Deel dit onderwerp alstublieft!

Een Mikrotik router kopen

Waar gaat dit artikel over

Een Mikrotik router kopen lees eerst deze uiteenzetting

Een Mikrotik router kopen

Waarom deze uiteenzetting over een Mikrotik router kopen?

Een Mikrotik router aankopen kan je niet zoals een traditionele router. Dit omdat de hardware opbouw zoveel verschilt. Dit is afhankelijk van het router model. Indien je overweegt om een Mikrotik router te kopen lees deze blogpost volledig door. Zo verkrijg je meer inzicht over deze routers. Mikrotik heeft één besturingssysteem op hun routers. Deze draaien allemaal op RouterOS. Later is er een besturingssysteem bijgekomen voor alleen switch toestellen met de naam SwitchOS. Bepaalde Mikrotik toestellen hebben zelfs alle twee de besturingssystemen in zich.  Zo kan jij via een dualboot kiezen tussen een volwaardige router of een managed switch. De CRS3xx series van Mikrotik beschikken over deze dualboot optie. Je ziet dat een Mikrotik router kopen niet zo evident is dan een traditionele router aankopen. Dit ga ik hier wat verduidelijken. 

Wat moet je weten over de opbouw van de verschillende modellen Mikrotik routers?

Wil je een Mikrotik router kopen let dan zeker over de opbouw van deze router. Stel je de vraag "wat wil ik daar precies mee doen". Een Mikrotik router beschikt niet altijd over dezelfde hardware. En ik heb het niet over de CPU of anders genaamd de processor. Deze verschilt uiteraard van model per model. Het addertje zit hem in de opbouw van het switch gedeelte van de Mikrotik router. Zo zijn er verschillende Mikrotik routers die meerdere switch chips hebben. Dit hoeft niet altijd een probleem te zijn maar indien je uw netwerk wil uitwerken met een VLAN-configuratie dan loop je met meerdere switch chips tegen een dilemma aan. Je kan geen gebruik maken van VLAN filtering en hardware offload. Dit moet je goed onder ogen zien als je een Mikrotik router koopt. Ook de switch chips die Mikrotik gebruikt zijn verschillend. Hier kan je een verduidelijking zien.

Wil je een Mikrotik router aankopen voor VLAN-configuratie let erop dat je een aankoopt met één switch chip

Indien je een Mikrotik CRS (cloud router switch) aankoopt kan ik je al een goede raad geven. Mijn voorkeur ligt bij de 3xx series van Mikrotik. Waarom vraag je je misschien af. Omdat deze beschikken over één switch chip en dat is een groot voordeel als je met VLAN's wil gaan werken. Denk er ook aan dat de 3xx serie het dichtst aanleunt tegen de normale managed switchen. Vooraleer je een Mikrotik router koopt maak eerst een planning wat je met je netwerk wil gaan bereiken. Een Mikrotik CRS 125 bijvoorbeeld heeft twee switch chips en je moet weten dat beide switch chips niet met elkaar kunnen communiceren. Dit betekend dat de VLAN-tabel tussen de switch chips niet kunnen worden uitgewisseld met elkaar. Dit zorgt alvast voor problemen. Ook al is daar een onhandige oplossing voor. Een Mikrotik router aankopen doe je dus met de nodige kennis.

Ram geheugen en de opslag capaciteit zijn ook een belangrijk punt

Op de bovenstaande afbeelding zie je de nummers 1 en 2 dit zijn de twee switch chips van een RB2011. Nummer 3 is het opslag geheugen die kan beschreven worden met onder andere het RouterOS besturingssysteem. Nummer 4 is het ram geheugen zoals in je PC. Deze router is geschikt voor huis en kantoor netwerk. De CPU speelt ook een belangrijke rol indien je veel firewall, mangle en queues gaat gebruiken. Als je een Mikrotik router wil aankopen overweeg wat je ervan verlangt. Een Mikrotik router kopen die te licht is zal tot frustraties leiden. Vraag eventueel meer uitleg aan de verkoper. Wil je een router aankopen om kennis te maken zie verder. 

