Deel dit onderwerp alstublieft!

Een Mikrotik router kopen

Een Mikrotik router kopen lees eerst deze uiteenzetting

Een Mikrotik router kopen

Waarom deze uiteenzetting over een Mikrotik router kopen?

Een Mikrotik router aankopen doe je het best met kennis van zaken. Want er zijn veel verschillende modellen van Mikrotik routers. Dit zorgt voor verwarring en keuzestress. Eén ding blijft steeds gelijk op de Mikrotik routers en dit is het besturingssysteem. Elke router draait een geweldige routing software: RouterOS genaamd. RouterOS is een zeer uitgebreid operating systeem die de router krachtig en veelzijdig maakt. Dit is de reden waarom ik steeds kies voor een Mikrotik toestel. Doch weet dat deze toestellen niet zoals de traditionele routers zijn. Alles is aanpasbaar zoals jij het wil doch dit vergt zeer veel kennis van zaken. Maar laten we eerst bespreken welke modellen er allemaal zijn.  

RouterOS bestaat in 4 verschillende licenties 

Een Mikrotik router kopen

Ondanks dat de Mikrotik routers dezelfde software draaien bestaan er 6 verschillende licenties. Dit zorgt voor nog meer verwarring maar ik ga wat meer duidelijkheid scheppen door middel van een tabel die Mikrotik heeft gemaakt. Weet ook dat je licenties kan kopen zodat je RouterOS kan draaien in een virtuele omgeving op een PC. Dit zijn de CHR-licenties, wat wil zeggen Cloud Hosted Router. De eigenschappen van deze licenties staan in de rechter tabel. Wil je een Mikrotik router aankopen weet dan dat op de routers al een bijgeleverde licentie heeft. De licenties zijn permanent en vervallen niet. Voor een router voor thuisgebruik is dat een licentie 4 of 5. 

Mikrotik licenties en hun eigenschappen 

  • Licentie 3: Is verwerkt in CPE-toestellen om point to point verbindingen tot stand te brengen. Deze toestellen wordt meestal gebruikt door een WISP wat Wireless Internet Provider betekent. Opgelet: deze toestellen zijn geen accespoints. Een paar voorbeelden: SXT LTE6 kit, SXTsq Lite2, DISC Lite5 en nog veel andere. Weet dat je een licentie kan upgraden maar meestal is dat niet aan te raden. Mikrotik bepaald de licentie volgens de beperkingen van het toestel.
  • Licentie 4: Wordt gebruikt in de routers voor thuis gebruik. Als je op de tabel links kijkt zie je de meeste verschillen. Weet dat routers die zijn uitgerust met licentie 4 een accespoint kunnen draaien. Indien je hiermee een hotspot wil draaien heb je een beperking tot 200 gebruikers tegelijkertijd, wat toch veel is. Een paar voorbeelden van deze Mikrotik routers zijn: hap_ax_lite_lte6
    chateau_lte6, RB960PGS-PB, RB760iGS en nog veel andere toestellen.
  • Licentie 5: Is dezelfde dan licentie4 doch de router kan meerdere PPPoE-tunnels, PPTP-tunnels en L2TP-tunnels tegelijkertijd aan tot 500 gebruikers. Maar dit is niet alles want indien je gebruik maakt van de hotspot functie kan deze tot 500 gebruikers tegelijkertijd aan. Voor meer details vergelijk de tabel. Een paar voorbeelden zijn: L009UiGS-RM, RB3011UiAS-RM, RB5009UPr+S+IN en nog andere toestellen.
  • Licentie 6: Dit is een licentie die gebruikt wordt voor zware routers. Alle opties zoals tunnels, gebruikers en dergelijke zijn ongelimiteerd. Je ziet dat een Mikrotik router kopen met kennis van zaken moet gebeuren, is het niet? Ik plaats ook wat voorbeelden van deze routers. Deze zijn: RB1100Dx4, ccr2004_16g_2splus, CCR1009-7G-1C-1S+, ccr2216_1g_12xs_2xq. Deze behoren in datacenters of zware netwerken geïmplementeerd te worden. 

