Deel dit onderwerp alstublieft!

Powerbeam M5 point to point verbinding

Powerbeam M5 Point to point verbinding configuratie

Een Ubiquiti Powerbeam M5 point to point verbinding opzetten is niet zo eenvoudig als je denkt. Doch door deze blogpost te lezen zal je meer leren op kleine dingen te letten die nodig zijn om een stabiele verbinding tot stand te brengen. Ubiquiti is zeer goed gekend voor zijn kwalitatief goede accespoints en CPE's. Doch een misconfiguratie gaat ervoor zorgen dat de Ubiquiti Point to point verbinding tegenvalt. Denk aan de voorbereiding vooraleer je van start gaat met deze point to point verbinding. Indien je overweegt om een point to point verbinding te realiseren lees ook deze blogpost.

Wat kan je doen om de Powerbeam M5 point to point verbinding voor te bereiden

Neem eerst en vooral een kijkje op beide sites en voer een site survey uit. Neem polshoogte waar je de Powerbeam kan op monteren en denk aan de stabiliteit. De Nanobeam M5 mag niet los staan zodat deze kan wiebelen. Die moet rotsvast en stabiel worden gemonteerd. Dit is voor een point to point verbinding zeer belangrijk. Wat ook nog belangrijk is dat beide Powerbeams naar elkaar moeten kunnen kijken. Wat wil ik hiermee zeggen? Er moet een line off sight zijn, wat wil zeggen dat er geen obstakels tussen de twee Nanobeams. Leer meer wat dit allemaal inhoud in een andere uiteenzetting. Ontdek meer op de volgende link. Een tip dat ik nog kan meegeven is om foto's te nemen van de site en de omgeving zodat je deze thuis nog eens goed kan nakijken. Wat zijn nu de obstakels die de wifi golven meest beïnvloedden lees meer hierover

Scan met een Powerbeam of andere antenne naar andere infrastructuur in de buurt 

Het is zeer belangrijk dat je weet of beide sites niet worden overspoeld met andere 5GHz. Infrastructuur. Stel je voor dat je Point to Point verbinding is gerealiseerd en dan pas tot de conclusie komt dat er te veel storingen zijn in de buurt. Dit kan je vermijden door een goede site survey uit te voeren.
Op de onderstaande foto kan je me deze site survey zien uitvoeren op een hoog gebouw. Ik scan de omgeving af en maak een screenshot van dit resultaat. Op deze manier kan ik op een later tijdstip de resultaten bestuderen. Je ziet dat een Ubiquiti Powerbeam M5 point to point verbinding opzetten toch wat voorbereiding vergt is het niet? Dit is niet anders met andere merken uiteraard. Dit hoort er nu eenmaal bij.

wifi verbinding realiseren


Wat kan je doen bij te veel storingen

Indien je veel storingen ondervindt moet je misschien zoeken achter een andere oplossing. Bij een korte afstand point to point link kan je gebruik maken van de 60GHz. frequentie. Doch hier spreek ik van een afstand tot en met 1.5 km. Lees hierover meer in een andere uiteenzetting. Indien je een Nanobeam 5M in je bezit hebt kan je met dit toestel even scannen naar andere 5GHz. infrastructuur. De Powerbeam M5 zendt en ontvangt met een kleine openingshoek van 8° en dit is voordelig om storingen te weren en te minimaliseren. Dit komt omdat de Powerbeam alleen kan ontvangen in zijn stralingshoek. Maar dit is niet alles. Door zijn metalen schotel worden achterliggende storingen fel gedempt. Dit is een zeer groot voordeel in tegenstelling tot de met plastic vervaardigde CPE's.

Denk bij het plaatsen aan de windload

De Ubiquiti Powerbeam bestaat in verschillende groottes. Deze moet je kiezen naargelang de afstand van de te overbruggen afstand. De grootste schotel heeft een diameter van 400mm, de kleinste 300mm. Indien je een keuze moet maken, denk dan ook aan de windload die dergelijke schotels opvangen. Een grotere schotel vangt meer wind op, hou daar rekening mee. Stel je voor dat je Powerbeam niet goed is gemonteerd of de pyloon is te licht dan ben je gezien bij een felle wind. Dit kan leiden tot heel wat schade of lichamelijke letsels, indien de schotel naar beneden zou vallen. Je wifi verbinding moet letterlijk en figuurlijk stabiel zijn, is het niet? 

Realiseer de Powerbeam M5 point to point verbinding volgens de opgelegde wetten

Wat ik nu schrijf hoor je misschien niet graag, doch het is zeer belangrijk de wettelijke normen na te leven betreft de wifi wetgeving. Stel je voor dat iedereen maar zijn goesting doet op dit vlak. Deze wifi wetgeving is in het leven geroepen met het doel dat iedereen er gebruik kan van maken. 
Neem nu aan dat je geburen wifi verbindingen zouden realiseren met meer dan het toegestaan vermogen, niemand kan nog een deftige verbinding tot stand brengen. Is dit nu een beperking om een point to point verbinding te realiseren? Het antwoord hierop is: neen integendeel maar ik wil je aanmoedigen om een uiteenzetting te lezen die gaat over de wifi wetgeving. Dit is zeer interessant om weten en zelfs een noodzaak. 