Mikrotik routers hebben verschillende licenties

Bij je Mikrotik aankoop hou rekening met de licentie van de router. Bij de aankoop van een CPE van Mikrotik zoals de SXT, Dynadish voor het opbouwen van point to point linken zijn uitgerust met een licentie 3. Deze toestellen zijn beperkt tot uitsluitend een point to point link. Licentie 3 kan niet gebruikt worden als accespoint.
Je kan wel een upgrade van de licentie gaan uitvoeren indien je dit nodig acht. Hier kan je de werkwijze volgen. Voor de gewone Mikrotik routers voor thuis gebruik is een licentie 4 al voldoende. Maar indien je deze wil gaan gebruiken voor professionele  doeleinden zijn er nog de licentie 5 en 6. Deze worden dan meestal gebruikt voor grote bedrijven en datacenters. Meer weten bekijk de eigenschappen van de verschillende licenties.

Een Mikrotik router aankopen om eens kennis te maken met Mikrotik hoeft niet duur te zijn

Mikrotik RB941-2nD-TC als kennismaker 

De hAP lite is mooi van vormgeving en voor deze prijs kan je niet sukkelen. Ondanks zijn kleine omvang kan je door deze Mikrotik router aan te kopen de basis leer al goed onder de knie krijgen. Ik aanzie het zowat als een test model om te leren omgaan met de Mikrotik router.
 
Met deze Mikrotik router van ongeveer een 27€ moet je natuurlijk geen wonderen verwachten.
Doch met dit instap model zal je al gauw kennis maken met de configuratie interface.

Alle Mikrotik routers hebben namelijk één ding gemeen en dat is het besturingssysteem RouterOS. Dit is zowel bij de kleine of bij de heel zware Mikrotik routers allemaal hetzelfde.

Dat deze niet geschikt is voor het zwaardere werk moet je wel weten de basis configuratie en als extra een guest netwerk erbij configureren is meer dan genoeg voor dit Mikrotik toestel.    

Als je een Mikrotik router wil aankopen voor thuis gebruik is de keuze nog vrij eenvoudig

Een Mikrotik router aankopen voor thuis gebruik is nog vrij gemakkelijk. Er zijn verschillende modellen hiervoor en ik heb er hier twee online geplaatst wat verder op deze blogpost. Doch zijn er nog ander modellen beschikbaar, maar ik moet nu eenmaal een keuze maken welke Mikrotik routers ik je wil voorstellen. De Mikrotik routers voor thuis gebruik en soho doeleinden zijn uiteraard niet zo krachtig als de professionele Mikrotik routers. Maar deze kunnen ook het een en ander verwezenlijken. Een voorbeeld daarvan is een guest netwerk aanmaken met een VLAN op een draadloze interface geen enkel probleem. Uitgebreide configuraties zijn uitgesloten daar je al vlug aan de limit zit van de CPU en het geheugen. Ook al heeft Mikrotik een speciale oplossing ontworpen HW-offload maar daar kom ik later op terug.

Indien je een nieuwe Mikrotik router aankoopt beschikt deze over een basis configuratie

Bij het aankopen van een Mikrotik router is er steeds een basis configuratie voorzien. Deze heeft meestal al voldoende om als beginnend Mikrotik gebruiker aan de slag te gaan. Doch je zal al snel ontdekken dat je meer kan met deze default configuratie. Hiervoor heb ik een blogpost geplaatst met als onderwerp; Mikrotik voor beginners.
Hieronder zie je de configuratie interface die je kan zien als je inlogt met het programma Winbox. Laat je zeker niet afschrikken want je zal wel gaan wennen aan deze interface en meer willen gaan ontdekken over deze routers. Nog een mooie blogpost die ik heb gemaakt is; Mikrotik tips en trucs

Een Mikrotik router aankopen

Een Mikrotik router aankopen voor thuis of SOHO gebruik enkele voorbeelden 

Mikrotik RB4011igs_5hacq2hnd_in


Deze router heeft een zeer krachtige CPU en is zeer geschikt voor de gamers en film kijkers. Deze router kan ook worden gebruikt voor kleine bedrijven waar een krachtige router nodig is. Een voorbeeld hiervan is een hotel, een camping, de horeca en dergelijke meer. Deze router heeft geen USB-poort waardoor externe opslag niet in zijn mogelijkheden ligt. Dit vind ik een spijtige zaak. Meer weten over externe opslag? Lees dit hier. Een zeer belangrijk punt is dat deze router is uitgerust met IPsec hardware acceleration.
Passive DAC (MikroTik S+DA0001/S+DA0003) are not supported.

