Deel dit onderwerp alstublieft!

Met console poort verbinden op Mikrotik

Waar gaat dit artikel over

Verbinden met Mikrotik via de console poort 

Met de console poort verbinden op Mikrotik toestellen is niet zo moeilijk. Via de console poort verbinden kan redding brengen indien je Mikrotik router of switch niet meer wil opstarten. Je denkt misschien ik kan toch de router redden met de netinstall procedure. Dit is inderdaad waar, je kan een hardware matige reset uitvoeren maar hier heb je de reset knop voor nodig. Je moet weten dat de reset knop zeer kwetsbaar is en vele mensen hebben al voorgehad dat de reset knop van de Mikrotik toestellen soms afbreken. Indien dit gebeurd heb je een groot probleem indien je niet meer kan inloggen op de Mikrotik router of switch. De console poort kan redding brengen en dit is wat ik je hier wil laten zien.

Wat zijn de benodigdheden bij gebruik van de console poort

Een console kabel om de router of switch te verbinden met de PC of laptop

Console poort

Op dit schema zie het aansluitschema van de RJ45 console poort zoals aangesloten op de Mikrotik Cloud Core Routers. Ik heb het vermoeden dat dit schema geldig is voor alle Mikrotik toestellen want ik kan met de console kabel zowel verbinden op de CCR als op de CRS-3xx die zijn uitgerust met deze RJ45 console poort. Ik heb ook een test uitgevoerd bij de RB 3011 en 2011 daar heb ik ook geen problemen ondervonden. Doch bij de RB4011 ben ik er niet in geslaagd om te verbinden via deze poort. Raar maar waar ik zoek dit nog uit. 

In de eerste plaats heb je de console kabel nodig en hiervan zijn twee verschillende versies verkrijgbaar. Namelijk deze waar je kan verbinden met de PC via USB naar de console poort en dit is meestal een RJ45 stekker. Maar de oudere versie is de console kabel met een seriële aansluiting. Deze moeten dan gekoppeld worden aan de seriele poort op de PC. Doch de hedendaagse PC's en laptops hebben geen seriële aansluiting meer. Mijn eerste keuze is dan ook de console kabel met de USB-stekker. Wat ik nog wil meegeven is dat er Mikrotik toestellen zijn die uitsluitend een console poort hebben via een seriële aansluiting maar dit is voor later. Hierboven zie je deze twee modellen console kabels. Het tweede dat je nodig hebt is de software om te communiceren via de console kabel met de Mikrotik router of switch. Deze kabels kan je overal vinden op het internet en aankopen.  


De software die communiceert met de Mikrotik toestellen via de PC of laptop

Putty

Een prachtige software die je hiervoor kan gebruiken is Putty. Putty is een terminal emulator die meerdere protocols ondersteund zoals Telnet, SSH en dergelijke meer. Hiermee kan je verbinden op verschillende soorten UNIX achtige servers zoals ook de Mikrotik toestellen. Ik heb daar zeer goede ervaringen mee. Dit programma bestaat als een klein programma die niet moet worden geïnstalleerd op de PC. Doch er bestaat nog een andere versie die je wel kan installeren en deze geniet mijn voorkeur. Putty kan je hier downloaden. Indien je wil zien wat er op de achtergrond gebeurd bij het opstarten van de Mikrotik router of switch moet je zeker de console poort gebruiken om zodoende te verbinden met je PC. Ik geef je een voorsmaakje op de onderstaande afbeelding.

Mikrotik Console

Niet elke Mikrotik router beschikt over een dergelijke poort

Je moet wel weten dat niet elke Mikrotik router beschikt over een console poort. Zelfs geen seriële aansluiting al denk je bij het zien van de printplaat dat deze wel over een seriële poort beschikt. Indien je denkt dat je een seriële poort aansluiting ziet die nog niet is afgewerkt ben je mis. Klik op de afbeelding om deze te downloaden en beter te bekijken. Mikrotik zegt hierover dat bepaalde routers waar standaard geen console / Seriële aansluiting op is niet kan worden omgebouwd. Dit omdat er een speciale bootloader ontbreekt die de seriële header doet werken. Deze bootloader kan niet als optie worden geïnstalleerd. Dit is goed om weten is het niet? 

