Deel dit onderwerp alstublieft!

utp kabel krimpen

UTP kabel krimpen hoe doe je dat precies? 

Een UTP kabel krimpen of ook wel een netwerkkabel afmonteren genaamd is niet zo moeilijk als het lijkt.
Het is een kwestie van kleurcodes kennen, oefening en ervaring. Je hoeft geen specialist te zijn want iedereen die wat handig is kan een UTP kabel krimpen. Dit heeft zeer veel voordelen want je kan eigenhandig netwerkkabels van maat maken en grote gaten hoef je ook al niet te boren want je gaat na het plaatsen van de kabel de netwerkkabel afmonteren. Je ziet dat er vele voordelen zijn indien je dit allemaal zelf kan. Ja ik weet het een UTP kabel krimpen vraagt wel wat geduld en precisie maar het weegt niet op tegen de voordelen is het niet?

UTP kabel krimpen wat zijn de voordelen om zelf je netwerkkabels te krimpen

Neem nu als voorbeeld dat je netwerkkabels doorheen een muur heen moet trekken. Indien je voor gemonteerde netwerkkabels hebt gekocht wil dit zeggen dat je grote gaten moet boren om de RJ45 stekker doorheen de muur te steken. Indien je zelf je netwerkkabel afmonteert heb je een gaatje nodig van ongeveer 8mm per kabel. Maar dit is nog niet alles want je kan je netwerkkabels mooi op lengte maken en dit heeft ook niets anders dan voordelen. Kortom je werk zal properder zijn denk je niet?
Nog een voordeel is als je een netwerkkabel wil doortrekken tot in een behuizing of aftakdoos ik noem hier maar wat. Is een UTP kabel krimpen een grote meerwaarde.
UTP of FTP kabels zelf krimpen heeft  dus meerdere voordelen. Indien je met de vraag zit welke netwerkkabels geschikt zijn kan je hier ontdekken.

Enkele waardevolle tips betreft UTP kabel krimpen

Indien je lange netwerkkabels plaatst maak ze niet al te lang. Ik respecteer steeds een maximale lengte van 80 meter en dit om de snelheid van de verbinding niet naar beneden te halen. Indien je netwerkkabels langer zijn kan het zijn dat de snelheid van bijvoorbeeld 1Gbit terugvalt op 100Mbit of zelfs 10Gbit en dit moet vermeden worden. Bij langere netwerkkabels dan 80 meter is het beter om een switch tussen te plaatsen. Deze switch fungeert als repeater en je kan terug 80 meter verder gaan.
Je kan ook overwegen om glasvezelkabel te plaatsen maar dit is een onderwerp die je in een andere blogpost kan lezenNog een raad dat ik wil meegeven is namelijk indien je een netwerkkabel wil aankopen, ga niet lager dan Cat5e. Voor een thuisnetwerk is dit voldoende maar voor datacenters zijn zelfs de Cat6e niet meer aan de orde. Meer en meer wordt er in de datacenters overgegaan naar glasvezel kabels. Wil je hier meer weten over netwerkkabels lees dan ook deze blogpost getiteld "een netwerkkabel kopen". Ik heb deze blogpost UTP kabel krimpen genaamd om een gemakkelijke zoekterm te hebben. Begrijp dat deze blogpost ook telt voor de afgeschermde netwerkkabel FTP genaamd.

Welke gereedschap heb je nodig om utp kabel te krimpen?Eerst en vooral heb je een krimptang nodig voor RJ45 stekkers. Er zijn goedkope en duurdere tangen beschikbaar en dit zorgt al voor keuzestress. Een goede krimptang kost om en bij de 50€ al zijn er duurdere verkrijgbaar. Uiteraard kan je nu zeggen is dat de prijs waard indien ik nu alleen maar mijn eigen netwerkkabels moet krimpen? Mijn antwoord hierop is ga voor een goedkopere versie maar hou steeds rekening met de kwaliteit van deze tang. Wil je er uw hobby of werk van maken ga dan voor de duurdere krimptang. Zo denk ik erover dus de keuze is aan uzelf. Wat heb je nog nodig een netwerkkabel tester. Deze hoeft niet veel te kosten hoor, deze op de afbeelding bijvoorbeeld kost een kleine 30€ en kan je hier kopen. Ik heb deze zelf in mijn bezit en ben daar zeer tevreden van. Je ziet een UTP kabel afmonteren hoeft niet duur te zijn en is het overwegen waard. Verder heb je nog een kniptang en kabelstripper nodig. Een mes kan ook van pas komen.

Kleurvolgorde bij het aanmaken van een internetkabel

Weet dat er twee standaarden zijn namelijk de standaard T568A en de standaard T568B. Om verwarring te voorkomen is men in Europa overeengekomen om steeds de Standaard T568B te gebruiken. Je vraagt je misschien af waarom is dat zo belangrijk. Omdat iedere installateur waar ook in Europa niet moet gaan zoeken hoe is deze netwerkkabel nu aangesloten? Is dat volgens de standaard T568A of T568B. Het antwoord hierop moet steeds T568B zijn. Op deze manier ontstaat er geen verwarring.


