Deel dit onderwerp alstublieft!

Mikrotik rb433-AH inbouwen

Mikrotik RB433-AH inbouwen in een behuizing

Mikrotik RB433-AH inbouwen in een behuizing is misschien voor velen niet nodig. Daar er al andere kant en klare Mikrotik producten zijn die op de markt verkrijgbaar zijn. Doch deze Mikrotik RB433-AH is nog steeds verkrijgbaar. In het prille begin dat ik Mikrotik leerde kennen was dat één van mijn eerste routers die ik heb aangekocht.
Kwalitatief zijn deze zeer goed, ik kan het weten want na 10 jaar heb ik er nog een werkende. Die staat dag en nacht aan en doet nog steeds zijn werk. Ook al staat die buiten in weer en wind, koude en zoals nu in een warme periode laat deze Mikrotik RB433-AH het nog niet afweten. Dit is toch wel zeer goede kwaliteit. De Mikrotik RB433-AH is één van de betere routers van Mikrotik met een licentie 5. Dit routerboard heeft 3x 10/100 ethernet poorten en 3 mini pci sloten. In deze mini pci sloten kunnen mini pci radiokaarten geplugd worden. De mini pci radiokaarten bepalen de frequentie. In andere woorden je kan deze aanpassen zoals je wil. Op deze manier kan je alle kanten uit met deze Mikrotik router. De 680 MHz. CPU maakt dit board zeer krachtig en kan zeer goed worden gebruikt als hotspot. De Mikrotik RB433-AH inbouwen in een behuizing is uiteraard niet zo moeilijk maar ik wil dit tonen om je inspiratie te geven. Doch als deze afgewerkt is hangt er toch een meerprijs aan in vergelijking met een Mikrotik Omnitik bijvoorbeeld. De RB433-AH is duurder in aankoop maar aan kwaliteit ontbreekt het hem zeker niet. Doch deze is niet meer geschikt voor in huis aangezien deze maar 10/100 ethernet poorten heeft en dit behoort al lang tot het verleden. Als node kan deze nog dienen.


Mikrotik RB433-AH wat nader bekeken

rb433ah
rb433ah

Wat je hierboven ziet zijn de mini pci sloten waar je Mikrotik mini pci radio's kunt inpluggen of bijvoorbeeld een Winstron CM9. Niet iedere mini pci radio is compatibel met Mikrotik. Ook Ubiquiti heeft compatibele mini pci radio kaarten.

RB433 montage van de wifi radio kaarten 

rb433ah
rb433ah

Welke radiokaarten je gebruikt is jouw keuze en naargelang de functie van deze router. Doch hier toon ik links een krachtige 5 GHz. A radiokaart van UBNT.
Deze kan bijvoorbeeld als uplink worden gebruikt. Op de rechtse foto zie je bovenaan een radiokaart die zowel de 5 GHz. als de 2.4 GHz. ondersteund. Deze kan dan gebruikt worden als accespoint op de 2.4 GHz. De huidige mini pci radiokaarten van Mikrotik zijn onder andere te zien op deze link.  

Mikrotik RB433-AH inbouwen

rb433ahAls behuizing ga ik voor een super lichte versie om de load last zo laag mogelijk te houden. Als die in een mast word gemonteerd zal deze lichte versie geen belemmering vormen voor de mast. Deze kan ook op de muur worden bevestigd. Een zwak punt van deze behuizingen zijn de lichte vijsjes die zeer vlug komt vast te zitten door de oxidatie. Ik smeer deze vijsjes in met kolmat om dit te voorkomen.

rb433ah
Er zijn reeds gaten voorzien voor de nodige pigtails MMCX naar N-female en voor de rj45 connector ook.
De meegeleverde rj45 connector is wat aan de zwakke kant.

rb433ah
De nodige aansluitingen naar buiten toe zijn afgewerkt behalve de voeding stekker die ik straks zal monteren.
Hier zie je hoe alles mooi kan worden ingebouwd. Nu ga ik verder met het vastmaken van de RB433-AH op een meegeleverde montageplaat.

rb433ah
Eerst pas ik de montageplaat aan om die daarna in de behuizing te monteren.
Er moest wat van de ijzeren plaat worden weg geslepen om de doorgang van de connectoren niet te hinderen.

Dit komt omdat de behuizing niet al te diep is en zo kom je al vlug plaats tekort. 

rb433ah
De Mikrotik RB433-AH inbouwen in een behuizing loopt hier bijna op zijn einde. Nu moeten de aansluitingen nog voorzien worden.  

rb433ah
Aangezien deze node voor alle doeleinden kan gebruikt worden heb ik een vaste PoE inserter gemonteerd.
Zodoende wordt er voorkomen dat de netwerk aansluitingen los komen tijdens vervoer.
De voeding aansluiting ga ik nog veranderen maar de bestelling was nog niet binnen. 

rb433ahVerder wordt de behuizing van beugels voorzien om aan de muur te schroeven of in de mast te hangen.
Deze infrastructuur kan dan worden gebruikt om op de mobiele mast te worden gemonteerd.
Doch zoals al gezegd bestaan er al betere oplossingen om deze dergelijke infrastructuur te vervangen.
Daar dit één van mijn eerste ervaringen was, wil ik deze toch niet offline halen.

rb433ah


Om de node te voeden heb ik een Hirschmann connector aangekocht.Echter zijn ze duur maar het is degelijk materiaal wat hier in dit geval geen overbodige luxe is.

rb433ah
Zo de inbouw van de RB433-AH klus is geklaard en werkend. Kwestie van de juiste uplink en AP antenne aan te hangen. Nog een voorbeeld van het inbouwen van een routerboard zie je hier 

Blijf op de hoogte van nieuwe video tutorials

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.