Een voorbeeld met een tegelvoet

Nanobeam M5 point to point

Dit is een voorbeeld van een node, uitgerust met een Ubiquiti Powerbeam M5 300 als uplink. Er zijn twee Ubiquiti Nanostations M2 loco's die als accespoint fungeren. Als router wordt een Mikrotik Omnitik gebruikt omdat deze speciaal moet worden geconfigureerd met een routing protocol, maar hier ga ik niet verder op in. De afstand die de Ubiquiti powerbeam moet overbruggen is 2 km. Deze node heb ik zelf gebouwd en geplaatst en dient om de buurt van gratis internet te voorzien. Let op de oplossing, deze is gemonteerd op een stabiele tegelvoet verzwaard met straatstenen. Voor alle zekerheid heb ik deze nog verzwaard met vier extra stenen. Maar let wel op dat het dak het gewicht kan dragen. In mijn geval zijn het gewelven en is het dak meer dan stevig genoeg. Een wifi verbinding moet met kennis van zaken gebeuren is het niet?

We gaan over tot het configureren van de Ubiquiti Powerbeam M5 

Nanobeam M5 point to point
  1. Eens je bent ingelogd klik op dismiss, de default inlog veranderen zal ik later tonen.

wifi verbinding
  1. Klik op het tabblad "Wireless".
  2. Bij "Wireless mode" selecteer je "AccessPoint".
  3. Vink "WDS transparent bridge mode" aan.
  4. Als SSID kies een naam dat het AP moet uitzenden.
  5. Selecteer bij "channel width" 20 MHz bandbreedte. Dit is om een mooie stabiele link te verkrijgen.
  6. Als frequency geef je een frequentie in.

Voorkom data flapping

wifi verbinding
  1. Bij "Data rate module" selecteer " Alternative".
  2. Vervolgens bij "Max TX rate, Mbps" kies voor een snelheid die de link gemakkelijk aankan.
  3. Vink "automatic" uit omdat het acces point anders automatisch de hoogste snelheid gaat zoeken.

Data flapping ontstaat als het accespoint en cliënt op zoek gaan naar de hoogste snelheid die ze aankunnen. Dit gebeurt op regelmatige basis en moet ten volle worden vermeden. Daar beide toestellen steeds een hogere snelheid willen behalen krijgen ze een teveel aan data verlies. Dit heeft als gevolg dat er een teveel aan re-transmitted data ontstaat waardoor de verbinding trager wordt. Vervolgens wordt de snelheid teruggedrongen totdat het data verlies terug is opgelost. Doch eeen tijdje nadien proberen beide Powerbeams opnieuw een hogere snelheid uit en dit gaat steeds door. Dus dit moet vermeden worden op de point to point link. Dit kan worden vermeden door manueel een aanvaardbare snelheid in te stellen. 

De draadloze verbinding beveiligen

wifi verbinding
  1. Bij "Security" selecteer WPA2-AES, dit is tot nu toe de veiligste beveiliging.
  2. Vervolgens selecteer "PSK" dit is de afkorting van Pre Shared Key.
  3. Geef een moeilijk te raden paswoord in van maximum 63 karakters.
  4. Klik vervolgens op "Change".
  5. Bovenaan klik je verder op "Apply" om de configuratie op te slaan.

point to point verbinding
  1. Klik vervolgens verder op "Apply".
  2. Klik verder door op het tabblad "advanced".

Configureren van de ack-timing is zeer belangrijk

Nanobeam M5 point to point
  1. De pijl wijst naar de schuiver waar je de ack-timing kan inzetten.

wifi verbinding
  1. Door middel van de schuiver kan je de afstand instellen. Benader zo dicht mogelijk de werkelijke afstand
  2. Vink "auto adjust" uit. Dit is zeer belangrijk.
  3. Klik vervolgens op "change".

De werking van de Ubiquiti Powerbeam point to point verbinding is wonderbaarlijk te noemen, maar soms moeten we het heft in eigen hand nemen.
Als het accespoint data verzendt dan zendt hij bij elk pakket een bevestiging naar de cliënt. Vervolgens wacht het accespoint op een antwoord van de cliënt dat hij het packet heeft ontvangen. Daarna verzendt het accespoint het tweede pakket enzovoort. Doch het antwoord van de cliënt dient in een bepaalde tijd te gebeuren. Indien het antwoord niet op tijd is gearriveerd begint het accespoint met een re-transmision met alle gevolgen van dien. Ack-timing verlengt deze tijd zodat het accespoint wat langer wacht zodat er niet al te veel re-transmissions moeten gebeuren, snap je?  

Nanobeam M5 point to point
  1. Klik vervolgens verder op "Apply".
  2. Klik verder door op het tabblad "Network".

