Deel dit onderwerp alstublieft!

Een Mikrotik router kopen

Een Mikrotik router kopen lees eerst deze uiteenzetting

Als je een Mikrotik router wil aankopen weet in de eerste plaats dat die niet zo eenvoudig te configureren zijn

Mikrotik heeft een volledig andere configuratie interface dan de traditionele routers. En dit met als gevolg als je voor het eerst een Mikrotik router aankoopt en wil gaan configureren raar zal opkijken naar de configuratie interface zoals hieronder afgebeeld. Maar laat je daardoor niet afschrikken. 

De Mikrotik router beschikt over een default configuratie waar je direct mee aan de slag kan. Maar als je deze meer leert kennen zal je meer willen van je Mikrotik router. Daarom wil ik je helpen met deze blog en kan je veel tutorials vinden. Ik raad je dan ook aan veel van deze Mikrotik tutorials door te nemen. Zo krijg je stap voor stap meer begrip over de Mikrotik router en zal je deze router meer en meer leren appreciëren. Meer hierover verder op deze blogpost. 

Een Mikrotik router kopen voor thuisgebruik is nog vrij eenvoudig doch kan je veel leren als je deze blog leest

Veel mensen kennen Mikrotik routers niet, en zeker niet dat deze routers over verschillende eigenschappen beschikken. En neen ik heb het niet alleen over de CPU. Er zijn nog belangrijke onderdelen die van cruciaal  belang zijn voor een goede werking. Wil je een Mikrotik router aankopen? lees deze blogpost tot op het einde.

Alles hangt af welk netwerk je wil gaan opbouwen en hoeveel data verkeer er door je netwerk zal stromen. Voor thuisgebruik is de beslissing vlug genomen, doch kan je rekening houden met de snelheid van de CPU. Indien je bijvoorbeeld een online gamer bent en veel YouTube bekijkt koop je toch best een snellere router aan.

Deze zijn uitgerust met een krachtige CPU. Ook al zal de kostprijs wat hoger zijn. Bij gamers en YouTube kijkers zal dit zeker en vast geen verloren geld zijn integendeel.

Nog een gegeven, wil je een Mikrotik router kopen met ingebouwde wifi of wil je daar één of meerdere losse accespoints op aansluiten moet je er ook op letten dat die over voldoende poorten beschikt. Dit afhankelijk of je later wil gaan uitbreidden of niet.

De Mikrotik routers hebben een default configuratie maar je kan deze totaal naar uw hand zetten

Bij de traditionele routers heb je een web interface waar je de parameters kan wijzigen maar bij een Mikrotik router ligt dat geheel anders.
Weet dat een Mikrotik router een default configuratie heeft, maar je kan de configuratie volledig gaan aanpassen. Dit vergt enige kennis van netwerken en Mikrotik routers.

Daarom heb ik deze blog geschreven en veel video tutorials aangemaakt. Op deze manier kan je stap voor stap meer leren over deze geweldige routers.
En voor de echte beginners heb ik stap voor stap tutorials die je zeker zullen op weg helpen.

Een Mikrotik router kopen

hAP lite voor het gewone thuisgebruik. Doet het goed maar niet voor gamers geschikt.

Een Mikrotik router kopen

Voor thuis gebruik volstaat deze en heeft een CPU van 600 MHz. deze heeft 2.4 GHz. wifi radio onboard.

RB962UiGS-5HacT2HnT

Voor thuis gebruik is deze zeker geshikt en sneller dan zijn gebuur links. Met ingebouwde 802.11 ac wifi radio.

Deze routers zijn door mij geselecteerd en zijn geschikt voor thuis gebruik. De hAP lite is mooi van vormgeving en voor deze prijs kan deze als instapmodel van Mikrotik router worden aanzien. Met deze router kan je bijvoorbeeld configuraties gaan oefenen. De middelste RB2011 serie heeft 5x Gigabit en 5x 10/100 poorten.

Deze heeft twee switch chips waardoor deze per switch chip een switch groep kan vormen. Ten slotte heeft deze een 2.4 GHz. wifi radio ingebouwd.
De hAP ac heeft een krachtigere CPU ingebouwd en geeft goede resultaten als deze niet teveel firewall rules en mangle rules moet verwerken. 

