Deel dit onderwerp alstublieft!

Mikrotik tips en trucs

Mikrotik tips en trucs voor je router

Mikrotik tips en trucs of in het Engels Mikrotik tips and tricks is de blogpost met meer gespecialiseerde configuraties. Hier zullen Mikrotik tutorials worden aangeboden die dieper graven in de Mikrotik configuratie. Deze Mikrotik tips and tricks pagina zullen je helpen om bepaalde problemen op te lossen. Het je gemakkelijker maken door bepaalde dingen te automatiseren en zo meer. Daarom raad ik je ook aan om deze blogpost tips en trucs regelmatig te bezoeken. Dit omdat er steeds meer Mikrotik configuraties zullen worden gepubliceerd. Deze kunnen hulp bieden om je router meer en meer op punt te stellen en de prestaties van je netwerk te verbeteren. Deze blog heeft als doel mensen te helpen om Mikrotik routers beter te leren kennen. Want die zijn ongelooflijk veelzijdig en kunnen zeer veel configuraties aan.De Mikrotik router heeft zoveel in zijn mars dat je niet alle speciale configuraties kan kennen. Hier zullen enkele speciale configuraties of trucs worden behandeld. Mikrotik tips en trucs wordt stilaan verder uitgebouwd voor de mensen die Mikrotik routers meer en meer willen gaan ontdekken en uitproberen.
Neem ook gerust een kijkje op Mikrotik voor beginners indien je aan een basis configuratie twijfelt of hulp nodig hebt. 

Omzeil fasttrack voor IP-secure


Hoe de seriële aansluiting gebruiken op de Mikrotik Switch of router

De seriële aansluiting gebruiken is voor sommige mensen een groot vraagteken. Doch dit is een optie die je in staat stelt om te verbinden met de Mikrotik router zonder behulp van de netwerkinterface. Je kan hiermee ook zien hoe de router opstart. Hier wordt getoond hoe je de seriële kabel moet aansluiten en moet configureren. Ook toon ik welke software je kan gebruiken.

Mikrotik tips en tricks

Mikrotik tips en trucs Hoe kan je fasttrack verwijderen in de Mikrotik firewall

Indien je ten volle gebruik wil gaan maken van queues voor traffic shaping en firewalling moet je fasttrack gaan verwijderen. Dit omdat fasttrack bepaalde router functies omzeilt. Hoe je dit doet kan je hier stap voor stap zien. Moeilijk is het niet maar indien je de verkeerde stappen onderneemt zal het verwijderen van fasttrack niet lukken.
Wil je meer weten over het verwijderen over fasttrack kan je hier meer info inwinnen de  Mikrotik tips and tricks pagina toont je juist de basis.

Mikrotik update

Mikrotik tips en trucs Update je Mikrotik router op een gemakkelijke manier

Ondanks ik al in Mikrotik voor beginners een tutorial heb geplaatst hoe je Mikrotik te upgraden kan je dit op een eenvoudige manier uitvoeren. Hier laat ik je zien hoe je dit moet doen. Er is wel één voorwaarde aan verbonden, de router moet verbonden zijn met het internet. In het tweede voorbeeld zie je hoe je dit moet gaan uitvoeren indien je router niet is verbonden met het internet.

Mikrotik tips en trucs

Het tijdelijk configureren van universal plug en play 

Universal plug en play kan zeer gemakkelijk zijn ook bij de Mikrotik router. Doch dit houd een groot veiligheids risico in omdat deze configuratie kan worden  misbruikt. Daarom plaats ik deze ook op deze Mikrotik tips en tricks pagina.
Daarom leg ik hier de nadruk op tijdelijk instellen van UPNP. Op deze tutorial zie je hoe je na het openen van de nodige netwerk poorten door UPnP,  je de poorten manueel kan gaan instellen en daarna universal plug and play kan gaan uitschakelen. Een volledige uiteenzetting kan je hier nalezen op een afzonderlijke blogpost op mijn site.

Mikrotik tips en tricks

Kids control, leg het internet gebruik van je kinderen aan banden

Mikrotik geeft aan de ouders een mooi geschenk om automatisch het internet af te sluiten als de tijdlimiet is bereikt.
Met kids control kan je de hoeveelheid uren gaan instellen die je kinderen mogen gebruiken om op het internet te vertoeven. Dit maakt dat het kind op voorhand weet wanneer het internet wordt uitgeschakeld zonder dat de ouders discussies moeten aangaan met hun geliefde kind. Maar je kan deze tool ook voor andere doeleinden gaan gebruiken. 

Mikrotik tips en trucs

E-mails verzenden met je Mikrotik router door middel van Gmail

Mikrotik heeft de mogelijkheid om e-mails te verzenden. En deze tool heeft enorm veel mogelijkheden.
Doch is er een probleem met e-mails verzenden doordat veel providers deze optie blokkeren, en met recht.
Daarom plaats ik deze tutorial op de Mikrotik tips en trucs pagina. Hier kan je zien hoe je dit moet gaan oplossen op je Mikrotik router. Meer kan je hier lezen op een andere blogpost. Op deze blogpost zie je de video tutorial.

E-mails verzenden als de temperatuur van je router te hoog wordt

De meeste Mikrotik routers beschikken over temperatuur sensoren om zowel de CPU alsook het board in de gaten te houden. Hier bespreek en toon ik de configuratie van een script die een mail gaat verzenden indien de temperatuur te hoog oploopt. Je kan de maximale temperatuur zelf instellen. Daarbij komt ook nog dat je bij dit script de minimale voltage kan gaan instellen en dit is zeer nuttig als je over een voeding beschikt met een batterij backup.
Een voorbeeld van zo'n voeding is de Meanwell AD-55B opgelet bij de aankoop want er bestaan daar namaak voedingen van.  

