Deel dit onderwerp alstublieft!

Mikrotik SNTP configureren

Mikrotik SNTP configureren waarom is dat belangrijk op je netwerk?

Mikrotik SNTP configureren is dat wel belangrijk voor mijn netwerk zou je zich afvragen. Ik leg even uit waarom een Mikrotik SNTP configuratie in vele opzichten nuttig kan zijn.  Doch ik wil je eerst uitleggen wat SNTP en NTP inhoud.

Waar staat SNTP en NTP voor en wat zijn de verschillen  

SNTP Simple Network Time Protocol en het NTP Network Time Protocol beschrijven precies hetzelfde netwerkpakketformaat. Doch zijn er verschillen en dit wil ik even bespreken. De verschillen zijn te vinden op de manier waarop een NTP systeem omgaat met de synchronisatie pakketten.  
Er zijn in principe twee verschillende manieren om met tijdsynchronisatie om te gaan. Het verschil zit hem in de nauwkeurigheid van de tijd aanpassingen.
Een volledig uitgeruste NTP-server of cliënt bereikt namelijk een zeer hoge nauwkeurigheid en vermijd zoveel mogelijk abrupte time-steps.
Door middel van gebruik te maken van verschillende wiskundige, statistische methoden en soepele kloksnelheid aanpassingen bereikt deze een zeer nauwkeurige tijd synchronisatie. Het SNTP protocol daarentegen maakt gebruik van een vereenvoudigde manier van systeemklok aanpassingsmethoden. Deze kan alleen aanbevolen worden voor eenvoudige toepassingen, waar de vereisten niet zo nauwkeurig en veeleisend hoeft te zijn. Deze kan worden gebruikt voor alle netwerk devices zo ook je Mikrotik- router.

SNTP client en server configureren op de Mikrotik router is een noodzaak indien je bijvoorbeeld een surveillance station hebt draaien.
Alle verbonden netwerkapparatuur kan door middel van deze SNTP server van hetzelfde uur en dag worden voorzien. En dit is bij veel netwerk configuraties nodig.
Mikrotik beschikt over zijn eigen SNTP server zodat de tijd op alle netwerkapparaten kunnen worden gesynchroniseerd. En hier kan je leren deze te configureren. 
Mikrotik SNTP configuratie instellingen en wat doet NPT/SNTP op je netwerk? In deze tutorial zal ik laten zien hoe je deze kan configureren op je Mikrotik router.
NTP (Network Time Protocol) of anders gezegd "netwerk tijd protocol" is een protocol waarmee de tijd van computers, routers, nassen, camera's en zo verder kan gesynchroniseerd worden met elkaar. Soms is dat strikt noodzakelijk als je bijvoorbeeld voor je netwerk een VPN en dergelijke meer wilt opzetten.
Nog een voorbeeld waar NTP noodzakelijk is de tijd van je bewakingscamera's en NAS synchronisatie. Door middel van deze NTP configuratie zal de tijd steeds synchroon lopen op je bewakingscamera's en NAS. Uw computer die windows draait maakt ook gebruik van het Simple Network Time protocol.
Op deze manier wordt de tijd op al je netwerk apparaten gesynchroniseerd met elkaar, zodat ze allemaal gelijk staan. Ter info het Netwerk Time Protocol maakt gebruik van de poort 123 udp.

SNTP client en server configureren op de Mikrotik router

Mikrotik SNTP configuratie tips

Een Mikrotik SNTP configuratie uitvoeren is heel gemakkelijk. Doch kan je een goede tip gebruiken die ik je ga uitleggen. Omdat mensen die dit niet kennen fouten maken. De meeste mensen vullen namelijk als NTP-server een IP-adres in en dit terwijl een host naam meer bedrijfszekerheid bied. Hoe komt dit?
Het antwoord is duidelijk: Een IP-adres verwijst altijd naar één server in het netwerk. Als die bepaalde NTP-server uitvalt heeft je router geen tijd synchronisatie meer.
Aangezien een host naam uit meerdere servers kan bestaan heeft dit zo zijn voordelen. Namelijk als er één server uitvalt kan volgende een server met dezelfde host naam de taak overnemen. Daardoor wordt redundantie verkregen en blijft je netwerk steeds verbonden met één van de tijdsynchronisatie servers.
Nog een tip is om gebruik te maken van continentale zones wat NTP-servers betreft. Dit wil zeggen dat je het best NTP-servers gebruikt die in uw land zijn gevestigd.

Bekijk hier op video hoe de SNTP-cliënt en de NTP-server te configureren op de Mikrotik-router

Mikrotik NTP-server gebruiken en configureren op de Synology NAS

Op de video over de NTP / SNTP zie je ook hoe je de SNTP-cliënt moet configureren op je Synology NAS. En dit door middel van de Mikrotik NTP-server configuratie.
In de toekomt zal ik nog enkele configuraties laten zien van onder andere een bewakingscamera. Ik hou je hiervan op de hoogte. Doch het principe blijft hetzelfde.
Ook als je een VPN wilt opzetten is NTP configureren op beide toestellen een noodzaak. Want het uur moet hetzelfde zijn aan de andere kant van de VPN.

SNTP client en server configureren op de Mikrotik routerPOOL.NTP.ORG

Voor een volledige lijst met NTP-servers
Klik op deze afbeelding hiernaast.

ntp

Kopieer de code in het new terminal venster van je router

De code voor de NTP-servers voor België

/system ntp client
set enabled=yes server-dns-names=1.be.pool.ntp.org,2.be.pool.ntp.org,2.europe.pool.ntp.org,3.europe.pool.ntp.org

De code voor de NTP-servers voor Nederland

/system ntp client
set enabled=yes server-dns-names=1.nl.pool.ntp.org,2.nl.pool.ntp.org,2.europe.pool.ntp.org,3.europe.pool.ntp.org

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.