Let op met hardware offload in combinatie met RSTP

Sommige Mikrotik routers ondersteunen het rapid spanning tree protocol in combinatie met hardware offloading NIET. Het is ofwel RSTP gebruiken of HW-offload.
Dit is ook goed om weten als je een Mikrotik router wil aankopen. Let zeer goed op welke dit zijn. Ik ken er alvast twee die dit niet aankunnen. Deze staan hieronder.
Ergens is dit wel te verstaan want dit zijn routers en geen switches. Maar om je een ontgoocheling te besparen wil ik je dit wel even mededelen. Mensen die weten welke modellen Mikrotik routers dit eveneens niet ondersteunen mogen me dat zeker mededelen om deze blogpost te vervolledigen. Het is mogelijk dat deze tekortkoming is opgelost met het uitrollen van RouterOS v7.

Een Mikrotik router aankopen

RB760iGS

Mikrotik router aankopen

RB750Gr-3

Wil je een Cloud Router Switch aankopen heb je een combinatie van router en switch functies

Een Mikrotik router kopen

De Cloud Router Switch combineert de beste eigenschappen van een volledig functionele router en een Layer 3-switch. Uitgerust met de vertrouwde RouterOS. Doch voor grotere netwerken koop een afzonderlijke router en daarbij nog switchen of één switch naargelang de grote van je netwerk. Alle specifieke switch-configuratieopties zijn beschikbaar in een speciaal Switch-menu, maar desgewenst kunnen poorten worden verwijderd uit de switch configuratie en worden gebruikt voor routering. Kortom de perfecte SOHO gateway router, switch, alles in één doos.

Een Mikrotik router kopen voor professioneel gebruik

Een Mikrotik router aanschaffen voor professioneel gebruik is een ander paar mouwen. Daar de professionelere Mikrotik toestellen meer in hun mars hebben wordt het er niet gemakkelijker op om de juiste router te kiezen. Daar we nu echt rekening moeten gaan houden met de verschillende componenten van de Mikrotik hardware.
Een persoonlijke mening is om zowel een Mikrotik router als één of meerdere Mikrotik switchen aan te kopen. Want voor een bedrijf, school en dergelijke heb je dat nodig. Als router moet je een trekpaard hebben. Die alle data pakketten snel en efficiënt door de firewall, mangle rules en/of queues regels transporteert om tenslotte alle data pakketten tot op hun bestemming te brengen. En dat allemaal op een snelle manier.

Hou steeds in je achterhoofd dat je netwerk uitgebreid kan worden. 

De aankoop van een Mikrotik router is nog vrij eenvoudig, hou rekening met de CPU en het RAM-geheugen omdat deze de snelheid zal bepalen van je data verkeer. 
Een Cloud Core Router aankopen is dus niet zo moeilijk, maar koop liever een CCR met een te zware CPU en RAM-geheugen dan een te lichte. Hou altijd in je achterhoofd dat je bedrijfsnetwerk kan gaan uitbreiden en dan voorkom je dubbele kosten. Een voorbeeld van een te lichte router dat ik ergens heb meegemaakt was als er een backup werd gemaakt van de vele computers naar een fileserver toe, dat de bandbreedte van het wifi netwerk flink naar beneden ging. Indien je overweegt een redundant netwerk op te bouwen met een VRRP configuratie moet je minstens twee routers aankopen. Doch de betrouwbaarheid van je netwerk wordt daardoor sterk verbeterd.

