Deel dit onderwerp alstublieft!

voorbereiding wifi linktesten

Voorbereiding wifi linktesten

voorbereiding wifi linktesten

De Voorbereiding wifi linktesten nemen meer tijd in beslag dan je zou denken. Dit omdat je aan bepaalde vereisten moet voldoen om de wifi linktest te laten slagen.
De moeilijkheid zit hem in het zoeken naar geschikte locaties waar je de wifi infrastructuur kan plaatsen. En er moet een LoS zijn tussen beide stations zijn. LoS betekent Line of Sight, dit wil zeggen dat beide antennes elkaar moeten zien.  Er mogen geen obstakels tussen locatie 1 en locatie 2 staan. Dus vrij zicht tussen beide antennes is een noodzaak. Wil je de vijanden weten van wifi stralen kan je deze hier bekijken en er over lezen. Dit is ook nuttig om te weten waar je dient rekening mee te houden.

Welke factoren zijn nog belangrijk bij het uitvoeren van wifi linktesten

Ook moeten bepaalde hoogtes worden gerespecteerd in verband met de fresnel zone. Deze is afhankelijk van de frequentie van de point to point wifi linken.
De point to point wifi linktesten moeten op een veilige manier kunnen gebeuren. Daar wordt ook bij de voorbereiding van de wifi link testen rekening mee gehouden.
Opgelet! Voor bepaalde locaties hier op deze website getoond is er een speciale aanvraag ingediend bij bevoegde instanties om het gebied te mogen betreden. Met dank aan deze instanties voor hun bereidwilligheid. Hou er dus rekening mee dat bepaalde plaatsen niet zomaar te betreden zijn.

voorbereiding wifi linktesten
voorbereiding wifi linktesten

Enkele sfeerbeelden van een 3 Km wifi linktest voorbereiding

Indien je zo'n locaties weet te vinden omgeving Oost of west vlaanderen mag je dat zeker laten weten. Dit kunnen appartement gebouwen zijn met plat dak, heuvels en dergelijke meer. Ik ben op zoek naar twee locaties met een afstand rond de 10 km. Alle hulp en suggesties zijn welkom.
voorbereiding linktesten

Hier bevindt ik mij op de Waesberg in Sint-Maria-Lierde. Met de laptop en GPS wordt de locatie precies vastgelegd om de linktest voor te bereiden.
Echter is deze wifi linktest wegens omstandigheden nog niet uitgevoerd. Maar ik hoop in de toekomst dat ik deze alsnog kan gaan uitvoeren.

Voorbereiding wifi linktesten

Gebruik maken van het gerei dat al aanwezig is vergemakkelijkt de survey. Deze verrekijker komt zeer goed van pas. Op deze manier kan ik zoeken naar de plaats waar de infrastructuur van het tegen station moet komen. Maar om je op deze manier te oriënteren lijkt gemakkelijker dan het in werkelijkheid is.

Deze point to point wifi linktest wil ik uitvoeren met een Dynadish en met een SXT

Ik denk eraan deze linktest uit te voeren met twee Mikrotik RB DynaDishG-5HacDEen 60 GHz. linktest kan hier niet worden uitgevoerd omdat de maximale afstand voor 60 GHz. 1.5 Km. bedraagt. Ik zou ook een wifi linktest uitvoeren met twee Mikrotik SXT 5ac CPE'sDeze plaats is op 29 augustus 2014 uitgeroepen tot geluksplekje. Hopelijk kan ik met een klein beetje geluk deze wifi linktest binnenkort toch nog uitvoeren. De voorbereiding wifi linktesten zijn wel volop bezig maar op het veldwerk moet je nog even wachten.

Tegenstation te Sint-Maria-Lierde

Hier moet het tegen station worden geplaatst en dit is niet zo gemakkelijk. Ik moet hier namelijk stroom hebben om de wifi infrastructuur van stroom te kunnen voorzien. Doch ik ben voorbereid en heb het nodige materiaal om stroom op deze locatie te voorzien.

Kaart linktest 3 km

Alles wordt zorgvuldig uitgestippeld en in kaart gebracht. De voorbereiding wifi linktesten nemen toch wat tijd en heel wat voorbereiding in beslag. Is het niet?
Bij sommige wifi linktesten heb ik om toestemming moeten vragen om gebieden te mogen betreden. 

Voorbereiding wifi linktesten is niet alleen het zoeken naar de goede locaties. Je moet ook goed uitgerust zijn met het materiaal. Onder andere de stroomvoorziening is zeer belangrijk omdat je in het veldwerk soms geen stroom hebt. Sommige mensen staan toe om netstroom af te nemen van bij hen thuis maar dat gebeurd zelden.

Voor het zwaardere werk heb ik 12 volt omvormers naar 220 volt 600 watt. Deze zijn gekoppeld aan 2x 12 volt 78 Ah batterijen parallel geschakeld. Of desnoods koppel ik de omvormer aan op de auto batterij om dan met een draaiende motor stroom te voorzien. Zo trek ik de batterij niet leeg zodat ik niet in de problemen kom te zitten.  

