Deel dit onderwerp alstublieft!

MikroTik Woobm-USB

Is de MikroTik Woobm-USB nuttig of niet

De Wireless Out-Of-Band Management USB-stick afgekort als de Mikrotik Woobm-USB is een handige assistent voor elke netwerkbeheerder. Sluit hem gewoon aan op een willekeurige RouterBOARD USB-poort, en je hebt draadloos toegang tot de console van dat apparaat. Hij configureert zichzelf als een draadloos toegangspunt en heeft een eenvoudige web interface waar je toegang hebt tot een volledig uitgeruste terminalinterface om je router te configureren en waar je de Woobm zelf kunt configureren. Het kan zelfs werken als een draadloze client: als je veel apparaten wilt beheren, sluit je gewoon alle Woobms aan op één AP in je serverruimte en beheer je de routers via dat AP.

Mijn ervaring met de MikroTik Woobm hardware

Mikrotik Woobm usb

Bij het uitpakken merk ik op dat deze USB-stick zeer klein is en is uitgevoerd in een soort plastic. Het oogje waarmee je de Mikrotik Woobm aan een sleutelhanger kunt bevestigen, is zeer dun. Ik verwacht dat als ik deze zou gebruiken, het oogje snel zal afbreken. Niet om te klagen, maar Mikrotik had dit sterker kunnen maken. Als deze aan je broeksriem hangt en ergens blijft haperen, weet ik niet of het oogje heel blijft. Anders gezegd is deze niet robuust genoeg om dagelijks op de werkvloer te worden gebruikt. Het vervaardigen van deze USB-stick is door MikroTik gestopt. 

Mijn eerste gebruik van de MikroTik Woobm-USB

Toen ik voor de eerste keer de Mikrotik Woobm in gebruik stelde, plugde ik deze in in de USB-poort van de RB750Gr3. De router herstartte meerdere malen totdat ik de Woobm er weer uithaalde. Daarna stak ik deze er weer in, en toen was alles in orde. Ik wil niet dat de Woobm afgebroken wordt, maar ik geef gewoon eerlijk mijn mening over dit toestel. Ik ben benieuwd of ik nog moeilijkheden zal ondervinden. Maar ik heb mijn bedenkingen over dit hulpmiddel. Indien je dat anders ondervindt laat maar iets weten.

Inloggen op de Woobm-USB

Mikrotik Woobm

Steek de MikroTik Woobm in de USB-poort van je router. Scan met je smartphone, tablet of pc, die is uitgerust met een draadloze netwerkkaart, naar de SSID 'WoobmAP' en maak verbinding. Je krijgt een IP-adres toegewezen van de DHCP-server op de Woobm. Let op, want deze verbinding is niet beveiligd met een WPA2-sleutel. Deze beveiliging kun je configureren nadat je bent ingelogd, maar dat zie je verderop. Nog goed om te weten is dat de WoobM alleen de 2.4 GHz ondersteunt. Log in met een webbrowser op het IP-adres 192.168.4.1. Dit gebeurt zonder gebruikersnaam en wachtwoord en verloopt snel en zonder problemen. Lees zeker verder en ontdek de eigenschappen van de Woobm-USB.


Woobm-USB

Een firmware upgrade verloopt niet zonder problemen

Woobm-USB

Na het inloggen ga ik direct naar 'Firmware upgraden' en klik op 'Upgraden'. Ik was in de veronderstelling dat de Woobm-USB op zoek zou gaan naar de firmware via de router, maar dat blijkt niet het geval te zijn. De MikroTik Woobm blijft op de upgradepagina staan. Zelfs na het uitpluggen van de USB-stick en opnieuw inloggen, kom ik steeds weer op de upgradepagina terecht. Het is een vervelende situatie, nietwaar? De upgrade gebeurt niet automatisch, dus besloot ik op zoek te gaan naar de nieuwe firmware. Ik kon deze niet vinden op de downloadpagina, maar uiteindelijk vond ik het bij 'Support and Downloads' op de pagina van het product zelf. Echter, MikroTik informeert dat deze firmware niet bestemd is voor de Woobm-USB. Met andere woorden, er is nog geen firmware beschikbaar. Daarom concludeer ik dat er geen update beschikbaar is. Na het resetten van deze MikroTik Woobm kreeg ik opnieuw toegang tot de startpagina.