Weet ook dat de Mikrotik switchen over licenties beschikken

Mikrotik switchen hebben ook verschillende licenties. Maar deze zijn beperkt vanaf licentie 5 tot 6. De meeste hebben licentie 5 maar de duurdere beschikken over de licentie 6. En als ik van duurdere spreek heb ik het over een prijs boven de 1500 €. Dit zijn de paradepaardjes van de Mikrotik switchen. Ik kan het niet laten een snelkoppeling te plaatsen van deze switch: CRS518-16XS-2XQ-RM. Om met de deur in huis te vallen; zijn naar mijn mening de CRS3xx series de betaalbare en bruikbaarste switchen. Deze switchen zijn zeer betrouwbaar en hebben prachtige opties zoals het blokkeren van een rogue DHCP-server en nog veel meer.

Er zijn veel verschillen bij de Mikrotik toestellen 

Indien je een Mikrotik router wil kopen moet je zeker eens bekijken welk model je wil. Er zijn zoveel verschillende modellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Mikrotik heeft zowel modellen voor thuis gebruik maar ook voor kantoren, hotel, campings en zo meer. De zwaardere exemplaren doen dienst in datacenters. Maar goed, laat ons even kijken welk model je kan gebruiken voor thuis gebruik. Het is goed om weten dat routers uitgerust met de ARM of ARM64 architectuur meer extra opties kunnen draaien. Als je daarbovenop een Mikrotik router aankoopt met een ingebouwde USB-poort dan heb je alle troeven wat een Mikrotik router kan bieden in handen. Dit is een Mikrotik router aankopen met kennis van zaken. 

Wat moet je weten over de opbouw van de verschillende modellen Mikrotik routers?

Wil je een Mikrotik router kopen, let dan zeker over de opbouw van deze router. Stel je de vraag: "wat verwacht ik van mijn Mikrotik router?". Een Mikrotik router beschikt niet altijd over dezelfde hardware. En ik heb het niet alleen over de CPU en kloksnelheid. Neen, zelfs de gebruikte switchchip verschilt van model tot model. Zo ook het RAM-geheugen en de ene router heeft een USB-poort, de andere niet. Doch een USB-poort kan goed van pas komen voor externe opslag, een USB-dongle of LTE-StickDit verschilt uiteraard van model tot model. Let dus goed op als je een Mikrotik router wil aankopen.
Mikrotik heeft met het uitkomen van RouterOS versie 7 nieuwe VPN-technieken geïmplementeerd zoals WireGuard en ZeroTier

Bespaar nooit op een router want je komt bedrogen uit

Veel mensen onderschatten de functie van de router. Dit is een spijtige zaak. Want vergeet niet dat een goede router kan zorgen voor een veiliger netwerk. Veel mensen denken namelijk niet aan de firewall die intensief gebruikt maakt van de CPU. En op de Mikrotik router is een zeer goede firewall aanwezig. Let bij je aankoop dat de CPU en het geheugen zwaar genoeg is om het dataverkeer in goede banen te leiden. Ook met een paar extra firewall rules moet de router het nog perfect aankunnen. Als je ook nog aan bandbreedte limitering wil doen heb je een krachtige router nodig. Dus spaar niet op de kosten van een router. Dit is een gouden raad dat ik geef.  

Een voorbeeld van een Mikrotik ethernet router voor thuis of op kantoor


Een Mikrotik router kopen

Indien je een ethernet router wil kopen met PoE-out is dit een zeer goed toestel. Ook al ziet deze naar mijn mening niet afgewerkt uit. Doch dit is een krachtige router uitgerust met een ARM64 quad core CPU met een maximale kloksnelheid van 1400 MHz. Ook het RAM-geheugen is niet min. Deze Mikrotik router heeft 1 GB RAM en 1 GB aan opslag. Neem er dan nog bij dat deze over een ingebouwde USB-poort beschikt.
Wat deze router ook heeft is één 2.5G ethernetpoort. De rest van de poorten zijn 10/100/1000M poorten. De SFP+ poort maakt deze router volledig. Spijtig genoeg bestaat er in deze soort geen draadloze router. En mensen die toch wat willen besparen; dit model router bestaat ook zonder de PoE-out poorten.
De router heeft een licentie5. Nog goed om weten is dat deze router alleen werkt met RouterOS versie 7. Dit geldt bij alle Mikrotik routers met een ARM64 architectuur.


