Deel dit onderwerp alstublieft!

netwerkkabel kopen

Netwerkkabel kopen? Waar dien je op aandacht aan te schenken

Rol met netwerkkabelEen Netwerkkabel kopen? Wat zijn de belangrijkste netwerkkabel eigenschappen die je aandacht verdienen.
In deze uiteenzetting bespreek ik deze punten omdat veel mensen miskopen doen. Dit vindt ik een spijtige zaak. Want de juiste keuze bij het kopen van een netwerkkabel is van cruciaal belang. En dit omdat deze aankoop zal beslissen of je een goede of slechte data doorvoer zal hebben op je netwerk. Daarom deze blogpost. Bekijk eens op een webshop of winkel naar de prijs van netwerkkabels. Stel uzelf dan de vraag, "waarom verschillen netwerkkabels zoveel in prijs?"  Wat zijn de netwerkkabel eigenschappen die de prijs zo naar beneden kunnen drukken. Dit laat ik je nu zien. Een netwerkkabel kopen gebeurd het best met kennis van zaken, anders kom je bedrogen uit. Je gaat na het lezen van dit artikel een goede van een slechte netwerkkabel leren onderscheiden. Laat je niet misleiden door de goedkope prijs anders zal dit tot een grote frustratie leiden.

Laat je niet vangen door slechte netwerkkabel eigenschappen

Ik ben vroeger ook onwetend geweest. Ik was ook iemand van deze mensen die zich liet vangen. Er bestaan verschillen in de kwaliteit van de netwerkkabels en ik bedoel dan niet de categorieën. Neen ik heb het over het materiaal waarin ze zijn gemaakt. Deze verschillen wil ik je laten zien zodat je aandacht schenkt aan de belangrijke onderwerpen. Een netwerkkabel kopen moet met de nodige kennis en met overleg gebeuren. Daarom moet je je afvragen, "voor wat wil ik deze netwerkkabel gebruiken?". Is deze voor een netwerk die veel data doorvoer nodig heeft of is het maar voor een internet verbinding. Wil je daar een NAS op aansluiten om back-ups te nemen en zo meer. Eerst en vooral, goede netwerkkabels zijn niet goedkoop. En dit omdat ze van massieve koperen kernen zijn gemaakt. Maar dit is nog niet alles. De netwerkkabel eigenschappen waar je dient op te letten is het materiaal waarvan ze zijn vervaardigd, de diameter van de aderen, de categorie en voldoen ze aan wettelijke normen. Uiteraard hoef je niet de duurste te nemen. Want deze zijn niet voor particuliere doeleinden bestemd. Datacenters en grote bedrijven zullen wel deze netwerkkabel aankopen. Doch schakelen deze meer en meer over naar glasvezel. Ik laat je hieronder de netwerkkabel eigenschappen zien.


Wat zijn de netwerkkabel eigenschappen 


Netwerkkabel kopen

Netwerkkabels bestaan zowel voor binnen als buiten gebruik

Bij het aankopen van netwerkkabels weet dat er zowel netwerkkabels voor binnen en voor buiten gebruik zijn. De netwerkkabel die voor buitengebruik is bestemd heeft een UV bestendige mantel. Dit omdat de zon de netwerkkabels voor binnen gebruik verharden en uiteindelijk laten breken. Deze netwerkkabel is dan ook volledig weersbestendig. Let wel op voor namaak netwerkkabels voor buiten gebruik. Netwerkkabel voor buitengebruik is gemarkeerd met het opschrift "UV-resist".

Netwerkkabel kopen voor buitengebruik

netwerkkabel eigenschappen
netwerkkabels eigenschappen

Ter illustratie heb ik een foto gemaakt van een echte weerbestendige netwerkkabel en ik heb deze hierboven geplaatst. Je ziet mooi UV resist staan. Indien je van zin bent om een netwerkkabel in de grond te stoppen trek deze netwerkkabel dan in een buis. Dit beschermt je netwerkkabel tegen knaagdieren en zo blijft jij gespaart van doorgeknaagde netwerkkabels. Nog goed om weten is gebruik steeds netwerkkabel voor buiten om in de grond te stoppen want deze zijn sterker gemaakt. Wil jij meer weten over het afmonteren van netwerkkabels dit kan je lezen in een andere blogpost die ik heb gemaakt met als titel UTP kabel krimpen.

