Glasvezelkabel netwerk plaatsen wat je allemaal erover wil weten
Deel dit onderwerp alstublieft!

Glasvezelkabel netwerk plaatsen

Een glasvezelkabel netwerk plaatsen is voor vele mensen nog onbekend terrein doch wil ik wat ik al te weten ben gekomen vertellen.

In het verleden hoorde ik het me nog steeds zeggen tegen mijn vrouw. "glasvezel kabels, dat komt niet in mijn huis" maar nu dat ik de vele voordelen ken denk ik er toch anders over. Op dit vlak ben ik dus nog een beginnend persoon die nog niet veel weet van glasvezelkabels. Doch ga ik er toch van uit dat ik met deze blogpost bepaalde twijfelende personen kan helpen om te beslissen of ze een glasvezel netwerk aanleggen of niet.

Technisch gezien ken ik zeer weinig van glasvezelkabel, maar ik zal wel mijn uiterste best doen om de belangrijkste onderwerpen en specificaties te bestuderen.
Ik geef je dan ook de goede raad, en neem regelmatig een kijkje op deze blogpost want het onderwerp een glasvezel netwerk aanleggen zal meer en meer worden uitgebreid. Veel informatie had ik nog niet maar Uptimed heeft me toch het één en ander duidelijk gemaakt waarvoor dank. 

Eerst en vooral, weet dat er veel verschillende glasvezelkabels bestaan en elke glasvezelkabel heeft zijn eigenschappen. Ook zijn de SFP-modules verschillend en dit vergt natuurlijk eerst een studie vooraleer ik hier wat meer uitleg kan gaan geven. Eerst bespreek ik de voor en nadelen van glasvezelkabel netwerken. 

Glasvezel netwerk aanleggen

De onderstaande pro en contra's gaven me direct de impuls om een glasvezelkabel netwerk uit te bouwen. Doch ik bouw mijn netwerk stap voor stap uit. Eerst en vooral pak ik de backbone aan. De backbone in een computer netwerk is het hoofdnetwerk maar hier kom ik later op deze blog op terug. 

Wat zijn de voor en nadelen van een glasvezelkabel

Pros

  • Zeer snel en een zeer grote bandbreedte  
  • Niet onderhevig aan elektromagnetische storingen
  • Zeer lage latentie 
  • Zeer buigzaam en bewerkbaar
  • Minder elektriciteitsgebruik  
  • Glasvezelkabel overbrugd grotere afstanden 
  • LSZH wat staat voor Low Zero Halogen

Contra

  • De glasvezelkabel installatie kost meer geld
  • Er moeten grotere gaten worden geboord om de kabel door te steken

Conclusie:

Als je een snel en stabiel netwerk wil gaan opbouwen is glasvezelkabel zeker te overwegen. Het bied trouwens meer voor dan nadelen.
Doch om twee computers van internet te voorzien is een glasvezelkabel zeker niet nodig. Heb je een bedrijf, camping of hotel is een glasvezel netwerk aanleggen een goede beslissing.

Je moet maar denken "De zwakste schakel (de bottleneck) bepaald de snelheid en stabiliteit van je netwerk. En dat zou dan je netwerkkabels maar zijn. Onderschat de functie niet van een netwerkkabel in je netwerk. Of wordt het binnenkort een glasvezelkabel?
Ik ben er alvast van overtuigd dat glasvezelkabel erbij toedraagt aan een betere kwaliteit van je netwerk.

Laten we dit even nader bekijken.

Bespreking van de glasvezelkabel voor de beginnende of nog te overtuigen mensen

Het boren van de gaten in muren zullen groter zijn dan deze van de traditionele netwerkkabel 

Glasvezel netwerk aanleggen

Ja, je leest het goed maar zoveel groter dient dit echt niet te zijn. Je kan trouwens voorzichtig de stekker demonteren en één voor één in het geboorde gat steken.
En ik spreek hier van de stekker, de module is sowieso los te koppelen uiteraard. Op de afbeelding hierboven zie je de glasvezelkabel met een module ingeplugd.

Glasvezel netwerk aanleggen

Je kan deze module gaan loskoppelen maar dit is nog niet alles. Je kan deze nog kleiner maken maar voorzichtigheid is hier dan wel echt op zijn plaats.
Dit doe je sowieso op eigen risico, ik kan niet verantwoordelijk worden gesteld indien er iets misgaat. Dit moet echt met de grootste voorzichtigheid worden uitgevoerd.

Je kan deze twee glasvezelkabels gaan loskoppelen van elkaar en daarna terug vast monteren. Doch ik raad je aan om dit maar juist bij nieuwe stekkers uit te voeren.