Mikrotik draadloze router met LTE en dual band wifi radio's 

Mikrtotik router aankopen

Deze router is het neusje van de zalm voor thuis en mobiel gebruik. Indien je een krachtige draadloze router wil aankopen en dit met een mooi design. Dit is er één. Ook deze is uitgerust met een ARM64 CPU en met 1GB RAM-geheugen. De ingebouwde opslag is heel wat minder. De router moet het doen met 128 MB. Maar aangezien deze ook een ingebouwde USB-poort heeft, is dat geen enkel probleem. Nog een eigenschap van deze router is dat hij beschikt over een LTE-interface zodat je deze router mobiel kan gebruiken op 3G. Prachtig, is het niet? De Chateau LTE18 ax draait alleen op  RouterOS versie 7. Wat de draadloze interfaces betreft heeft de Chateau LTE18 ax zowel een 2.4 GHz. als een 5GHz. radio, en dit is nog niet alles. Deze router beschikt ook over de mogelijkheid om WIFI Wave en WPA3 te draaien. Dit kan mits je een extra package installeert op de router. Uiteraard zijn er nog veel meer routers verkrijgbaar maar deze genieten mijn voorkeur omdat ze op een ARM64 architectuur draaien. Zoals al gezegd opent dit meer opties. Bekijk ook de grote broer van deze router.  


Een Mikrotik draadloze router voor thuis

hAP ax3

Terug een Mikrotik router uitgerust met een ARM64 CPU maar dan wat minder prijzig dan de bovenste twee. Doch deze moet niet onderdoen, want met zijn krachtige quad Core CPU met een kloksnelheid van 864 tot 1800 MHz. is deze niet te onderschatten. Niet te geloven maar deze router heeft een licentie 6 wat wil zeggen dat niets is gelimiteerd van tunnels, hotspot gebruikers en dergelijke meer. Het RAM-geheugen is terug 1GB maar de storage capaciteit is terug geminimaliseerd tot 128 MB. Omdat deze met een USB-poort is uitgerust hoeft dit geen probleem te zijn.   De draadloze radio's zijn op 2.4 GHz 802.11 b/g/n en op de 5 GHz. 802.11 a/n/ac. Deze router kan ook WIFI Wave aan met behulp van een extra package die je op de router kan installeren. Kortom, een mooie router voor thuis gebruik.


Een kleine router voor op reis

Mikrotik router aankopen

Ongelooflijk maar waar; Mikrotik heeft ook aan de mensen gedacht die op reis gaan. Dit door een zeer kleine router te vervaardigen die op verschillende manieren kan gevoed worden. Deze mini AP heeft een 2.4 GHz. radio en twee ethernet poorten. Deze kan je zowel gebruiken als accespoint of als cliënt. Dit wil zeggen dat je deze kan gebruiken om te verbinden met een draadloos netwerk. Klein maar fijn noem ik dat. Er is nog een goedkopere versie maar deze heeft geen switchchip. Ik bespreek de mAP op een andere blogpost. Deze heeft een MIPSBE-architectuur.


Indien je kennis wil maken met de Mikrotik configuratie

Een Mikrotik router kopen

hAP lite TC

Deze draadloze router is een goed exemplaar om de configuratie van de Mikrotik router onder de knie te krijgen. Uiteraard kan deze veel minder dan de grotere modellen, maar deze is zeker goed om op te leren. De prijs ligt om en bij de 27€. Ik moet er wel bijzeggen dat deze geen ARM CPU heeft en dit heeft als nadeel dat je geen Docker containers en zo meer kan draaien. Doch voor deze prijs heb je een simple accespoint op 2.4 GHz. Dat deze niet geschikt is voor zwaar werk is vanzelfsprekend. De basis configuratie en als extra een guest netwerk erbij configureren is meer dan voldoende voor dit Mikrotik toestel. Met dit instapmodel zal je al gauw kennis maken met de configuratie interface. En dit doe je het best met Winbox, dit is een eigen configuratie software van Mikrotik. Om je op weg te helpen heb ik ook een blogpost gemaakt met veel filmpjes die alles nauwkeurig uitleggen genaamd Mikrotik voor beginners. Ik wens je alvast veel succes met de Mikrotik aankoop en configuratie.