Het bijzonderste materiaal om wifi linktesten uit te voeren zijn
Deze 12 volt naar 220 volt 600 watt omvormer zal instaan om de voeding van de laptop, de router en de CPE van stroom te voorzien. Doch vroeger kon je met een simpele 24 volt batterij allerlei Mikrotik materiaal van stroom voorzien. Nu zijn er al veel toestellen die direct op 220 volt kan inpluggen. Dit maakt het iets moeilijker.
Een flightcase is zeer gemakkelijk te dragen en in de auto te laden. Deze flightcase is voorzien van twee 12 volt batterijen in serie geschakeld. Deze worden opgeladen door een Meanwell voeding model AD 55B.
Zoals je ook kan zien is er een Mikrotik router aanwezig om de bandwidth test uit te voeren.

Mikrotik wireless configurations
In mijn geval maak ik gebruik van luidspreker standaards waar ik de te testen infrastructuur op monteer. Al dan niet met een hogere buis naargelang de frequentie en de te overbruggen afstand. Op deze manier kan ik de standaards overal plaatsen omdat deze niet al te veel plaats innemen. Voor het serieuze werk gebruik ik mijn mobiele mast.Hier heb ik een voeding van 24 volt bestaande uit 2 x 12 volt 7.5 Ah. batterijen die 24 volt levert. Deze wordt eveneens opgeladen met een Meanwell AD 55B voeding. Deze is zeer gemakkelijk te gebruiken om de op 10 tot 30 volt ondersteunende toestellen te voeden. Deze voeding heeft al meerdere malen zijn nut bewezen.


1 Km point to point linktest  

Deze wifi linktest voorbereiding is reeds een geruime tijd uitgevoerd en er zijn resultaten van deze linktest te zien op mijn website. Om deze te bekijken kan je hier klikken. Hiervoor heb ik een aanvraag gedaan om het havengebied te mogen betreden. Het is niet vanzelfsprekend om zomaar in de haven linktesten uit te voeren.

Hier zie je de standaard met een Mikrotik SXT op gemonteerd. Hier was het nog gemakkelijk om gebruik te maken van 24 volt batterijen. Doch met de huidige snelheden is er meer nodig om de toestellen van stroom te voorzien. Waarom leg ik je verder op deze blog uit. 

Deze weg is precies 1 Km lang en is ideaal om een wifi point to point linktest uit te voeren. Deze kan hier veilig verlopen wat ook de opzet is waarom ik deze hier heb uitgevoerd. Op deze plaats zal ik nog wifi linktesten uitvoeren mits toestemming van de bevoegde instanties. In de toekomst hoop ik hier een linktest uit te voeren met een 60 GHz. link en met een redundante 5 GHz. link. De configuratie kan je hier al zien.

Je ziet dat de voorbereiding van wifi linktesten met de nodige precisie moet gebeuren. Deze weg is speciaal uitgekozen omdat die juist gepast 1 km is. Maar ik heb ook navraag gedaan en toelating gevraagd om dit gebied te mogen betreden. Daar ik hier te maken heb met een haven gebied. 

Hoe moeten deze linktesten worden uitgevoerd betreft de data doorvoer in deze point to point links? 

Een Mikrotik bandbreedtetest is zeer CPU intensief. Dus als u de reële data doorvoer van een draadloze link wilt testen, moet u de bandbreedtetest uitvoeren vanaf een extra aangesloten router.

Dit wil zeggen dat je op het uit te testen toestel geen bandbreedte test mag uitvoeren. De CPU zal zodanig worden belast dat die naar 100% van zijn capaciteit zal gaan. En dit met als gevolg dat je foutieve metingen gaat uitvoeren en dat je wifi link tijdens de test zelfs gaat gaan vastlopen.

Om correcte metingen uit te voeren heeft u 2 routers in het netwerk nodig. Namelijk de router die fungeert als bandwidth server → de Dynadish → en de router die fungeert als de bandwidth cliënt. Op deze manier kan je juist gaan meten zonder de CPU van de te meten toestellen te veel te belasten.

Voor het hogere werk of survey's gebruik ik mijn mobiele mast. Deze is uiteraard niet zo gemakkelijk te plaatsen en verloopt veel trager dan de standaards.
Doch soms is het gebruik van deze mast een noodzaak om de nodige hoogte te kunnen behalen.

Steun WirelessInfo.be

Om de jaarlijkse kosten van de hosting en betaalde plugins te helpen dragen schenk een kleine bijdrage alstublieft.

Voorbereiding linktest te Sint-Maria-Lierde. Met de laptop en GPS wordt de locatie vastgelegd.
Wi-Fi linktesten voorbereidingen nemen meer tijd in beslag dan de uiteindelijke linktest zelf. Het is soms moeilijk locaties te vinden om point to point wifi linktesten op een goede en veilige manier uit te voeren. Beide antennes moeten als het ware naar elkaar kunnen kijken. Er mogen geen obstakels staan tussen locatie 1 en locatie 2, vrij zicht tussen beide antennes is een noodzaak. Er moet aan bepaalde hoogtes worden voldaan, afhankelijk van de afstand van de point to point link. De linktesten moeten op een veilige manier gebeuren, daarom kies ik de locaties zorgvuldig uit. Opgelet! Voor bepaalde locaties hier op deze website getoond is er een speciale aanvraag ingediend bij bevoegde instanties om het gebied te mogen betreden. Met dank aan deze instanties voor hun bereidwilligheid.
Alles wordt op kaart gebracht en uitgestippeld.
Scannen naar mogelijke uplinken met de mobiele mast.
voorbereiding wifi linktesten
De ubiquiti nanobridge nader bekeken.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.