Een voorbeeld van een Mikrotik Cloud Core Router met een 36 core 1.2 GHz CPU en 8 Gigabyte RAM

Mikrotik router aankopen

Let wel op met deze Cloud Core Router! Die heeft nog geen SFP+ poorten waarmee deze beperkt wordt met een bandbreedte van 1G per SFP poort. Je kan hier andere CCR bekijken die SFP+ wel ondersteunen. De Cloud Core Routers worden geleverd met een krachtige Tilera 9, 16, 36 en 72 Core 1.2 GHz. CPU's. De keuze van de Mikrotik CCR aankoop hangt af van de belastbaarheid van je netwerk. Nomaals let ook op het RAM-geheugen en eventueel de opslag capaciteit. Dit is wat betreft de aankoop van een Mikrotik router. Nu ga ik de Cloud Router Switch bespreken waar je rekening moet houden met 3 belangrijke elementen.  

Voor bedrijven liggen de prioriteiten voor veiligheid en snelheid veel hoger

Voor bedrijven liggen de prioriteiten voor veiligheid en snelheid veel hoger dan bij een thuisnetwerk. Daarom opteer ik steeds om één krachtige router aan te kopen en vervolgens Mikrotik switchen of andere switchen aan te kopen. Maar als je bij één en hetzelfde merk blijft heeft dit zo zijn voordelen betreft compatibiliteit. Dus ik ga er van uit dat je overweegt Mikrotik toestellen te gaan aankopen. Laat ik je ook wat inlichten betreft de Mikrotik routers en hun eigenschappen. De rasechte routers van Mikrotik zijn echte werkpaarden en zijn zeer krachtig, deze draaien uitsluitend op zeer snelle en zware CPU's. Deze CPU's bestaan hebben  9, 16, 36 en 72 cores. Ik spreek hier over de Mikrotik  CCR series die speciaal zijn gemaakt voor het zware werk. Doch voor alle duidelijkheid, deze kan je niet gaan gebruiken als switch omdat deze over geen switch-chip beschikken. Daarvoor zijn de CRS3xx zeer op hun plaats. Vergewis je en overleg met een kenner of verkoper welke Mikrotik Cloud Core Router je moet gaan aankopen voor je bedrijfsnetwerk. Ik wil hier nog een vraag stellen; Zou je als bedrijf niet overwegen je hoofdnetwerk in glasvezel aan te leggen? Want dit speelt ook wel mee bij de beslissing welk Mikrotik toestel je wil gaan aankopen. 

De CRS3xx series ondersteunen de dynamische IEEE 802.3ad-link bonding

Bonding is een technologie waarmee meerdere interfaces kunnen worden samengevoegd tot één virtuele link. Daardoor worden hogere gegevenssnelheden verkregen en kunnen failover situaties mee geconfigureerd worden. Met andere woorden worden de netwerk interfaces gebundeld met elkaar en worden als het ware één interface.  Andere Mikrotik routers ondersteunen dit ook behalve de standaard (802.3ad) die toch een zeer belangrijke functie heeft. 
Deze modus staat bekend als een Dynamic Link Aggregation-modus waarmee aggregatiegroepen met dezelfde snelheid worden gemaakt. De slave-selectie voor uitgaand verkeer gebeurt op basis van een verzend hash methode. Dit vereist dat IEEE 802.3ad (dynamische) linkaggregatie (LACP 802.1AX) wordt ingeschakeld op de Mikrotik switch.

Wat doet LACP 802.1AX nu precies in de 802.3ad-link bonding?

Indien twee apparaten via LACP een verbinding willen opbouwen, wisselen deze LACP-pakketten uit. Dit om elkaars status te controleren en te bevestigen. Als beide apparaten het LACP-pakket van elkaar ontvangen, verandert de poortstatus in "doorsturen". Dan kan pas het transporteren van pakketten beginnen. Stel dat er op één van die poorten geen LACP pakketten kan worden ontvangen wordt de poortstatus op "blok" gezet. Dit resulteert dat er geen data transmissie op deze poort meer plaatsvindt. Komt deze poort terug online zal de poortstatus terug naar doorsturen gewijzigd worden. Wil je kennis maken met bonding? Ik heb hier al eens een tutorial voor gegeven met een Synology NAS en een Zyxell managed switch.