Dit omdat deze firewall en mangle rules CPU intensief zijn. Doch is deze geschikt voor de gamers en YouTubers onder ons. Zijn ingebouwde ac wifi radio doet het uitstekend. Bespreek met de leverancier welke router het beste bij je past en lees alvast deze blogpost volledig door. Dit zal je later een teleurstelling besparen.

Wil je een Mikrotik router kopen weet dan wat het verschil is tussen RouterOS en SwitchOS

Mikrotik RouterOS een krachtige en veelzijdig besturingsysteem  

Een Mikrotik router kopen

Zoals je op de bovenstaande screenshot kan zien is RouterOS zeer uitgebreid. Deze bevat veel tools om je netwerk meer te finetunen, emails verzenden, je kan scripts instellen. Iedere interface is afzonderlijk instelbaar en werkt onafhankelijk van elkaar. Meerdere routing protocollen zijn beschikbaar en er zit zelfs een uitgebreide firewall in die je zelf kan instellen

Bandbreedte management door middel van mangle rules en Queues. VPN tunnels zoals PPTP, L2TP, OpenVPN EOIP en nog meer.

RouterOS is volledig zelf te configureren met VLAN's, alle soorten van tunnels, meerdere netwerken met eigen DHCP en DNS-servers en nog vele andere eigenschappen.
Kortom wil je een Mikrotik kopen, denk na en stel je de vraag: "wat verlang ik en wat zijn uw vereisten van je netwerk". Is je netwerk voor thuis of in een bedrijf te gebruiken? Later gaan we dieper graven maar eerst behandel ik de eigenschappen van RouterOS en SwitchOS.

SwitchOS is alleen gebaseerd op switch doeleinden en deze zijn vrij beperkt op deze toestellen

Een Mikrotik router kopen

SwitchOS is een besturingssysteem dat speciaal is ontworpen voor het beheer van Mikrotik switchen.
SwOS is configureerbaar vanuit uw webbrowser. Het biedt u alle basisfunctionaliteiten aan van een managed switch. Hiermee kunt u poort naar poort forwarding configureren, MAC-filter toepassen, VLAN's configureren, port mirroring , bandbreedtebeperking toepassen en zelfs sommige MAC- en IP-headers aanpassen.


Doch als je een volwaardige managed switch wil aanschaffen vind ik persoonlijk dat de Mikrotik SwOS niet voldoet. SwitchOS staat nog in zijn kinderschoenen.
En dat merk je op met deze Mikrotik switchen. Doch wat ze kunnen doen ze goed.

Hoe in te loggen op een Mikrotik SwOS kan je hier bekijken. Een port based vlan configuratie heb ik ook aangemaakt deze kan je hier bekijken.
Wil je een volwaardige Mikrotik switch aankopen denk eerst na wat je met je netwerk allemaal wil gaan doen. 

Dual boot Mikrotik routers kunnen zowel met RouterOS als met SwitchOS overweg

Er zijn prachtige switchen die zowel RouterOS /of SwOS kunnen draaien zoals de CRS326-24G-2S+RM een prachtig toestel die vooral is gericht op VLAN's en Bonding eigenschappen. Dit is één van mijn favorieten omdat die beschikt over 2x SFP+ interfaces voor glasvezel aansluitingen die data pakketten tot een theoretische snelheid van 10 Gbit snelheid kunnen versturen. 

Een Mikrotik router kopen moet met de nodige kennis gebeuren 

Dat de CPU zwaar genoeg moet zijn weet iedereen, maar er speelt zich nog een belangrijk gegeven op hardware niveau en dat zijn de switch chips.
Er zijn verschillende soorten switch-chips op de Mikrotik routers ingebouwd.

De meesten van hen hebben alleen de basisfunctie Port Switching ingebouwd. Doch zijn er switch-chips die meer in hun mars hebben, en als je daar geen aandacht aan schenkt of geen kennis van hebt, kan je weleens bedrogen uitkomen. Een Mikrotik router kopen moet dus met de nodige kennis gebeuren. Hier zie je een volledige tabel van de gebruikte switch-chips en wat ze aankunnen. Daaronder zie je dan ook alle routers en welke switch-chip die ingebouwd hebben.

