Deel dit onderwerp alstublieft!

mikrotik en de wetgeving wat je moet weten

Mikrotik configureren volgens de wetgeving

Hoe kan je de mikrotik configureren volgens de wetgeving vraag je je misschien af. Hier ga ik het hebben over de verschillende onderwerpen en wat je moet doen om wettelijk in orde te zijn. Alle fabrikanten die draadloze routers of CPE's op de markt brengen moeten ervoor zorgen dat deze toestellen niet kunnen gemanipuleerd worden door de consument. Dus ja, Mikrotik moet zich daar ook aan houden maar... Weet jij hoe je de Mikrotik reglementair moet gaan configureren. Want Mikrotik toestellen zijn veelzijdig en universeel in te stellen. Deze blogpost moet je zeker eens doornemen.

Jij als eindgebruiker bent wettelijk verantwoordelijk voor de infrastructuur

Dat jij verantwoordelijk bent voor een correcte en wettelijke configuratie van de Mikrotik router hoef ik je niet te vertellen. En dit geld uiteraard ook voor andere merken. Mikrotik is wettelijk in orde met hun toestellen. Doch moet je rekening houden dat bepaalde toestellen van een andere antenne kunnen voorzien worden. Zoals de Mikrotik Groove bijvoorbeeld. Daar kan je niet anders dan een externe antenne op schroeven en dan moet je rekening houden met het wettelijk uitgestraald vermogen. Meer weten over wifi antennes? Lees deze blogpost eens door en kom veel te weten over deze antennes. Ook de wifi wetgeving is een zeer goed meegenomen onderwerp.  Op deze manier kan je de Mikrotik configureren volgens de wetgeving.

Configuratie uitgevoerd met RouterOS

RouterOS versie 6.47.2
Firmware 6.47.2

Landinstellingen ingeven is niet voldoende om wettelijk in orde te zijn

Je Mikrotik configureren volgens de wetgeving houdt meer in dan de landinstellingen te configureren. Om wettelijk in orde te zijn moet je ook de antenne winst van je Mikrotik toestel ingeven. Maar als je gebruik maakt van de huidige RouterOS hoef je dit niet meer te doen. Dit omdat bij de Mikrotik toestellen met vaste antenne dit automatisch wordt gedaan. Dit is wettelijk verplicht geworden voor alle fabrikanten. Op deze manier wordt het omzeilen van de wettelijke normen moeilijker. Met de landinstellingen stel je twee parameters wettelijk in orde. Namelijk de toegelaten frequenties en het werkelijk uitgestraald vermogen van de Mikrotik router. 

Voorbeelden van Mikrotik toestellen zonder interne antenne

Een Mikrotik toestel waar je externe antennes kunt opschroeven bijvoorbeeld de Groove moet je de antenne winst nog steeds ingeven. Dit omdat je losse antennes kan gaan gebruiken met verschillende antenne winsten. Jij moet dan de antenne winst gaan ingeven zodat RouterOS kan berekenen hoeveel uitgangsvermogen er mag gebruikt worden. Je hoeft dus zelf geen vervelende berekeningen te maken. Meer weten over de draadloze basis configuratie van de Mikrotik toestellen? Dit kan je hier nalezen in een uitgebreide uiteenzetting.

mikrotik configureren volgens de wetgeving


De Mikrotik Netbox kan je ook externe antennes op aansluiten. In dit onderstaande voorbeeld zie je een sector antenne. Hier dient eveneens de antenne winst te worden ingevuld. Dit is te begrijpen want Mikrotik kan nooit op voorhand weten welke antennes je gaat gebruiken en zeker niet wat de antenne winst is. 

mikrotik configureren volgens de wetgeving

De Mikrotik wettelijk configureren is niet moeilijk maar je moet weten waarmee je rekening moet houden. Weet ook dat er zowel buiten en binnen frequenties zijn. Daar dien je ook rekening mee te houden. Want de wettelijke regels verschillen bij de indoor en outdoor frequenties. Hier kan je een tabel zien met de toegelaten frequenties. 

Mikrotik Groove configureren volgens de wetgeving

Eerst ga ik tonen hoe je een Mikrotik Groove configureert volgens de wetgeving. Dit omdat je de antenne winst moet ingeven. Dit is allemaal vrij gemakkelijk uit te voeren. Maar ik begrijp als je een beginnend Mikrotik gebruiker bent dat dit een doolhof kan zijn. Doch het is gemakkelijk.

Mikrotik configuratie scherm
mikrotik conform de wetgeving

De bovenstaande screenshots geven je een leidraad hoe je de wettelijke normen naleeft op de Mikrotik router. Na deze configuratie kan je op "ok" gaan klikken om af te sluiten. Opgelet bij de Mikrotik routers met een ingebouwde antenne zie je de antenna gain niet staan. Dit omdat de antenne winst automatisch wordt ingevuld. Dit is wettelijk opgelegd aan alle fabrikanten. Dit geld ook voor de Mikrotik CPE's. Dit staat voor Customer-premises equipment en wordt gebruikt om klanten te verbinden met een WISP. Daar Mikrotik steeds hetzelfde besturingssysteem implementeert namelijk RouterOS heb je hier al de basis gezien. Er is nu ook een nieuwere versie uit en dit belooft goed te worden namelijk RouterOS v7.

Mikrotik configureren volgens de wetgeving met een ingebouwde antenne

Mikrotik SXT CPEEen mooi voorbeeld van een Mikrotik CPE is de nieuwe Mikrotik SXT SQ5 AC. Deze heeft een ingebouwde 16 dBi antenne. Eens je de landinstellingen hebt geconfigureerd wordt er automatisch een berekening gemaakt hoeveel de zendkracht mag zijn om een wettelijk uitgestraald vermogen van 1 watt ERP te bekomen. Weet ook dat er tegenwoordig Point to Point verbindingen worden gemaakt met toestellen die werken met een zeer hoge frequentie. Een voorbeeld hiervan is de Mikrotik Cube 60G ac en ja inderdaad hier moet je ook rekening houden met de wettelijke wifi normen.  Bekijk de onderstaande Point to Point configuratie hoe je dit moet doen.

In het eerste deel zie je een Point to Point configuratie op de Mikrotik SXT SQ5 ac. En dit door middel van het Nv2 protocol. Dit protocol is gekoppeld aan Mikrotik en kan met geen enkel ander merk worden gebruikt. Wat Nv2 precies is kan je hier nalezen.

In deze tutorial zie je dezelfde Point to Point configuratie doch ik geef hier meer diepgaandere uitleg.

Dit is wat betreft mikrotik configureren volgens de wetgeving. Hou je vervolgens aan de wettelijke normen wat betreft wifi. Wist je dat je anders weerradars en andere radars kan storen? Dit komt omdat je wettelijk gezien steeds DFS moet inschakelen op de 5 GHz. Meer weten over de wifi wetgeving? Lees zeker deze blogpost. Ik hoop dat deze blogpost interessant is. 

Blijf op de hoogte van mijn nieuwe video tutorials

YouTube

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.