Netwerkkabel kopen voor binnen gebruik

netwerkkabel voor binnen
AWG waarde netwerkkabel

Hierboven zie je een netwerkkabel voor binnen gebruik. Deze kunnen niet gebruikt worden voor buiten gebruik omdat de mantel niet UV bestendig is. Wil je een netwerkkabel kopen weet dan zeker of deze voor binnen of buiten zal gebruikt worden. Anders kan het zijn dat je na een paar jaar de netwerkkabel moet gaan vervangen. Ik ben van mening dat je dan beter meer betaald voor een netwerkkabels zodat je deze langdurig kan gaan gebruiken. Maar er zijn nog verschillen die belangrijk zijn bij het aankopen van een netwerkkabel. Laat ik je verder begeleiden in dit onderwerp. De rode lijn onderstreept hier het woord AWG wat staat voor American Wire Gauge. Dit is de eenheid voor de ader diameter van de netwerkkabel. De waarden van de AWG overloop ik hieronder.

Wat moet je weten over de diameter van de aderen van de netwerkkabel

Meestal zie je in UTP bekabeling AWG 24 (Cat5e, Cat6), AWG 23 (Cat6 ,Cat6A, Cat7) en AWG 22 (Cat7A) bij stugge installatie kabels gedrukt staan.
In bovenstaand voorbeeld zie je 2x (4x2x24 AWG) staan wat duid op een stugge netwerkkabel met een AWG waarde van 24. Wanneer een AWG waarde, bijvoorbeeld AWG 24/7 wordt aangegeven duidt dit vervolgens op een soepele netwerkkabel met 7 strengen per ader. In dit geval spreekt men van een netwerkkabel met zachte kern. Des te lager het AWG getal des te dikker zijn de aders in de netwerkkabel. Wil je een netwerkkabel kopen let dus ook op deze aanduiding. Want dit is ook één van de belangrijke kenmerken waar je rekening dient mee te houden. Indien je een aankoop overweegt voor particulier gebruik zou ik  minimum Cat5e tot Cat6 aanbevelen.

Soepele (stranded) of stugge (solid) netwerkkabel kopen

Er bestaan soepele of stranded netwerkkabels en stugge of solid netwerkkabels. En dit heeft te maken met de opbouw van de aderen van de netwerkkabel.
Bij de stugge netwerkkabel bestaat de ader uit één kern waardoor deze stugger is. De soepele netwerkkabel heeft per ader meerdere kleine draadjes.
Indien je gebruik maakt van een patchpaneel gebruik altijd een stugge netwerkkabel zodat je een beter contact maakt tussen de aderen en contacten van het patchpaneel. Gebruik ook stugge netwerkkabel als je gebruik maakt van RJ45 stopcontacten. Soepele netwerkkabel gebruik je als je de kabels afmonteert met RJ45 stekkers. Let op dat je gebruik maakt van RJ45 stekkers voor netwerkkabels met zachte kern.

UTP / FTP of STP netwerkkabel kopen

Er bestaan meerdere soorten netwerkkabels zoals de UTP wat staat voor Unshielded Twisted Pair of FTP wat staat voor Foiled Twisted Pair. Het grote verschil zit hem in het opvangen van interferentie van elektrische kabels en toestellen. De UTP netwerkkabel is niet geïsoleerd en houd deze interferentie niet tegen want een FTP kabel wel doet. Ik gebruik steeds FTP netwerkkabel om er zeker van te zijn dat er zo weinig mogelijk interferentie is. Op deze manier zal de data doorvoer beter worden.
Een netwerkkabel kopen en de netwerkkabel eigenschappen kennen is niet zo eenvoudig maar goed om weten nietwaar?