Sinds de nieuwe hardware offloading implementatie moet je daar zeker aandacht aan schenken. Hardware offloading wordt hier verder besproken. 

Wil je een Cloud Router Switch aankopen heb je een combinatie van router en switch functies

Een Mikrotik router kopen

De Cloud Router Switch combineert de beste eigenschappen van een volledig functionele router en een Layer 3-switch. Uitgerust met de vertrouwde RouterOS.
Alle specifieke switch-configuratieopties zijn beschikbaar in een speciaal Switch-menu, maar desgewenst kunnen poorten worden verwijderd uit de switch configuratie en worden gebruikt voor routering. Kortom de perfecte SOHO gateway router, switch, alles in één doos.

Maar toch zitten er verschillen op deze twee soorten van Cloud Router Switchen dus een Mikrotik router aankopen zoals de CRS series is al een ander paar mouwen. Dit omdat afhankelijk van het model deze zijn uitgerust met andere switch chips.
 
En dit betekent dat die geheel anders moeten worden geconfigureerd. Dit zorgt voor heel wat verwarring, de CRS125-24G-1S-RM kan met meerdere bridges HW-offload ondersteunen. De CRS326-24G-2S+RM kan dat met slechts één bridge. Maar kan op zijn beurt VLAN's met VLAN filtering en bonding met LDAP configuraties aan. De CRS326 benaderd meer de traditionele switch, daarentegen is de CRS125 meer gericht op een router met basis switch functies. Ze hebben allebei hun eigen functie.

Mikrotik Cloud Router Switch met 24 Power over ethernet poorten een parel van een switch

Dit is ook een prachtige oplossing als je bijvoorbeeld camera's of accespoints wilt voeden die direct via de PoE-out van de CRS van stroom kunnen voorzien worden. 
De PoE poorten kunnen zowel 802.3af als 802.3at en zelfs passieve PoE aan en kunnen bij minder dan 30 volt 450 milliampère aan.

Indien je op deze manier je accespoints of camera's kunt aansluiten en van stroom kunt voorzien is dit een zeer nette oplossing. 
Deze CRS is het neusje van de zalm en kan zowel alle Mikrotik routers voorzien van stroom door middel van de automatische detectie. Zelfs de Ubiquiti Nanostations en dergelijke meer kunnen via deze PoE interfaces gevoed worden. Kortom een parel van een Mikrotik CRS switch.

Is deze luidruchtig  vraagt u zich waarschijnlijk af, het antwoord is duidelijk. Bij normaal gebruik hoor je de 2 ventilatoren bijna niet draaien in tegenstelling tot andere PoE switchen. Doch als de temperatuur oploopt zullen de ventilatoren vlugger gaan draaien totdat de temperatuur terug is gezakt. Zeer storend is dit niet.

De CRS 328-24P-4S+RM heeft zoals je ziet 4 SFP+ poorten voor glasvezel aansluitingen voor een theoretische snelheid van 10 Mbit/sec.
Klik op de afbeeldingen voor meer informatie over deze toestellen. Je ziet, een Mikrotik router aankopen bied je veel mogelijkheden en bied je veel eigenschappen aan naargelang de aangekochte Mikrotik router.  Dit is ook wel de router om dit alarm experiment mee uit te voeren, maar pas op gebruik het best een relais met een gering stroom verbruik. Een configuratie van dit toestel kan je hier bekijken.

Welke toestellen geven problemen met de PoE van de Mikrotik CRS 328-24P-4S+RM

Ik heb hier 2 Grandstream IP-camera's getest en die geven bij het aanschakelen van de IR leds een overload error aan. De rode leds knipperen op de switch.

Doch met de Zyxel GS 1920-24HP werkten deze perfect.
Hikvision IP-camera's werken daarentegen normaal op dit Mikrotik toestel.

Andere negatieve ondervindingen met de CRS-328 heb ik nog niet gehad.