Mikrotik Cloud Router Switch kopen waar dien je rekening mee te houden?

Er zijn drie belangrijke verschillen die de Mikrotik CRS-series ferm beïnvloeden. Indien je deze verschillen niet kent ben je op voorhand gezien. Waarom Mikrotik in hun routers verschillende hardware inbouwen is me een raadsel. Doch ze zullen daar hun redenen wel voor hebben. Ik ga er van uit dat je een keuze hebt gemaakt betreft de aankoop van een Mikrotik CCR. Maar nu moet je nog een goede keuze gaan maken wat betreft de Mikrotik Switch. Want als je geen goede keuze maakt bij het aankopen van de Mikrotik CRS mag je nog zo een goede Mikrotik router aangekocht hebben.

Mijn voorkeur voor een Mikrotik switch gaat uit naar de CRS3xx series

Je netwerk wordt gegarandeerd instabiel en traag. Waarom zal ik hier toelichten en ik ga er geen doekjes om winden. Mijn voorkeur gaat uit naar de CRS3xx series.
Eerst en vooral zal je uw netwerk eerst goed moeten analyseren. Stel je de vraag welke opties je wilt gaan gebruiken, VLAN, VPN-tunnels, PPPoE en zo meer. Door dit te doen zal je te weten komen welk Mikrotik toestel je moet gaan aankopen. Laat me eerst de drie belangrijke hardware componenten verschillen bespreken en uitleggen wat die precies doen. Wat is hun functie en wat is het resultaat als je een goede keuze maakt bij je Mikrotik aankoop? Begrijp me nu goed dat ik het hier over de keuze van de Cloud Router Switch heb.

  1. 1
    De CPU is zeer belangrijk om een krachtige router te bekomen, dat weet iedereen. Maar er zijn nog belangrijkere aandachtspunten bij de CRS.
  2. 2
    Het RAM geheugen kan ook verschillen en ook de opslag capaciteit. Dit is ook belangrijk voor de goede werking van de Mikrotik Cloud Router Switch. 
  3. 3
    Het allerbelangrijkste is de hardware die in de CRS-serie routers worden gebruikt en dit belangrijke component is de switch-chip.

Waar kan je de Cloud Router Switch gaan voor gebruiken?

De naam Cloud Router Switch geeft al een vermoeden dat je deze zowel kan gaan gebruiken als een router en switch of als switch alleen. Doch ik geef de raad om deze uitsluitend als switch te gebruiken. Dat komt je netwerk ten goede want de CRS-series hebben niet zo'n krachtige CPU. De CRS is eigenlijk gemaakt voor switch functies.
Een Mikrotik router aankopen zonder kennis van zaken is dus geen aanrader. Nogmaals bij de CRS is het goed om te weten dat de switch-chip het belangrijkste onderdeel is. En daarom gaat mijn voorkeur uit naar de CRS3xx series. Deze beschikken over een Marvell switch-chip waardoor deze modellen heel veel voordelen hebben. In de eerste plaats leunen deze Mikrotik toestellen het dichtst tegen de traditionele managed switch aan. Dit wil zeggen dat deze mits een goede configuratie kabel snelheden behalen zonder de CPU te belasten. Ook is er een groot voordeel als je VLAN wil gaan implementeren op je netwerk. Alleen bij de CRS3xx series kan je VLAN filtering gaan inschakelen. De andere CRS1xx en CRS2xx modellen kunnen dit niet. Deze ondersteund ook bonding met LDAP configuratie. De andere CRS series niet.

