Deel dit onderwerp alstublieft!

Mikrotik VoIP prioritising configuratie

Mikrotik VoIP prioritising configureren op je Mikrotik router

Mikrotik VoIP prioritising instellen op de Mikrotik router is nog vrij eenvoudig. Doch je moet weten hoe je daar moet aan beginnen. Op deze blogpost zal ik je een eenvoudig voorbeeld laten zien omdat de vragende persoon over een lichte Mikrotik router beschikt. Waarom is deze VoIP prioritising zo belangrijk in je netwerk.

Configuratie uitgevoerd met een hEX S

RouterOS versie 6.44.3
Firmware 6.44.3
Mikrotik VoIP prioritising configuratie

Wat is VoIP en waarom is VoIP prioritising zo belangrijk op je netwerk

VoIP staat voor Voice over IP en is een technologie waarmee u spraakoproepen kunt maken via een computer netwerk in plaats van een analoge telefoonlijn.
Sommige mensen zeggen ook telefoneren via het internet, maar dit is gedeeltelijk de waarheid. Waarom zie ik je denken lees verder.

Deze spraakoproepen kunnen worden getransporteerd door middel van het internet maar ook via een intern netwerk. Zoals bijvoorbeeld op een bedrijf, ziekenhuis, school en dergelijke meer. Kortom op deze manier kunnen kosten worden gespaard en dat komt een bedrijf of jezelf ten goede. Meer weten over VoIP zie Wikipedia.

Daar de spraak technologie zeer gevoelig is voor storingen kan je het spraak verkeer gaan regelen door deze Mikrotik VoIP prioritising. Dit ga ik je hier stap voor stap laten zien in een video tutorial. Je moet een paar mangle rules en queues parametreren om de prioriteit te gaan instellen. 

Ondanks dat de bekabeling geheel anders verloopt dan vroeger zijn de storingen minder geworden door gebruik te maken van glasvezel. Doch lijkt het me toch beter de VoIP prioritising op je netwerk te implementeren. Dit omdat er meer en meer data verkeer door één netwerk wordt getransporteerd. En je zal de gevoelige spraakberichten voorrang moeten geven tegenover al het ander verkeer.

VoIP prioritising geeft spraakberichten voorrang op al het ander data verkeer

Met Mikrotik VoIP prioritising kan je bepaalde data stromen (in dit geval VoIP) voorrang geven op ander data verkeer. En hiermee bereik je dat het voorrang verleend data verkeer minder wordt gestoord en sneller kan worden doorgestuurd. Dit zal in dit geval hier bij VoIP de spraakberichten minder of zelfs geen haperingen zal hebben. 

Ik heb al een ander voorbeeld online gezet voor het surfverkeer soepel te laten verkopen en je kan zelfs hier een Queue configuratie zien.

Welke poorten en protocols gebruikt VoIP

Een VoIP oproep bestaat uit 2 soorten data verkeer  Oproep en signalering dat bestaat uit UDP pakketten op de poort 5060. En voor de spraak gebruikt VoIP het RTP protocol. De poorten zijn afhankelijk van de VoIP-provider, maar deze worden je zeker en vast mede gedeeld. RTP staat voor Realtime Transport Protocol.
Het RTP-protocol voegt bepaalde bijkomende gegevens toe aan de UDP header.

Strikt genomen kan je juist het uitgaand verkeer gaan regelen omdat je inkomend verkeer afhankelijk is van de provider, maar hier geef ik prioriteit aan zowel het inkomend en uitgaand verkeer.

Hoe geef je prioriteit aan een bepaalde netwerk service zoals spraakberichten

Je kan dit doen door mangle rules te gebruiken om de VoIP verbindingen en pakketten te markeren. In de queues kan je vervolgens de gemarkeerde pakketten een prioriteit gaan geven. Hoe lager het prioriteitsnummer, hoe hoger de prioriteit wordt, daarom stel ik deze op 1 in.

Wat doet QoS precies in een computer netwerk?

QoS of anders gezegd Quality of Service verwijst naar data packet prioritering voor het beheersen van data pakketten. Quality of Service geeft voorrang aan een bepaalde data service zoals in dit voorbeeld VoIP. Daardoor kan QoS het prestatieniveau voor een bepaalde netwerk service naar omhoog halen. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat de gegevensstroom van een gevoelig netwerk service zoals onder andere VoIP gegarandeerd blijft. 

Op deze manier worden haperende en minder kwalitatieve gesprekken zoveel mogelijk in de kiem gesmoord. 
Bekijk aandachtig de video tutorial en stel stap voor stap de Mikrotik VoIP prioritising configuratie in. Let wel op dat je bepaalde stappen niet overslaat want anders werkt het niet. Ik wens je alvast veel succes toe.

Help WirelessInfo.be en stort een kleine bijdrage

Door jullie bijdrage kan de website online worden gehouden 

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.