Netwerk instellingen

point to point verbinding
  1. Bij "IP Address" geef een IP-adres van je netwerk in. Vul de "netmask" ook in zoals hier aangetoond.
  2. Bij "Gateway IP" geef het IP-adres van je router in.
  3. Vervolgens vul de primaire en secundaire DNS-servers in klaar.

Nanobeam M5 point to point
  1. Klik verder op "change".
  2. Klik verder door op "Apply".

Nanobeam M5
  1. Bij deze zal de powerbeam heropstarten en bereikbaar zijn met het nieuwe IP-adres.

Schakel airmax uit indien het gaat over een point to point verbinding 

wifi verbinding
  1. Klik op het eerste tabblad om airmax uit te schakelen. Deze is maar nuttig bij point to multi point link.

Nanobeam M5 point to point
  1. Vink vervolgens airmax uit.

Nanobeam M5 point to point
  1. Klik vervolgens op "Change".
  2. En op "Apply". Nu rest je juist nog een wachtwoord in te stellen.

Stel een wachtwoord in op de Ubiquiti Powerbeam

Nanobeam M5 point to point
  1. Klik op het tabblad "system".
  2. Klik nu op het vergrootglas.

Nanobeam M5 point to point
  1. Bij "Administrator username" geef een naam in.
  2. Vervolgens bij "current paswoord geef "ubnt" in.
  3. Bij "new password" vul een nieuw paswoord in.
  4. Bevestig nogmaals het paswoord ter Verifiëring.

Nanobeam M5 point to point
  1. Klik op "Change".
  2. Vervolgens klik je op "Apply".
    Dit is wat betreft het acces point gedeelte.

De cliënt configureren en verbinden met het accespoint

wifi verbinding
  1. Log in op de nanobeam die als cliënt gaat fungeren en klik op het tabblad "wireless".

De draadloze wifi verbinding configureren aan de cliënt zijde 

Nanobeam M5 point to point
  1. Schakel WDS in door het vakje aan te vinken.
  2. Bij "Data rate module" selecteer je "alternative".
  3. Vervolgens selecteer bij "Max tx rate" de snelheid 52/57.8 aan. Deze snelheid moet worden uitgetest en moeten bij de cliënt en AP gelijk staan.
  4. Klik verder op "select".

Nanobeam M5 point to point
  1. Selecteer nu de SSID van je nanobeam AP.
  2. Vervolgens klik je op "select".

Nanobeam M5 point to point
  1. Eerst en vooral haal het vinkje weg bij "automatic" ik was dat vergeten weghalen.
  2. Bij WPA2 geef het paswoord in dat je op het AP hebt ingesteld.
  3. Klik op "Change".
  4. Klik verder op "Apply" om de instellingen op te slaan.

Netinstellingen van de cliënt instellen

Nanobeam M5 point to point
  1. Klik op het tabblad "network" en verander het IP-adres aangepast aan je netwerk.
  2. Geef vervolgens een primaire en secondaire DNS-server in.
  3. Klik op "Change".
  4. Klik verder op "Apply" om de instellingen op te slaan.

Nanobeam M5 point to point
  1. De nanobeam zal automatisch terug opstarten en dit met het nieuwe IP-adres.

Stel de ack-timing in op de cliënt met dezelfde parameters dan het AP

Nanobeam M5 point to point
  1. Klik op het tabblad "Advanced".
  2. Stel met de schuiver de afstand in, maar denk eraan dezelfde afstand te gebruiken als het AP.
  3. Klik op "Change".
  4. Klik verder op "Apply".

Default inlog wijzigen

Nanobeam M5 point to point
  1. Bij "Administrator username" geef een naam in.
  2. Vervolgens bij "current paswoord geef "ubnt" in.
  3. Bij "new password" vul een nieuw paswoord in. Bevestig nogmaals het paswoord ter Verifiëring.
  4. Klik vervolgens op "Change".
  5. Verder klik je op "Apply".

Nanobeam M5 point to point

Zo, de wifi verbinding is geconfigureerd en klaar om in dienst te worden genomen. Je ziet bij TX/RX rate de maximum ingestelde snelheid maar de 6 Mbps is omdat ik dit hier demonstreer met een link dat nergens is aan verbonden. Er is dus geen datadoorvoer op dit moment. Eens er dataverkeer doorheen de verbinding wordt gestuurd, gaat deze snelheid ook naar omhoog. 


Nog enkele tips  bij het realiseren van de Powerbeam M5 point to point verbinding

Als je de laatste afbeelding bekijkt zie je Chain0 / Chain1 staan. Deze waarden moeten zo dicht mogelijk overeenkomen met elkaar. Dit kan je beïnvloeden door nauwkeurig uit te richten zodoende dat beide Powerbeams recht staan tegenover elkaar. Dit is zeer belangrijk bij een wifi verbinding. Ik heb deze tutorial ook op video geplaatst zodat je nog meer begrijpt hoe alles in zijn werk gaat. Ik wens je alvast veel succes met het realiseren van een point to point link door middel van een Ubiquiti Powerbeam.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.