Deel dit onderwerp alstublieft!

wifi beveiliging tips

Waar gaat dit artikel over

wifi beveiliging tips waar dien je rekening mee te houden

In deze blogpost Wifi beveiliging tips hoop ik een antwoord te geven op al de vragen die verband hebben met de beveiliging van je draadloze router of accespoint. Mensen die pas een draadloze router hebben aangekocht zijn te vlug van mening dat er niets meer hoeft ingesteld te worden. Dit is een grote fout van veel mensen.
Je draadloze router beveiligen is niet te verwaarlozen. Denk eraan dat een slecht beveiligd accespoint of router een gevaar vormt voor je privé netwerk. Sla deze wifi beveiliging tips niet in de wind. Overtuig uzelf om actie te ondernemen want overal hoor je dat cybercriminaliteit meer en meer de kop opsteekt. 

wifi beveiliging tips

Denk eraan dat je draadloos netwerk verder reikt dan de vier muren van je woonst

Een draadloos netwerk reikt verder dan je zou denken. Het signaal dat uw acces point uitzendt wordt helaas niet beperkt door de vier muren van uw huis. Daarom moet je erop toezien dat niemand misbruik gaat maken van je wifi netwerk. Eens een kwaadwillige is ingelogd op je draadloos netwerk kan hij zich een weg banen naar je privé netwerk. Dan kan er van alles misgaan want de kwaadwillige kan je netwerk gaan misbruiken. Je wifi netwerk beveiligen is een noodzaak geworden. 

Ga er nooit vanuit dat een pas aangekochte router standaard is beveiligd

Een draadloze router of accespoint is standaard geconfigureerd door de fabrikant. Doch ga er nooit vanuit dat deze veilig is ingesteld, integendeel. Wijzig daarom steeds de default login door een nieuwe gebruikersnaam en paswoord in te geven. De default login van alle routers kunnen zomaar op het internet achterhaalt worden.
Dit is één van de vele wifi beveiliging tips die ik je al kan meegeven. Schenk vooral aandacht aan de draadloze beveiliging. Meestal staat deze bij default ingeschakeld maar ga er niet van uit dat deze veilig is. Wijzig zodoende ook de WPA2 sleutel met een moeilijk te raden paswoord. Deze mag tot 63 karakters zijn afhankelijk van het aangekochte toestel. Dit paswoord mag bestaan uit hoofd en kleine letters, cijfers en tekens. Een voorbeeld hiervan is:  n/JQ!>f/t=U;t!{;+.Lw32ij<`-@,Ky;qf_8T62Sv.p=CCYbj. Schakel indien nog aanwezig alle andere encrypties zoals WPA en WEP uit. Dit zijn de onveilige encrypties die ik liever uitgeschakeld zie staan. Ook belangrijk wijzig de SSID. Dit is de netwerknaam die het accespoint uitzend. 

Wijzig regelmatig je paswoord en WPA2 sleutel voor uw veiligheid

Wijzig op regelmatige basis je gebruikersnaam en paswoord. Indien deze is achterhaald heeft de kwaadwillige terug de teugels kwijt. Maar dit is niet alles wijzig ook regelmatig de WPA2 sleutel. Dit zal bijdragen aan meer veiligheid op je draadloze router. Dit zijn zeker ook punten die bijdragen aan het beveiligen van je draadloze router. Op deze blogpost kan je een draadloze configuratie zien van de Mikrotik router. 

Wat is WPS en is dit een veilige service op je draadloze router?

De draadloze routers hebben tegenwoordig een WPS-knop. WPS staat voor Wi-Fi Protected Setup. Voor veel mensen is dit een gemakkelijke oplossing want hiermee kan je een ander netwerktoestel automatisch laten koppelen met de router. Indien er op de WPS-knop wordt gedrukt zend de draadloze router de parameters door die nodig zijn om een draadloze verbinding te maken. Het ontvangende toestel hoeft deze juist maar in te vullen en is daarna met de router verbonden. Gemakkelijk is dit wel maar veilig is een ander paar mouwen. Naar mijn goeddunken schakel deze steeds uit.

Is beveiligen op MAC-adres voldoende om mijn wifi te beveiligen?

Het antwoord is NEEN, het data verkeer wordt niet versleuteld verstuurd op je netwerk. Dit wil zeggen dat iedereen met kennis van zaken uw netwerk kan gaan afluisteren. Ook kunnen kwaadwilligen op een gemakkelijke manier uw acces point en computers om de tuin leiden. Dit door MAC spoofing toe te passen. Op deze manier kopieert hij het MAC-adres die jij in je lijst hebt geplaats die toegang verschaft op je draadloze router. Maar een MAC filter en WPA2 versleuteling samen zal voor meer veiligheid zorgen.

Wat is firmware en moet ik mijn draadloze router regelmatig op nieuwe firmware controleren?

Firmware is het besturingssysteem dat op je router of accespoint draait. Deze software kan fouten bevatten en daarom is het noodzakelijk om deze up to date te houden. Elke router of accespoint van welk merk ook heeft te kampen met deze fouten. Daarom brengt de fabrikant firmware upgrades uit. De fabrikanten doen er alles aan om veiligheidslekken en andere fouten zo vlug als mogelijk op te lossen. Eens de fabrikant een veiligheidsrisico vindt wordt het besturingssysteem van je router gedeeltelijk of geheel herschreven. Na het testen wordt dit herschreven besturingssysteem op hun website aangeboden. Neem regelmatig een kijkje of er geen nieuwe firmware beschikbaar is en zo ja voer een firmware upgrade uit.

Is de functie UPnP gebruiken veilig?

Met behulp van UPnP kan je automatisch netwerkpoorten gaan openstellen op je router. Dit is zeer gemakkelijk indien je niet weet welke poorten je moet open stellen.
Doch hier schuilt terug het gevaar dat een kwaadwillige UPnP gaat misbruiken. Ik zie het gebruik van UPnP als een tijdelijk oplossing om te kijken welke poorten er nu geopend zijn. Je kan deze poorten dan manueel gaan configureren op je router en daarna UPnP uitschakelen. Een voorbeeld van juist gebruik van UPnP op een Mikrotik router kan je hier zien.

Zijn oude accespoints uitgerust met WEP of WPA veilig en mag ik die nog gebruiken?

Oudere accespoints of draadloze routers worden na een tijdje niet meer ondersteund door de fabrikant. Dit wil zeggen dat er geen werk meer wordt gemaakt om deze te gaan verbeteren. De firmware upgrades blijven achter en deze worden onveilig. Ook de verouderde hardware zorgt ervoor dat er geen nieuwe veiligheidstechnieken kunnen worden toegepast. Daarom zijn verouderde routers en accespoints die zijn uitgerust met WEP of WPA niet meer conform de veiligheidsnormen. Je hoort me al afkomen dat je beter de verouderde toestellen niet meer gebruikt. En als afval beschouwd. 

Container vol met computer randapparatuur

Gerelateerde onderwerpen die je zeker verder helpen

Het is natuurlijk niet voldoende om alleen je draadloze verbinding in te stellen. Indien je de trotse eigenaar bent van een Mikrotik router hier heb ik ook een blogpost over geschreven genaamd; "Mikrotik router beveiligen". Ik wens je zeker veel succes bij het veilig houden van je draadloos netwerk.

Blijf op de hoogte van nieuwe video tutorials

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.