Mikrotik Cloud Router Switch met 24 Power over ethernet poorten een parel van een switch

Dit is een prachtige oplossing als je bijvoorbeeld camera's of accespoints wilt voeden die direct via de PoE-out 802.3at van de CRS van stroom kunnen voorzien worden. De PoE poorten kunnen zowel 802.3af als 802.3at en op passieve PoE werken. Ze kunnen bij minder dan 30 volt 450 milliampère aan. Indien je op deze manier je accespoints of camera's kunt aansluiten en van stroom kunt voorzien is dit een zeer nette oplossing. Deze CRS is het neusje van de zalm en kan zowel alle Mikrotik routers voorzien van stroom door middel van de automatische detectie. Zelfs de Ubiquiti Nanostations en dergelijke meer kunnen via deze PoE interfaces gevoed worden.

De koeling is een noodzaak en wordt verzorgt door twee ventilatoren

Is deze luidruchtig  vraagt u zich waarschijnlijk af, het antwoord is duidelijk. Bij normaal gebruik hoor je de 2 ventilatoren bijna niet draaien in tegenstelling tot andere PoE switchen. Doch als de temperatuur oploopt zullen de ventilatoren vlugger gaan draaien totdat de temperatuur terug is gezakt. Laat me eerlijk zijn deze wil je niet op je bureau of in de living. Het is en blijft een professionele switch en de koeling is met twee ventilators toch wat storend om deze in je nabijheid te hebben. De CRS 328-24P-4S+RM heeft zoals je ziet 4 SFP+ poorten voor glasvezel aansluitingen voor een theoretische snelheid van 10 Mbit/sec. Klik op de afbeeldingen voor meer informatie over deze toestellen. Je ziet, een Mikrotik router aankopen bied je veel mogelijkheden en bied je veel eigenschappen aan naargelang de aangekochte Mikrotik router.  Dit is ook wel de router om dit alarm experiment mee uit te voeren, maar pas op gebruik het best een relais met een gering stroom verbruik. Een configuratie van dit toestel kan je hier bekijken.

Mikrotik router kopen

Wat is en doet hardware offloading precies met je Mikrotik router

Sinds RouterOS v6.40rc36-v6.41rc1+ bevat RouterOS een nieuwe bridge-implementatie die hardware-offloading wordt genoemd. Deze update converteert alle master-port interfaces naar een nieuwe bridge configuratie en elimineert de master-port optie. Daardoor zal de bridge alle Layer2 data pakketten forwarden en afhandelen door middel van de switch-chip in plaats van naar de CPU te forwarden. Dit resulteert dat de router performance enorm naar omhoog gaat. Alle data pakketten die worden afgehandeld door de switch-chip resulteert in kabelsnelheid. HW-offload wordt automatisch ingeschakeld op basis van toepasselijke voorwaarden. De data pakketten die niet aan deze voorwaarden voldoen worden verder afgehandeld door de CPU. Je kan nu wel denken dat de snelheid en stabiliteit enorm toeneemt van je gehele netwerk. HW-offload veroorzaakt ook een flinke verandering in de VLAN configuratie en daar wringt het schoentje. Deze configuratie verschilt namelijk naargelang het type van switch-chip. Wil je dus een Mikrotik router kopen om VLAN ten volle te gebruiken  let op het onderstaand schema. 

Mikrotik router aanschaffen

Wat me hier direct opvalt is dat de CRS3xx series de beste Mikrotik switchen zijn om in een professioneel netwerk te fungeren. Deze leunt het dichtst bij de traditionele maar veel duurdere switchen. Schenk hier aandacht aan want als je voor andere CRS series kiest kan het zijn dat de hardware offloading wordt uitgeschakeld.

De configuratie van deze Mikrotik toestellen zijn verschillend en zorgen voor verwarring