Woobm-USB reset procedure

Haal de Woobm uit de USB-poort en houd het knopje ingedrukt. Terwijl je het knopje ingedrukt houdt, steek deze terug in de USB-poort van je router. De lampjes beginnen te knipperen. Indien er een rood lampje begint te knipperen, laat dan het knopje los. Zo, de Woobm-USB is gereset. Wat betreft het knopje, dit is nogal onhandig omdat het klein is en gelijkligt met de behuizing. Dit maakt het resetten moeilijk indien je grote vingers hebt. Sommige MikroTik toestellen hebben een betere oplossing om de resetknop beter te gebruiken. Een voorbeeld hiervan zie je op een andere blogpost.

Het terminal venster

Woobm-USB

Door het tabblad Terminal te openen, zal Woobm-USB proberen de seriële USB-interface te emuleren. Bij een geslaagde poging verschijnt de melding Connection successful! " boven het terminalvenster. Je kunt commando's invoeren vanaf het toetsenbord of toetsen gebruiken om commando's te verzenden via de seriële USB-interface. Toetsenbord tonen toont het toetsenbord op mobiele apparaten. Extra knoppen bieden ontbrekende toetsen op het toetsenbord voor mobiele apparaten. Je kunt commando's invoeren vanaf het toetsenbord of toetsen gebruiken om commando's te verzenden via de seriële USB-interface. Toetsenbord tonen toont het toetsenbord op mobiele apparaten. Extra toetsen bieden ontbrekende toetsen op het toetsenbord voor mobiele apparaten. Naar mijn mening is het niet handig om met de Mikrotik Woobm-USB te werken via een tablet. Ik schakel over naar mijn laptop.

Het werken met de laptop maakt het gebruik stukken gemakkelijker.

Woobm

Na het overschakelen naar de laptop log ik opnieuw in op de Mikrotik-USB, en dit verloopt aanzienlijk soepeler in vergelijking met de tablet. Of dit nu aan mij ligt? Ik denk van niet. Hieronder plaats ik opnieuw de screenshots, zodat je een idee krijgt van hoe de configuratie moet verlopen. Maar binnenkort laat ik dit zien in een video. Als je meer wilt zien, abonneer je dan op mijn YouTube-kanaal. Wanneer ik een nieuwe video publiceer, ben je de eerste die het ziet.

De Mikrotik USB-stick als accespoint

Woobm-USB

Wanneer ik naar de instellingen van de Mikrotik Woobm-USB ga, scrol ik direct door naar de AP-functie van dit apparaat. Je ziet dat de DHCP-server is geactiveerd en dat deze een DHCP-pool heeft van 192.168.4.2 tot 192.168.4.5. Je kunt dit uiteraard aanpassen, omdat ik zie dat het subnet is ingesteld op 255.255.255.0. Dit betekent dat je tot .254 kunt gaan. Verder kun je de SSID, het kanaal wijzigen en een WPA_PSK of een WPA2_PSK-wachtwoord invoeren. Indien ik nu de cliënt functie bekijk is dit een goede oplossing indien je meerdere Woobm-USB's wil verbinden met een accespoint.

Mikrotik Woobm als Wifi station

Mikrotik Woobm

Ik heb verbinding gemaakt met een test access point en dit werkte perfect. Als ik op mijn router kijk, zie ik dat de Woobm-USB een IP-adres heeft verkregen van mijn router. Vervolgens kan ik direct inloggen op de MikroTik USB-stick met het door de router verkregen IP-adres. Eenmaal ingelogd kan ik alle MikroTik-apparaten zien die deel uitmaken van mijn netwerk, maar wel binnen één subnet. Dit is normaal, omdat de MikroTik Woobm-USB andere apparaten ontdekt op Layer 2. De WoobmUSB is ook te zien bij de neighbor discovery tool.