RJ45 unshielded

unshielded rj45 stekker

RJ45 Shielded

shielded rj45 stekker

STP netwerkkabel staat voor Shielded Twisted Pair. In deze netwerkkabel wordt weliswaar elk van de 4 paren beschermd door een aluminiumfolie.
Daarnaast omringt een buiten aluminiumfolie alle paren. Dit biedt dus de grootste afscherming tegen elektrische interferentie en geniet mijn grootste voorkeur.
Deze netwerkkabel isoleert niet alleen de interferentie van buitenaf maar ook de interferentie die ontstaat in de netwerkkabel. De interferentie die ontstaat in de netwerkkabel wordt data overspringen genaamd. Deze gebruik je het best indien je grote data doorvoeren en de beste performance wil hebben op je netwerk.
Let wel op dat je aangepaste RJ45 stekkers aankoopt en dit naargelang het soort netwerkkabel dat je koopt als je een netwerkkabel wil afmonteren.

Het materiaal waarvan de ader kernen zijn gemaakt bepaald de kwaliteit

Buiten de AWG 24, AWG23, AWG22 moet je vervolgens nog wat in het oog houden. Namelijk de kwaliteit van de aders in de netwerkkabel.
Dit omdat door een verkeerde keuze de kwaliteit van de netwerkkabel enorm naar beneden wordt gehaald. Dit is afhankelijk van welk materiaal de aders zijn vervaardigd. Hier komt zeker een adder onder het gras want indien je dit niet weet ben je gezien indien je een verkeerde netwerkkabel aankoopt.
Als je bijvoorbeeld een netwerkkabel koopt vervaardigd uit aluminium met een laagje koper in plaats van zuiver koper kan dit een demping geven van 40% en dit wil je niet als je gebruik wil maken van power over ethernet. Of een grote data doorvoer wil.  

Soorten materiaal waarvan de netwerkkabel aderen zijn gemaakt

Netwerkkabel met CCS kern: Deze netwerkkabel is vervaardigd met aders van staal die verkoperd zijn. Dus deze zijn niet al te best van kwaliteit.
Netwerkkabel met CCA kern: Deze netwerkkabel is vervaardigd met aders van aluminium die verkoperd zijn. Deze genieten vervolgens ook niet mijn voorkeur.Netwerkkabel met CU kern: Deze netwerkkabel is gefabriceerd met aders van zuiver koper. Dit zijn dus de kwalitatieve aders die in een netwerkkabel moet voorkomen. Deze genieten daarom mijn voorkeur, ook al zijn deze duurder in aankoop. Een netwerkkabel kopen doe je best met kennis van zaken is het niet?

Netwerkkabel kwaliteitWist je dat de elektrische kabels onder het voetpad meetstal van aluminium zijn gemaakt. Ze zijn een stuk dikker om dezelfde capaciteit te behalen dan de koperen kabels maar deze is veel goedkoper. Doch bij een netwerkkabel kunnen ze de aderen niet verdikken en daardoor word de kwaliteit van de netwerkkabel minder.
Ik geef je de raad om goed uit te kijken naar de codes op de netwerkkabel. Dit ga je zeker appreciëren.

Categorieën netwerkkabels de snelheid en bandbreedte tabel

Snelheid tot

10 Gbit/s
Cat5e
Cat6
Cat6a
Cat7
Snelheid tot

1000 Mbit/s
Snelheid tot

10 Gbit/s
Snelheid tot

10 Gbit/s
Snelheid tot

10 Gbit/s
Geschikt voor

Gigabit 100 MHz.
Geschikt voor

Gigabit 250 MHz.
Geschikt voor

Gigabit 500 MHz.
Geschikt voor

Gigabit 600MHz.

De categorieën en de bandbreedte van de netwerkkabel

Cat6 kan worden gebruikt voor 10 Mbps, 100 Mbps, 1000 Mbps en 10 Gbps.Dit afhankelijk van de lengte van de netwerkkabel.
Maar Cat6 kan 10GBASE-T ondersteunen voor maximaal 55 meter (afhankelijk van de aanwezige crosstalk) en frequenties tot 250 MHz bandbreedte.
Cat6a (Cat6 augmented) is ontworpen om frequenties tot 500 MHz bandbreedte te ondersteunen, wat twee maal zo groot is als Cat6. 
Cat6a kan maximum tot 80 meter ondersteunen bij het verzenden van 10 Gbps. Deze kan dan ook onderverdeeld worden in afgeschermde en niet afgeschermde typen, respectievelijk F / UTP (afgeschermd) en U / UTP (niet-afgeschermde) kabel genaamd. Cat6a F / UTP is gemakkelijker te hanteren dan Cat6a U / UTP. 
Cat7 netwerkkabel kan ook 10GBASE ondersteunen, maar is vervolgens geschikt voor het verzenden van frequenties tot 600 MHz bandbreedte.
Deze kabels zijn daarom niet geschikt voor particulier gebruik. Maar wordt gebruikt in datacenters.