Ten slotte weet dit dat ieder model van Mikrotik routers anders moet worden geconfigureerd om deze optimaal te kunnen benutten. Veel performance gaat verloren door de combinatie van een verkeerde keuze en verkeerde configuratie. En dit weten veel mensen niet als ze een Mikrotik router aankopen. Bij velen is dit een struikelblok omdat dit veel kennis en studie vraagt en ja ook ik heb die fout gemaakt. Daarom schrijf ik alvast deze uiteenzetting om jullie op weg te helpen bij je keuze welke Mikrotik router het beste bij je netwerk past. Toen ik een beginnend Mikrotik gebruiker was wist ik dat ook niet en eerlijk gezegd weet ik sommige dingen nog niet. Maar met de nodige opzoekingen en ondervindingen kom je al vlug te weten dat niet iedere Mikrotik router universeel kan worden ingezet. De bottleneck zit hem in de switch-chips die verschillen. Behalve de routers voor thuis gebruik die universeel inzetbaar zijn, heeft iedere grotere Mikrotik router elk zijn verschillende eigenschappen. Bekijk zeker welke switch-chip, hoeveel geheugen, of ze voorzien zijn van een USB-poort en de CPU uiteraard. En ook nog bijzonder kunnen die met VLAN-tabels overweg. Een router valt bij mij dik tegen dat is de RB4011 die geen VLAN-tabel kan bijhouden, ik ken momenteel al twee mensen die daar zeer veel moeilijkheden mee ondervinden. Is deze router dan zo slecht zal je je misschien afvragen?. Neen is mijn antwoord maar deze is meer voor routing inzetbaar en niet voor switch doeleinden.

  

CRS328-24P-4S+RM

Deze Mikrotik managed Switch is zeer aanbevolen als je power over ethernet wil gaan gebruiken.
De belangrijkste eigenschap is dat dit toestel het dichtste aanleunt bij een traditionele managed switch.
En je kan deze zowel gebruiken met RouterOS als met het besturingssysteem SwitchOS.
Deze Mikrotik is speciaal ontworpen als switch. Er bestaat ook nog de CRS326 24G-2S+RM die geen power over ethernet ondersteund. Deze Mikrotik router kopen is een echte aanwinst voor je netwerk.

CRS309-1G_8S+IN

Deze CRS309 behoort ook tot de familie van de bovenstaand genoemde switchen, doch die heeft 8 SFP+ poorten waardoor er gebruik kan worden gemaakt van glasvezelkabel. En dit met een snelheid van 10Gbit.
Daar deze kleiner is gebouwd zijn er toch brackets bijgeleverd om deze in een 19" rack te plaatsen.
Deze switch heeft ook één RJ45 poort om deze te managen. Wat mij betreft zeer mooie toestellen.

CCR1036-8G-2S+

Afhankelijk van je netwerk kan je deze Mikrotik router aankopen. Doch er zijn lichtere op de markt verkrijgbaar. Deze router is gemaakt voor het zware werk, bijvoorbeeld voor in grote bedrijven of zelfs in datacenters. Je kan hiervoor zeker eens kijken op de website van Mikrotik zelf want er zijn veel modellen verkrijgbaar. Het voordeel is bij deze dat deze is uitgerust met twee voedingen. Indien de ene voeding uitvalt gaat de ander het gaan overnemen. De router is ook voorzien van twee SFP+ poorten waardoor je terug glasvezel kan gaan aanleggen met een maximale snelheid van 10Gbits. 

Een Mikrotik aankopen

Ik hoop dat deze uiteenzetting je heeft geholpen om een goede beslissing te nemen. Mikrotik router kopen is niet zo eenvoudig is het niet? Laat deze gids je tot nadenken zetten vooraleer je overgaat tot het kopen van een Mikrotik router. Op deze manier zal je de juiste beslissing nemen. Indien er vragen zijn neem gerust contact met me op en ik zal deze zo goed mogelijk beantwoorden. Een configuratie voorbeeld van een CRS3xx kan je hier bekijkenZo kan je al eens kijken hoe zo'n configuratie verloopt. Ik wens je alvast veel geluk met je Mikrotik router aankoop.

De mobiele oplossing door middel van een Mikrotik mAP2nD

Mikrotik mAP2nD aankopen

De Mikrotik mAP2nD noemt men niet voor niets het Zwitsers zakmes van Mikrotik. En deze kleine router kan inderdaad in je broekzak worden weggeborgen.
Je kan veel toepassingen op deze kleine router configureren zoals een OVPN-cliënt, SSTP-VPPN en zo meer. Meer weten over deze router lees deze blogpost

Blijf op de hoogte van nieuwe video tutorials

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.