Seriele aansluiting

Routers die over geen console of seriële poort beschikken zijn niet te redden

Als we nu ervan uitgaan van de worst case scenario dat de Mikrotik router niet over een console poort beschikt. Daar komt nog bij dat de reset knop is afgebroken en je kan om een of andere reden niet meer inloggen op deze router. Slechter kan niet is het niet? Deze router mag je dan als verloren beschouwen. Waarom denk je dan? Omdat je zonder de reset knop geen hardware matige reset kan uitvoeren. Dit is uiteraard een spijtige zaak. De boodschap luid dan terecht "wees heel voorzichtig met de reset knop behandel deze met zachtheid".  


Waarvoor kan je de console poort gebruikt worden op de Mikrotik toestellen

In de eerste plaats kan je via de console poort gewoonweg inloggen op de Mikrotik router zoals in het new terminal venster. Uiteraard is dit overbodig want je kan dit doen in Winbox. Dit is dan ook niet nuttig om te doen. De console poort van de Mikrotik router begint nuttig te worden bij inlog problemen of indien we ervan uitgaan zoals hierboven als de reset knop is afgebroken. Je weet dat je de reset knop nodig hebt om de router een hardware matige reset te geven. Maar je hebt deze ook nodig indien je de router of switch in de netinstall mode wil plaatsen. Als we ervan uitgaan dat de reset knop is afgebroken en deze niet meer kan vast gesoldeerd dan heb je een groot probleem. Dit hoeft niet het probleem te zijn want de console poort kan een oplossing bieden. Deze werkwijze wil ik je in deze blogpost laten zien in een filmpje die ik heb gemaakt.  


Hoe ga je te werk en welke parameters moet je ingeven

Als je de console kabel hebt aangekocht kan je aan de slag. Het eenvoudigste dat ik je wil laten zien is het resetten van de router via de console poort. Uiteraard moet je nog beschikken over een geldige login. Plug de console kabel in een USB poort van je PC en controleer of deze te zien is in apparaat beheer. Onthoud zeker en vast de gebruikte com poort. Een screenshot die ik heb gemaakt moet duidelijkheid brengen.

Apparaatbeheer

In mijn geval is dit een PC uitgerust met Windows 10. Om te zien welke com poort de console kabel gaat gebruiken ga je naar apparaat beheer en kijk naar de poorten.
de screenshot is daar zeer duidelijk in. De com poort is hier com5. Deze poort die je ziet moet je zeker onthouden.  


Hoe ziet de console poort eruit en waar is deze te vinden op de Mikrotik router of switchen

Op de Mikrotik routers en switchen zijn twee soorten van console poorten te vinden. Deze in de vorm van een RJ45 aansluiting en een seriële aansluiting. Ik laat dit zien aan de hand van twee Mikrotik toestellen. Op de afbeelding 1 is de poort in de vorm van een RJ45 te zien. De tweede afbeelding is deze in de vorm van een seriële poort
Deze console poort kan zich ook achteraan bevinden zoals de bekende RB4011, RB3011 en RB2011. Bij de nieuwe CRS326 en CRS328 zijn deze vooraan te vinden. Als je dit leest en je kijkt naar de console poorten op je Mikrotik toestel zal je ze vlug herkennen. Nu je de aansluitingen weet kijk even naar de Putty instellingen en je kan aan de slag.


Putty configureren om te communiceren met de router of switch

Mikrotik console

Open Putty en vink Serial (1) aan, vervolgens vul de door jou geziene com poort (2) in en vul als speed 115200 in (3). Klik links op Serial (4). Dit zijn de eerste stappen maar verder is het ook zeer simpel. Bij flow control (5) selecteer je RTS/CTS. Daarna klik op open (6) en Putty is klaar om te communiceren met de router of switch.
Zo simpel gaat dit maar het is een kwestie van kennis. Indien je de router of switch van stroom voorziet kan je de opstart procedure volgen. 