Dit omdat de materie waarin de stekkers zijn gemaakt van de ouderdom wat brozer worden. En dit met gevolg dat bij het losmaken van het brugje, het brugje kan gaan afbreken. Wees zeer voorzichtig. Scherm ook de uiteinden af met de dopjes zodat geen boorstof of ander stof de fiberkernen kan gaan beschadigen. 

Glasvezelkabels aanleggen als backbone in je netwerk is zeker een verstandige keuze. 

Eerst en vooral, wat is een backbone in je netwerk? Je kan een backbone zowat gaan vergelijken met de hoofdleiding van je water toevoer in je huis. 
Deze heeft een grotere diameter (meestal ø 22) om al het nodige water te kunnen verdelen naar de waterkranen, de boiler, toiletten, wasbakken en ga zo maar door. 

Als deze hoofdleiding geen grotere diameter heeft dan de gewone toevoer (meestal ø 15) leidingen zal je nooit een groot debiet hebben. Als je dan gelijktijdig  je bad vult met water en het toilet door sast zal het debiet met de helft gaan verminderen. Indien je een grotere diameter gebruikt als hoofdleiding ga je daar geen last van ondervinden. 

Dit is met een computer netwerk juist hetzelfde, de hoofdleiding van je netwerk wordt de backbone genaamd, en als deze de nodige bandbreedte niet haalt zal de snelheid van je netwerk bij veel gebruikers fel naar beneden gaan. Daarom is een betrouwbare en snelle backbone in je netwerk een noodzaak.
Dan is er ook de vraag, zou je niet beter een glasvezelbalen netwerk plaatsen als backbone indien de mogelijkheid zich voordoet? Mijn antwoord is duidelijk een ja. 

Bekijk dit schema voor meer duidelijkheid over de functie van een backbone in je netwerk

schema Glasvezel netwerk aanleggen

Een korte bespreking op video van dit bovenstaand schema

Ik heb de Uptimed universele SFP+ modules grondig uitgetest met de Mikrotik toestellen en deze werken zeer goed. Tenminste als dezelfde soort van SFP poorten worden gebruikt op beide Mikrotik toestellen. 

Dit wil zeggen dat op de beide routers ofwel 1G SFP poorten verbonden moeten worden oftewel SFP+ poorten. Hier moet je een truck toepassen door auto negotiation uit te vinken op beide routers en deze manueel op 1G in te stellen. Dan werkt het naar behoren. Dit ligt dus niet aan de SFP+ module maar door een verkeerde negotiatie.

Hoe dit probleem aan te pakken kan je op de onderstaande tutorial zien

Welke snelheid heeft 10 Gigabit glasvezelkabel in theorie nu feitelijk?

Voor mensen die zich niet kunnen realiseren welke snelheid 10 Gigabit is vertel ik hieronder.
De maximumsnelheid is 10 Gigabit (Gb) per seconde, theoretisch is dat 1250 Megabyte (MB) per seconde. Oftewel 1,25 Gigabyte(GB) per seconde 1 byte is 8 bits.

Indien je een glasvezelkabel netwerk wil plaatsen moet je wel weten dat er verschillende kabels zijn. Deze zijn onderverdeeld in twee belangrijke groepen.
En één groep is zeker niet voor huis en tuin gebruik. Laat me dit even uitlichten (met de nadruk op licht).

Als je een glasvezelkabel netwerk wil aanleggen weet dat er verschillende glasvezelkabels bestaan.

Computer netwerken

Multimode glasvezelkabel wat zijn de eigenschappen

Multimode glasvezelkabel heeft als eigenschap  dat die goedkoper zijn daar er geen gebruik wordt gemaakt van lazerlicht maar van led-licht. Dit beperkt de afstand tot maximaal twee kilometer. 

Een nadeel is als deze wordt gebruikt voor lange afstanden kan er lichtverspreiding optreden waardoor de lichtsignalen niet allemaal tegelijkertijd zullen aankomen.

Doch voor kleine bedrijven en particulieren is dat meer dan voldoende. Het belangrijkste is dat deze glasvezel de snelheid van alle netwerkkabels met glans overtreft. En deze is betaalbaar geworden voor iedereen.
En ook een belangrijke factor is dat de glasvezel kabels niet onderhevig zijn aan storingen.    

Computer netwerken

Singlemode glasvezelkabel wat zijn de eigenschappen

Singlemode glasvezelkabel is de snelste glasvezelkabel die er momenteel te verkrijgen is en heeft een maximum snelheid tot wel 1 terabyte per seconde.
Er wordt door deze glasvezelkabels laserlicht gestuurd waardoor de data pakketten tot 40 km afstand kan worden getransporteerd. Laserlicht heeft slechts één enkele golflengte. Daarbij hebben de Single-mode vezels een kleinere kern en hierdoor kan slechts één lichtstraal worden verstuurd.

