Deel dit onderwerp alstublieft!

Load Balancing met Mikrotik

Load balancing met Mikrotik router configuratie

Load balancing configureren met Mikrotik kan op verschillende manieren gebeuren. Dit zorgt voor veel misconfiguraties en verwarring. Om deze verwarring te doorbreken ga ik op deze blogpost verschillende manieren van load balancing gaan configureren. Doch ik ga hier niet alle beschikbare vormen gaan behandelen. Er zijn load balancing configuraties die problemen veroorzaken. Om er één van op te noemen load balancing door middel van ECMP is geen aanrader. Je stuit al gauw op een paar problemen. Ik ga deze problemen niet bespreken omdat ik me op de werkende configuraties wil concentreren. Voor deze blogpost heb ik een voorconfiguratie gemaakt zoals de tekening hieronder. Op deze manier kan ik de Mikrotik load balancing goed gaan illustreren. Ik heb twee WAN interfaces geconfigureerd en deze ga ik verbinden met ISP1 en ISP2. Ik heb ook twee privé netwerken geconfigureerd genaamd LAN1 en LAN2. Vanaf deze configuratie ga ik steeds starten.

Load balancing configuratie

Wat is Load balancing

Load balancing is een techniek dat toegepast wordt om het data verkeer te gaan verdelen over verschillende netwerken of gateways. In dit geval ga ik load balancing gaan configureren tussen twee internet providers. Verwar dit niet met een failover configuratie want dit is het niet. Een failover configuratie zorgt voor een reserve verbinding waardoor er een redundante link ontstaat. Begrijp dus goed dat een load balancing configuratie niets te maken heeft met redundantie maar wel met het verdelen van de datadoorvoer over meerdere interfaces.  Een voorbeeld van een load balancing configuratie is het internet verkeer verdelen over twee of meerdere internet providers. 

De voorconfiguratie wat meer verduidelijkt

In de eerste plaats zoals je bij mij gewoon bent exporteer ik eerst de default firewall om deze later terug te importeren. Doe je dit niet kan je alsnog de code van de default firewall gaan kopiëren op de hulppagina die ik heb gemaakt en daarna kan je deze gaan plakken in het new terminal venster. Daarna reset ik de router zonder default configuratie. Ik maak twee bridges aan. Deze gebruik als voor mijn twee LAN-netwerken. Ik plaats ether3 in bridge-LAN1 en ether4 in bridge-LAN2. Deze bridges voorzie ik van een IP-adres en een DHCP-server. Ik maak gebruik van externe DNS-servers zoals Google DNS en/of Cloudflare. Dit is zeer belangrijk bij een load balancing configuratie want je kan de door de ISP aangeboden DNS-servers nooit gaan gebruiken. Ik importeer terug de firewall in de router en voorzie de router van een nieuwe login. Daarna sluit ik de WAN1 en WAN2 aan op de twee verschillende ISP's. Ik configureer twee DHCP-clients en de configuratie is afgewerkt als basis. Bekijk de volledige configuratie hieronder. Ben je nog niet goed thuis in de Mikrotik configuraties bekijk ook eens de basis configuraties. Deze kan je bekijken op deze blogpost.

PBR Load balancing configureren op Mikrotik

PBR staat voor Policy Based Routing. Met deze configuratie bepaal ikzelf welk netwerk gebruik mag maken van ISP1 en van ISP2. Ik wil hier dat al het verkeer dat afkomstig is van het netwerk LAN1 gaat op het internet via WAN1. In dat geval configureer ik dat LAN1 gebruik mag maken van WAN1 en LAN2 mag gebruik maken van WAN2. Deze configuratie kan voor veel doeleinden worden gebruikt. Neem nu als voorbeeld dat je een privé netwerk hebt en een gast netwerk. De gasten mogen gebruik maken van WAN2 en je privé netwerk moet via WAN1 het internet op. Nogmaals deze toepassing is universeel te implementeren. Bekijk deze configuratie hieronder.

Policy Based Routing met behulp van mangle rules

Met deze configuratie laat ik je zien hoe je zelf kan gaan bepalen op welke manier er aan load balancing wordt gedaan. Maar dan met behulp van mangel rules. Ik neem in de onderstaande tutorial een zeer simpel voorbeeld. Als ik naar 1.1.1.1 ping moet dit verkeer via WAN2 gaan. Al de rest van het ander verkeer moet via WAN1.
Ik hou het simpel om de illustratie zo duidelijk mogelijk te houden. Door gebruik te maken van mangle rules en de address list kan je alle kanten uit met deze configuratie. Op deze blogpost Load balancing configureren op Mikrotik zal ik steeds meer aanvullende configuraties gaan bijplaatsen. Bekijk alvast deze besproken configuratie hieronder.

Binnenkort

Daar load balancing configureren op de Mikrotik op verschillende manieren kan worden uitgevoerd maakt het steeds interessant. Ik zal hier dan ook nog verschillende manieren van load balancing bijplaatsen. Ik heb hier in deze voorbeelden Policy Based Routing laten zien maar er zijn uiteraard nog de automatische. Deze komen binnenkort ook aan bod. Indien je bonding configureert op je router of switch zoals hier tussen de Synology NAS en een Zyxel switch creëer je ook een vorm van load-balancing maar niet alle bonding opties ondersteunen dit. Dit is ook mooi meegenomen is het niet?

MikroTik PCC load balancing en failover

Blijf op de hoogte van nieuwe video tutorials

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.