Deel dit onderwerp alstublieft!

Mikrotik Wireless Wire Dish

De Mikrotik Wireless Wire Dish is een baanbrekende oplossing voor een Point to Point verbinding. Mikrotik beweerd dat deze Wireless Wire Dish 1500 meter aankan. Doch dit is afhankelijk van de weersomstandigheden. De Mikrotik Wireless Wire Dish werkt namelijk op een zeer hoge frequentie. 
Dit wil zeggen dat deze Mikrotik LHGG-60ad schotels zeer onderhevig zijn aan atmosferische storingen en ook aan weersinvloeden. Deze factoren beïnvloeden de stabiliteit van deze 60 GHz. point to point linken. Dit heeft als resultaat dat de Mikrotik Wireless Wire Dish bij deze invloeden soms de verbinding loslaat. 
Dit komt omdat de 60 GHz. een zeer hoge frequentie is met een golflengte van 0.5 cm. Deze frequentie is daardoor zeer rechtlijnig en gevoelig voor storingen.
Doch dit hoeft geen probleem te zijn bij kleine afstand linken van ongeveer een 800 meter, en er is nog een oplossing. Je kan steeds een redundante link verwezenlijken.

Mikrotik Wireless Wire Dish

Met de Mikrotik LHGG-60ad kit kan je direct aan de slag

Als je de Mikrotik LHGG-60AD kit koopt kan je direct aan de slag. Deze Wireless Wire is namelijk al voor geconfigureerd en klaar voor gebruik. 
Deze LHGG-60AD kit bestaande uit 2 schotels en maakt een veilige met AES gecodeerde 60 GHz. draadloze verbinding.
Hoe lang het gaat duren weet niemand maar deze 60 GHz. straalverbinding wordt niet beïnvloed door het drukke WiFi-spectrum. 
Dit is wel een voordeel om een doorvoersnelheid te bereiken van een theoretische 2Gb/s. Maar is alles zo rooskleurig met deze point to point link?
Deze Mikrotik LHGG-60ad  worden voor geconfigureerd geleverd. Je kan ze aansluiten, van stroom voorzien en na grondig uitrichten zullen beide LHGG-60ad met elkaar verbinden. De stroom kan je leveren via een PoE switch of passief voeden met een 12 tot 57 volt power supply. 
Bij deze kit wordt het nodige materiaal bijgeleverd zoals voedingen, PoE-injectoren, montage kits en een tool om uit te richten voor beide apparaten.
Deze Mikrotik Wireless Wire dish kit is verkrijgbaar bij DectDirect.nl en dit voor een scherpe prijs. Mikrotik heeft deze kit de naam RBLHGG-60adkit gegeven.

Wat kan beter direct worden meegeleverd met de Mikrotik Wireless Wire Dish?

Mikrotik wireless wire dishOmdat uitrichten een precisie werk is tot op de millimeter juist, zou het beter zijn geweest dat Mikrotik  ander montage materiaal leverd. Dit omdat je met de meegeleverde beugel niet zo precies kan uitrichten. 
Ik vertel je dat omdat Mikrotik een afzonderlijk verkrijgbare precisie montage kit heeft voor deze LHG schotels.
Daardoor wordt het uitrichten een stuk gemakkelijker. Persoonlijk vindt ik het wel jammer dat deze standaard niet wordt bijgeleverd want dit betekent een extra kost indien je deze wenst te gebruiken.
Opgelet! onderschat het uitrichten van de RBLHGG-60adkit niet. Je hebt te maken met een zeer hoge frequentie.
Neem zeker de tijd om het uitrichten heel precies uit te voeren want je verbinding kan anders gaan verbreken. 

Mikrotik solid mount monteren

Richt de Mikrotik Wireless Wire Dish preciezer uit door middel van deze Mikrotik solid mount. Deze wordt in de bovenstaande uiteenzetting gemonteerd op deze dish.
Een goede oplossing voor diegene die heel precies wil uitrichten. Daar hangt wel een prijskaartje aan vast van 33€ per stuk en dit is al een scherpe prijs.