Woobm

Wanneer ik wijzigingen wil opslaan, verloopt dit zonder problemen. Eerlijk gezegd begin ik de MikroTik Woobm-USB steeds meer te waarderen. Echter, voor thuisgebruik twijfel ik of het de moeite waard is om deze aan te schaffen. Je zou je kunnen afvragen waarom: omdat de MikroTik-apparaten al een terminalvenster hebben in hun configuratievenster. Daar je thuis gemakkelijk toegang krijgt tot je MikroTik-apparaten vind ik het hebben van deze WoobmUSB een overbodige luxe.

Terminal werkt naar behoren

Mikrotik Woobm-USB

Wanneer ik naar de terminal ga, wordt me direct gevraagd om in te loggen op de Mikrotik-router. Dit verloopt vlot, maar het wachtwoord kan niet zichtbaar worden gemaakt zoals in Winbox. Dit is echter heel normaal, aangezien ik in een Linux-omgeving zit. Ik twijfel of deze tool echt zo interessant is om te hebben. Als je de MikroTik Woobm direct op de MikroTik-router kunt aansluiten, kun je net zo goed een netwerkkabel gebruiken. Echter, als je meerdere MikroTik-routers hebt of als ze zijn opgesteld in een datacenter, kan deze tool handig zijn om meerdere routers te configureren. Dit kan worden gedaan door de wifi-client van de Woobm te verbinden met een access point. Houd er wel rekening mee dat je per router een Woobm nodig hebt. Als je hierover een andere mening hebt, stuur me dan gerust een e-mail op mijn bekende e-mailadres.

De MikroTik Woobm-USB beveiligen

Het is van groot belang om de Woobm te beveiligen, en daarom beschrijf en documenteer ik dit in dit hoofdstuk. Het wordt aanbevolen om deze USB-stick te beveiligen tegen ongeoorloofde toegang, dit kan je maar op één manier. Namelijk de draadloze toegang. Meer kun je niet doen om deze tool te beveiligen. Ik laat zien hoe je dit moet doen aan de hand van screenshots.

De draadloze interface ondersteunt alleen de beveiligingsprotocollen WPA-PSK en WPA2-PSK, wat voldoende is. Maar stiekem hoop ik dat WPA3 in de toekomst ook nog geïmplementeerd zal worden. Dit valt uiteraard nog af te wachten.

Het volstaat om alleen een wachtwoord in te voeren met maximaal 63 tekens, inclusief cijfers, letters en speciale tekens. Voor alle zekerheid selecteer ik het beste beschikbare protocol, namelijk WPA2-PSK. Sla de wijzigingen op en maak vervolgens opnieuw verbinding met de juiste WPA2-PSK sleutel. Wil je meer weten over het beveiligen van je MikroTik router, lees dit in een andere blogpost.

Voorbeelden van situaties waarin de MikroTik Woobm-USB kan worden gebruikt

Deze lijst zal worden aangevuld naarmate ik berichten over het gebruik van de Woobm USB krijg en mijn eigen ervaringen deel. Op deze manier kun je ontdekken waarvoor deze USB-stick kan worden gebruikt.

  • Als je buitengesloten wordt door de firewall vanwege een verkeerde configuratie en je hebt geen safe mode gebruikt.
  • Bij een verkeerde VLAN-configuratie is het mogelijk dat je de router niet meer op de gebruikelijke manier kunt bereiken.
  • Vertel me over een situatie waarin je de Woobm-USB moest gebruiken.

Besluit

De MikroTik Woobm-USB is handig voor netwerkbeheerders, maar voor thuisgebruik vind ik deze niet noodzakelijk. Je kunt altijd direct bij je router en switches komen, waardoor je eenvoudig een netwerkkabel of consolekabel kunt aansluiten. Natuurlijk is dit wel een leuk hebbedingetje voor de MikroTik liefhebber. Ook indien een console poort ontbreekt kan de Woobm voor een oplossing zorgen. Of je deze nu nuttig vindt kan je gerust laten weten.

Blijf op de hoogte van nieuwe video tutorials

YouTube

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.