Deel dit onderwerp alstublieft!

externe opslag aansluiten

Externe opslag aansluiten op de Mikrotik router

Externe opslag aansluiten op de Mikrotik router kan zeer nuttig zijn. Dit omdat de opslag capaciteit op de Mikrotik router is beperkt. Hierdoor loop je al vlug tegen limieten aan. Mikrotik heeft dit probleem ingezien en stelt je in staat om door middel van een USB-stick, een micro SD kaartje en zelfs een SSD de opslag capaciteit uit te breidden. Alles hangt af van het model router maar de meeste routers beschikken over een USB-poort. Tot mijn spijt zijn er nieuwe modellen die hierover niet beschikken. Een voorbeeld hiervan is de Mikrotik RB4011. Een krachtig toestel maar geen enkele voorziening om het uitbreidden van de opslag te verwezenlijken.

Het ontbreekt niet aan extra opslag capaciteit op deze Mikrotik RB1100AHx4 Dude Edition

externe opslag aansluiten

Mikrotik heeft een router ontworpen speciaal met meer opslag. Dit door middel van een ingebouwde SSD. Hierdoor is de capaciteit fel vermeerderd maar dit is nog niet alles. Er kan in de behuizing twee extra SSD's worden ingebouwd. Kortom deze router kan enorm veel opslag capaciteit herbergen. Doch deze router is wat verouderd.

externe opslag met Mikrotik

De Cloud Core Routers zijn de opvolgers maar geen enkele router beschikt over deze uitgebreide opslag capaciteit. Wel kan er gebruik worden gemaakt van USB-sticks en Micro SD kaartjes al heb ik nog geen enkele compatible SD kaart gevonden. Dit kan liggen aan de snelheid. UHS-1 zou deze router normaliter ondersteunen maar ik heb deze niet persoonlijk uitgeprobeerd. Dit is geen probleem want deze Mikrotik routers beschikken ook over een USB-poort. Niet alleen de grotere Mikrotik routers beschikken over een USB-poort. Veel kleinere routers zijn hiermee uitgerust. Je kan niet alleen externe opslag gebruiken op de USB-poort maar ook een 4G USB-stick aansluiten voor mobiel gebruik of een GPS-muis.

Voor welke functies kan je externe opslag gebruiken

Neem nu dat ik een Mikrotik router configureer met User Manager. Ik wil veel mensen toegang verlenen tot mijn netwerk. Dit wil zeggen dat de database van User Manager groot kan worden. Dit betekent dat deze meer opslagruimte in beslag gaat nemen. Externe opslag bied hier zeker de oplossing voor. Nog een voorbeeld is als ik wil gebruik maken van The Dude van Mikrotik. Dit is een gratis netwerk monitor tool die Mikrotik aanbied. Deze wordt op de router zelf geïnstalleerd en maakt gebruik van de interne opslag. Dit kan ook een probleem vormen. Dit zijn twee voorbeelden die ik je geef maar er zijn nog toepassingen waardoor externe opslag aansluiten nodig wordt. In het filmpje laat ik een paar voorbeelden zien hoe je dit kan aanpakken.

Welke toestellen kan je gebruiken als externe opslag op de Mikrotik router

Elk opslag medium die over een USB aansluiting beschikt kan fungeren als externe opslag. Ook een externe harde schijf die is uitgerust met een eigen voeding. Dit is zeer interessant indien je zeer veel opslag capaciteit nodig hebt. Een externe harde schijf die door de USB-poort zelf wordt van stroom voorzien kan NIET. Doch hier is terug een oplossing voor. Maak gebruik van een USB-hub die gevoed wordt door een externe stroom adapter. Ik geef je ook mee dat je meerdere opslag media kan gebruiken op één router. Door middel van een USB-hub sluit je meerdere USB-sticks aan die je daarna kan configureren op de Mikrotik router.

externe opslag aansluiten
externe opslag aansluiten
externe opslag aansluiten

Externe opslag aansluiten en configureren 

Op het onderstaand filmpje dat ik heb gemaakt zie je de werkwijze van de configuratie. Ook toon ik een paar voorbeelden waar je het path moet wijzigen op programma's. Indien je op de hoogte wil gehouden worden van nieuwe updates op mijn YouTube kanaal abonneer op mijn kanaal. Ik verzeker je dat er tussen deze filmpjes iets interessants zal zitten voor je. Ik wens je alvast veel configuratie plezier toe.

Enkele configuratie scripts

Dit zijn enkele scripts die je kan gebruiken om de externe opslag te gaan ingeven. Enkele voorbeelden zie je hier maar hou rekening met de naam van je device. Hiermee bedoel ik de naam die je disk heeft verkregen. Is dit disk1, disk2 enzovoort. Ik hoop dat ik je hiermee heb geholpen. 

externe opslag aansluiten
externe opslag aansluiten


Mikrotik user manager opslag

tool user-manager database set db-path=usb2/cache-n-db/user-manager

Proxy-server opslag

ip proxy set cache-on-disk=yes cache-path=usb2/proxy

System logging opslag

/system logging action set 1 disk-file-name=usb2/log

The dude opslag

dude set data-directory=disk1/dude-data

Blijf op de hoogte van mijn nieuwe video tutorials

YouTube
mikrotik usb stick aansluiten

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.