Wat indien je infrastructuur wil kopen voor je camping, restaurant, hotel en dergelijke meer

Veel mensen die infrastructuur willen plaatsen voor een camping, hotel en dergelijke maken meestal een zeer grote fout. Dit omdat ze een Mikrotik router kopen en alleen daarmee hun netwerk willen mee opbouwen. Dit is een totale vergissing die vlug opgemerkt zal worden. Het netwerk zal geen hoge throughput halen en instabiel zijn. Je ziet dat een Mikrotik router aankopen niet eenvoudig is. Kennis van zaken is aangeraden en een must. Voor deze soort van infrastructuren koop je het best een router + switch aan. De Mikrotik 3xx switchen zijn zeer goed en stabiel. Lees verder en beredeneer. 


Een router + switch = succes

Mikrotik RB 5009


Mikrotik CRS-328

Indien je de infrastructuur wil opbouwen voor een restaurant, camping en zo meer, koop je beter een switch + router. De throughput en stabiliteit gaat hiermee fors omhoog. Een Mikrotik switch + een Mikrotik router is gelijk aan succes en dat zeg ik met klem. Een router dient om het dataverkeer te routen, als firewall en eventueel aan bandbreedte limitering te doen en niet om als switch te worden ingezet. Als ik mijn voorkeur mag aanbieden denk ik aan een CRS328 24P-4S+ en als router kan je bijvoorbeeld de RB5009UPr+S+IN nemen. Daar deze beschikt over een SFP+ poort kan je deze met een glasvezelkabel verbinden met de router. Waarom ik voor deze switch kies is omdat deze over 24 PoE poorten beschikt. Dit is goed voor accespoints aan te sluiten en camera's. Let wel op dat deze switch over koelventilatoren beschikt. Hou rekening met wat lawaai bij het koelen.


Een betere combinatie als voorbeeld

Een Mikrotik router kopen

Een Mikrotik router kopen

Indien je een groot netwerk wil uitbouwen voor een restaurant, jachthaven, camping en dergelijke, is het beter met VLANS te werken. Dit heeft als voordeel dat je zeer vlug een uitbreiding kan uitvoeren van je netwerk. Dit is uiteraard niet alles, want je isoleert de netwerken van elkaar op layer2 niveau. Dat resulteert in meer veiligheid op je netwerk. Wil je een VLAN-configuratie bekijken op mijn YouTube kanaal, klik dan hier voor het eerste deel en hier voor het tweede deel. Zo zie je ook hoe VLANS worden aangemaakt op zowel de router als op een Mikrotik switch 3xx. 


Een derde combinatie router + switch voor het echt zware werk

Deze bovenstaande samenstelling is niet weggelegd voor de camping, scholen en dergelijke meer. Dit is een router en switch die in een datacenter behoort. Ik kan het niet nalaten deze ook te laten zien, ook al zijn deze zeer prijzig. De switch kost 1595 $ en kan 100 Gigabit netwerken aan. Daarom heeft deze switch maar 1 ethernet poort. Maar verder is deze uitgerust met 16 x 25G SFP+ poorten en twee 100G QSFP-poorten. De switch heeft de MIPSBE-architectuur. Het vlaggenschip van Mikrotik is de CCR2216-1G-12xS-2XQ router. Deze router heeft een ARM64 16 core CPU en heeft maar liefst 16 GB RAM-geheugen. Wat een krachtige router is dit. Ook heeft deze router maar één ethernet poort. Vervolgens heeft de router 12x 25G SFP28 poorten en twee 100G QSFP28 poorten. De prijs van deze router is 2795 $. Maar laat ons terug met beide voeten op de grond komen. Dit was een teaser.


De Mikrotik switch 3xx serie wat meer leren kennen

Mikrotik CRS-328

Een Mikrotik router aankopen is verwarrend maar een Mikrotik switch aankopen is al even moeilijk. Doch ik ga je al een heel stuk vooruithelpen met deze blogpost. Ik val het liefst met de deur in huis als ik zeg dat ik een groot voorstander ben voor de Mikrotik 3xx serie switchen. Daar doe je zeker niets mis mee, omdat deze het dichtst aanleunen tegen andere merken managed switchen. Persoonlijk vind ik deze het bruikbaarst indien je met VLANS werkt. Je moet wel weten dat deze switchen maar met één bridge kunnen werken, want anders vervalt de hardware offload op de 3xx switch. 