Mijn ervaring met het uittesten van de console poort 

Bij het uittesten van de RJ45 console poort op verschillende Mikrotik toestellen heb ik alles zonder problemen kunnen inloggen. Doch ik kon niet verbinden met de RB4011iGS+RM via de console kabel zeer raar toch want indien ik deze test uitvoerde met een RB4011iGS+5HacQHnD-IN werkte het verbinden wel. Het is duidelijk dat ik met één of andere bug te maken heb. Ik heb Mikrotik hiervan op de hoogte gebracht en hou je ook op de hoogte als ik de oplossing heb gekregen.

Mikrotik Console

Op de bovenstaande screenshot die ik heb gemaakt zie dat de test met de RB4011iGS+5HacQHnD-IN wel is gelukt. Ik heb voor alle duidelijkheid de tekens vergroot zodat je ze goed kan lezen. Daar ik deze sessie op mijn laptop heb uitgevoerd en er nog geen screenshot kon gemaakt worden heb ik de console kabel moeten loskoppelen. Daarom staat er bovenaan de screenshot Putty (inactief). Tot zover mijn goede ervaringen op één uitzondering na.

Indien je de volledige procedure wil volgen op deze video die ik heb gemaakt zal alles zeer duidelijk worden. Ik wens je alvast veel kijk en leergenot toe.


Wat indien je router of switch een seriële poort heeft

Nu de blog stoppen zou maar half werk zijn. Dit omdat er Mikrotik toestellen zijn die beschikken over een seriële poort. In deze situatie bestaat de console poort niet uit een RJ45 aansluiting maar over een seriële aansluiting. Hier kan je ook gebruik van maken om te verbinden met de router of switch. Doch er is een probleem want de huidige laptops en PC's beschikken niet meer over een seriële poort. Hoe kan je dit nu oplossen? Je koopt een kabel van USB naar een seriële poort. Wees niet ongerust hoe je alles moet installeren want ik ga dit ook stap voor stap laten zien. Op deze manier ga je alles beter begrijpen en alles kunnen uitvoeren wat hier wordt besproken.


Wat zijn de benodigdheden indien je de seriële poort wil gebruiken als console poort

Als hardware heb je een USB naar Seriële poort converter en een seriële kabel nodig

console via seriele poort

Indien je PC of laptop geen seriële poort heeft moet je een USB to Serial converter kopen. Deze bestaat in verschillende vormen. Ik heb op de bovenstaande afbeelding een voorbeeld geplaatst. Je hebt ook een seriële kabel nodig om de verbinding te maken met de Mikrotik router of switch. De kostprijs kan verschillend zijn, kijk dus uit wat je koopt. Ik meld je hier welke kabels ik heb gebruik zodat je weet welke kabels en converters werken om dienst te doen als console aansluiting. Ik maak gebruik van de StarTech USB A naar RS232 DB9 seriële kabel converter deze is zeer prijzig dus ik probeer nog een ander model uit namelijk een Allteq USB A to serial RS232 DB9 deze is te verkrijgen bij allekabels.be. De prijs is zeer verschillend daarom mijn nieuwsgierigheid en je weet meteen welke je kan aankopen.  

RS232 DB9

1-Data Carrier Detect
2- Receive Data
3- Transmit Data
4- Data Terminal Ready
5- Ground
6- Data Set Ready
7- Request To Send
8- Clear To Send
9- Ring Indicator

Als je wil weten hoe de aansluitingen zijn gemaakt op de StarTech USB A naar RS232 DB9 seriële kabel converter bekijk de afbeelding links. Bekijk ook de functie van de pinnen. Misschien heb je daar geen boodschap aan maar voor sommigen kan dat interessant zijn is het niet?


