Deel dit onderwerp alstublieft!

Mikrotik license upgrade

Mikrotik license upgrade

Een Mikrotik license upgrade of een Mikrotik licentie upgrade is soms noodzakelijk. En vooral op de CPE toestellen die instaan voor de Point to Point links.
Dit omdat de meeste CPE toestellen van Mikrotik uitgerust zijn met een licentie 3. Deze kunnen namelijk niet fungeren als accespoint omdat deze speciaal ontworpen zijn voor Point to Point links. Een Mikrotik license upgrade kan dan wel de oplossing bieden. Maar toch zijn er aandachtspunten waar je rekening mee dient te houden.

Wat zijn de belangrijke punten dat je moet weten bij een Mikrotik licentie upgrade

Mikrotik toestellen worden normaal met de juiste licentie geproduceert. Dit omdat er rekening wordt gehouden de capaciteiten van enkele belangrijke onderdelen.
Deze onderdelen zijn onder andere het aantal geheugen, de CPU en de opbouw van dit toestel. Ook een CPE heeft zijn beperkingen om bijvoorbeeld als accespoint te gebruiken. En ik bedoel daarmee de stralingshoek van dit toestel. Is zo'n Mikrotik license upgrade dan zo nuttig bij deze toestellen? Daar moet je zeker over nadenken.
Ook de kostprijs van de Mikrotik licentie is van belang. Een licentie 4 kost ongeveer een 38€ bij Dectdirect.nl. Deze mensen hebben me hulp aangeboden waarvoor dank.

Mikrotik license upgrade

Redeneer eerst of je Mikrotik-router of CPE het wel waard is om opgewaardeerd te worden

Op de bovenstaande screenshot zie je de eigenschappen van een Mikrotik SXTsQ 5ac. Is deze geschikt om een licentie upgrade te ondergaan om als accespoint te gaan gebruiken? Mijn persoonlijk antwoord is neen. Niet omdat die een te trage CPU heeft en te weinig geheugen. Maar de antenne heeft slechts een stralingshoek van 23° en dit is te weinig om als accespoint te gebruiken. Doch er zijn nog opties wat je verkrijgt met de Mikrotik license upgrade. Een Mikrotik licentie 3 heeft geen routing opties.
Dit heb je wel als je een Mikrotik license upgrade uitvoert naar een licentie 4 en dit kan ook een noodzaak zijn deze te upgraden. Opgelet bij sommige routerboards zijn er routing opties aanwezig op de licentie 3 maar niet bij allemaal. Zie onderstaande tabel van Mikrotik zelf.

Mikrotik licentie upgrade

  Bron Mikrotik.com

(*) - BGP routing is inclusief bijgeleverd in License Level3 maar alleen voor RouterBOARDs, voor andere toestellen heb je een license 4 of hoger nodig.
In de bovenstaande tabel zie je de verschillen maar hou rekening of je Mikrotik toestel wel een licentie upgrade waardig is. Wat bedoel ik hiermee?

Mikrotik licentie upgrade


Deze Mikrotik SXTsQ 5ac heeft een licentie 3 maar toch heeft deze BGP routing beschikbaar. Dit geef ik je mee omdat je geen fout zou maken. Bekijk eerst of een Mikrotik routeros license upgrade wel nodig is.
Waarom overleggen vraag je je misschien af, omdat in dit voorbeeld een SXT een kleine stralingshoek heeft waardoor een Point to Multi Point niet kan worden uitgevoerd indien de cliënts te ver uit elkaar zijn geplaatst. Met een stralingshoek van 23° kunnen ze ook niet worden gebruikt als accespoint.

Overweeg of het niet beter zou zijn om mits wat bij te passen een nieuwe router aan te kopen

Stel je zelf de vraag: "is een aankoop van een nieuw Mikrotik device dan niet beter?" Stel je voor dat je een lichte Mikrotik-router wil opwaarderen.
Je Mikrotik-router heeft een CPU (processor) van maar 400 MHz. Is het dan verstandig om een licentie upgrade uit te voeren? Je kan dat uiteraard maar wat is het resultaat? Het kan zijn dat de Mikrotik router veel te weinig geheugen en rekenkracht heeft om goed te kunnen functioneren. Dit zou wel een spijtige zaak zijn.
In de plaats kan je dan beter een Mikrotik toestel aankopen dat wat duurder is dan de licentie. Met wat opleg kan je een veel betere router kopen. 

Vraag je af of de Mikrotik device het zwaardere werk wel aankan voor je een Mikrotik license upgrade uitvoert

mikrotik licentie upgrade

Deze Mikrotik Groove uitgerust met een 600 MHz. CPU en licentie 3 kan gerust opgewaardeerd worden met een licentie 4. In dit geval kan je daar een accespoint mee bouwen. Klik op de Groove om de eigenschappen te kunnen lezen. Mits gebruik te maken van een goede sectorantenne of een rondstraalantenne is dit een goed AP. 

Koop uiteraard geen Mikrotik license 6 aan om die op een RB951 of SXT te gaan installeren. Hier overdrijf ik wel heel veel omdat je erover zou nadenken.
Een licentie 3 naar een licentie 4 opwaarderen is volledig te verantwoorden als je Mikrotik toestel het aankan. Maar ga niet hoger dan de Licentie 4.

Een Mikrotik license upgrade kan de prestaties van een router serieus beïnvloeden. En dit kan de router ten goede komen maar ook de prestaties ten gronde richten.
De spreuk: "bezint eer je begint" is daarom hier op zijn plaats.

De Mikrotik license upgrade in de praktijk 

mikrotik licence upgrade

Maak eerst en vooral een account aan bij Mikrotik, surf daarvoor naar de Mikrotik website. Opgelet: dit zijn niet je login gegevens van het Mikrotik forum.
Indien je deze account hebt aangemaakt volg nu de tutorial hieronder om een Mikrotik Licentie upgrade uit te voeren.

Overloop nog eens de belangrijke overwegingen

Indien je een Mikrotik license upgrade overweegt bekijk eerst en vooral of je router zwaar genoeg is. Anders kan een Mikrotik licentie upgrade een grote ontgoocheling zijn. Daarnaast bereken of de kostprijs van een license upgrade van je Mikrotik toestel wel de moeite waard is. Dit vergeleken met een aankoop van een nieuwe router.

Steun WirelessInfo.be

Om de website online te houden doneer een kleine bijdrage alstublieft.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.