Wat is hardware offloading precies

Hardware offloading gaat alle layer2 data frames forwarden en afhandelen door middel van de switchchip en niet via de trage CPU. Dit resulteert in een veel hogere snelheid en stabiliteit op je netwerk. Het is dan ook aangeraden om de hardware offloading te behouden, zodat de switchchip wordt aangesproken in plaats van de CPU. Dit scheelt enorm aan performance op je netwerk. Daarom kan je het switchen niet overlaten op een router. De CPU is daar niet voor gemaakt. Het is dan ook aangeraden om VLANS te gebruiken om verschillende netwerken te implementeren op je infrastructuur.

Mikrotik router kopen

Of de interfaces in hardware offload modus staan zie je met hun status H. Je kan dit vinden bij bridge -> ports. Nog wat dieper graven naar het kunnen van de CRS 3xx serie switchen? Lees dan verder.

Wat is de CRS3xx switch eigenlijk?

Vind je dit een rare vraag? ik niet want de afkorting van CRS wil zeggen Cloud Router Switch. Hierdoor is er wel verwarring gezaaid, want veel mensen denken dat de CRS ook als router kan worden ingezet. Laat ons eerst even kijken naar de eigenschappen van een CRS 326-24G-2S+. De switch heeft een ARM-CPU van 800 MHz. en 512 MB RAM-geheugen. Is deze dan in staat om als router en switch te fungeren? Persoonlijk vind ik van niet, want de performance van zo'n netwerk zal armzalig zijn. Of je bent tevreden met alleen maar surfen en emails bekijken. Downloaden en streamen zonder problemen is hierdoor niet mogelijk. Dit wil ik duidelijk maken, toch krijg ik vragen om zo een toestel te configureren als router en switch. Dit is niet wat ik bedoel met router + switch. Je ziet dan een Mikrotik router kopen met de nodige kennis dient te gebeuren. Anders kom je bedrogen uit.

De CRS3xx series ondersteunen de dynamische IEEE 802.3ad-link bonding

Bonding is een technologie waarmee meerdere interfaces kunnen worden samengevoegd tot één virtuele link. Hierdoor worden hogere gegevenssnelheden verkregen, en kunnen failover situaties geconfigureerd worden. Met andere woorden worden de netwerk interfaces gebundeld met elkaar en worden als het ware één interface.  Andere Mikrotik routers ondersteunen dit ook, behalve de standaard (802.3ad) die toch een zeer belangrijke functie heeft. Deze modus staat bekend als een Dynamic Link Aggregation-modus waarmee aggregatiegroepen met dezelfde snelheid worden gemaakt. De slave-selectie voor uitgaand verkeer gebeurt op basis van een verzend hash methode. Dit vereist dat IEEE 802.3ad (dynamische) linkaggregatie (LACP 802.1AX) wordt ingeschakeld op de Mikrotik switchen.

Wat doet LACP 802.1AX nu precies in de 802.3ad-link bonding?

Indien twee apparaten via LACP een verbinding willen opbouwen, wisselen deze LACP-pakketten uit. Dit om elkaars status te controleren en te bevestigen. Als beide apparaten het LACP-pakket van elkaar ontvangen, verandert de poortstatus in "doorsturen". Dan kan pas het transporteren van pakketten beginnen. Stel dat er op één van die poorten geen LACP-pakketten kan worden ontvangen wordt de poortstatus op "blok" gezet. Dit resulteert dat er geen datatransmissie op deze poort meer plaatsvindt. Komt deze poort terug online zal de poortstatus terug naar doorsturen gewijzigd worden. Wil je kennis maken met bonding? Ik heb hier al eens een tutorial voor gegeven met een Synology NAS en een Zyxell managed switch.

Ik hoop dat deze uiteenzetting je heeft geholpen om een goede beslissing te nemen wat het aankopen van een Mikrotik router en switch betreft. Want een Mikrotik router kopen is niet zo eenvoudig is het niet? Laat deze gids je tot nadenken zetten vooraleer je overgaat tot het kopen van een Mikrotik router. Op deze manier zal je de juiste beslissing kunnen nemen. Indien er vragen zijn neem gerust contact met me op en ik zal deze zo goed mogelijk beantwoorden. Een configuratie voorbeeld van een CRS3xx kan je hier bekijkenZo kan je al eens kijken hoe zo'n configuratie verloopt. Ik wens je alvast veel geluk met je Mikrotik router aankoop.

Blijf op de hoogte van nieuwe video tutorials

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.