Hoe wordt de bandbreedte bepaald van de netwerkkabel

De 250, 500 en 600 MHz. bepaald de bandbreedte niet de snelheid. De snelheid blijft dezelfde maar de capaciteit vergroot. Om je een goed begrip te geven:
Je hebt rijwegen met 2 baanvakken en wegen met 4 baanvakken. De baan met vier rijvakken kan meer auto's aan. Dus daardoor loopt het verkeer vlotter.
Dan op een weg met twee rijbanen, ook al blijft de snelheid van het verkeer hetzelfde. 

Netwerkkabels moeten aan Europese normen voldoen

CPR of anders gezegd Construction Products Regulation is de nieuwe Europese norm die op 01/07/2017 in voege is getreden.
Deze Europese  wet eist vervolgens dat alle bouwmaterialen die permanent in een nieuwbouw verwerkt worden aan nieuwe veiligheidseisen moeten voldoen.
Dit voor alle kabels en dus ook voor netwerkkabels. De CPR wetgeving doelt vooral op de brandveiligheid. De vraag bij deze wetgeving is namelijk:
"hoe gedraagt de netwerkkabel zich tijdens een brand situatie". Geven deze giftige en toxische dampen af? Kan het vuur zich verspreiden door middel van de netwerkkabels? Gaat deze netwerkkabel gaan druipen zodat het vuur zich op deze manier verspreid? Deze Europese norm is niet alleen voor de netwerkkabels, maar voor alle kabels en materiaal dat in een gebouw wordt verwerkt. Meer weten over CPR lees dit hier.
Indien je van zin bent netwerkkabels aan te leggen in een gebouw let dan dat je CPR gecertificeerde netwerkkabels aankoopt.

Een netwerkkabel kopen? zie hier een kleine samenvatting

  • Ofschoon deze netwerkkabels wat duurder zijn kies steeds de 100% koperen kern netwerkkabels.
  • Let op de Categorieën naargelang de aantal data doorvoer. Kies minstens Cat5e tot Cat6. om een goed resultaat te behalen op je netwerk.
  • Voor een vaste installatie gebruik steeds stugge of anders gezegd netwerkkabel met één vaste kern.
  • Let op de AWG waarde 22, 23, 24 dit zijn de meest gebruikte waarden en zijn daardoor goede kwalitatieve netwerkkabels. 
  • Koop afgeschermde kabel waar elektrische leidingen aanwezig zijn.
  • Gebruik geen kabels langer dan 80 meter tenzij je er een switch tussen plaatst. Deze gaat als repeater fungeren en daardoor kan je terug een netwerkkabel van 80 meter tussen plaatsen.
  • Een belangrijk punt bij vaste installaties, leef de nieuwe wetgeving na en gebruik CPR gecertificeerde netwerkkabel.

Netwerkkabels en de toekomst

Meer en meer worden glasvezelkabels betaalbaarder. Dit wil dus ook zeggen dat deze meer en meer zullen worden gebruikt. Ook in een thuis netwerk kunnen glasvezelkabels worden gebruikt en dit heeft zo zijn voordelen. Geen interferentie meer die de data doorvoer belemmeren, beter plooi en bewerkbaar enzovoort.
Doch zijn er ook nadelen aan verbonden. Een glasvezelkabel niet van maat kan worden gemaakt. Toch niet op een goedkope manier. Een toestel om glasvezelkabels te maken kost zeer veel geld. Een tweede nadeel is dat er grotere gaten moeten geboord worden indien je door muren moet. Daarom is de netwerkkabel voor thuisgebruik zeker en vast niet afgeschreven. Ik hoop met deze uiteenzetting dat je wat wijzer bent geworden betreft de netwerkkabel eigenschappen. Meer weten over mijn glasvezel ervaring? Lees deze hier.
 

Blijf op de hoogte van nieuwe video tutorials

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.