Deel dit onderwerp alstublieft!

Mikrotik Bandwidth server

Mikrotik Bandwidth server uiteenzetting

De MikroTik router heeft zeer bruikbare tools ingebouwd gekregen. Een daarvan is de MikroTik Bandwidth Server. Deze tool stelt je in staat om de datasnelheid te meten tussen twee MikroTik-routers. Op deze manier kun je fouten opsporen en oplossen. De MikroTik Tool Bandwidth Server kan zowel bekabelde als draadloze verbindingen meten. Je meet eenvoudigweg de bandbreedte van punt A naar B. Dit is een zeer grote aanwinst voor netwerkbeheerders. Maar hoe gebruik je deze MikroTik Bandwidth Server het best? Laat me dat even toelichten. 

Hoe je de Mikrotik tool bandwidth server niet moet gebruiken

De Bandwidth Server legt een grote belasting op de CPU van je MikroTik toestel, wat soms kan leiden tot een onjuist beeld van de datadoorvoer. Dit moet zeker worden voorkomen. In de eerste plaats laat ik een slecht voorbeeld zien van het uitvoeren van de bandbreedtetest, zoals te zien is op de onderstaande afbeelding. Aangezien de MikroTik SXT's zelf verantwoordelijk zijn voor het genereren van de datadoorvoer, wordt de CPU hierdoor zwaar belast. Op deze manier kunnen er onjuiste meetresultaten ontstaan.

Mikrotik tool bandwidth server

In dit slechte voorbeeld gebruik ik de MikroTik Bandwidth Server op de MikroTik SXT die de Point to Point verbinding tot stand brengt. Dit moet je zeker niet doen, omdat je dan onjuiste waarden zult zien. Dit komt doordat de CPU te zwaar wordt belast, wat leidt tot verminderde datadoorvoer. Hoe meet je nu het beste de bandbreedte met de Bandwidth Server?

Dit is de enige juiste manier om de bandwidth test juist uit te voeren

Om de MikroTik Bandwidth Server correct te gebruiken, moet je de tool vermijden te draaien op de apparaten die je wilt meten. In plaats daarvan leid je de door de Bandwidth Server gegenereerde datadoorvoer door de apparaten die je wilt meten. Dit betekent dat je idealiter nog twee extra MikroTik-routers nodig hebt om een nauwkeurige meting uit te voeren. Begrijpelijk is echter dat niet iedereen extra MikroTik-routers wil of kan aanschaffen. Overweeg je de aanschaf van een MikroTik-router? Zorg er dan voor dat de CPU krachtig genoeg is. Als je meer informatie wilt voordat je een MikroTik-router koopt, lees deze uiteenzetting.                         

Mikrotik tool bandwidth server

In de bovenstaande afbeelding zie je dat ik extra MikroTik-routers heb toegevoegd. Dit betreft één van de oudere, maar zeer bruikbare MikroTik-routers die ik gebruik om de bandbreedte te meten. In dit geval zorg ik ervoor dat de apparaten die ik wil meten, niet worden belast met het genereren van de datadoorvoer. Laten we echter nog wat dieper ingaan op dit onderwerp. Wil je meer MikroTik tools leren kennen zie dit op een andere blogpost.

Mikrotik bandwidth test en de CPU belasting

Vanaf RouterOS-versie 6.44 beta39 maakt de MikroTik Bandwidth Test slechts gebruik van één CPU-kern. Met andere woorden, als ik de MikroTik RB1100AHx4 gebruik, zal slechts één van de vier beschikbare kernen worden aangesproken door de Bandwidth Test. Deze router beschikt over een quadcore CPU, waarvan één core wordt gebruikt door de Bandwidth Test. In dit geval is dit ruim voldoende. Ik heb al wifi-linktests uitgevoerd met MikroTik-apparaten, waarvan je hier een voorbeeld kunt bekijken. Toekomstige linktests zullen nog beter gedocumenteerd worden, zodat ik meer specifieke waarden kan delen.

Wat betekend TX en RX

Wanneer je een MikroTik Bandwidth Test uitvoert, vraag je je misschien af wat TX en RX betekenen. In de bovenstaande afbeelding leg ik dit uit vanaf de eerste SXT (bridge). De bridge stuurt de datadoorvoer naar de tweede SXT (station bridge). In dit geval wordt dit TX genoemd, waarbij de 'T' staat voor transmissie. Als de station bridge nu gegevens terugstuurt naar de bridge, en de bridge deze ontvangt, wordt dit RX genoemd, waarbij de 'R' staat voor received. Het is belangrijk om te weten dat een wifi-link niet in full duplex uitzend, wat betekent dat de SXT's in dit geval niet tegelijkertijd kunnen zenden en ontvangen. Het verzenden en ontvangen gebeurt afwisselend, vergelijkbaar met een draagbare walkietalkie. Dit afwisselend zenden en ontvangen wordt half duplex genoemd.

Bandwidth test uitvoeren met TCP of UDP

Hier wil ik je veel theoretische details besparen, omdat MikroTik van mening is dat de UDP-bandwidthtest betrouwbaarder is. Maar ik wil je dit wel meegeven: als je het UDP-protocol gebruikt, telt de bandwidthtest de IP-header + UDP-header + UDP-gegevens. Als je TCP gebruikt, telt de MikroTik-bandwidthtest alleen de TCP-gegevens (TCP-header en IP-header zijn niet inbegrepen). Dit kan wat technisch zijn om dieper op in te gaan. Ik heb echter gemerkt dat het uitvoeren van een bandwidthtest met het TCP-protocol meer CPU-belasting geeft. Dit is begrijpelijk, omdat TCP voor elk pakket een bevestiging vraagt of het pakket goed is aangekomen.

Waar moet je aan denken bij een in bedrijf zijnde netwerk

Bij het uitvoeren van een bandbreedtetest op een netwerk, moet je er rekening mee houden dat dit de bandbreedte op het netwerk aanzienlijk beïnvloedt, omdat je de bandbreedte volledig gaat belasten. Het is daarom niet aan te raden om veel bandbreedtetests uit te voeren op een netwerk dat in bedrijf is. 

Cyber attack

Mikrotik tool bandwidth server en cyber aanvallen

Het is sterk aan te raden om de MikroTik Bandwidth Server uit te schakelen wanneer je deze niet nodig hebt. Kwaadwillenden die weten dat de MikroTik-router over deze tool beschikt, kunnen via de Bandwidth Server een aanval op je netwerk uitvoeren. Om dit te voorkomen, is het het beste om de tool uit te schakelen. Hieronder zie je hoe je de Bandwidth Server uitschakelt. Meer informatie over het beveiligen van je MikroTik router vind je in deze blogpost

Bandwidth test
Mikrotik tool bandwidth server

Blijf op de hoogte van nieuwe video tutorials

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.