Deel dit onderwerp alstublieft!

Met Mikrotik verbinden op Telenet WiFree

Waar gaat dit artikel over

Mikrotik verbinden op Telenet WiFree

Met Mikrotik verbinden op Telenet WiFree is wel degelijk mogelijk. Ik heb het uitgeprobeerd te verbinden met Telenet WiFree met een mAP2nD en een Mikrotik RB962UiGS-5HacT2HnT. De verschillen zitten in de hoeveelheid wifi radio's die in deze toestellen zijn verwerkt. Een mAP2nD heeft maar één 2.4 GHz. wifi radio.
De Mikrotik RB962UiGS-5HacT2HnT heeft er twee ingebouwd en dit heeft een groot voordeel om te verbinden met Telenet WiFree. De data doorvoer is niet zo beperkt als bij de Mikrotik mini AP.  Er is wel een groot prijs verschil tussen deze twee toestellen. Indien je kiest voor een mobiele oplossing zonder teveel data doorvoer volstaat de mAP2nD. Wil je een betere throughput om te verbinden met TelenetWiFree moet je iets meer uitgeven aan een Mikrotik router.

Met Mikrotik verbinden op Telenet WiFree

Hoe werkt Telenet WiFree

Iedere klant van Telenet heeft een draadloze router beschikbaar die een privé netwerk uitzend. Maar als de klant dat wil zend deze router ook een publiek toegankelijk netwerk uit. Daar kan iedere Telenet gebruiker op gaan inloggen waar hij zich ook bevind. Indien er een Telenet router in de buurt is kan je erop inloggen via Telenet WiFree. Er is wel één voorwaarde aan verbonden dat de klant ook de Telenet WiFree op zijn router geactiveerd heeft. Normaal staat deze al geactiveerd maar deze kan je gaan in en uitschakelen in je Telenet router configuratiescherm. Zo ontstaat er in zekere zin een win win situatie voor iedere Telenet klant.

Telenet WiFree en de nodige protocollen 

Als je met een standaard toestel zoals een tablet, IPhone, laptop en dergelijk meer wil inloggen is dit nog zeer gemakkelijk. Maar met Mikrotik verbinden op Telenet WiFree is een ander paar mouwen. Daarom ga ik eerst bespreken welke protocollen er nodig zijn. Volgens mij niet de veiligste manier maar het kan nu niet anders.
Met Mikrotik verbinden met TelenetWiFree doe je door een security profile aan te maken. En waarom vertel ik dat eerst omdat deze niet over WPA2 PSK gaat.
Om je te authenticeren moet je gebruik maken van EAP wat staat voor Extensible Authentication Protocol. Dit protocol zorgt ervoor dat je naadloos kan overgaan van het ene Telenet WiFree punt naar een ander zonder je terug te moeten aanmelden. Daarbij moet je ook gebruik gaan maken van TTLS wat staat voor Tunneled Transport Layer Security. Er gebeurd ook nog een tweede verificatie door middel van MSCHAPv2 wat staat voor Microsoft Challange Handshake Authentication Protocol v2.
Dit zijn de protocollen die we gaan gebruiken om met Mikrotik te verbinden op Telenet WiFree.


Om de video te bekijken klik op de nummers

In deze video die ik heb gemaakt zie je de stap voor stap Mikrotik TelenetWiFree configuratie. Gedenk wel dat je steeds indien je een andere Telenet router verbindt de DHCP-cliënt moet herinstellen. Dit is wel vervelend maar met de Mikrotik verbinden op Telenet WiFree met een extra toestel is soms hardnekkig. Sommige mensen zijn toch al op hindernissen gestoten. Ik heb ook een tutorial hoe te verbinden met TelenetWiFree met een Ubiquiti AirOS toestel.


De Mikrotik RB962UiGS-5HacT2HnT is een veelzijdig paardje. Daarom is dit mijn keuze geworden om het verbinden met TelenetWiFree onderwerp te gaan demonstreren. Deze heb ik ook al in andere uiteenzettingen gebruikt omdat deze beschikt over zowel de 2.4 GHz. als een 5 GHz. wifi radio. Deze router kan ook gebruikt worden als failover router van Telenet naar 4G. Deze router  is zeer geschikt als thuisrouter met 5 ethernet poorten. In deze video hierboven gebruik ik de 2.4 GHz. radio om te gaan verbinden met Telenet WiFree. Dit omdat de 2.4 GHz. iets beter door obstakels heen kan dan de 5 GHz. Daar de Telenet router binnen hangt is de muur een eerste obstakel waardoor de radiogolven heen moeten. Vijanden van de wifi radiogolven kan je hier bekijken. De 5 GHz. radio gebruik ik hier als accespoint om te kunnen gaan inloggen met de smartphone, IPhone, tablet en dergelijke meer. Ook de ethernet poorten kan je gaan gebruiken. Dit om een ander netwerktoestel te kunnen verbinden met het Telenet WiFree netwerk door middel van een netwerkkabel. Je kan deze configuratie ook gebruiken voor in te loggen op een jachthaven hotspot ook al moet je dan uw login van Telenet niet gaan gebruiken.


Deze onderstaande onderwerpen kunnen een meerwaarde betekenen voor deze configuratie

Indien je meer veiligheid wil inbouwen in deze Met Mikrotik verbinden op Telenet WiFree configuratie mag de kennis van de firewall niet ontbreken. De filter rules chains kennen is zeker een grote meerwaarde. Hierover heb ik ook een blogpost aangemaakt met als titel; "Mikrotik firewall filter rules". Op deze manier kan je uw router meer beveiligen. Wil je meer weten over Mikrotik configuraties bekijk ook deze blogpost met allerlei andere Mikrotik configuraties. Ik ben er vrij zeker van dat er iets tussen zit die je ook kan gebruiken.


Blijf op de hoogte van nieuwe video tutorials

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.