De kleurvolgorde van een rechte netwerkkabel volgens T568B

Op deze afbeelding zie je de standaard T568B die in Europa wordt gebruikt. En zoals je ziet gaat het hier over een rechte kabel. Dit zie je omdat beide RJ45 stekkers dezelfde kleurcode hebben.
Klik op de afbeelding indien je deze wil uitvergroten.


De kleurvolgorde van een rechte netwerkkabel volgens T568A

utp kabel krimpen

Deze afbeelding toont je een netwerkkabel die is afgemonteerd volgens de standaard T568A.
Deze wordt normaal NOOIT gebruikt in Europa om misverstanden te voorkomen. Je kan ook beide standaarden combineren om een gekruiste kabel te maken maar dit is niet meer van deze tijd. De netwerkkaarten zijn tegenwoordig uitgerust met een automatisch detectiesysteem en schakelen over naar de juiste standaard. Klik op de afbeelding om uit te vergroten.


OPGELET! 
Bezuinig nooit op de rj45 stekker er zijn weliswaar goedkopere verkrijgbaar maar je komt bedrogen uit. Veel van deze goedkope RJ45 klemmen niet goed rond de netwerkkabel maar dit niet alleen. Bij slechte rj45 stekkers kan het zijn dat de aders niet goed vastklemmen met als gevolg dat je slechte contacten hebt op je netwerkkabel. Dit resulteert in het afknippen van de goedkope stekker en een nieuwe moet worden afgemonteerd.
Dit is zeker niet goedkope oplossing integendeel. Dit wil ik je ook even meegeven.

Afmonteren van de netwerkkabel volgens de Europese T568B standaard

utp kabel krimpen

Ik toon even hoe je de netwerkkabel aan de rj45 stekker vast krimpt.
De Stp kabel 3 cm van zijn isolatie wordt ontdaan.

Dit is te lang, maar eens je de aders op kleurcode hebt gebracht kun je vervolgens alles recht op maat afsnijden.

Wees voorzichtig en zorg dat je de aders of de folie niet mee afsnijdt, anders moet je onherroepelijk herbeginnen.

utp kabel krimpen

OPGELET! De aders dienen niet ontmanteld te worden. 
Deze worden bij het krimpen tussen acht contacten geklemd.

utp kabel krimpen

De folie gaan we zodoende voorzichtig openvouwen en omplooien.
Let vervolgens op dat deze niet volledig afscheurt.

utp kabel krimpen

Plooi deze zodanig dat deze mooi op de mantel van de ftp kabel komt te liggen.
Ik draai daar de ijzeren kabel er nog eens goed rond om de folie op zijn plaats te houden.

utp kabel krimpen

Breng vervolgens de aders op kleurcode zoals je op afbeeldingen bovenaan kunt zien.
Knip deze af op ongeveer 12 mm lengte.

Zodoende komt de kabel tot op het einde te zitten van de rj45 stekker en ben je zeker dat alle acht aders mooi contact zullen hebben.

utp kabel krimpen

Schuif nu voorzichtig de kabel in de rj45 stekker.
Zie toe dat de folie mee in de rj45 stekker wordt geduwd.

Die durft zoals je ziet terug open gaan.
De mantel van de kabel moet ook mee geklemd worden om een goede trekontlasting te bekomen.
Dat extra ijzeren adertje dat je ziet doet ook dienst als schild, dat zie je later.

Het krimpen met de rj45 krimptang

utp kabel krimpen

Als de aders mooi tot op het einde zitten en de folie zit in de rj45 stekker krimp je de stekker aan de kabel vast.
één raad bij de aankoop van de rj45 tang: koop niet van die plastieken krimptangen.

Ofschoon ze goedkoop zijn heb je nooit het zelfde krimpresultaat dan een duurdere versie.
Voor een goede krimptang betaal je toch een 100€.

utp kabel krimpen

Knip de folie tot een halve cm af, de ijzeren ader knip je nog niet af.

utp kabel krimpen

Met een schroevendraaier duw je voorzichtig de folie in de rj45 stekker.

utp kabel krimpen

Duw de ijzeren ader ook mee in de rj45 stekker zodat er voldoende contact wordt verkregen.

utp kabel krimpen

Het utp kabel krimpen is geslaagd
Zo, de shielded kabel zit vervolgens op een correcte wijze op de rj45 stekker gemonteerd.

Krimp de rj45 stekker op een netwerkkabel op een nette manier zoals hier aangetoond.
Maar na mijn netwerk ervaring in het college gaat dit bij mij nogal vlot.

Laat je dus niet ontmoedigen als het niet direct goed lukt want in het begin kan het zijn dat je fouten gaat maken.

Dit is vrij normaal in het begin. 
Nu rest de andere kant van de kabel nog

utp kabel krimpen


Zo, de kabeltester toont aan dat alle aders goed zitten en in de juiste volgorde zijn afgemonteerd. Alle lampjes branden en de aders zitten mooi op hun plaats, zo ook de folie die als bescherming dient voor elektrische interferentie en zo maakt mooi contact. Ik hoop hiermee dat een UTP kabel krimpen geen geheimen meer heeft. Leze over mijn netwerkervaring kan je hier op een wat oudere blogpost getiteld "Mijn netwerk ervaring".

Blijf op de hoogte van mijn nieuwe video tutorials

YouTube

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.