Welke seriële null-modem kabel kopen

null-modem-kabel

De benodigde seriële kabel aankopen is een ander paar mouwen want er bestaan vier verschillende soorten.
Met vier verschillende soorten bedoel ik niet te stekkers maar hoe ze bedraad zijn. Twee van deze seriële kabels zijn niet bruikbaar voor wat ik wil doen. Deze zijn de seriële null-modem kabel met full handshake en de seriële kabel met gedeeltelijke handshake. Welke kabels kan je wel gebruiken? Dit is de seriële null-modem kabel zonder handshake maar mijn voorkeur gaat uit naar de tweede bruikbare kabel namelijk de seriële null-modem kabel met loopback handshake. Ik toon hieronder de twee modellen die bruikbaar zijn.


Bedradingsschema van de bruikbare seriële null-modem kabel 

Null-modem kabel zonder handshake

    Bron: Mikrotik.com

Deze seriële null-modem kabel is alleen maar bekabeld op de zend en de ontvang pinnen. Met deze seriële kabel is hardware flow control niet mogelijk. De enige mogelijkheid om flow control uit te voeren is door middel van de gebruikte software met behulp van de Xoff en Xon tekens in en uit te schakelen. Deze kabel is te gebruiken om te verbinden met de console poort van de Mikrotik router. Doch er bestaat een betere versie. Want indien je deze kabel gebruikt op een apparaat waarop hardware flow control is ingeschakeld gebeurd het dikwijls dat de software vastloopt. Dit moet vermeden worden.  

Null-modem kabel met loopback handshake

    Bron: Mikrotik.com

Deze null-modem kabel met loopback handshake functie lost het bovengenoemde probleem op. Hardware flow control is nog steeds niet mogelijk maar de software gaat denken dat er een handshake is uitgevoerd, doch de uitgezonden handshake wordt door zichzelf beantwoord. Als je het schema wat volgt zie je waarom. Het zend gedeelte is rechtstreeks verbonden met het ontvang gedeelte en andersom het ontvang gedeelte is rechtstreeks verbonden met het zend gedeelte. Daarom de naam de seriële null-modem kabel met loop-back handshake. Deze geniet mijn voorkeur. Waar je deze kan aankopen laat ik je spoedig weten.

Als software gebruik ik terug Putty om in te loggen

Om de console poort te demonstreren via de seriële poort ga ik terug Putty gebruiken. Putty is een terminal emulation software en is gemakkelijk te gebruiken. Niet alleen voor de seriële maar ook voor SSH en Telnet. Wil je meer weten over Putty dit kan je bekijken op de wikipedia website. 

Verbinden met de console poort door middel van een seriële kabel in praktijk

Apparaatbeheer

Eerst en vooral plug ik de StarTech USB A naar RS232 DB9 seriële kabel converter in een USB poort van mijn PC en kijk welke com poort deze heeft. Het is raar maar ik krijg opnieuw de com5 te zien net dezelfde com poort toen ik de console kabel gebruikte. Windows 10 ziet dus geen enkel verschil ik ben benieuwd want dat gaat geven. 

Het instellen van Putty om te verbinden met de console van de Mikrotik toestellen

Mikrotik console

Open Putty en vink Serial (1) aan, vervolgens vul de door jou geziene com poort (2) in en vul als speed 115200 in (3). Klik links op Serial (4). Dit zijn de eerste stappen maar verder is het ook zeer simpel. Bij flow control (5) selecteer je RTS/CTS. Daarna klik op open (6) en Putty is klaar om te communiceren met de router of switch. Dit is uiteraard dezelfde werkwijze bij het gebruiken van de console kabel. Eens je het terminal venster hebt geopend kan je aan de slag. 
Bekijk binnenkort de video die ik hierover ga maken hoe te verbinden met de Mikrotik router of switch via de seriële poort.

Blijf op de hoogte van mijn nieuwe video tutorials 

YouTube

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.