De Mikrotik LHGG-60AD heeft een licentie 3 upgraden heeft totaal geen zin

OPGELET! Deze RBLHGG-60adkit heeft een licentie 3 indien je deze wil gaan upgraden naar een licentie 4 heeft dat geen enkele invloed op de 60 GHz. interface.
Dit omdat een licentie update uitsluitend effect heeft op de traditionele 5 GHz. en 2.4 GHz. frequenties. Indien je dit overweegt en uitvoerd ben je uw licentie kwijt.

Wat is de beste oplossing om bij het wegvallen van de 60 GHz. link op te vangen

Dat de Mikrotik wireless wire dish uitvalt bij slecht weer en andere invloeden kan voorkomen worden door de maximum aangegeven afstand van 1500 m te verminderen. Ik denk persoonlijk dat 800 meter geen problemen zal geven. Zie dit Mikrotik toestel dus niet als een oplossing voor een lange afstandsverbinding.
Maar indien je link af en toe wegvalt kan je nog iets anders overwegen. Doch dit betekend extra kosten en dit willen veel mensen uiteraard niet.
Gebruik de wireless wire dish in combinatie met een Mikrotik 5 GHz. Dynadish of Mikrotik SXT naargelang de afstand. En dit om een redundante link op te bouwen.
Op deze manier heb je twee pluspunten. Bij het wegvallen van de 5 GHz. verbinding door DFS kan de LHGG-60adkit ervoor zorgen dat de link toch online blijft.
Het omgekeerde zorgt ook voor een oplossing als de 60 GHz. verbinding wegvalt. Dan zorgt de 5 GHz er voor dat de verbinding blijft bestaan. Dit reduceert het offline gaan van je draadloze link tot het minimum. Je kan door middel van bonding op een Mikrotik router of switch een redundante draadloze link creëren. 

Mikrotik wireless wire dish

De Mikrotik Dynadish staat bovenaan gemonteerd omdat de radiogolven groter zijn en de fresnelzone groter is. Hoe rechtlijniger de radiogolven hoe kleiner de fresnelzone is. Hier kan je alvast lezen wat de vereisten zijn om een goede point to point link te verwezenlijken en wat een fresnel zone is.
Op de 60 GHz. mag er geen enkel obstakel tussen beide stations aanwezig zijn of de straalverbinding kan niet worden gerealiseerd. Bij nader inzien kan er bij kleine afstanden een Mikrotik SXT worden gebruikt om de onderbrekingen op te vangen. Daar de afstand toch maximaal 1.5 km bedraagt. Een Dynadish is hier wel overkill.  

Hier zie je een bespreking van de Mikrotik Wireless Wire Dish op video

Deze bespreking word zeker nog verder uitgebreid omdat ik binnenkort een linktest zal uitvoeren van 1 Km met de Mikrotik Wireless wire dish samen met de Mikrotik SXT. Een linktest met de Dynadish 5GHz. staat ook gepland maar ik moet afwachten op het goede moment.

Bonding configuratie op twee Mikrotik routers met de optie active backup

Daar het niet aan te raden is om een bandbreedte test uit te voeren op de uit te meten toestellen zoals de wireless wire moeten er twee Mikrotik routers worden geconfigureerd. Dit om via deze routers de bandwidth test uit te voeren. Hier zie je alvast de configuratie van de beide routers met als optie bonding.
Met bonding bundel je twee of meerdere interfaces met elkaar. Op deze manier kan je redundantie verkrijgen die voor een bedrijfszekere wifi link gaat zorgen.
Dit is alvast terug een stap in de goede richting wat de 1 Km. linktest betreft. Blijf deze uiteenzetting volgen en schrijf je in op de nieuwsbrief.
Je kan ook gebruik maken van het rapid spanning tree protocol om een redundante point to point link te bekomen. Dit kan je hier lezen

Steun WirelessInfo.be

Om de hosting kosten en bijkomende kosten zoals sommige plugin's en het aankopen van de hardware te helpen dragen.
Schenk een kleine bijdrage op de Paypal rekening van WirelessInfo.be

Please follow and like us:

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.