Deel dit onderwerp alstublieft!

Mikrotik en Unifi restaurant oplossing

Mikrotik en Unifi restaurant configuratie

De Mikrotik en Unifi restaurant oplossing bestaat uit vier tutorials hoe je de configuratie het best kan gaan aanpakken. Eens je op je netwerk een gast netwerk hebt moet je wel wat opletten betreft de veiligheid van je privé netwerk. Meestal is de kassa en andere netwerk toestellen erop verbonden. Je wil niet dat deze worden bereikt door mensen op je gastnetwerk en hier maak ik een totaal oplossing om je een idee te geven hoe je een Mikrotik en Unifi restaurant oplossing kan configureren.

Welke oplossing ga ik hier gaan voorstellen

Eerst en vooral stel ik voor om afzonderlijke Mikrotik toestellen te gebruiken. Namelijk een krachtige router en vervolgens een afzonderlijke switch. Ik kies hier voor de CRS328-24P-4S-RM omdat deze de beste oplossing kunnen verwezenlijken. Ik wil het in de eerste plaats goed aan boord leggen betreft de beveiliging van je netwerk.
In de tweede plaats werk ik graag met afzonderlijke toestellen omdat deze niet als beiden kunnen fungeren. Een switch is geen router, en een router is geen switch.
Ik zeg dat in de eerste plaats dat veel mensen de Mikrotik toestellen graag combineren als router en switch op hetzelfde toestel. Voor een draadloze router voor thuis is dat ruim voldoende en haalbaar. Maar voor het zwaardere werk zoals een computer netwerk in een restaurant is dat toch heel wat anders.

Welke toestellen stel ik persoonlijk voor om te gebruiken

Als Mikrotik en Unifi restaurant oplossing stel ik de Mikrotik RB4011iGS+RM voor samen met de Mikrotik CRS328-24P-4S-RM. Bespaar nooit op de router want anders zal je netwerk traag en onstabiel worden. Een opmerking over de Mikrotik RB4011iGS+RM deze heeft geen USB-poort waardoor je geen externe opslag kan gebruiken.
Al de Mikrotik toestellen zijn aan een schappelijke prijs te verkrijgen bij Dectdirect.nl.  En ik heb bij deze mensen een uitstekende ervaring betreft service en een zeer vlugge levering. Deze toestellen zijn zeer geschikt voor je Mikrotik restaurant oplossing. En deze toestellen zijn krachtig genoeg als je deze op de goede wijze configureert. Dit zie je in de tutorials die ik heb gemaakt. Als update kan ik nu de RB4011 aanbevelen. Dit is een zeer krachtige router waardoor je meer firewall en queues kan gaan instellen. 

Mikrotik en Unifi restaurant oplossing

Om je een idee te geven van de Mikrotik en Unifi restaurant oplossing deze tekening

In deze tutorial maak ik gebruik van een Telenet aansluiting als internet serviceprovider. Deze zijn wat duurder maar toch vindt ik hun netwerk zeer stabiel. Je kan uiteraard je eigen internet service provider kiezen, dat spreekt voor zich. Als netwerk configureer ik hier 1 VLAN interface die wordt voorzien van een DHCP-server en internet toegang. Deze word vanuit de router door middel van een trunk naar de switch gebracht waar deze kan verdeeld worden naar verschillende poorten. Als extra netwerk maak ik hier een camera netwerk die in het restaurant kan gebruikt worden. Maar in deze tutorial wordt juist het aanmaken van dit netwerk behandeld. In deze Mikrotik restaurant oplossing wordt meer aandacht gegeven aan de VLAN die dienst zal doen om het gast netwerk te vervoeren naar de CRS328. Indien je een PPPoE aansluiting moet maken kan je de aansluiting hier bekijken op punt 29.

Unifi accespoints zijn een meerwaarde in je restaurant

Ondanks de Unifi accespoints kwalitatief zeer goed zijn, zijn ze niet zo eenvoudig in het configureren. Daarom zal ik hier deze configuratie ook tonen. De Unifi accespoints behoren tot één van mijn favorieten om te gebruiken in een restaurant omgeving. Deze zijn betrouwbaar en nog mooi van opbouw ook. Doch ik moet eerlijk bekennen dat er indien je volledig gebruik wil gaan maken van Unifi toestellen dit zeer duur uitkomt. Doch in deze Mikrotik en Unifi restaurant oplossing neem ik genoegen met alleen de accespoints en de Mikrotik toestellen. Ik keur in geen enkel opzicht Unifi af maar wil je toeters en bellen aan je Unifi netwerk dan ga je daar grof voor betalen. Hier heb ik dus ook rekening mee gehouden om je restaurant netwerk betaalbaar te houden.

Mikrotik en Unifi restaurant oplossing bespreking zie je op onderstaande tutorial deel1

Soms is de praktijk moeilijk te verwoorden en plaats ik hier een korte uiteenzetting als hulp. Ik hoop dat je deze begrijpt en dat je terwijl je de volgende tutorials bekijkt aan de configuratie begint en stap voor stap samen met de tutorial meedoet. Dit is de opzet van mijn tutorials. Ik hoop dat ik duidelijk ben in de configuratie.  

De Mikrotik router configureren voor de Mikrotik restaurant oplossing deel2

Hier zie je de configuratie van de Mikrotik router RB3011. En dit stap voor stap uitgevoerd met hier en daar een opheldering. Ik start hier met de default instellingen en werk de configuratie verder uit. Volg deze tutorial en configureer met me mee zodat je stilaan de knepen leert kennen van de Mikrotik router en configuratie.

De configuratie van de Mikrotik switch en beveiligen van het privé netwerk deel3

Hier zie je de configuratie van de Switch een belangrijk onderdeel van de Mikrotik restaurant oplossing.  Verder wordt het beveiligen van je netwerk nog eens goed bij gesleuteld. Deze configuratie is zeer eenvoudig maar in een rustige omgeving configureren is een must. Je kan verder je switch beveiligen met dot1x om de ethernet poorten te beveiligen tegen het ongeoorloofd inpluggen van een laptop bijvoorbeeld. 

Deze video laat je het downloaden en installeren van de Unifi controller zien. Dit om nadien de drie accespoints te kunnen configureren. Laat me duidelijk zijn dat er meerdere accespoints kunnen worden aangesloten. Doch de switch instellingen moeten dan worden aangepast zoals de poorten 20 tot 24. Veel succes en als laatste tutorial komt hier nog het finetunen van het netwerk. 

Voor je kassa infrastructuur kan je gebruik maken van een VPN-verbinding indien nodig

Om je kassa en bankcontact apparaat extra te beschermen kan je gebruik maken van een VPN naar een beveiligde server van het bedrijf van de kassa of bank.
Dit omdat dan alle data verkeer versleuteld word verstuurd. Dit is niet strikt noodzakelijk maar ik sta op meer veiligheid. Ik heb hier twee soorten VPN's laten zien op mijn website en deze kan ook bekijken. Namelijk een OVPN en een L2TP-IPSec VPN configuratie. Meer weten over de beveiliging van de Mikrotik router? Lees dan ook deze blogpost.

Blijf op de hoogte van nieuwe video tutorials

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.