Wat is en doet hardware offloading of HW offloading precies 

Sinds RouterOS v6.40rc36-v6.41rc1+ bevat RouterOS een nieuwe bridge-implementatie die hardware-offloading genaamd wordt, de afkorting daarvan is  hw-offload.
Deze update converteert alle master-port interfaces naar een nieuwe bridge configuratie en elimineert de master-port optie.

Daardoor zal de bridge alle Layer2 data pakketten forwarden en afhandelen door middel van de switch-chip. Dit betekent dat de CPU niet zoveel data pakketten moet verwerken met als gevolg dat een betere performance van de Mikrotik router wordt verkregen.

 
hw-offload wordt automatisch ingeschakeld op basis van toepasselijke voorwaarden. De rest van RouterOS switch specifieke configuratie blijft onaangeroerd in de gebruikelijke menu's. HW-offload veroorzaakt ook een flinke verandering in de VLAN configuratie en dit is ook goed om weten bij je aankoop van een Mikrotik router.

Als de hw-offload functionaliteit niet vereist is, kan deze worden uitgeschakeld. Maar hardware offload zorgt ervoor dat de CPU minder wordt belast en dit komt je netwerk ten goede.

Een Mikrotik router speciaal ontworpen om routing uit te voeren de Cloud Core Routers

Een Mikrotik router kopen

Een belangrijk gegeven en weten als je een Mikrotik toestel gaat aankopen is te weten wat je er mee kan aanvangen. Een echte Mikrotik router zoals de Cloud Core routers zijn niet ontworpen om als switch te gebruiken. Deze hebben namelijk geen switch-chip en werken op pure power, geleverd door de Tilera CPU.

Alle data pakketten worden afgehandeld door de zware multicore Tilera CPU en de zwaarste Mikrotik router tot nu toe kan tot 41.5 miljoen pakketten per seconde aan.
De Mikrotik Cloud Core Routers worden dan ook ingezet in grote bedrijven en datacenters. Dit zijn de echte zware trekpaarden van Mikrotik om U tegen te zeggen.

Ieder model van Mikrotik router moet op verschillende manieren worden geconfigureerd

Ten slotte weet dit dat ieder model van Mikrotik routers anders moet worden geconfigureerd om het beste van de router naar boven te halen. Veel performance gaat verloren door een verkeerde configuraties En dit weten veel mensen niet. Bij velen is dit een struikelblok omdat dit veel kennis en studie vraagt en ja ook ik maak fouten.

Toen ik een beginnend Mikrotik gebruiker was wist ik dat ook niet en eerlijk gezegd weet ik sommige dingen nog niet. Maar met de nodige opzoekingen en ondervindingen kom al vlug te weten dat niet iedere Mikrotik router universeel kan worden ingezet. De bottleneck zit hem in de switch-chips die verschillen. 

Behalve de routers voor thuis gebruik die universeel inzetbaar zijn, heeft iedere grotere Mikrotik router elk zijn verschillende eigenschappen. Bekijk zeker welke switch-chip, hoeveel geheugen, of ze voorzien zijn van een USB-poort en de CPU uiteraard.

Leer eerst je Mikrotik router kennen en wijzig daarna een paar configuraties 

Je kan een Mikrotik router aankopen en direct de default instellingen gebruiken. Je hebt dan alvast een werkende router zonder speciale instellingen zoals een gast netwerk. In mijn tutorials Mikrotik voor beginners kan je veel configuraties toevoegen onder andere het aanmaken van een gast netwerk met draadloze cliënt isolation.

Vervolgens kan je ook een gast netwerk zien aanmaken op de ethernet interfaces van de Mikrotik router. Er staan nog veel onderwerpen op deze blog die je goed van pas kunnen komen.

Neem daarom een kijkje op deze blogpost en indien je iets niet snapt of mist, kan je me steeds contacteren met je vraag of suggestie. Vindt je deze uiteenzetting interessant deel deze op social media alstublieft. En indien je wil schenk een kleine bijdrage om deze blog te kunnen onderhouden en online te houden.

Steun WirelessInfo.be

Help Wirelessinfo.be online te houden, veel plugin's zijn niet gratis en dat kost handenvol geld.

x Shield Logo
This Site Is Protected By
The Shield →