Deel dit onderwerp alstublieft!

Mijn netwerk ervaring

Mijn netwerk ervaring begon in een college waar ik toen werkte

Mijn netwerkervaring is begonnen toen de ouderraad besloot om een computer netwerk aan te leggen voor de school waar ik toen werkzaam was.
In die tijd hadden scholen nog niet de netwerk infrastructuur die we tot op heden kennen. Als er enkele computers in bepaalde klassen stonden waren die nog niet op een computer netwerk aangesloten. Daar kwam verandering in op deze manier is mijn interesse in het aanleggen van computer netwerken ontstaan. 
Mijn netwerk ervaring begon met netwerkkabels trekken naar alle ICT klassen op het college. In het groot verlof had ik samen met nog andere mensen meer dan 5 Km netwerkkabel getrokken. Het afmonteren van de kabels was een tijdrovende zaak maar mettertijd werd ik daar vlugger in. Dit vergt wel enige oefening maar goed eerlijk gezegd zijn er leukere werkjes in de IT wereld.  Om het kort te houden mijn netwerk ervaring begon te groeien. Beetje bij beetje wist ik wat meer over netwerken. 

Mijn netwerk ervaring

Geavanceerde switchen had het college nog niet dus een snelheid van 10/100 was de maximum snelheid 

De aangekochte switchen waren gewone 10/100 switchen zonder speciale backbone poorten. Kortom dit netwerk voldeed niet aan de huidige normen maar in die tijd was dit al een zeer grote prestatie. Ik herinner mij nog goed de D-link DES-1024R+ modellen en hun kleinere variant D-link DES-1016R+.
In de huidige tijd spreekt men van switchen uitgerust met SFP+ poorten die gemakkelijk 10 Gigabit en zelfs meer aankunnen. Maar dan spreek ik wel van glasvezelDe ouderraad schonk het college een HP Proliant-server uitgerust met het Windows-server 2003 O.S. Dit was het begin van mijn netwerk ervaring en die wil ik verder gaan uitbreiden. 

De eerste uitbreiding op het college een volledige mediatheek met een 10 tal computers

Na de aankoop van de meubels moesten de computers allemaal van internet worden voorzien. Dus er werden kabelgoten geplaatst met een scheiding in het midden.
Dit om de interferentie van de stroomkabels naar de netwerkkabels te minimaliseren. Alle computers werden rechtstreeks op de netwerkkabels aangesloten om de kosten te drukken. Met het afmonteren had ik al zeker ervaring genoeg. Iedere computer werd van een vast IP-adres of anders gezegd een static IP-adres voorzien.

Wat sfeer foto's van mijn netwerk ervaring op het college

Het bouwen van een prachtige mediatheek

Mijn netwerk ervaring
Mijn netwerk ervaring
Mijn netwerk ervaring

De realisatie van de mediatheek in het college te Gent waar ik als onderhoud technicus werkte. Een prachtig ontwerp om mijn netwerk ervaring te vervolmaken.
14 computers om de leerlingen opzoekwerk te laten verrichten en een uitgebreide bibliotheek. De uplink werd met dubbele netwerkkabel doorgetrokken als reserve doch van redundantie was hier nog geen sprake.  

Één van de D-link switchen dienden nog afgewerkt te worden door bovenaan een kabelgoot als deksel te gebruiken. De kabels werden dan weggestopt en er viel veel minder stof in de switch poorten.

Ik kan je al één ding meegeven, een netwerk plaatsen is één ding maar een netwerk onderhouden is nog heel wat anders.
Tweemaal per jaar blies ik de switchen, de server uit om deze van stof te ontdoen. Indien je dit niet doet worden de toestellen niet goed gekoeld met alle gevolgen van dien.

Mijn netwerk ervaring mediatheek

Een bestaande computerklas die nog niet op het netwerk was aangesloten werd aangepakt

Mijn netwerk ervaring
Mijn netwerk ervaring
Mijn netwerk ervaring

De bestaande computer klas werd van internet voorzien. De netwerkkabels werden afgemonteerd en aangesloten op de switchen door enthousiaste jobstudenten.
 
Ondanks die jongens hun best hadden gedaan met het afmonteren werkten bepaalde computers niet. Ik moest daarom controles uitvoeren op alle netwerkkabels met een Fluke IntelliTone Pro 200 toner.

Die had ik speciaal zelf aangekocht om onderbroken netwerkkabels op te sporen.
Met dit toestel kon je één bepaalde netwerkkabel lokaliseren tenzij deze kabel in een hub of switch was geplugd.