Dit heeft als voordeel dat er zeer lange afstanden kunnen worden overbrugd omdat het laserlicht in één lijn naar de andere kant wordt getransporteerd.
Je raad het al dat jij als particulier daar niets kan mee aanvangen. Deze zijn speciaal ontworpen voor grote bedrijven, datacenters en providers.

Duplex of simplex glasvezelkabel welke zijn bruikbaar voor de particulier of kleine bedrijven

Computer netwerken

Duplex glasvezelkabel

Met full-duplex kan een verbinding tot stand gebracht worden waarbij er tegelijk informatie wordt uitgewisseld in de beide richtingen. Van zender naar ontvanger en omgekeerd van ontvanger naar zender. Dit wil zeggen dat de glasvezelkabel naar twee richtingen tegelijkertijd gegevens kan sturen. Deze hebben de particuliere mensen of kleine bedrijven nodig. Meestal zijn die uitgerust met aan beide zeiden een  LC-connector waar je de module kan op vastklikken.

Computer netwerken

Simplex glasvezelkabel

Simplex glasvezelkabel bestaat maar uit één glasvezelkern waardoor laserlicht pulsen in één richting worden gestraald. Deze glasvezel behoort bij de singlemode glasvezel en is vervaardigd voor grote afstanden te overbruggen.
Deze zijn niet gemaakt voor de particuliere mensen maar zoals al aangehaald voor grote bedrijven, datacenters en internet providers en zo meer. 

Aangezien simplex glasvezelkabels zeer veel duurder zijn en de zend en ontvang modules uitgerust zijn met lasers zijn die niet voor kleine bedrijven en particulieren bestemd. Ook de bereikbare afstanden zijn te groot om in gewone huizen en kleine bedrijven te gebruiken, tenzij je ergens op een eiland woont en je privé fiber van het binnenland naar je eiland wil gaan trekken. 

Duplex glasvezelkabels zijn deze die we als klein bedrijf of particulier nodig hebben. En daar deze afstanden kunnen overbruggen van 300 meter is dit ruim genoeg.
Indien je twijfels of vragen mocht hebben kan je deze gerust stellen aan de mensen van Uptimed en je zal een deskundig antwoord verkrijgen.
Je denkt misschien, die maakt reclame voor Uptimed maar ze zijn uw vertrouwen waard. Deze mensen weten waarover ze spreken en zullen voor jou de beste oplossing zoeken. Daardoor genieten deze mensen mijn voorkeur en vertrouwen.

Uptimed heeft ook een prachtige blog waar je veel en diepgaandere technische antwoorden kunt vinden. Dit alleen al heeft me overtuigd van hun goed materiaal.
Klik hierboven op hun logo en overtuig jezelf.

Wat is de CPR wetgeving en wat zijn de Europese normen in verband met netwerk en glasvezel kabels?

CPR of anders gezegd Construction Products Regulation is de nieuwe Europese norm die vervolgens op 01/07/2017 in voege is getreden.

Deze Europese  wet eist dat alle bouwmaterialen die in een nieuwbouw verwerkt worden aan nieuwe veiligheidseisen moeten voldoen.
De CPR wetgeving doelt vooral op de brandveiligheid, de vraag bij deze wetgeving is namelijk: Hoe gedraagt de netwerk of glasvezelkabel zich tijdens een brand situatie.

Geven deze giftige en toxische dampen af? Kan het vuur zich verspreiden door middel van de netwerk of glasvezelkabels?
Gaat deze netwerk of glasvezelkabel gaan druipen zodat het vuur zich op deze manier kan verspreiden?

Deze Europese norm is immers niet alleen voor de netwerkkabels, maar voor alle soorten van kabels.
Indien je zinnens bent netwerk of in dit geval hier glasvezelkabels aan te leggen in een nieuwbouw let dan op de CPR certificering.

De glasvezelkabels geleverd door Uptimed zijn vervaardigd uit LSZH materiaal wat staat voor Low Smoke Halogen. Dit materiaal gaat ervoor zorgen dat er bij brand zeer weinig rookontwikkeling en giftige dampen gaat ontstaan en dit komt onze veiligheid ten goede. Dit is ook goed goed meegenomen nietwaar?

Steun WirelessInfo

Om de hosting en andere vaste kosten van deze website draaglijker te maken kan je WirelessInfo steunen.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.