synology NAS aansluiten

Weet dat de Mikrotik routers met meer dan 5 poorten over twee of meerdere switchchips beschikken. Deze switchchips kunnen niet rechtstreeks communiceren met elkaar. Er bestaat wel een onhandige oplossing maar dit is geen aanrader. Dit kan je hier zien.

Je Synology NAS aansluiten op een Mikrotik router met 10 poorten is een ander paar mouwen

Indien je uw Synology NAS wil aansluiten op een Mikrotik router met 10 poorten, dan moet je rekening houden op welke poorten je deze aansluit. Het is te zeggen het is belangrijk dat je NAS en PC in eenzelfde switch groep zit. Dit geld ook indien je port mirroring of link aggregation wil configureren. Hierdoor zal de snelheid van de datadoorvoer fel vermeerderen. Dit merk je heel vlug indien je een router hebt die is uitgerust met een niet krachtige CPU. Doch ik raad je zeker aan om dit altijd te doen. Dit komt je netwerk steeds ten goede.

Bekijk het onderstaand schema dat ik heb gemaakt 

Synology NAS aansluiten op Mikrotik

Dit schema laat een verkeerde aansluiting zien van de NAS en de PC. Dit komt omdat de Synology NAS in de eerste switchgroep zit en de PC in de tweede switchgroep. Hier ontstaat het probleem dat elke switchgroep een eigen switchchip heeft, en deze switchchips kunnen niet rechtstreeks communiceren met elkaar. Er kan wel gecommuniceerd worden met beide switchchips, maar dan via de CPU. Dit betekent een grotere belasting voor de CPU, wat resulteert in geen kabelsnelheid. Dit is het grote probleem. Daarom zeg ik je: de Synology NAS verbinden met Mikrotik moet met de nodige kennis gebeuren, nietwaar? Laten we even kijken naar het juiste voorbeeld.

Het goede voorbeeld van de Synology en PC verbinding

Synology NAS aansluiten op Mikrotik

Zoals je kunt zien op het bovenstaande schema, zie je nu dat zowel de NAS als de PC in dezelfde switchgroep zijn aangesloten. Dit is de juiste werkwijze, want nu profiteer je van het voordeel dat je in een volledige switchomgeving terechtkomt. Al het dataverkeer wordt door die ene switchchip afgehandeld. Dit heeft als voordeel dat de data niet via de CPU hoeft te gaan. De Synology NAS en de PC zijn met elkaar verbonden via een switch. Dit betekent layer two, wat wil zeggen dat ze met elkaar communiceren door middel van hun MAC-adressen. Hierdoor behaal je kabelsnelheid. Zie je nu waarom dit zo belangrijk is?

Op de bovenstaande video zie je hoe je uw NAS en PC moet verbinden op de Mikrotik router. Het is zowat een samenvatting die ik heb gemaakt. Ik raad je dan ook aan om dit filmpje eens te bekijken. Je Synology NAS verbinden met Mikrotik zal geen geheimen meer hebben indien je deze blogpost volledig doorleest. Maar wat nu bij de Mikrotik switchen? Dit zie je verder op deze blogpost.

De nieuwe Mikrotik switchen hebben één switchchip en dit heeft zijn voordelen

De nieuwe Mikrotik switchen zoals de CRS3xx series hebben maar één switchchip ingebouwd. Dit maakt het verbinden van de NAS en PC gemakkelijker is het niet? Je kan je Synology NAS verbinden op elke poort van deze switchen. Een prachtig voorbeeld van een router en switch configuratie kan je hier zien. Maar hier moet je iets in gedachten houden. Indien je uw Synology NAS verbindt met je switch, sluit dan ook je PC aan op de switch. Dit resulteert terug in een volledige layer2 switch omgeving. Wat wil ik hiermee zeggen. Indien je een router en switch configuratie hebt sluit dan je PC niet aan op de router en de NAS op de switch Er is niets sneller dan alle apparaten die op een switch draaien. De router heeft de taak om de netwerken te routen en veel mensen vergeten dat.

De Mikrotik CLoud Router Switch

CRS-328

Een van de paradepaardjes van Mikrotik is de CRS328. Dit is een PoE switch en kan goed worden gebruikt om een camera netwerk op te bouwen. Hier is ook de boodschap om zowel de camera's als de NAS op eenzelfde switch te pluggen. Dit komt de snelheid en stabiliteit van je netwerk ten goede. Moet je nog denken over welke router en/Of switch je wil aankopen? Lees deze blogpost door.  Wat de switch betreft heb ik een grote voorkeur voor de Mikrotik CRS3xx serie switchen. Deze Mikrotik switch is uiteraard niet alleen voor camera's van stroom te voorzien. Deze switch kan bijvoorbeeld ook accespoints en andere netwerktoestellen van stroom voorzien. Hoe kan je nu zien hoeveel switchchips je router en/of switch heeft? Dit wil ik aan de hand van een screenshot laten zien.

Synology verbinden

In de bovenstaande screenshot heb ik met Winbox ingelogd op een CRS309 en in het menu "switch" -> tabblad "switch" zie je het aantal switchchips. In dit geval heeft deze switch maar één switchchip.  Als je nu wil kijken welke poorten in de switchchip zitten kan je dit bekijken als je op het tabblad "port" zien zo simpel is dat.

Wat met de oudere switchen die meer dan één switchchip hebben

Deze verouderde Mikrotik switchen hebben meerdere switchchips ingebouwd. Dit wil zeggen dat je uw NAS en PC het best verbindt in eenzelfde switchchip. Ook hier geld deze regel. Dit is zeer aangeraden indien je wil genieten van draadsnelheden tussen je NAS en PC.

De professionele routers hebben geen switchchip wat nu?

externe opslag met Mikrotik

Je Synology NAS verbinden met een professionele Mikrotik router zoals de Cloud Core Router is mogelijk. Doch dit is niet aan te raden wil je een goede performance bereiken.  Hou in gedachten dat de datadoorvoer uitsluitend wordt verwerkt door de CPU. Dit resulteert in een minder snelle datadoorvoer tussen de NAS en de PC. Een raad die ik je wil geven is: "hou een router en switch gescheiden". Met andere woorden het is beter om je netwerk uit te rusten met een router en een switch. Dit wil ik je zeker meegeven je zal het je niet beklagen. Met deze blogpost hoop ik je terug wat te hebben bijgeleerd. Ik wens je succes en veel plezier met deze configuratie.

Blijf op de hoogte van mijn nieuwe video tutorials

YouTube

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.