Deel dit onderwerp alstublieft!

Mikrotik netwatch alarm

Mikrotik netwatch alarm experiment

Disclaimer: Ik kan niet worden aansprakelijk gesteld als er schade wordt aangericht. Dit is geheel op uw eigen verantwoordelijkheid.

Mikrotik netwatch is een veelzijdige tool waarmee je onder andere emails kan verzenden indien een IP-adres niet meer bereikbaar is. Doch ik ga wat experimenteren met netwatch. Ik wil de PoE-out interface van de Mikrotik router in- en uitschakelen. Niet om een accespoint in en uit te schakelen maar ik wil door middel van een relais een alarm laten afgaan indien Mikrotik netwatch niet meer kan pingen naar het internet bijvoorbeeld. Dit zorgt ervoor dat een persoon vlug op de hoogte wordt gesteld indien er een fout optreedt op het netwerk. 

Wat kan je zoal gebruiken als signaal gever?

Het Mikrotik netwatch alarm kan feitelijk met elke signaalgever worden gebruikt indien je gebruik maakt van een relais van 24volt maar met een zeer gering verbruik. Uiteraard moet deze dezelfde spanning ondersteunen dan de router voeding. Neem als voorbeeld een 24 volt dc-voeding. Met deze relais kan je controle lichtjes sturen of een buzzer, ik noem hier maar wat. Dit experiment met netwatch kan alle kanten uit. Kortom de toepassingen van het Mikrotik netwatch alarm kan veelzijdig worden gebruikt.

Mikrotik netwatch alarm

Opgelet! Met dit Mikrotik netwatch alarm experiment

Dit experiment is uitsluitend gemaakt op basis van de Mikrotik routers en is niet bedoeld voor de Mikrotik managed PoE switchen. Dit komt omdat de externe voeding van de router een grote rol speelt. Probeer dit niet met de CRS328 want deze heeft een ingebouwde voeding en beschikt over slimme PoE technieken. Hierdoor kan de switch onherroepelijk beschadigd raken.

Wat doet de Mikrotik netwatch precies?

Netwatch controleert de status van een host door deze host te pingen. Maar sinds RouterOS v7 is uitgebracht kan netwatch meer dan alleen maar pingen. Om precies te zijn vanaf RouterOS v7.4. De controle kan gebeuren door middel van verschillende sondetypes. Maar ik ga hier verder niet op ingaan. Ik voer dit Mikrotik netwatch alarm experiment uit door middel van een simpele ping. Niets meer of niet minder.

Mikrotik netwatch alarm

Welke voeding is geschikt voor het Mikrotik netwatch alarm 

maenwell-ad155-b voeding
De Meanwell voedingen zijn zeer geschikt om zowel de router en het alarmsignaal te voeden. Maar deze moeten dan worden afgeregeld naar 12 volt-dc voor het AD-105A model. Of bij de AD-105B moet je deze afregelen naar 24 volt-dc. Nog een eigenschap van deze voedingen is dat je deze als UPS kan gebruiken. Dit omdat je batterijen kunt aansluiten die bij een stroomuitval alsnog je toestellen een tijd van stroom kunnen voorzien. Ikzelf ben zeer tevreden over deze bedrijfszekere dc-voedingen. Let wel op voor de namaak Meanwell voedingen! Ze zien er bijna hetzelfde uit maar de kwaliteit is een ander paar mouwen.  

Wat moet je nog weten om dit experiment te doen slagen

Om de Mikrotik netwatch alarm configuratie te doen slagen gebruik ik het liefst een relais met een spoel dat weinig stroomsterkte nodig heeft. Dit omdat de PoE output van je Mikrotik router beperkt is. Op deze manier belast je de PoE poort zo weinig mogelijk en kunnen de PoE componenten niet beschadigd raken. Doch opletten is en blijft de boodschap. Je kan ook een geluidssignaal gebruiken zoals een buzzer maar denk aan de stroomsterkte beperking van de router. Daarom geniet een relais met gering verbruik mijn voorkeur. Het relais kan meerdere signalisatie toestellen sturen en de PoE belasting wordt beperkt tot de relais zelf. 

Wat meer over de PoE aansluiting

Mikrotik netwatch alarmDe originele technologie staat bekend onder de naam IEEE 802.3af. De opvolger van PoE is de IEEE 802.3at-standaard beter gekend als PoE+. En worden bij de standaard PoE switchen gebruikt.
Deze standaard gebruikt vier aders. Deze vier aders worden gebruikt voor zowel data- als stroomoverdracht. Maar OPGELET! De IEEE 802.3 standaarden kan je niet gebruiken bij het netwach alarm experiment. Gebruik een 24 volt voeding om de router te voeden omdat de PoE spanning ook 24 volt-dc bedraagt. Deze manier is de beste oplossing voor dit experiment. Let wel op de polarisatie. Om dit duidelijk te illustreren heb ik een afbeelding gemaakt, want bij dit project is de polarisatie van groot belang. Eigenlijk bij elke DC-voeding trouwens de polarisatie is zeer belangrijk. 

