Deel dit onderwerp alstublieft!

60GHz verbinding maken met Mikrotik

Waar gaat dit artikel over

60GHz verbinding maken met Mikrotik

Een 60 GHz verbinding realiseren is niet zo eenvoudig. Dit komt omdat de golflengte van de 60 GHz. verbinding zeer rechtlijnig is. Hierdoor is nauwkeurig uitrichten zeer belangrijk. Ook zeer belangrijk om weten is dat de 60 GHz. verbinding zeer onderhevig is aan weersinvloeden en atmosferische storingen. Het gebeurd regelmatig dat deze verbindingen uitvallen. Je zal nu wel denken wat kan ik nu doen met een steeds uitvallende 60 GHz point to point link? Deze onderbrekingen kunnen worden opgevangen door een backup verbinding op de 5 GHz frequentie. Een extra antenne is hiervoor niet nodig. Dit omdat Mikrotik een 60 GHz. CPE heeft ontworpen met een ingebouwde 5GHz. backup link. Een voorbeeld van een 60 GHz verbinding met een 5 GHz backup link is de Cube 60G ac. Je ziet dat een 60GHz verbinding maken met kennis van zaken moet gebeuren anders kom je bedrogen uit. Bekijk een uiteenzetting op mijn YouTube kanaal. Ook hoef je geen rekening te houden met DFS en de wetgeving. Uitgezonderd dat je de regio moet selecteren wordt alles automatisch wettelijk ingesteld.

60GHz verbinding maken
60GHz verbinding maken
60GHz point to point verbinding

Voordelen van een 60 GHz verbinding

Met een 60 GHz verbinding wordt een zeer hoge snelheid behaald. Deze snelheid is afhankelijk van de omgeving, plaatsing  en de af te leggen afstand. Er kunnen theoretische snelheden worden bereikt van 2Gb/s. Met deze snelheid kan je zonder problemen een netwerk van het ene gebouw naar het andere brengen. Doch de 60 GHz verbinding is uitsluitend geschikt voor korte afstanden. Een tweede voordeel is dat de 60 GHz (nog) niet zoveel wordt gebruikt want de 2.4 en 5 GHz zijn verzadigd.
De 60 GHz frequentie is geen gedeelde frequentie en dit heeft zo zijn voordelen.  

Nadelen van een 60GHz point to point verbinding

Een groot nadeel van een 60GHz verbinding is de afstand. Deze is beperkt tot een maximum van 800 meter afhankelijk van de gebruikte toestellen. Dit komt omdat de energie van de 60 GHz radiogolven worden geabsorbeerd door zuurstof. Dit verklaard de kleine afstand van deze toestellen. Nog een nadeel van de 60 GHz point to point verbinding is dat de 60 GHz geen obstakels verdraagt. Dit is al zo bij een 5 GHz verbinding. Doch daar de frequentie nog hoger is kan een klein obstakel ervoor zorgen dat de 60GHz verbinding faalt. Zoals al aangehaald zijn 60 GHz verbindingen zeer gevoelig voor atmosferische storingen. Het gevolg is dat de link bij de minste weersinvloeden kan uitvallen. Ken je de basis niet van een point to point verbinding raad ik je aan dit artikel te lezen. Dit zal je zeker op weg helpen meer begrip te krijgen van de vereisten. Op deze manier zal een 60GHz verbinding maken met de nodige kennis gebeuren.

Een 60GHz verbinding maken met de Cube 60G ac

Ik maak een demonstratie hoe je een 60GHz verbinding kan configureren met een backup verbinding op 5 GHz. Dit door middel van de Cube 60G ac. Dit toestel heeft twee radio's ingebouwd. Een radio voor de 60 GHz en een radio op de 5 GHz frequentie. Hiermee maak je een redundante verbinding. Denk eraan dat de 5 GHz radio maar één chain heeft. Dit resulteert in een veel mindere snelheid tegenover de 60GHz verbinding maar de downtime wordt hiermee beperkt. In de onderstaande video dat ik heb gemaakt zie je de configuratie van de Cube. Ik maak gebruik van een bonding interface om de redundantie te garanderen.

Een 60GHz point to point verbinding realiseren wat moet je weten

Daar een 60GHz verbinding maken met de nodige kennis moet gebeuren wil ik je een paar aandachtspunten meegeven. Weet dat deze verbindingen zeer nauwkeurig moeten worden geplaatst. Plaats de 60 GHz toestellen op stabiele infrastructuur zoals een pyloon of tegelvoet. Het uitrichten moet tot op de mm nauwkeurig zijn uitgevoerd en eens uitgericht mogen de toestellen niet gaan bewegen of zwiepen. Dit is de basis voor een geslaagde 60 GHz verbinding. Dit is zeer belangrijk om weten.
Vermijd het kleinste obstakel, beide stations moeten naar elkaar kunnen kijken. Indien je gebruik maakt van de Wirless Wire dish gebruik desnoods montage beugels zoals de solidmount. Ik heb een bespreking gemaakt over deze kit. Deze kan je op mijn YouTube kanaal bekijken. Opgelet de Wireless Wire heeft geen 5GHz backup.

60 GHz radio is uitgerust met een licentie3 

De 60 GHz toestellen van Mikrotik zijn uitgerust met een licentie3. Dit wil zeggen dat je een 60GHz point to point verbinding kan maken. Deze fungeren niet als accespoint. Ook de 5GHz radio heeft een licentie 3. Je denkt misschien ik ga deze upgraden naar een licentie 4. Ik moet je dan teleurstellen want je kan de 5 GHz radio gaan upgraden maar de 60GHz radio niet. Upgraden naar een hogere licentie heeft geen enkele invloed op de 60 GHz infrastructuur. Laat dit duidelijk zijn. Je ziet op de onderstaande screenshot dat beide frequenties in een ander tabblad zijn verwerkt.

Mikrotik 60GHz verbinding maken

Blijf op de hoogte van nieuwe video tutorials

YouTube logo

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.