Maak gebruik van de Mikrotik lockpack creator 

Vele liefhebbers kennen waarschijnlijk deze Mikrotik tip en truc niet maar deze kan wel nuttig zijn als je uw draadloze Mikrotik toestellen uitleent. Deze lockpack creator zorgt er namelijk voor dat je de draadloze instellingen kan instellen volgens de wet. Deze instellingen kunnen dan niet worden gewijzigd door derden of door je werknemers. Zo blijven je Mikrotik wireless routers steeds wettelijk in orde. De lockpack is een extra packages die je zelf kan gaan aanmaken.
Bekijk deze tutorial hier.   

Telenet aansluiten op Mikrotik router

Verbind je Telenet router met je Mikrotik router

In deze tutorial kan je zien hoe je uw Telenet router moet configureren om met je Mikrotik router te verbinden. Deze staat ook al in Mikrotik voor beginners maar wil deze hier ook bijplaatsen zodat alles wat Telenet betreft samen staat. De onderstaande tutorial gaat een stap verder. Bekijk deze ook eens om meer te leren kennen van je Mikrotik router. 

Telenet digibox

Sluit je Telenet router en digibox samen aan op je Mikrotik router

Op aanvraag van vele mensen toon ik jullie de volledige configuratie hoe je uw Telenet router samen met je digibox aansluit op je Mikrotik router. Als extra configureer ik port mirroring zodat je precies weet welke data pakketten naar het internet worden verstuurt. Dit kan je zien als je op ether3 een laptop of pc aansluit uitgerust met het programma Wireshark


De beste D.C. voeding voor je Mikrotik hotspot of accespoint

Hier zie je één van de beste voedingen die er zijn voor je hotspot of accespoint van stroom te voorzien.

Deze zijn ook nog eens uitgerust met batterij backup zodat bij een stroomuitval je Mikrotik device nog online is.
Ook wordt PoE of power over ethernet besproken.


Bouw een extra SSD in om je RB1100x4 dude edition meer opslag te geven 

De RB1100x4 dude edition is zeker nog niet voorbij gestreefd, en wordt nog veel aangekocht. Daarom deze tutorial hoe je in deze router een extra opslag kan gaan inbouwen. Namelijk een SSD (Solid State Drive).
Hiermee kan je bepaalde functies zoals Mikrotik dude, webproxy, extra log opslag en zo meer gaan gebruiken. 

Mikrotik tip 13


Configureer externe opslag op de Mikrotik router

De opslag capaciteit van de Mikrotik router is vrij beperkt. Doch je kan externe opslag gaan configureren zodat je meer opslag capaciteit verkrijgt. Dit door middel van een USB-stick of een Micro SD kaartje. Hier zie je deze configuratie stap voor stap.


Beveilig je Mikrotik router met Port Knocking

Port knocking is niet de ultieme beveiliging doch je maakt het de kwaadwillige iets moeilijker. In deze tutorial zie je de volledige configuratie van Port Knocking. 

Firewall in en uitschakelen
Mikrotik

Schakel door middel van een script en scheduler firewall-rules aan en uit

Het is soms nodig om firewall-rules in en uit te schakelen en dit uit veiligheidsoverwegingen. Doch je kan deze toepassing gebruiken om zowel firewall-rules, interfaces en zo meer in en uit te schakelen.
Ik hoop dat deze tutorial je verder inspireert om je Mikrotik configuratie meer naar je hand te zetten.
Succes! 

Mikrotik

Configureer je CRS3xx een volwaardige switch.

Een CRS is speciaal gemaakt om als switch te gebruiken. Hier zie je hoe je deze Mikrotik CRS125 moet gaan instellen als een switch.

Mikrotik

Het configureren van een externe deamon syslog 

Het hebben van een extern syslog programma is zeer nuttig indien je Mikrotik router het laat afweten. Of in het slechtste geval gehackt is. Ook al is deze herstart kan je nog steeds de laatste info lezen wat er precies is gebeurd voor de router is herstart. 

Mikrotik

Wijzig de default IP-range van je Mikrotik router 

Indien je uw oude router vervangt door een nieuwe Mikrotik router hoef je niet al de instellingen te resetten om een andere IP-range te configureren. Dit kan worden uitgevoerd in een paar stappen en op een vlugge manier.
In deze tutorial zie je deze stappen zeer duidelijk uiteen gezet. 

Mikrotik

Schakel je Mikrotik router op de juiste wijze uit zonder risico  

Als je de Mikrotik router gewoon uit het stopcontact haalt kan het zijn dat de software RouterOS corrupt wordt.
Dit met als gevolg dat je een volledige herinstallatie moet gaan uitvoeren met netinstall. Om dit te voorkomen maak ik gebruik van de mode knop op de router. Bekijk deze tutorial en hopelijk hou je uw Mikrotik router veilig.

Mikrotik

Mikrotik blok internet op je gast of ander netwerk 

Indien je een netwerk wil gebruiken die geen internet mag hebben kan je dit op een zeer simpele manier oplossen.
Dit door middel van één firewall rule. Hier toon ik hoe je dit moet doen en test ik deze voor je uit.

Blijf op de hoogte van nieuwe video tutorials

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.