Een schema van de aansluiting van een flitslicht op de PoE-out

Mikrotik netwatch alarm

Om nog eens het Mikrotik netwatch alarm samen te vatten

Mikrotik netwatch is een tool die door jou ingestelde IP-adressen kan pingen. Afhankelijk van het ingegeven script kan netwatch een email versturen als dit IP-adres niet meer bereikbaar is. Maar bij het Mikrotik netwatch alarm experiment schakel je de PoE-uit interface in als het IP-adres niet meer bereikbaar is. Is het IP-adres terug bereikbaar is zal het script het alarm terug uitschakelen. Het wordt pas interessant als je bijvoorbeeld een email kan zenden en ook een licht of geluidsignaal kan activeren. Kortom je kan er creatieve en bruikbare dingen mee maken. Is dit bruikbaar in professionele toepassingen? Neen, maar het is een experiment dat eventueel thuis kan toepast worden.

Mikrotik netwatch alarm UP

/interface ethernet poe set ether2 poe-out=off

Mikrotik netwatch alarm DOWN

/interface ethernet poe set ether2 poe-out=forced-on

Dit is wat betreft de Mikrotik netwatch alarm configuratie. Let op dat je alles juist aansluit of je kan je router beschadigen. Ik ben in geen geval aansprakelijk voor schade aan uzelf, de router en andere toestellen. In deze blogpost geef ik nog wat voorbeelden van nuttige scripts. Een nuttige tip dat ik je wil meegeven is om tussen de relais en de PoE-out een glaszekering te plaatsen. Indien er iets misgaat beschermt de zekering de PoE-uit. Op deze manier voorkom je overbelasting met beschadiging als gevolg. 

Een tweede experiment: schakel een ventilator in als de router te warm wordt 

Dit experiment kan maar worden uitgevoerd indien je Mikrotik router is uitgerust met een temperatuur censor. Ten tweede en de meest logische moet je router beschikken over de PoE-out functie. Of je router over een temperatuur censor beschikt kan je zien in system -> health. Dit kan je hier onderaan de screenshot zien. De screenshot is afkomstig van de RB5009UPr+S+. De RB5009UPr+S+ beschikt over 8 PoE-out interfaces in tegenstelling tot de Mikrotik RB4011. Die moet het doen met een PoE-out interface, namelijk ether10.

Mikrotik netwatch alarm

De ventilator wordt door middel van een relais geschakeld, die schakelt de ventilator in als er een bepaalde temperatuur wordt bereikt. Door deze relais is het zelfs mogelijk 220 volt ventilatoren aan te sturen. De ventilator is dus volledig geïsoleerd van de PoE-out. Daarvoor kan de werkloze PoE-out interface van je Mikrotik router ook worden gebruikt. Met de vorige toepassing is er één groot verschil dat de temperatuur gemeten wordt door dezelfde router met de PoE-out interface. Een prachtige toepassing is het niet?

Maak 3 scripts aan en kopieer en plak deze onderstaande scripts in een nieuw script venster.  

Start-up

interface ethernet set ether5 poe-out=off

Eerst en vooral moet dit script exact dezelfde naam hebben (Start-up) vervolgens kopieer en plak dit bovenstaand srcipt in het script venster.
Deze zorgt namelijk bij het opstarten dat er geen valse alarmen worden gegeven. Of in dit geval dat de ventilator onnodig begint te draaien.

Temperatur-PoE-off

:if ([/system health get temperature] <= 30) do={interface ethernet set ether5 poe-out=off
}

Als de temperatuur is gezakt naar 30 graden gaat de PoE-out interface geen stroom meer geven. De ventilator draait niet meer.
Deze temperatuur kan je zelf gaan bepalen door de 30 te wijzigen in het script.

Temperatur-PoE-on

:if ([/system health get temperature] >= 40) do={interface ethernet set ether5 poe-out=forced-on
}

Indien de temperatuur boven de 40 graden komt zal de PoE-out interface van stroom worden voorzien. De ventilator zal beginnen draaien.
Deze temperatuur is eveneens door jezelf te bepalen. 

Scheduller script

/system scheduler
add interval=10s name=Temperatur-PoE-on on-event=Temperatur-PoE-on start-date=mar/22/2019 start-time=15:30:00
add name=Start-up on-event=Start-up policy=ftp,reboot,read,write,policy,test,password,sniff,sensitive,romon start-time=startup
add interval=8s name=Temprature-PoE-off on-event=Temperatur-PoE-off start-date=mar/22/2019 start-time=15:30:00

Plak dit script in het "new terminal venster.

Hou rekening met de configuratie van de NTP-cliënt om het uur juist in te stellen. Dit script is getest en werkend bevonden. Natuurlijk zijn er ook 19" rack ventilatoren met eigen thermostaat, doch dit is om je een idee te geven wat je allemaal kan aanvangen met de routers en hun PoE-out interface. 

Blijf op de hoogte van nieuwe video tutorials

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.