Het opzoeken van fouten in een netwerk is iets van de tijdrovendste dingen betreft computer netwerken maar wat mij betreft leer je meer van een niet werkend netwerk door fouten op te sporen.

Een volledige nieuwe ingerichte computer klas inrichten was op dit moment de beste leerschool

Mijn netwerkervaring computer klas

Mijn eerste ervaring met het aanleggen van een draadloos netwerk begon ook op het college

Een paar straten verder had het college een gebouw aangekocht die ook moest worden voorzien van het zelfde computer netwerk als in de andere klassen. Een draadloze point to point link bleek mij de enige oplossing te zijn om 10 computers van internet te voorzien. Hiervoor had ik niet de middelen zoals die nu bestaan.

Een accespoint en cliënt van OSBridge werkte op de 5 GHz. frequentie met het 802.11 A protocol. Maar voor dit aantal computers was dat meer dan voldoende.
Ik wist dan ook nog niet dat er een wetgeving bestond voor de 5 GHz. frequentie. Deze kan je hier nalezen.

Mijn netwerk ervaring
Mijn netwerk ervaring

Ik had nog een poort vrij om een netwerkkabel in te pluggen om via het dak naar het ander gebouw een point to point link te realiseren.
Deze switchen zaten in een speciale kast juist onder de liftschacht. Zo kon men de nodige netwerkkabels naar andere klassen en dergelijke meer trekken.

Dit was een pracht ervaring waardoor mijn interesse voor de draadloze toestellen begon te groeien. Maar ik moest in die tijd nog veel leren en ik leer nog steeds bij want ook de draadloze toestellen zijn al volledig anders dan vroeger en gelukkig maar. De maximale snelheid lag om en bij de 54 Mbit op 5 GHz. Bij korte afstanden kan men nu snelheden bereiken van een theoretische 2 Gigabit/s. Hier zie je een bespreking van zo'n toestel.

In opdracht van het toenmalig Wirelessantwerpen ben ik Gent gaan verkennen om wifi infrastructuur te plaatsen

Na het college kon ik niet genoeg krijgen van de draadloze netwerken en ben in contact gekomen met Wirelessantwerpen. In Gent richtte ik daarna Wirelessgent op die in verbinding stond met Wirelessantwerpen. Doch dit netwerk had zo'n succes dat de naam nu is gewijzigd in WirelessBelgie.   

Mijn netwerk ervaring nam een volledige ommezwaai door het draadloze gedeelte van computer netwerken

Ik werd een medewerker van WirelessBelgie die gratis internet aanbied aan radioamateurs en andere instanties. Daar leerde ik nog beter de netwerk kneepjes kennen en leerde terug wat bij. Maar de uitleg wat ik kreeg was zeer oppervlakkig ondanks ik veel interesse had. En dit heeft me tot nadenken gebracht ik wilde mijn kennis delen.

Door zelf opzoekwerken te verrichten en eigen ervaring op te doen leerde ik veel bij. Daarvoor moest ik materiaal aankopen om zelf de configuraties te bestuderen.
Tot op heden zal ik mijn kennis met jullie blijven delen. Ik zal mijn kennis delen op zo'n eenvoudig mogelijke manier zodat deze voor iedereen verstaanbaar is. 

Voor alle duidelijkheid is deze website mijn eigendom en staat volledig los van WirelessBelgie. Ook al is er enige gelijkenis met de naam van mijn website.

Mijn laatste opgericht project is WirelessOostakker en tot hier zal het blijven

Ik heb WirelessOostakker opgericht en geef aan kansarmen, jeugdbewegingen, parochie zalen, internaten gratis internet. Ik heb zelf 4 nodes aangekocht maar vroeg hulp aan bedrijven die me zouden helpen dit project te sponsoren en met succes. WirelessBelgie levert gratis internet en ik mag op hun netwerk aansluiten.

Zo leerde ik omgaan met BGP-routing, verre afstandslinken enz en nog zoveel meer. Maar ik stuit al enkele jaren tegen een dilemma aan.
Wegens gezondheidsredenen kan ik niet meer actief zijn en dit tot mijn grote spijt. Doch ik wil mijn passie niet opgeven. Daarom schrijf ik dit blog voor jullie om toch nog wat bij te dragen aan de maatschappij en om jullie te helpen.

Help WirelessInfo.be

Om de kosten te kunnen blijven dragen voor de hosting, plugins en de aankoop van nieuwe hardware vraag ik indien mogelijk een kleine bijdrage te geven op de WirelessInfo Paypal rekening.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.